Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor - Konserveringsmedel

Salviaessens


Moderväxt
Salvia (Salvia officinalis) - se där om örtens historia och bruk i äldre tid
Synonymer
Salviaessens, eterisk salviaolja, flyktig salviaolja, kryddsalviaessens, kryddsalviaolja, dalmatisk salviaolja, salvia eo
Farmakopénamn
Salvia oleum stillatitum, Oleum destillatum salviae, Salviae atheroleum
CAS-nummer 8022-56-8, 84776-73-8
Salvia officinalis oil ["essential oil derived from the herbal plant"]
Engelska namn
Sage oil, common sage oil, garden sage oil, true sage oil, Dalmatian sage oil, essential oil of sage, otto of sage
Andra namn
Romanska språk
Huile de sauge, huile essentielle de sauge, essence de sauge (franska)
Nordiska språk
Salvieolie (danska), salvieolje (norska)

Andra språk

Salbeiöl, ätherisches Salbeöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Muskatellsalviaolja
• Spansk salviaolja - se Ersättning nedan

Den eteriska oljan ska ha använts inom ayurveda-medicinen i Indien redan runt år 1000 f. Kr. - det handlade nog om örtolja. Den äldsta europeiska beskrivningen av oljan är från 1400-talet. Linné hade med den i Pharmacopaea Holmiensis ca 1740.
Farmakopéerna
Upptagen i 1699 års svenska medicinaltaxa men har inte varit officinell i Sverige.
Framställning Ångdestillering av bladen som innehåller 1-2,8 % eterisk olja, mer i vild ört än odlad, samt eventuelt också blommorna, ger eterisk olja.
  Ursprung
• Europa: Frankrike, Spanien, Albanien, Italien, Dalmatien = Italien-Jugoslavien. I Spanien liksom i Albanien-Dalmatien görs oljan på vildväxande ört. Särskilt med olja från Spanien får man räkna med att att det också har slunkit med en del av andra arter som grekisk och spansk salvia - se Varianter nedan.
Doftämnen
Terpener  
eukalyptol (1,8-cineol) 12-15 %
pinen  
Alkoholer     
borneol 5-16 %
linalol  
sklarelol lite
Ketoner  
kamfer 7-18 %
tujon (thujon) 35-60 %
Estrar  
linalylacetat  
Organiska syror  
kaffesyra  
rosmarinsyra  
Beskrivning Färglös till ljusgul eller gröngul olja.  
Mått och vikt
100 ml väger 90-92 gram.
100 gram = 111-109 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabilisk olja, flytande paraffin.
Innehåll Vanlig salviaolja skiljer sig ganska mycket från spansk och grekisk (se Ersättning nedan) allt genom sin höga halt tujon, särskilt i olja från Dalmatien. Även om halten inte är lika hög som i malörtsolja kan salviaoljan vara lika giftig eller giftigare, därför att andelen giftigt alfa-tujon är större.
• Tujon spelar samma östrogenlika roll som muskatellsalviaoljans sklarelol, som saknas nästan helt i salviaolja.
Varianter • Terpenfri salviaolja: Har 3-6 gånger starkare dofteffekt. Löslig redan i 75 % alkohol
Ersättning
hormonellt betingade besvär.
• Spansk salviaolja
Eng. Spanish sage oil, lavender-leaved sage oil (INCI-namn: Salvia officinalis lavandufolia herb oil. CAS-nummer 97952-71-1)
Kan inte ersätta vanlig salviaolja, men spansk salvia kommer ofta med i destilleringen av vanlig salvia, särskilt i Spanien när vild "dalmatisk salvia" (Salvia officinalis; var. minor och major) skördas till salviaolja. Spansk salviaolja säljs i Sverige till ungefär samma pris som vanlig, kallas kort och gott "salviaolja" och beskrivs som en sådan, eller tvärtom - egenskaper från den ena lånas friskt till beskrivningar av den andra, trots att oljorna är rätt olika.
Den viktiga skillnaden är att vanlig salviaolja innehåller tujon, det huvudsakligen verksamma ämnet. Spansk salviaolja som saknar det är alltså hudvänligare, mindre giftig och mindre terapeutiskt verksam. I övrigt innehåller spansk salviaolja 2-4 gånger mer eukalyptol (30-55 %) och 2-4 gånger mer kamfer (30 %) vilket gör att den betraktas som sämre i parfymsammanhang. Halten borneol är lägre eller något så när densamma (8 %). 

