Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor - Absoluter och resinoider

Perubalsamessens och perubalsamextrakt


Moderväxt
Perubalsamträd (Myroxylon balsamum var. pereirae)
Synonymer
Perubalsam, perubalsamolja, renad perubalsam, vaniljolja
1) Eterisk perubalsamolja ur balsam
2) Eterisk perubalsamolja ur ved
3) Perubalsamextrakt
CAS-nummer 8007-00-9, samma som perubalsam

1) Myroxylon balsamum pereirae balsam oil ["essential oil distilled from balsam obtained from the plant Myroxylon balsamum var. pereirae"]
2) Myroxylon pereirae oil ["volatile oil obtained from Myroxylon pereirae"]
3) Myroxylon balsamum pereirae balsam extract ["extract of the balsam obtained from the plant Myroxylon balsamum var. pereirae"]

Engelska namn

Peru balsam, Peru balsam oil, balsam of Peru oil, Peruvian balsam oil, oil of Peruvian balsam, Indian balsam oil, China oil, Honduras balsam oil, Surinam balsam oil, black balsam oil, cinnamein
1) Peru balsam essential oil, essential oil of Peru balsam, Peru balsam eo, Peru balsam volatile oil
2) Peru balsam essential oil, essential oil of Peru balsam, Peru balsam eo, Peru balsam volatile oil
3) Peru balsam extract, Peru balsam resinoid, Peru balsam absolut

Andra namn
Romanska språk
Baume du Pérou, baume du San Salvador, baume blanc de Son Santé (franska)
1) Huille essentielle du baume du Pérou (franska)
2) Huille essentielle du baume du Pérou (franska)
3) Extrait du baume du Pérou (franska)

Andra språk
Perubalsam (tyska)
Förväxlingsrisk
Perubalsam - råvaran. Oljor och extrakt kallas ofta bara perubalsam.
Tolubalsamolja: Ibland räknas träden som varieteter av samma art (perubalsam: Myroxylon balsamum var. pereirae, tolubalsam: Myroxylon balsamum var. genuinum), ibland som separata arter (perubalsam: Myroxylon pereirae, tolubalsam: Myroxylon toluifera). Sammanställarna av INCI-listan har som synes inte kunnat bestämma sig.
• Vit perubalsamolja - hartsolja av amerikansk storax (Liquidambar styraciflua), som alltså inte heller är liquidambarolja.

Farmakopéerna
Varken den eteriska oljan eller resinoiden har inte varit officinella i Sverige, däremot råvaran perubalsam.

1) Eterisk perubalsamolja ur balsam: Perubalsam ångdestilleras eller vakuumdestilleras, besvärligt på grund av den höga kokpunkten.
2) Eterisk perubalsamolja ur ved: Träflisor rika på balsam ångdestilleras.
3) Perubalsamextrakt: Perubalsam extraheras med flyktiga lösningsmedel (alkohol, bensen) till hartsolja (resinoid). Bensenextrakt kan tvättas med alkohol till s.k. neutral resinoid. Spädes.
Varierande reningsprocedurer kan följa på båda, som tvättning med alkalier eller avfärgning med aktivt kol
.

  Ursprung
• Amerika: Brasilien; mest San Salvador, "balsamkusten", där trädet också odlas för sitt virke.
Doftämnen Eterisk olja
Aldehyder  
vanillin  
Estrar  
bensylbensoat  
bensylcinnamat  
cinnamylcinnamat  
Organiska syor  
bensoesyra  
kanelsyra  
Kumariner  
Beskrivning • Eterisk olja: Tjock orange olja som kan färga andra vätskor.
• Extrakt: Gul till rödbrun vätska som kan ge lösningar brun färg. Tjock sirapskonsistens, vid rumstemperatur halvfast, ofta kristalliserad. Besk smak. 
Mått och vikt • Extrakt: 100 ml väger 100-160 gram. 100 gram = 100-62 ml.
Löslighet • Olösliga i vatten.
• Lösliga i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
• Den eteriska oljan löser sin egen balsam perubalsam.
Innehåll • Eterisk olja: Så gott som ren eterisk olja med framför allt estrar av kanelsyra (cinnamater) och bensoesyra (bensoater) - det är dessa syror som gör perubalsam till en äkta balsam. Bensylbensoat är det viktigaste och också det som gör balsamen effektivt mot skabb. Lite rester av hartsämnen.
• Extrakt: 50-65 % är eterisk olja. Nära en tredjedel är hartsämnen, bl. a. peruresin. För att hållas flytande späds extrakten därför alltid, t. ex med alkohol.
Varianter
Perubalsam - råvaran.
• Myroxocarpin, vit perubalsamolja: Ur trädets mogna baljfrukter. Helt olik vedens balsam och anses vara mycket bättre. Lukten är först frisk, lite åt kumarin, sedan träig. Bra fixatör.
Ersättninng • Peruol (syntetisk perubalsam): Bensylbensoat löst i ricinolja, en beredning som passar i läppstift (och mot hårlöss).
• Amerikansk storaxolja, amerikansk liquidambarolja (eng. Liquid storax, Honduras balsam oil, white Peru balsam oil)
De engelska namnen är oegentliga: Ursprunget är varken ambraträd ("liquid storax") eller perubalsamträd ("Honduras balsam", "Peru balsam") utan amerikansk storax (Liquidambar styraciflua). Kan innehålla 7-20 % eterisk olja, med sötare doft än orientalisk storax. Branschorganisationen IFRA avråder från användning i parfym på grund av riskerna för överkänslighetsreaktioner.
Tolubalsamessens och tolubalsamextrakt är lika och anses ha bättre doft, ger mindre hudreaktioner och användningen i kosmetika är inte begränsad av lagstiftning.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
• Extrakt (resinoid): Ibland hos importörer av eteriska oljor för runt 70 kr per 10 ml (spädd till 80 %) och någon gång i hälsokostbutiker till ungefär samma pris.

