Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Patchouliessens


Moderväxt
Patchouli (arter av Pogostemon) - se där om växtens historia.
Synonymer
Patchouliolja, patschouliolja, patschuliolja
CAS-nummer • 8014-09-3
• Pogostemon cablin oil ["volatile oil obtained from the patchouli"]
Engelska namn
Patchouli essential oil, patchouli oil, patchouly oil, otto of patchiouly, tilam wangi oil, puchaput oil
Andra namn
Romanska språk
Huile de patchouli, essence de patchouli (franska)
Nordiska språk
Patchouliolie (danska), patchouliolje (norska)
Andra språk
Patschuliöl (tyska)

Indisk patchouli
I Indien har patchouliblad använts länge mot mal på samma sätt som lavendel i Europa. De lades t. ex. bland de sjalar som exporterades till Europa och blev kända som Kashmir-sjalar och Paisley-sjalar. Doften var så typisk att den blev en äkthetsgaranti - engelske parfymören Piesse berättar 1857 om hur slemma franska tillverkare utnyttjade detta för att kränga fusksjalar.
Första gången oljan användes i Europa var 1826. I det viktorianska England blev den en av favoritingredienserna i potpourrier och luktpåsar. Kring sekelskiftet 1900 beskrevs oljan som en av de viktigare i handeln, använda bl. a. som just malmedel.
Indonesisk patchouli
Därefter försvann oljan - i samma takt som engelsmännen försvann från Indien, eller om det var i samma takt som mal och ylle försvann ur klädskåpen. Doften fick en renässans under hippieepoken på 1960- och 70-talen, nu levererad från Indonesien. Idag exporterar Indonesien 90 % av världshandelns olja, varav en tredjedel till USA. Den är fortfarande en vanlig ingrediens i orientdofter.
Ångdestillering av de soltorkade bladen och stjälkarna som innehåller 1,5-4 % eterisk olja, mest och bäst ur de tre första bladparen. På Java och trakterna däromkring jäser man bladen lite vilket ger mer eterisk olja. Destilleringen anses vara svår.
Ursprung
• Asien: 90 % kommer från Indonesien (Java, Sumatra). Andra asiatiska länder som producerar och exporterar olja är Indien, Kina och Malaysia. I Singapore destilleras oljan av importerade blad. Det mesta anses vara av ordinär eller medelgod kvalitet.
• Europa: Lite destilleras i Europa av importerade blad och når då upp till de bästa kvalitetsklasserna Special och Extra special.
• Amerika: Lite framställs i Brasilien, samt i USA av importerade blad, också dessa betraktade som Special och Extra Special.
Beskrivning Tjock, gulaktgi-orange eller gulbrun-mörkbrun olja som kan ge lösningar orange till röd färg. Förr rödfärgades oljan av rost i destilleringskärlen. Får den stå bildas kristaller. Kokar vid 287°.
Mått och vikt 100 ml väger 95-97 gram. 100 gram = 105-104 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten, glycerin.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor, flytande paraffin.
Innehåll

• Doften kommer framför allt från alkoholer, varav ett par är unika för patchouli.
• Färgämnet azulen finns inte färdigt i växten utan bildas med värme och vatten vid destilleringen.

Doftämnen
Terpener  
azulen  
Alkoholer     
eugenol  
norpatchoulenol  
patchoulialkohol 40 %
Aldehyder  
bensaldehyd  
kanelaldehyd  
Varianter • Terpenfri patchouliolja: 2-4 gånger starkare = ner till fjärdedelen räcker för samma dofteffekt.
• Patchouliextrakt, patchouliresinoid
INCI-namn: Pogostemin cablin leaf extract. CAS-nummer 84238-39-1.
Destilleringen försämrar doften enligt parfymörer, så en del extraheras med flyktiga lösningsmedel, vanligen bensen. Man får ut 4-6 % av bladvikten och en rundare doft utan kamferinslag. Hållbarare än eterisk olja och används som fixatör i parfym och tvålparfym. Förfalskas ofta med ekmossa, kryddnejlika, kumarin.
• Patchouliextrakt, patchouliolja
INCI-namn: Pogostemon cablin oil. CAS-nummer som föregående.
Extraheras ur jästa blad.
Ersättning
Den eteriska oljan används för att späda ut patchouli resinoid.
• Den eteriska oljan kan förfalskas genom att destilleras patchouliblad ihop med cederträessens. Just den kombinationen är också tydlig i dåligt gjord falsk örnträdsessens (alovedsolja). Se essenskopior.
• Patchouliextrakt (extrait): Färdigblandad alkohollösning att använda i alkoholhaltig parfym - recept där.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Kan kristalliseras. Patchouli köper man för att lagra; det finns en marknad för årgångs-patchouli. För parfymändamål bör den vara åtminstone ett par tre år gammal. En 30-årig patchouli kan var mycket söt. 
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 55-85 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker. Klädkedjors butiker tar runt 80 kr för samma mängd.

