Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Petitgrainessens


Moderväxt
Pomeransträd (Citrus aurantium var. amara) - se där om historia och bruk
Synonymer
Petitgrain, petitgrainolja, petitgrain petitgränolja, pomeransolja, pomeransbladsolja
1) Paraguayansk petitgrainolja, pomeransbladsolja
2) Fransk petitgrainolja, petitgrain bigarade, bigaradolja, pomeransbladsolja
3) Pomeransknoppsolja, petitgrainolja ur omogen frukt
Farmakopénamn
Oleum petitgrain (för både knopp- och bladolja)
CAS-nummer 72968-50-4
Citrus aurantium leaf oil ["essential oil obtained from the leaves"]
Engelska namn
Petitgrain oil, petitgrain bitter orange oil, bitter orange leaf oil, citrus aurantium oil
1) Petitgrain Paraguay oil
2) Petitgrain bigarade oil, otto of neroli bigarade
3) Orange berry oil, otto of neroli petitgrain
Andra namn
Romanska språk
1) Petitgrain Paraguay (franska)
2) Petitgrain bigarade, huile de petitgrain bigarade, essence de petit-grain, huile de petits grains (franska)
3) Essence de petits grains, huile de orangettes, huile de oranges immatures (franska)
Andra språk
Petitgrainöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Pomeransessens - pressad ur pomeransfruktens skal.
Neroli - destillerad ur pomeransträdets blommor. 
Orangeblom absolut - extraherad ur pomeransträdets blommor 

Namnet petitgrain kommer av att oljan ursprungligen gjordes av de omogna pomeransfrukterna, kallade orangettes, petits grainns = små frön, så små att de också används i radband. I slutet av 1600-talet var dessa frukter den vanliga råvaran och förblev så till mitten av 1800-talet. Idag görs oljan av trädets gröna blad.
Petitgrain och petitgrain
• Petitgrain har också blivit en generell term för eterisk olja av de gröna bladen från vilket citrusträd som helst. Det finns "citron petitgrain", "apelsin petitgrain" o.s.v.
• "Petitgrainolja" kort och gott, utan vidare bestämning, avser alltid just pomeransbladsoljan.
Dagens petitgrinolja speicificeras ofta i sina två huvudsakliga kvaliteter Paraguay och bigarade. De skiljer sig så mycket åt att de inom parfymeri betraktas som två olika oljor. Utbytet av olja är i båda fallen 0,2-5 % av bladvikten.
1) Petitgrain Paraguay: Den vanligaste. Ångdestilleras av blad och kvistar, mest från förvildade buskar och träd, men parfymörer vill helst ha olja från odlade.
2) Petitgrain bigarade: Den finaste. Ångdestilleras av blad och kvistar från halvvilda träd.
3) Pomeransknoppsolja: Omogna pomeransfrukter läggs i vatten i 5-6 dagar och destilleras - eller destillerades: Denna ursprungliga petitgrainolja framställs inte längre.
Ursprung
1) Petitgrain Paraguay görs i Amerika (Paraguay, Haiti).
2) Petitgrain bigarade görs i Europa (Italien, bäst i Frankrike). En del framställs också i Afrika (Västafrika, Guinea, Tunisien, Marocko och särskilt Algeriet).
Beskrivning 1) Petitgrain Paraguay: Ljust, mörkt eller grönaktigt gul. Bitter smak. 
2) Petitgrain bigarade: Ljusgul till mörkgul olja.
Doftämnen
Terpener  
kamfen  
D-limonen  
nerolidol (peruviol)  
pinen  
Alkoholer     
farnesol  
geraniol  
linalol 40 %
nerol  
terpineol  
Estrar 40-80 %
geranylacetat  
linalylacetat  
Kumariner  
furokumariner (bergaptener)  
Mått och vikt 100 ml väger ca 88 gram.
100 gram = ca 114 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten och glycerin.
• Löslig i 50 delar 70 % alkohol, färre delar 95 % alkohol, vegetabilisk olja, flytande paraffin (oklar lösning).
Innehåll • Liksom i neroli över en tredjedel limonen, annars är de två inte så lika.
• Utöver doftande ämnen innehåller oljan rätt mycket pektiner.
Varianter • Terpenfri petitgrain
Petitgrainolja Paraguay vakumdestilleras så att terpener och furokumariner går bort. Dubbelt så stark = hälften räcker för samma dofteffekt. Löses redan i 2,5 delar 70 % alkohol. Används mycket i parfymeri, mest typiskt i cologne, och säljs ibland som konstgjord neroli.
Ersättning • I colognerecept kan petitgrain ofta ersätta apelsinolja.
• Petitgrain bigarade från Frankrike och Algeriet (de dyraste) förfalskas ofta genom utspädning med petitgrain Paraguay, eller så tillsätter man linalol eller linalylacetat.

