Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Oregano - kungsmyntaessens


Moderväxt
Oregano - kungsmynta (Origanum vulgare) - se där om örtens historia och bruk i äldre tid
Synonymer
Oreganoolja, kungsmyntaolja, flyktig kungsmyntaolja, kungsmyntaessens, origanumolja, dostaolja, cymofenol
CAS-nummer 84012-24-8
• Origanum vulgare leaf oil ["volatile oil distilled from the leaves"]
• Origanum vulgare oil ["volatile oil obtained from the whole plant"]
Engelska namn
Oregano oil, origanum oil, oreganum oil, common oregano oil, essential oil of oregano, European oreagno il, wild marjoram oil, common marjoram oil, grove marjoram oil
Andra namn
Romanska språk
Essence de l'origan, huile essentielle de l'origan, huile de l'origan (franska)
Nordiska språk
Origanumolie (danska)
Andra språk
Origanumöl, ätherisches Origanumöl, Dostenöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Mejramolja - av Origanum majorana.
Spansk oreganoolja, timjan coridoessens - av Thymus capitatus.
Spansk mejramolja - av Thymus mastichina.
• Spansk humleolja - av Origanum creticum m. fl. sydeuropeiska arter; se Ersättning nedan.

Den nordiska kungsmyntan hör till en stor grupp skarpluktande örter som har kallats timjan, mejram, oregano, humle, verbena, basilika och annat i otaliga varierande kombinationer. Förr var det inte nödvändigt att skilja dem åt; man visste vad som växte runt knuten och hur det kunde användas. Det är svårare idag när var och en som god konsument ska kunna identifiera växter från hela världen, och nödvändigare, eftersom flera av de eteriska oljorna kan vara kraftigt hudretande.
Den första europeiska beskrivningen av kungsmyntaolja är från 1500-talet. Linné hade med den i Pharmacopaea Holmiensis omkring 1740. I Asien sprayar man oljan eller pulveriserad kungsmynta på växtprodukter för att ta död på skadeinsekter.
Ångdestilleras ur torkade blad och blommande grenspetsar vilket ger ca 0,5 % av vikten i form av eterisk olja. Används hela örten - stam, grenar, blad, blommor - blir utbytet större, 1-3 %.
Ursprung
• Europa: Ryssland, Bulgarien, Ungern, Italien, Frankrike, Spanien, Turkiet.
• Asien (Indien) och Amerika (USA).
Beskrivning Tunn ljusgul olja som med tiden mörknar mot rödbrunt.
Doftämnen
Terpener  
bisabolen  
karyofyllen  
limonen  
okimen  
beta-pinen  
terpinen  
Alkoholer över 90 %  
borneol  
karvakrol mycket
linalol  
tymol mycket
Estrar  
geranylacetat  
linalylacetat  
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll Proportionerna mellan olika ämnen kan variera mycket mellan olika lokala varieteter av örten. Dessutom ingår ofta andra arter och t.o.m andra örter i skördarna.
• De dominerande doftämnena, tillsammans över 90 %, är de hudirriterande fenol-alkoholerna tymol och karvakrol, den senare på senare år utforskad som bekämpningsmedel mot en rad insekter, nematoder, bakterier, virus, mikrober och svamp.
Varianter • Terpenfri oreganoolja
Tre gånger så stark = tredjedelen räcker för samma dofteffekt.
Ersättning • Spansk humleolja (Oleum origani cretici, Aetheroleum origani cretici).
Ty. Spanisches Hopfenöl, Kretisches Dostenöl
"Spansk humleolja" har varit officinell i Sverige och många andra europeiska länder men kan knappast betraktas som fullgod ersättning för kungsmyntaolja idag. Den kommer i realiteten från flera arter av Origanum; creticum, smyrnaeum, hirtum och antagligen ett par till och därtill korsningar mellan dem alla.
Hållbarhet Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 75-85 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Varm, kryddig och bitter örtdoft med ett litet kamferinslag - lik timjan.
Flyktighet
Toppnot, mellannot eller basnot; buden är många, antagligen för att de många oreganoarterna varit (och fortfarande är) svåra att skilja åt.
Doftblandning
Passar bra ihop med friska dofter (kamfer, lavandin, rosmarin, spiklavendel, tallbarr), citrus (citron, (citronella) och också med cederträ och ekmossa.
Användning
I gröna dofter, cologner och framför allt rakvatten.

