Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Neroli


Moderväxt
Pomeransträd (Ciitrus aurantium var. amara)
Synonymer
Neroli, pomeransblomsolja, pomeransblomolja, orangeblomolja, orangeblomsolja, orangeblomsterolja, apelsinblomsolja (sic), apelsinblomsessens (sic), neroliolja, neroliessens, neroli bigarade, bigaradeolja
Farmakopénamn
Oleum neroli, Oleum aurantii florum, Aetheroleum Naphae, Aetheroleum flores aurantii, Aetheroeleum floris aurantii, Aetheroleum aurantii, Aetheroleum neroli
CAS-nummer 72968-50-4
Citrus aurantium flower oil ["essential oil obtained from the flowers"]
Engelska namn
Neroli, neroli oil, oil of neroli, essence of neroli, essential oil of neroli, neroli bigarade oil, bigarade oil, orange flower oil, citrus aurantium oil, oil of orange floers, bitter orange flower oil, bitter orangeflower oil, otto of neroli petale
Andra namn
Romanska språk
Nérolie, nérolie bigarade, essence de fleurs d'orange amère, essence de néroli pétale, essence de néroli, huile de néroli (franska), essenza di neroli, olio essenziale di neroli (italienska)
Nordiska språk
Orangeblomstolie (danska), neroliolje (norska)
Andra språk
Orangenblütenöl, Neroliöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Petitgrainessens - destillerad ur bladen.
Pomeransessens - pressad ur frukterna och fruktskalen.
Orangeblom absolut - extraherad ur blommorna. 
Apelsinblomsessens, neroli Portugal, falsk neroli - destillerad ur apelsinblommorna.
Apelsinessens, neroli Portugal - pressad ur apelsinskalen.

Neroli är sedan 1500-talet en självklar ingrediens i de välluktande vatten som föregår dagens eau de cologne. Namnet sägs vara efter en italiensk prinsessa av Neroli norr om Rom som på 1600-talet brukade parfymera sina handskar med oljan och gjorde den populär vid bl. a. det franska hovet. Den bästa oljan kom från Rom, den näst bästa från Provence. Doften ansågs vara afrodisiakisk och blev sedermera det främsta kännetecknet för prostituerade i Italien.
Farmakopéerna
Oljan blev officinell i svenska farmakopéns femte upplaga (1817), försvann och togs åter in i den tionde (1925). I elfte och sista upplagan (1946) användes den åtminstone som doft- och smakförbättrande ämne. 1964 års nordiska farmakopé tog inte med den.
Officinell i USA under 1880- och 90-tal (U.S.P. 1880).
Vattendestillering eller ångdestillering av nyplockade blommor, som idealt ska vara nyutslagna men inte helt; fullt utslagna blommor får en skämd lukt under den korta transporten medan knoppar luktar för grönt. Bäst blir doften om inte hela blomman utan endast kronbladen används. 0,1-1 % av blomvikten erhålls som eterisk olja. 1 kilo blommor ger ungefär 1 gram olja. Destilleringsvattnet tas tillvara och säljs för sig som orangeblomsvatten.
  Ursprung
Neroliolja tillverkas i många länder i alla världsdelar utom Australien. I Asien framställs den i bl. a. Libanon, Syrien och Kina och i Amerika i USA och på Haiti. Mest produceras i:
• Europa: södra Frankrike, Italien, Spanien, Cypern - franska odlare av pomeransträdet har en egen intresseorganisation som kontrollerar produktion och pris.
• Nordafrika: Gamla franska kolonier som Algeriet, Marocko, Egypten, Tunisien - anses vara mycket bra.
Doftämnen
Terpener  
limonen 15 %
nerolidol (peruviol) 6 %
alfa-pinen  
beta-pinen 11 %
Alkoholer     
geraniol  
indol spår
linalol 30-35 %
nerol 4 %
terpineol 2 %
Aldehyder  
citral  
Ketoner  
jasmon spår
Estrar  
linalylacetat 6-17 %
metylantranilat  
Beskrivning Ljusgul olja som mörknar till rödlbrun med tiden. Vattenutdrag får en gulgrön eller grön ton, alkohollösningar blir blåviolett fluoriscerande. Tunnflytande, men kan grumlas och tjockna vid låga temperaturer. Söt smak med bitter eftersmak. Vanligen högervridande.
Mått och vikt 100 ml väger 82-88 gram (oljan i 1925 års farmakopé olja var tung: 87-93 gram).
100 gram = 122-114 ml (117-108 ml).
Löslighet • Olöslig i vatten (vattenutdrag får gulgrön till grön ton), propylenglykol.
• Löslig i vegetabilisk olja, flytande paraffin,
• Lättlöslig i alkohol (löses klart i 2 volymdelar 80 % alkohol och 1-2 volymdelar 90-91 % alkohol; grumlas om ytterligare alkohol tillsätts). Alkohollösningar blir blåviolett fluoriscerande.