• Grekisk salviaolja
Kan inte ersätta vanlig salviaolja. Också denna salvia är av en helt annan art och kan följa med i destillering av vanlig salvia, särskilt i Spanien. Oljan innehåller 5-7 gånger mer eukalyptol (60-70 %). Halten kamfer är lägre eller något så när densamma (8 %). Tujonhalten är bara en bråkdel (5 %). Bborneol saknas nästan helt. Den grekiska oljan innehåller också ett unikt ämne (salvigenin) som gör den lätt att spåra.
Muskatellsalviaolja
Kan ersätta vanlig salviaolja vid framför allt hormonellt betingade besvär; dess sklareol har en östrogen effekt liknande tujon.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Oljan är en kraftfull antioxidant - men eftersom den lätt missfärgar krämer måste ytterligare andra antioxidanter tillsättas.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 50-120 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker. Olja från konventionell odling i Albanien är billig, från ekologisk i Frankrike och Italien dyr.

Doftbeskrivning
Skarp örtdoft, påminnande om renfana med rosmarin

Flyktighet
Toppnot.
På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 1-14 är toppnoter, får salviaolja värdet 4.
Doftblandning
Passar bra ihop med citrus (apelsin, bergamott) och annat friskt (geranium, ingefära, lavandin, friska varianter av lavendel, niaouli, pennyroyal, rosmarin). Känd för att ta fram dofterna ur jasmin och de jordiga patchouli och vetivert.

Användning
Doftämne i rengöringsmedel, kräm och parfym (upp till 0,8 %), t. ex. i cologne och friska och örtiga rakvatten

• Dosering: Stora doser (mer än 2-4 droppar per dl sprayvatten) ger dåsighet och, särskilt om man druckit alkohol, illamående.
Luktsalt: Små luktdoser skärper uppmärksamhet och koncentration. Ett sniff i flaskan kan fungera som luktsalt vid yrsel.
• Rumsparfym: Salviaörten har använts länge som desinfektionsmedel och luftrenare och ansågs skydda mot demoner. Den eteriska oljan används används vid luktsanering; den maskerar fisklukt särskilt bra. Örtens gamla rykte som stärkande för hjärna och minne kanske kan få bekräftelse av modern forskning: Det har visat sig att den eteriska oljan blockerar ett enzym som bryter ner signalsubstansen acetylkolin i hjärnan. Man söker nu efter något ämne i oljan som skulle kunna användas vid Alzheimers sjukdom och liknande sjukdomar med minnesförlust. Stimulerar sexualiteten, enligt René-Maurice Gattefossé.
• För luftvägarna: Kramplösande vid hosta, bronkit, astma. Oljan kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum.

Doftens element
• Metall: I det kinesiska medicinska systemet hör salvia (liksom muskatellsalvia) till energifasen Metall, som verkar genom lungor och tjocktarm och i obalans ger luftvägsproblem, sorgsenhet, gravallvar, uppgivenhet och rädsla för förändringar. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck handlingskraft, skarpsyntehet och förmåga att se lösningar.

• Luft: Vissa moderna elementläror (Hengein) beskriver doften med termerna Luft och årsiden sommar, förknippade med ljus, rörelse, flexibilitet och föränding. Dess verkningsfält antas vara framför allt kroppen (snarare än intellektet eller känslolivet). Andra dofter med denna uppfriskande verkan på kroppen är t. ex. grankåda och malört.

Hudläkemedel
Starkt sammandragande, antiseptisk (bakteriedödande), virusdödande och svampdödande och därför använd på svårläkta sår och rötsår, ärr, insektsbett och eksem.

Rengöringsmedel
Vattenutdrag på örten (salviainfusion) hämmar körtelsekretion av vätskor (saliv, svett, mjölk) och har länge använts invärtes som svetthämmande medel (antiperspirant). Vattenutdrag och eterisk olja fungerar deodoriserande också utvärtes, genom att vara sammandragande och bakteriedödande.
Särskilt slapp hud.
Används mot håravfall (stimulerar blodcirkulationen i hårbotten). Vattenutdrag på örten (salviainfusion) ger glans till håret men det är tveksamt om den eteriska oljan har samma effekt.
Starkt sammandragande, antiseptisk och svamp- och virusdödande, därför ofta använd i munvatten mot blödande tandkött och i gurgelvatten vid torsk och inflammationer i mun och hals (1-2 droppar i 1 dl vatten).
• Låg dos löser, hög dos framkallar kramp. Stimulerar blodcirkulationen = värmer och smärtstillar. Oljan används i massage vid alla slags smärttillstånd och särskilt sådana med kramp: spänningshuvudvärk, vadkramp, smärtsam menstruation, träningsvärk, reumatism, gikt, fibromyalgi, vid förlossning, kolik, gasbildning, uppblåsthet, diarré.
• Oljan är också urindrivande och antiseptisk och används därför i massage vid ödem och urinvägsinfektioner, liksom vid klimakteriebesvär och oregelbunden, utebliven och knapp mens.
• Används för sin sammandragande effekt i massage på celluliter.
Används som tvålparfym, vilket enligt Piesse i England (1857) var dess enda användning i parfymeri.
Icke irriterande men fotosensibiliserande. Se även Giftighet nedan.