Doftbeskrivning
Söta, blommiga och vaniljlika med rökig botten. Påminner först om kanel, sedan om bensoin och vanilj. Den kryddigare tolubalsam anses ha finare doft. 

Flyktighet
Basnoter.

Doftblandning
Oljorna är liksom balsamen bra fixatörer, av den typ av som fördröjer andra doftämnens avdunstning genom hög kokpunkt och molekylstruktur, de antas så att säga innesluta de övriga doftämnena i en skyddande hinna. Ger sötma och en mjuk puderton som passar med nästan allt - kryddofter (kryddnejlika, muskotnöt), blomdofter (ros, tuberos, viol, ylang-ylang), allt som är det minsta extotiskt (labdanum, patchouli, sandelträ) och oväntat bra med den friska och stingiga petitgrain. I orientdofter blandar man gärna perubalsam med mysk, sibet, kumarin och vanillin.

Användning
• Eterisk olja: Mest till tvål.

• Extrakt: I parfym, särskilt orientdofter och blomdofter

Rumsdoft • Rumsparfym: Balsamens lugnande och narkotiska verkan har gett den rykte som afrodisiakum. Hartsämnena (mycket i extrakt men rester finns också i eterisk olja) fastnar i luftrenare etc. och ger fläckar.
• För luftvägarna, t. ex. vid förkylning: Vid hosta. Oljorna kan t. ex. inandas i ett ångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum.
Hudläkemedel
• Eterisk olja: Saknar i stort sett hartsämnen och har därför mindre skyddande effekt än balsam och extrakt.
• Extrakt: Resinoiden ingår ibland i läppstift men användningen har minskat sedan balsamen kartlagts som besvärlig allergen. Det är inte säkert att ett extrakt kan fylla balsamens plats (lugnande, läkande) eftersom det som irriterar och läker ofta är samma sak.

Bad Förr användes balsamen mycket i bad vid luftvägsbesvär, särskilt hosta.
• Helbad: 15-25 droppar

Eterisk olja används mer som tvålparfym än extrakt. Hållbar doft.

Oljorna är inte lika hudirriterande som balsamen men användningen är ändå begränsad av lagstftning - se nedan.


Mat och dryck
Både balsamen och oljorna används i livsmedel, som desserter, bakverk och godis (upp till 0,0015 %) och i drycker.
Invärtes bruk
Varken eterisk olja eller extrakt har använts medicinskt, däremot balsamen.
Lagstiftning

1) Eterisk perubalsamolja ur balsam: Destillat, absolut och andra extrakt får ingå med max 0,4 % i den färdiga produkten.
2) Eterisk perubalsamolja ur ved: Får inte ingå som doftämne i kosmetika, däremot som luktmaskör.
3) Perubalsamextrakt: Destillat, absolut och andra extrakt får ingå med max 0,4 % i den färdiga produkten.
Parfymindustrin hade före sekelskiftet 2000 en överenskommelse om att använda eterisk olja och resinoid i stället för balsam. För säkerhets skull förbjöd EU balsamen som doftämne, varpå följde åratal av kacklande, eftersom det visade sig att balsamen och oljorna hade samma CAS-nummer, d.v.s. rent formellt blev alla former förbjudna. CAS i USA tänkte minsann inte heller hitta på något nytt nummer bara för att man grälade i Europa. Till slut fick man utfärda ett särskilt EU-dekret om att förbudet bara gällde balsamen, inte eteriska oljor och extrakt ur den.


Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Gentz och Lindgren (1946), Jönsson och Simmons (1935), Lawless (1992), Leung (1980), Lindgren (1918), Ljungdahl (1953), Lodén (2002), Lodén (2008), Meyer (1952), Naves (1947), Nordiska farmakopén I (1961-1965), Pharmacopoea Svecica (1775), Poucher och Howard (1974), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén XI (1946).
Nätpublikationer: SCCNFP/0392/00: An inital list of perfumery materials which must not... (2008 12 13).
SCCP/0771/03: An update of the initial list of perfumery materials... . SCCP/0988/06: Opinion on Peru balsam (2008 12 13). European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 17).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eoperubalsam.html
Datum: 2018 11 15 - Uppdaterad: 2009 03 1
Cookieinfo
Made with a Mac