Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Spiklavendelessens


Moderväxt
Spiklavendel (Lavandula latifolia = Lavandula spica)
Synonymer
Spiklavendelolja, spicaolja, spicolja, spikaolja, spikolja
Farmakopénamn
Oleum de spica, Oleum lavandulae spicatae, Spicae aetheroleum, Oleum spica, Aetheroleum spica, Aetheroleum lavandulae (sic)
CAS-nummer • 84837-04-7
• 97722-12-8
• Lavandula latifolia herb oil ["essential oil distilled from the flowering herbs of the lavender, Lavandula latifolia (syn: Lavandula spica)"]
• Lavandula spica herb oil ["essential oil distilled from the flowering herbs of the lavender, Lavandula spica (syn: Lavandula latifolia)"]
Engelska namn
Spike oil, spike lavender oil, oil of spike, essential oil of spike lavender, aspic oil, lavender spike oil, spike oil, borad-leaved lavender oil, lesser lavender oil, French oil of lavender (sic) 
Andra namn
Romanska språk
Huille essentielle d'aspic, huille d'aspic, essence d'aspic (franska)
Andra språk
Spiklavendelöl, ätherisches Spiklavendelöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Lavendelessens - har periodvis likställts
Lavandinessens
• Skärmlavendelolja, eng. oil of spike: Eterisk olja ur "fransk lavendel" (Lavandula stoechas).

• Spikolja: Massageblandning från 18-1900-tal; se nedan.

Spiklavendelessens var den första lavendeloljan - den äldsta europeiska beskrivningen är från 1400-talet - och ansågs länge vara bättre än våra dagars vanliga lavendelolja. Senare användes de två parallellt och från 1500-talet kan spikaolja, spikolja, betyda vilken som helst av de två. Namnet kommer av latin spica = spets, sädesax, klase.
Nardolja
Vad som inte avses med spikolja är Bibelns nardusolja, som en engelsk lavendelentusiast antog en hel bok igenom på 1990-talet. Se under örten spiklavendel om hur detta missförstånd kunnat uppstå.
Spikolja
Så småningom började man tillsätta terpentinolja i spikoljorna och på 1700-talet började benämningen spikolja betyda en sådan massageolja för reumatism och annat ont. I Tyskland blev spikolja till slut benämningen på ren terpentinolja.
Sammansatt spikolja
I mitten av 1800-talet tillkom i Sverige rosmarinessens i linimentet och snart också lite linolja som gjorde det lättare att stryka ut. Till slut bestod spikolja av lika delar linolja och terpentinolja med tillsats av 1 % spiklavendelolja. På apoteken såldes den som "Sammansatt spikolja".
Farmakopéerna

Oljan fanns upptagen i svenska Medicinaltaxan 1877. Aetheroleum lavandulae, lavendelolja, i 1925 och 1946 års svenska farmakopéer var av spiklavendel, medan 1925 års "spikolja" var en massageolja med terpentin enligt ovan.
Ångdestillering eller vattendestillering av torkade blommande toppskott ger 0,5-1 % av vikten i form av eterisk olja. Världsproduktionen är 150-200 ton, att jämföra med lavendelolja 200 ton och lavandinolja 1.000 ton.
Ursprung
• Europa: Frankrike, Spanien, Slovenien.
Beskrivning Tunn olja, färglös, ljusgul, gröngul eller gulbrun, med något bitter smak. Kokar vid 183°. Optiskt vänstervridande. 
Doftämnen
Terpener  
eukalyptol (1,8-cineol) 20-35 %
limonen 0,5-3 %
pinen 1-3 %
Alkoholer  
borneol lite
linalol 25-50 %
terpineol 0,5-3 %
Ketoner  
kamfer 7-20 %
Estrar  
linalylacetat 1-10 %
Kumariner  
kumarin lite
Mått och vikt 100 ml väger 88-92 gram.
100 gram = 114-109 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Lättlöslig i alkohol (löses klart i 3 volymdelar 70 % alkohol och under alla förhållanden löslig i 90-91 % alkohol och med mindre än 10 volymdelar lösas klar).
• Löslig i vegetabiliska oljor, flytande paraffin.
• Spiklavendelolja är själv lösningsmedel för många hartser.
Innehåll Många kemotyper finns av örten så oljans innehåll kan variera mycket. Idealet är detsamma som med lavendelolja och lavandinolja:
• Söta ämnen som linalol och linalylacetat vill man ha mycket av men halterna är låga - jämför vanlig fransk lavendelolja, som kan bestå av upp till en tredjedel linalol och upp till hälften linalylacetat.
• Skarpa ämnen som eukalyptol och kamfer vill man ha så lite som möjligt av. Jämför vanlig fransk lavendelolja som innehåller bara några få procent av vardera.
Ersättning
Lavendelessens och lavandinessens
• Kan vara utspädd med rosmarinessens eller salviaessens.
• Utspädning med terpentinessens var vanligt förr när terpentinolja var den vanligaste och billigaste av eteriska oljor och "spikolja" dessutom förekom i handeln som en blandning av de två utan att man låtsades annat. Detta fusk är ett av skälen till att bruket av spikolja avtagit i veterinärmedicin, menar René-Maurice Gattefossé (Frankrike 1937). Test: Blanda en volymdel spiklavendelolja i tre volymdelar 70 % alkohol. Om det inte löses klart kan man misstänka iblandning av terpentinolja.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Spiklavendelolja har också använts som konserverande medel, t. ex. i temperaemulsioner där man tar 1-2 droppar per dl emulsion (ägg, olja, harts, vatten).
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 60-80 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Frisk och stark doft, blommig och örtig på samma gång, med mer av kamfer och rosmarin än vanlig lavendelolja. Fransk olja (sötare) anses vara bättre än spansk (skarpare).