Mat och dryck
Salvia är en gammal matkrydda, populär särskilt i Italien, och den eteriska oljan används flitigt av livsmedelsindustrin (grönsaker, soppor, kryddor, såser, charkuterier) och också i drycker, t. ex. vermut.
Invärtes bruk
Urindrivande, blodrenande, menstruationsstimulerande, kramplösande på glatt muskulatur. Hämmar sekretionen av saliv, svett och mjölk; används vid överdriven svettning och då man ska sluta amma. Som medel mot tillfällig överdriven svettning finns preparat av salvia i ett godkänt naturläkemedel i kapselform. Också vid diarré, nervositet, darrningar, yrsel, mensvärk och i cancerbehandling.  Vid invärtes bruk är dosen 2-4 droppar 3 gånger dagligen.

• Den höga halten tujon gör oljan till ett nervgift som i hög dos, även utvärtes, framkallar kramper. Den kan utlösa ett epileptiskt anfall hos känsliga och vid långvarig förtäring av den eteriska oljan eller tinkturen kan det hända vem som helst. Ett förgiftningsfall med oljan lär ha inträffat på 1980-talet. Oljan och dess tujon upptas också genom huden, och max 1 % eterisk olja har rekommenderats för utvärtes medel.
Graviditet: Tujon fungerar som det kvinnliga könshormonet östrogen och gör oljan både läkande och giftig redan i låg dos - gravida tillråds att inte ens svälja munvatten med salviaessens eftersom redan doften sägs kunna framkalla missfall hos känsliga. Salvia är ett traditionellt menstruationsbefrämjande medel, d.v.s. kan orsaka blödning i bäckenområdet; också gammalt abortmedel.
• Överdosering av salviablad invärtes (över 15 gram) ger hjärtklappning, värmesvallningar, kramper och yrsel. Alla former (blad, tinktur, eterisk olja) minskar upptaget av järn och andra mineraler och höjer blodtrycket.
• Amning: Infusion på örten (salviate) minskar mjölkproduktionen och är ett gammalt beprövat hjälpmedel då man ska avbryta amningen. Det minskar också svett- och salivproduktionen och längre tids bruk kan ge muntorrhet. Ingen vet om den eteriska oljan har samma effekt som vattenutdraget men man hoppas det och använder den dä
rför som deodorant utvärtes (sic). Eftersoom man inte vet, brukar aromaterapeuter för säkerhets skull avråda från att använda den eteriska ojan under amning.
• Att oljan höjer blodtrycket har upprepats i årtionden. Enligt Robert Tisserand härrör uppgiften från första upplagan av Jean Valnets "Aromathérapie" (1964), som redovisade studier från 40-talet där oljan injicerats på hundar. Ingen har så vitt känt är kontrollerat saken sedan dess.

Miljö
Olja av ekologiskt odlad ört finns att få. Godkänd som Bra Miljöval.

Litteratur: Se t ex Bruhn och Eneroth (2000), Färnlöf och Tunòn (2001), Gattefossé (1993), Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1977), Juneby (1999), Kinkele (2004), Lawless (1992), Lawlwss (1996), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Lucas (1978), Meyer (1952), Neuendrof (1991), Neuendorf (2009), Piesse (1857), Stary och Jirásek (1975), Stodola och Volák (2000), Swahn (1996), Valnet (1992), Wicklund (1990). Flyktighetsskalor: Poucher och Howard (1974), Tisserand (1977).
Nätpublikationer: SNF Bra Miljöval. SNF Bra Miljöval: Conditioning agents (2005 07 20). Gernot Katzer's spice pages (2006 02 14). National Toxicology Program: Alpha-Thujone (2006 08 15). Cropwatch newsletter 11 (2008): Robert Tisserand: Challenges facing essential oil therapy: proof of safety (2008 01 30).
European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 15)..

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eosalvia.html
Datum: 2018 12 18 - Uppdaterad: 2010 09 10
Cookieinfo
Made with a Mac