pH och inkompatibiliteter
• Neutral reaktion (pH 6-8).
Innehåll • Terpener och terpenalkoholer utgör tillsammans nära 3/4 av oljan.
• Balansen mellan alkoholerna bestäms av när blommorna skördas: Ju mer utslagna blommor, desto mer geraniol (unknare) och mindre linalol (friskare).
• Därtill bitterämnen som limonin, neohesperidin, naringin.
Varianter
• Terpenfri neroli: Tre gånger starkare = tredjedelen räcker för samma dofteffekt. Löslig i mindre än 1 del 80 % alkohol, 3 delar 70 %. Mycket dyr.
• Neroli absolutolja: Neroli absolut destilleras, vilket ger en tredjedel av absolutens vikt.
Orangeblom absolut: Extraheras ut blommorna med flyktiga lösningsmedel - mycket mer görs än neroli.
Orangeblomsvatten: En biprodukt vid destilleringen som luktar annorlunda än neroli. Att det också kan kallas apelsinblomsvatten (eng. orange flower water) gör inte saken lättare, eftersom aromatiskt vatten kan göras även av apelsinblommor. Också ur orangeblomsvattnet både extraheras och destilleras eterisk olja!
Ersättning
Neroli kan inte ersättas, men man ger sannerligen inte upp försöken.
• Annan växt: Närmast regel är att ta med blommor från shaddock-grapefrukt i destillatet.
• Annan växtdel: Trädets gröna blad får följa med i destilleringen.
• Annan eterisk olja: Mycket vanligt är att späda ut med eterisk olja av bladen (petitgrain) efteråt. En regelrätt förfalskad neroli kan bestå av 80 % terpenfri petitgrain med tillsats av neroli och lite syntetika. I cologne kan petitgrain, helst terpenfri, delvis ersätta neroli. Oljan av fruktens skal (pomeransolja) kan också duga.
• Syntetisk neroli: Metylantranilat och/eller metyl-N-metylantranilat. FAO/WHO har gett rekommendation om maximalt dagsintag av dessa: 1,5 mg respektive 200 ug (mikrogram) per kilo kroppsvikt. Ämnet finns naturligt i mandarinolja.
• Falsk varudeklaration: I senare led är det vanligaste fusket att helt enkelt sälja apelsinblomsessens som neroli. Båda kan kallas "orange flower oil" och de flesta köpare vet inte skillnaden.
• Neroliextrakt (esprit de neroli): Färdigblandad alkohollösning att använda i alkoholhaltig parfym - recept där.
Neroli hör till de minst  hållbara oljorna och kan förlora styrka och friskhet på några månader om den förvaras fel, särskilt i starkt ljus (förvara i mörk flaska). Också lufttillträde får oljan att mörkna och åldras i förtid (förvara i lufttätt kärl). Inte heller tål oljan värme (som andra citrusoljor förvaras den bäst i kylskåp).
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 80-145 kr per ml (1 ml) och ibland till ungefär samma priser i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Denna olja har likhet med den skarpare och plattare petitgrain ur trädets blad och med apelsinskal och friska varianter av lavendel. Bästa beskrivningen är nog att neroli luktar ren och skär eau de cologne, metalliskt och knivskarpt frisk med en ton av terpentin och något blommigt, men det är bara början. Under detta ligger en stabilt söt, mjuk, kryddig och samtidigt torr och bitter träton.
Det finns förbluffande många bottnar i denna stingiga doft.
Fransk och tunisisk olja anses vara de bästa. Den billigare från Haiti sägs ha en alldeles egen karaktär och kan inte ersätta andra i parfymsammanhang.
Flyktighet
Toppnot, mellannot eller basnot. På Pouchers och Howards flyktighetssakala 1-100, där 1-14 är toppnoter, får neroli värdet 5. Tisserand rapporterar värdet 50 från Poucher-utgåvor från före andra världskriget och ger själv värdet 79 (15-60 är mellannoter, 61-100 basnoter).