Flyktighet
Mellannot.

Doftblandning
Går bra ihop med annan lavendel (lavandin, lavendel), kryddor (särskilt kryddnejlika), en del riktigt jordiga dofter (ekmossa, patchouli), trä och barr (cederträ, rosenträ, tallbarr) och många friska (eukalyptus, petitgrain, salvia, rosmarin).

Användning
Användes på 1800-talet mest i färger och lack, idag i rumssprayer och rengöringsmedel - tvättmedlen med doft av lavendel och nyslaget gräs är parfymerade med spiklavendel. Också i kräm och parfym (upp till 0,8  %), som i gröna dofter, barrdofter, lavendelvatten, cologner, rakvatten och fougèresparfymer.

• Rumsparfym: Mycket använd i dagens rumssprayer.
Insektsmedel: Använd särskilt i medel mot löss.

Hudläkemedel
Förr utvärtes i veterinärmedicin på sår, skabb, ringorm och för ny pälstillväxt.
Rengöringsmedel
0,2 % spiklavendelolja (4 droppar per dl) dödar tuberkelbakterier.

Massagemedlet sammansatt spikolja (linolja, terpentinolja och 1 % spiklavendelolja) ansågs befrämja hårväxten - stimulerar blodcirkulationen.
Spiklavendelolja har använts mer än vanlig lavendelolja i liniment och massageoljor. Köpte man den inte färdig, blandade man den själv till massage på sträckningar, stelhet och förlamningar.
• Massageolja: 1 del spiklavendelolja + 3 delar terpentinolja.
Kan vara användbar som i ångbad för luftvägarna på grund av den höga halten kamfer.
Problemfri och antiseptisk ingrediens i tvålparfym, oftare använd än lavendelessens och lavandinessens.
Enligt en del irriterande och kan geeksem, enligt andra inte irriterande men överkänsliga kan reagera. Innehållet av kumarin bör göra oljan fotosensibiliserande men i praktiken lär det inte vara så.

Mat och dryck
Medan lavendel används i livsmedel, har man spiklavendel mest i sötsaker särskilt med fruktsmak (under 0,004 %).
Invärtes bruk
Oljan användes förr som "menstruationsfrämjande medel", d.v.s. i praktiken ett abortmedel. Idag mot kolik och dålig matsmältning.. 
Miljö
Olja från ekologiskt odlad och vildväxande ört finns att få.

Litteratur: Se t ex Allardice (1991), Gattefossé (1993), Gentz och Lindgren (1946), Lawless (1992), Leung (1980), Lindgren (1918), Meyer (1952), Nordiska farmakopén I (1961-1965), Pharmaca Composita (1896), Piesse (1857), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén IX (1908), Svenska farmakopén X (1925), Svenska farmakopén XI (1946), Valnet (1992).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 15).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eospiklavendel.html
Datum: 2018 12 13 - Uppdaterad: 2009 11 28
Cookieinfo
Made with a Mac