Doftbeskrivning
Toppnoten är örtig och söt, mellannoten jordig med ett medicinskt inslag av kamfer, basnoten kryddig och lite träigt torr. Med stigande ålder tonar de gröna och kamferlika inslagen bort och ersätts av sötma och fruktighet. Den mycket vanliga mögeltonen ("lukt av gamla filtar") är ett tecken på dålig kvalitet. Inte heller ska det finnas något inslag av tjära.

Flyktighet
Mellannot till basnot och en bra fixatör.
Mycket varaktig - en intorkad droppe patchouli kan lukta i månader - och stabil = förändras inte. På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 61-100 är basnoter, får patchouli värdet 100. Tisserand använder samma skala och ger samma värde.
Doftblandning
Patchoul är en av de få eteriska oljor som används ensam som parfym. I blandningar är den inte lätt att dosera eftersom den snabbt blir dominant. Gör sig oväntat och särskilt bra ihop med friska dofter (frankincense, myrra, salvia, tallbarr) och citrus (bergamott, citron, citrongräs, geranium, neroli) och med en del riktigt söta (irisrot, labdanum, lavendel, muskatellsalvia, opoponax, ros, ylang-ylang). Går också bra ihop med trä (cederträ, rosenträ, sandelträ) och rök (ekmossa, vetivert). Ofta blandad med varma kryddofter (cassia, ingefära, kanel, kryddnejlika).
Användning
Mycket använd i kosmetika, t. ex. för att maskera den kemiska lukten i hårborttagningsmedel och i tvättmedel för att hålla borta mal. Ett av de vanligaste doftämnena i parfym, särskilt i tyngre dofter som orientdofter, chypresdofter och mossdofter - ger värme. I rosdofter för att fixera sötman. 40 % av doftämnena i Gentleman de Givenchy lär vara patchouli.

• Rumsparfym: Värmande och stärkande med rykte som afrodisiakum. I små doser en lugnande "nervolja" att använda vid stress, utmattning, illamående, i större uppiggande och stimulerande, t. ex. för att hålla sig vaken och i arbetsrummet. Enligt andra är det precis tvärtom: låga doser stimulerar, höga lugnar och söver.
insektsmedel: Särskilt effektiv mot mal, bokmal och silverfisk - populär i linneskåp i Asien, där man säger att patchouli förebygger sjukdomar. 
Doftens element
• Jord: I det kinesiska medicinska systemet hör patchouli till energifasen Jord, som verkar genom mjälte-bukspottkörtel och magsäck och i obalans ger låg ämnesomsättning med vatten i kroppen, kalla händer och fötter, tankeslöhet, obeslutsamhet och en tendens till självömkan - mjältsjuka. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck förnuft, förståelse och medkänsla.

• Jord: Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver doften med termerna elementet Jord och årstiden vinter, förknippade med bevarande, struktur och realism. Dess verkningsfält antas vara framför allt kroppen (snarare än intellektet eller känslolivet). Andra dofter med denna stabiliserande verkan på kroppen är t. ex. aloeved (örnträdsessens), ekmossa, sandelträ och vetivert.

Hudläkemedel
Verksam på bakterier, virus och svamp (fotsvamp, nagelsvamp) särskilt ihop med tea tree och myrra. Deodoriserande.
Sammandragande effekt på lös, grovporig och vätskefylld hud och på hemorrojder. Läker och stimulerar nybildningen av hud på brännskador, eksem, allergiska sår, torr hud med nare och sprickor.
Fotkräm och handkräm: 2 % (40 droppar per dl)
Passar många - fet, torr, åldrad hy.
Verksam mot mjäll, bra för fett hår och ger mycket glans. Den som har svårt för doften av patchouli kan blanda med lika delar bergamott och sandelträ för en riktigt volym- och glansgivande balsam.
I Japan och Malaysia används te på bladen, ensamma eller ihop med andra örter, som munvatten mot dålig andedräkt.
celluliter och vid ödem, t. ex. svullna ben vid graviditet. Patchouli används också i "grundande" massage (hälar till vader) för personer som avskärmat sig från sin kropp.
Fungerar problemfritt (och antiseptiskt) som tvålparfym, särskilt bra ihop med geranium, palmarosa, kryddnejlika och cassakanel.
Irriterar inte huden.

Mat och dryck
Flitigt använd i mat och dryck, från godis till charkuterier (under 0,0002 %), framför allt därför att den maskerar andra dofter bra.
Invärtes bruk
I kinesisk och japansk medicin och i Malaysia används bladen i teblandningar för att behandla illamående, magont, kräkningar, diarré, förkylning och som motgift vid ormbett.
Giftighet Ogiftig vad man vet.
Miljö Olja från traditionellt och ekologiskt odlad växt finns att få.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Andersen (1998), Hiltunen (1999), Jönsson (1910), Jönsson och Simmons (1935), Lawless (1992, 1996), Leung (1980), Meyer (1952), Naves (1947), Piesse (1857), Reynolds (1996), Ullmark (1997). Flyktighetsskalor: Poucher och Howard (1974), Tisserand (1977).
Nätpublikationer: HerbalGram: Essential oils of economic value in Madagascar (2006 05 14).
European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 13).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eopatchouli.html
Datum: 2018 08 22 - Uppdaterad: 2010 02 17
Cookieinfo
Made with a Mac