Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Myrraessens


Moderväxt
Myrra (Commiphora myrrha) - se där om historia och bruk i äldre tid
Synonymer
Myrraessens, myrraolja, eterisk olja av myrraharts
CAS-nummer 84929-26-0
Commiphora myrrha gum oil ["essential oil obtained from the gum-resin"]
Engelska namn
Myrrh oil, essential oil of gum myrrh, gum myrrh oil, common myrrh oil, myrrha oil, beerabol myrrh oil, hirabol myrrh oil, heerabol myrrh oil, myrrh oil heerabol, oil of heerabol-myrrh
Andra namn
Romanska språk
Huile de myrrhe, myrrhe (franska)

Nordiska språk
Myrrhaolie (danska)

Andra språk

Myrrhenöl (tyska), mu-yao (kinesiska)
Förväxlingsrisk
Opoponaxessens - bisabololmyrra, ansedd som ett bättre doftämne.

Tradition
Myrraharts är ett urgammalt läkemedel och ett av de äldsta kända parfymämnena. Att sumererna skulle ha använt dess eteriska olja 4000 f. Kr. må man tro vad som helst om. Den är inte så svårt att koka ur hartser och samla upp olja som flyter upp på ytan. Den första europeiska beskrivningen av destillerad olja är från mitten av 1500-talet. Linné hade med oljan i Pharmacopaea Holmiensis ca 1740.
Farmakopéerna
Den eteriska oljan dök upp första gången i en tysk farmakopé 1587. I Sverige har den aldrig varit officinell, däremot har myrrahartsen funnits med i alla upplagor av farmakopén.
Ångdestillering av hartsen som innehåller 2-17 % eterisk olja. Ibland destilleras eterisk olja också ur hartsolja (resinoid) som först extraheras ur hartsen med flyktiga lösningsmedel.
  Ursprung
• Afrika - väster om Röda havet: Somalia, Etiopien, Kenya, Marocko.
• Arabiska halvön - öster om Röda havet, framför allt Saudiarabien.
Doftämnen
Terpener  
herabolen  
kadinen  
DL-limonen (dipenten)  
pinen  
Alkoholer     
eugenol  
Aldehyder  
kanelaldehyd  
kumminaldehyd  
Beskrivning Ljusgul till orange olja med bitter, rivande smak. Mycket tjock, nästan fast i rumstemperatur - fastnar i droppinsatsen. Värm flaskan i handen eller varmt vatten så blir oljan mer lättflytande. Kokar vid 220°.
Mått och vikt 100 ml väger 99-100 gram.
100 gram = 101-100 ml.
1 ml = ca 20 droppar. 
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll • Monoterpener dominerar innehållet.
Varianter
• Eterisk myrraolja
INCI-namn: Commiphora myrrha oil. (CAS-nummer: saknas).
Beskriven som "flyktig olja ångdestillerad ur myrra" - kan vara olja ur växten eller ur hartsen, alltså en av INCI-listans många dubbletter.
• Myrraresinoid
Extraheras ur hartsen med flyktiga lösningsmedel. Tjock, rödbrun hartsolja (resinoid), fast i rumstemperatur, med varm och kryddig doft, lika fixerande som den eteriska oljan.
• Myrraabsolut
Eng. Myrrh absolute. INCI-namn: Commiphora myrrha gum extract (CAS-nummer som eteriska oljan: 84929-26-0 )
Extraheras ur hartsen. Innehåller polysackarider (57-61%), myrraharts (25-40%), eterisk olja (3-8%), bitterämnen.
• Myrraextrakt
Eng. Myrrh extract. INCI-namn: Commiphora myrrha resin extrakt. (CAS-nummer: saknas). Extraheras ur hartsen.
Ersättning
• I parfym använder man hellre myrrasläktingen opoponax
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Blir bara bättre med lagring. 
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 125-170 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Toppnoten är lite kamferaktig och medicinsk men ska vara utan terpentinkänning hos en bra olja; mellannoten varm och torr, bittersöt, kådig och kryddig.
Inte så stark doft men stabil = förändras inte. Ett av de doftämnen som ibland hävdas sakna basnot.
Flyktighet
Toppnot, mellannot eller basnot. På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 1-15 är toppnoter, får myrraolja värdet 3. Tisserand gissar på 100 på en likadan skala, där 61-100 är är basnoter.
Fixatör.
Doftblandning
I små doser ger myrra en rökig bakgrund som går bra ihop med rökiga och feta dofter (ekmossa, patchouli, mysk), söta och kryddiga (benzoin, geranium, kanel, kryddnejlika, lavendel, ros, sandelträ). Den passar också med friska dofter med sting (enbär, eukalyptus, galbanum, mejram, pepparmynta, tea tree, timjan), inklusive barr (cypress, enbarr, gran, tallbarr) och citrus (citron, lime, mandarin, petitgrain).
Myrra går mycket bra ihop med frankincense; de två har varit ett par i flera tusen år.
Användning
Parfymer med myrra kallas chyprerade - i arabvärlden är allt chyprerat. I Europa doftämne (upp till 0,8 %) i rengöringsmedel, hudvårdsprodukter och parfym, särskilt orientdofter och tyngre blomdofter 
men också barrdofter. Någon form av myrra finns i små mängder i t. ex. Roma (Laura Biagiotti), Opium (YSL) och Salvador Dali. Se vidare orientaliska doftfamiljen och chypresfamiljen.

