Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor - Absoluter och resinoider

Orangeblom absolut


Moderväxt
Pomeransträd (Citrus aurantium var. amara)
Farmakopénamn
Extractum aurantii, Extractum floris aurantii
CAS-nummer 72968-50-4
Citrus aurantium amara flower extract ["extract of the flowers"]
Engelska namn
Absolue of orange flower, orange flower oil
Andra namn
Nordiska språk
Orangeblomst absolu (danska)
Förväxlingsrisk
Neroli - destillerad ur samma pomeransblomma.
Apelsinblomsessens - destillerad ur apelsinblomma.

Tradition
Extrahering ger mindre mängd olja än då man destillerar blommorna (neroli) men 80 % av pomeransträdets blommor extraheras på detta sätt.
Blommorna extraheras med flyktiga lösningsmedel (petroleumeter, hexan) till en tvålaktig mörkbrun concrète (0,25-0,3 % av blomvikten). Denna extraheras med alkohol till absolut (0,3-0,5 % av concrètens vikt) varefter följer utfrysning och filtrering för att få bort vaxämnen.
Ursprung
• Europa: Frankrike, Italien.
• Nordafrika: Algeriet, Egypten.
Beskrivning Ganska tjock olja, mörkgul, mörkorange till mörkbrun, som kan ge lösningar orange färg.
Mått och vikt 100 ml väger 92 gram.
100 gram = 109 ml.
Doftämnen
Terpener  
limonen  
beta-pinen  
Alkoholer     
geraniol  
linalol  
nerol  
Aldehyder  
citral  
Estrar  
linalylacetat  
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
pH och inkompatibiliteter
• Missfärgar lätt emulsionskrämer; de blir gulgrå.
Innehåll • Till innehållet rätt lik blommans eteriska olja neroli.
Varianter • Orangeblomsvatten absolut
Biprodukten orangeblomsvatten som bildas vid destillering till neroli extraheras med flyktiga lösningsmedel. Får annan lukt än orangeblom absolut.

• Orangeblom pomadaabsolut
Blommorna dras ut i fett (enfleurage) till en pomada som extraheras med flyktiga lösningsmedel till absolut. Utbytet är mycket litet jämfört med vanlig absolut: med varmt enfleurage hälften, med kallt enfleurage bara 10-15 %.
Görs bara i Frankrike och utgör runt 10 % av orangeblomsutvinningen.
Ersättning
• I stället för orangeblom absolut använder parfymindustrin ofta en blandning av ros absolut, linalol och terpenfri fransk petitgrain
• Liknar den destillerade oljan ur blommorna, neroli (som det görs mycket mindre av) och utges ibland för att vara det. 
• Orangeblomsextrakt, extrait de fleur d'orange: Se apelsinblomsessens.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Ibland hos importörer av eteriska oljor för runt 130 kr per ml (1 ml). Sällan eller aldrig i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Frisk, varm, och söt blomdoft med kryddbotten, lik blommans, och torrare och träigare än neroli. Graden och arten av sötma kan skilja sig mycket åt mellan absoluter från olika länder.

Flyktighet
Hållbar toppnot till mellannot.

Doftblandning
Fixatör, särskilt vanlig i blomdofter.  Bara små mängder behövs. Passar ihop med många söta dofter (benzoin, jasmin, (lavendel, muskatellsalvia, ros, ylang-ylang), citrus (apelsin, bergamott, citron, grapefrukt, lime, mandarin, petitgrain) och en del träiga (koriander, sandelträ) och friska (rosmarin, kamomill, myrra)
.
Användning
Parfymerar kosmetiska preparat och är den pomeransblomsdoft som används i parfym (citrusdofter, blomdofter, chypresdofter, orientdofter) medan neroli används framför allt i cologne.
• Rumsparfym: Lugnar och lyfter vid stress och depression och har rykte som afrodisiakum - en doft för sovrummet.
Hudläkemedel
Sammandragande; anses bra för torr, irriterad och känslig hy. Kan missfärga emulsionskrämer.
Torr och känslig hy.
Inte hudirriterande.

Invärtes bruk I låg dos sövande.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Gattefossé (1993), Naves (1947), Poucher och Howard (1974).
Nätpublikationer: European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 13).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eoorangeblomabsolut.html
Datum: 2018 10 19 - Uppdaterad: 2008 12 13
Cookieinfo
Made with a Mac