Doftblandning
Doften är inte så stark doft och inte heller särskilt hållbar.
Den dränks lätt av tunga basnoter men passar ihop med nästan allt lätt, som citrus (apelsin, bergamott, citron, grapefrukt, lime, mandarin, petitgrain) och andra friska dofter (frankincense, romersk kamomill, myrra, rosmarin), söta blomdofter (benzoin, geranium, jasmin, lavendel, muskatellsalvia, ros absolutylang-ylang). Den går också bra ihop med en del mer exotiska dofter som koriander, opoponax, patchouli och sandelträ. På bergamott blir effekten speciell - neroli fixerar bergamotten så att den blir hållbarare.
Användning
Neroli används flitigt till att parfymera allt det gängse inom hudvård - rengöringsmedel, krämer och annan kosmetika. Medan extraherad orangeblom absolut används mer i parfym, är destillerad neroli doftämnet framför alla andra i cologne, särskilt av typen Kölnervatten och Portugalvatten där den är en första rangens toppnot. Med citron, bergamott, rosmarin samt apelsin eller pomerans bildar neroli just det klassiska toalettvattnet Kölnervatten (4711).

Luktsalt: Doften väcker omedelbart uppmärksamheten - förr användes oljan som luktsalt. En flaska förstklassig cologne med mycket neroli i kan duga också.
• Rumsparfym: En doft för sovrummet - lugnande och med rykte som afrodisiakum p.g.a. sin narkotiska kvalitet. Till hjälp vid huvudvärk och insomningsbesvär. I aromaterapi använd vid stress, rastlöshet, nervositet, oro, depression, sorg och ångest särskilt inför förändringar. Sänker hjärtfrekvensen.
Doftens element
• Eld: I det kinesiska medicinska systemet hör neroli (liksom trädets skalolja pomerans och bladolja petitgrain) till energifasen Eld, som verkar genom hjärta och tunntarm och i obalans ger rastlöshet, hjärtklappning och problem med blodcirkulation och hjärta. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck stabilitet, glädje och mottaglighet.

Hudläkemedel
Bakterie- och svampdödande, inflammationshämmande, sammandragande, lugnande på känslig och irriterad hy, stimulerande på celldelningen så att ny elastisk hud bildas. Bra på eksem, ärr, ytliga blodkärl.
• Doftämne i salvor i sista svenska farmakopén (1946): 0,05 % (12-13 droppar per liter)
Alla - fet aknehy, torr och känslig, åldrad och rynkig.
Stimulerar blodcirkulationen och matsmältningen; bra att massera på stressmage med gaser och uppblåsthet. Använd i hudolja, t. ex. med lavendel, för att förebygga hudbristningar under graviditet och i helkroppsmassage som anses vara vattendrivande, avgiftande och leverstärkande.
Använd som exklusiv tvålparfym.
Sällan irriterande, men oxiderat limonen i gammal olja kan ge allergiska reaktioner. Inte fotosensibiliserande men fall av överkänslighetsreaktioner i solsken har rapporterats.

Mat och dryck
Används inom livsmedelsindustrin för att ge smak och lukt åt mat och dryck (upp till 0,001 % i bakverk och alkoholhaltiga drycker).
Invärtes bruk
Smakförbättrare i läkemedel (0,05 %). Kramplösande och befrämjande för matsmältningen; i gamla svenska farmakopéer som bittermedel vid nervös mage, t. ex.förstoppning och diarré. Lugnande och avstressande vid oro, ångest, chock, stress, nervöst hjärta, hjärtklappning, högt blodtryck. Sänker hjärtfrekvensen. Vid invärtes bruk är dosen 1-3 droppar flera gånger dagligen.
Ogiftig vid normalt bruk. Kan användas även till gravida och barn.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Andersen (1998), Gattefossé (1993), Hiltunen (1999), Jönsson (1910), Kruskopf (1959), Lawless (1992, 1996), Leung (1980), Lindgren (1918, 1946), Ljungdahl (1953), Meyer (1952), Naves (1947), Nielsen (1991), Nordström (1940), Piesse (1857), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén IX (1908), Svenska farakopén (X), 1925, Svenska farmakopén XI (1946), Ullmark (1997), Valnet (1992), Vron (1997). Flyktighetsskalor: Poucher och Howard (1974), Tisserand (1977) .
Nätpublikationer: Felter och Lloyd: King's American Dispensatory (1898, 1900) (2003 12 22). Good Scents Co. (2006 08 14). European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 13).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eoneroli.html
Datum: 2018 06 24 - Uppdaterad: 2008 12 13
Cookieinfo
Made with a Mac