Outspädd myrraolja torkar in mörkt brun och ger fläckar så se upp vid användning i rumsspray.
• För luftvägarna: I Asien är hartsen ett urgammalt medel för luftvägsbesvär (hosta, astma, heshet, tappad röst).
Religiös rökelse: Hartsen har använts religiöst i tusentals år och är fortfarande i bruk i katolska kyrkan. Röken lugnar och skärper koncentrationen - bra vid meditation - och sägs hålla onda andar borta.
• Rumsparfym: I aromaterapi används myrraolja vid nervositet och spänning. Den sägs lindra vid sorg och förtvivlan, återge kontakten med kroppen och också vara ett afrodisiakum (spänningslösande). Vid huvudvärk kan man stampa hartsen i vin och två sig med detta, råder en medeltida svensk läkebok.
Doftens element
• Eld: I europeisk magisk praxis förknippas myrra med solen (eld) vilket går tillbaka på gammalt egyptiskt bruk av myrra i middagsoffer till solguden Ra, och med Saturnus (jord), som så många andra hartsdofter. Enligt en svensk läkebok från ca 1500 var den het och torr i andra graden.
• Jord: det kinesiska medicinska systemet hör myrra till energifasen Jord, som verkar genom mjälte-bukspottkörtel och magsäck och i obalans ger låg ämnesomsättning med vatten i kroppen, kalla händer och fötter, tankeslöhet, obeslutsamhet och en tendens till självömkan - mjältsjuka. Oljan anses kunna stimulera till fasens positiva uttryck förnuft, förståelse och medkänsla.

• Vatten, jord: Andra myrraarter beskrivs av moderna elementläror (Henglein) som verksamma framför allt på känslolivet (snarare än intellektet eller kroppen): Indisk bdellium, guggul (Commiphora mukul Engl.) - elementet Vatten och årstiden höst, förknippade med näring, det undermedvetna, kreativitet och fruktbarhet, harmoniserande på känslolivet; andra dofter i samma kategori är t. ex. benzoin och ros. Arabisk myrra, molmol (Commiphora abyssinica Engl.) - elementet Jord och årstiden vinter, förknippade med bevarande, struktur och realism, stabiliserande på känslolivet; andra dofter i samma kategori är t. ex. angelika och virginiaceder.

Hudläkemedel
Sammandragande, fuktgivande, inflammationshämmande och starkt antiseptisk på slemhinnor och hud - hartsen är ett gammalt sårläkemedel, använt sedan forntid för alla slags hudproblem inklusive spetälska och syfilitiska sår. I Kina har röken från bränd myrra använts för att ta ner svullnader (tillsammans med frankincense) och som sårläkande och blodstillande medel på t. ex. blödande hemorrojder (t. ex. med cypressolja).

Myrraoljan är framför allt en sårolja. Den lindrar och läker sår runt läppar och i mungipor och är också bra på fuktiga eksem. Ta den med frankincense i en föryngrande kur för åldrad och rynkig hy.
• På munsår: 1 droppe outspädd.
Sårsalva: 3-5 % (60-100 dropar per dl).
Fotkräm och vintersalva: 2-3 % (40-60 droppar per dl).
Nagelvård
Oljan används på torra och spruckna nagelband och anses bra också för spruckna och sköra naglar. Den är effektiv på både nagelsvamp och fotsvamp, särskilt snabbt ihop med tea tree.
• Nagelolja: Outspädd; en droppe räcker till 3-4 naglar
.
Särskilt bra för torr och sprucken hud med småsår.
I medel mot mjäll.
Preparat med myrra (särskilt myrratinktur) har använts mycket i tandvård och har börjat komma i ropet igen; de är till hjälp t. ex. vid blödande tandkött.
Bra i massage vid smärtor (muskelvärk, reumatism, artrit) och används också vid kvinnors underlivsproblem (flytningar, utebliven mens).
Oljan doppad direkt i badvattnet löser sig dåligt och den kladdiga oljan sätter sig på badkarsväggarna.
Används som tvålparfym särskilt i barrdofter.
Uppgifterna varierar: Enligt en del är oljan lokalt irriterande, enligt andra icke irriterande och icke fototoxisk på människor och djur.

Mat och dryck
Hartsen var vinkrydda under antiken och medeltiden. Den eteriska oljan används fortfarande i drycker (0,025 %) och livsmedel (godis, desserter, bakverk, upp till 0,002 %) och charkuterier. 
Invärtes bruk
Hartsen har använts invärtes sedan urminnes tid som kramplösare och slemlösare, t. ex. vid hosta, och som stärkande och upplivande medel.
Ogiftig, men oljan ska inte användas under de första fem månaderna av graviditet - kan vara abortframkallande. 
Miljö
Olja från vildväxande myrra finns att köpa - det mesta av världens myrra växer vild.

Litteratur: Se t ex Andersen (1998), Farah (1994), Gentz oc Lindgren (1946), Juneby (1999), Kinkele (2004), Kruskopf (1959), Lawless (1992), Lawless (1996), Leung (1980), Lindgren (1918), Linné (1954), Lucas (1978), Meyer (1952), Nielsen (1991), Ullmark (1997). Flyktighetsskalor: Poucher och Howard (1974), Tisserand (1977), Valnet (1992).
Nätpublikationer: European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 28).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eomyrra.html
Datum: 2018 09 26 - Uppdaterad: 2010 02 17
Cookieinfo
Made with a Mac