• Petitgrain bigarade kan ofta ersätta bergamott, bästa franska sorten även neroli och orangeblom absolut.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Toppnoten påverkas först och mest.
Inköp We don't sell, we tell!
1) Petitgrain Paraguay: Hos importörer av eteriska oljor för 40-55 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker.
2) Petitgrain bigarade:
Ibland hos importörer av eteriska oljor för upp till 140 kr per 10 ml och någon gång till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Den starkaste av citrusdofterna och med speciell karaktär som påminner om rosmarin: Först mycket frisk citrus eller rosenträ med inslag av terpentin, efter en stund utvecklar den en bitterljuv, torr och nästan varm träton. Här finns samma lockande spänning mellan det frostiga och peppriga som i neroli, som görs av blomman från samma träd.
1) Petitgrain Paraguay
Toppnoten är inte så knivskarp utan grövre och slöare; blommigheten är inte heller lika tydlig.

2) Petitgrain bigarade
Den bästa, från Frankrike och Algeriet, är lik neroli - blommg.
Flyktighet
Brukar beskrivas som toppnot eller mellannot.

1) Petitgrain Paraguay
På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 1-14 är toppnoter, får petitgrain Paraguay värdet 3 (toppnot).
2) Petitgrain bigarade
På Pouchers och Howards flyktighetsskala får petitgrain bigarade värdet 12 (toppnot).
Doftblandning
Passar ihop med citrus (apelsin, bergamott, neroli, pomerans) och andra friska dofter (rosmarin), söta och blommiga dofter (benzoin, geranium, jasmin, labdanum, lavendel, muskatellsalvia, orangeblom, palmarosa) och en del mer kryddiga och mustiga (ekmossa, kardemumma, koriander, kryddnejlika, muskotblomma, patchouli
).
Användning
Mycket använd för att parfymera rengöringsmedel, krämer, kosmetiska preparat och parfym. Typisk ingrediens i citrusdofter och cologne.

• Rumsparfym: Frisk och pigg doft som ändå är rogivande och mycket avslappnande - kan användas i sovrummet. Bra i pressade situationer, vid nervositet, stress, ångest, panik, frustration, rampfeber. Tar ner en på jorden och sägs förbättra minnet.
Doftens element
• Eld: I det kinesiska medicinska systemet hör petitgrain (liksom trädets skalolja pomerans och blomolja neroli) till energifasen Eld, som verkar genom hjärta och tunntarm och i obalans ger rastlöshet, hjärtklappning och problem med blodcirkulation och hjärta. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck stabilitet, glädje och mottaglighet.

Hudläkemedel
Uppfriskande och milt antiseptisk på fet och oren hy men passar också torr; oljan balanserar talgproduktionen i båda riktningarna. Sammandragande, stramar upp; kan vara till hjälp vid svullnader. Milt deodoriserande.
Passar alla hudtyper.
För fett hår.
Lugnande i massage på magen (kramp, gaser, uppkördhet, uppstötningar).
1) Petitgrain Paraguay
Framför allt petitgrain Paraguay används i tvålparfym, t. ex. ihop med bergamott och citron för att ge colognedoft. Håller sig bra.
Irriterar i allmänhet inte huden. Fotosensibiliserande om kumarinerna finns kvar.

Mat och dryck
Används industriellt i likör och andra drycker, desserter, godis, puddingar, bakverk, kryddor (upp till 0,004 %).
Invärtes bruk
Både pomeransknopparna och bladen från är gamla magstärkande medel. I kinesisk medicin har bladen använts som slemlösande medel. De lindrar hjärtklappning och anses rogivande, mycket avslappnande och lugnande vid ångest, stress, irritation och insomningssvårigheter. Som antispasmodiskt medel mot hysteriska affektioner tages 1,25 gram blad, enligt en svensk apotekarhandbok från 1800-talets mitt.
Ogiftig så vitt man vet.
Miljö
1) Petitgrain Paraguay: Vanligen från förvildade träd.
2) Petitgrain bigarade: Europeisk olja kommer från odlade träd, afrikansk vanligen från halvvilda.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Andersen (1998), Berlin (1849),Berlin (1851), Gattefossé (1993), Gentz och Lindgren (1946), Hiltunen (1999), Juneby (1999), Jönsson och Simmons (1935), Kruskopf (1959), Lawless (1992), Lawless (1996), Leung (1980), Lindgren (1918), Meyer (1952), Naves (1947), Piesse (1857), Thompson (1928), Ullmark (1997). Flyktighetsskala: Poucher och Howard (1974).
Nätpublikationer: Nationalencyklopedin (2004 04 14). Projekt Runeberg: Cleve (1883): Kemiskt handlexikon (2008 07 06).
European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 13).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eopetitgrain.html
Datum: 2018 08 21 - Uppdaterad: 2008 12 13
Cookieinfo
Made with a Mac