• För luftvägarna: Hämmar tillväxt av bakterier och virus - kan ingå rikligt i rumsspray då en förkylning eller influensa är på gång. Kramplösande och slemlösande vid hosta, astma och huvudvärk - inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum, då i mindre mängder och försiktigare eftersom den retar slemhinnorna.
Doftens element
• Metall: I det kinesiska medicinska systemet hör oregano till energifasen Metall, som verkar genom lungor och tjocktarm och i obalans ger luftvägsproblem, sorgsenhet, gravallvar, uppgivenhet och rädsla för förändringar. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck handlingskraft, skarpsyntehet och förmåga att se lösningar.

Hudläkemedel
"Till de utslagne plitor i ansiktet, skall man bruka den utkrysta lagen, och smörja honom där på", säger Arvid Månsson i mitten av 1600-talet. Även i Kina används örten utvärtes på klåda. Den eteriska oljan kan användas droppvis för att lokalbedöva kliande utslag och insektsbett. I övrigt används den sällan inom hudvård eller aromaterapi eftersom den är så hudretande.
• På insektsbett: 1 droppe outspädd.
Rengöringsmedel
Oljan är verksam på bakterier, svamp och virus.
Vid inflammationer i munnens och halsens slemhinnor. Culpeper på 1650-talet rekommenderade en droppe blandad med något till en gröt som akutmedel på tandvärk; senare har man tagit den på en bomullstuss.
Oljan har använts rätt mycket i liniment på reumatism och liknande smärtor. Detta var också det huvudsakliga användningsområdet för forna tiders officinella "spanska humleolja" av sydeuropeiska oreganoarter (se Ersättningar ovan). I dagens aromaterapi används kungsmyntaoljan sällan i helkroppsmassage på grund av risken för hudretning utan mest lokalt på celluliter och i magmassage vid förstoppning, gaser och andra matsmältningsbesvär.
Smärtstillande liniment: t. ex. 5 % = 20-25 droppar per dl rosmarinsprit.
Magmassage: 1 % = runt 5 droppar per dl neutral vegetabilisk olja.
I förkylningsbad.
Används i små mängder i frisk tvålparfym.
Kraftfullt irriterande på hud och slemhinnor.

Mat och dryck
Den eteriska oljan används industriellt i all slags mat inklusive charkuterier, kryddblandningar och chips. Doserna är mycket små, som mest 0,3 % = 2-6 droppar eterisk olja per kilo livsmedel.
Invärtes bruk
Namnet fjärtmynta kommer av att örten är väderdrivande. Också den eteriska oljan har använts som matsmältningsbefrämjande medel, t. ex. vid förstoppning. I Kina är den ett febermedel. Vid invärtes bruk är dosen 3-5 droppar 2-4 gånger dagligen.
Användes med försiktighet och inte under graviditet.
Miljö
Olja från vildväxande och ekologiskt odlad ört finns att köpa.

Litteratur: Se t ex Culpeper (1976), Gentz och Lindgren (1946), Leung (1980), Lawless (1992), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Linné (1954), Månsson (1987), Neuendorf (1991), Neuendorf (2009), Nielsen (1991), Nylén och Olsson (1982), Pharmacopoea Svecica I (1775), Stary och Jirásek (1975), Stodola och Volák (2000), Swahn (1996), Valnet (1992).
Nätpublikationer: European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 13).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eooregano.html
Datum: 2018 06 24 - Uppdaterad: 2010 09 10
Cookieinfo
Made with a Mac