Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Muskotnötsessens


Moderväxt
Muskot (Myristica fragrans) - se där om trädets sällsynt blodiga historia
Synonymer
Muskotnötsessens, muskotessens, muskotnötsolja, muskotolja, muscaroolja, muskatolja
Farmakopénamn
Oleum myristicae, Aetheroleum myristicae
CAS-nummer 84082-68-8
Myristica fragrans fruit oil (nutmeg) ["essential oil steam-distilled from the dried kernels of the ripe seeds"]
Engelska namn
Nutmeg oil, nutmeg essential oil, essential oil of nutmeg, myristica oil, East Indian nutmeg oil, West Indian nutmeg oil
Andra namn
Romanska språk
Essence de muscade, huile de muscade, huile essentielle de muscade (franska)
Nordiska språk
Muskatnødolie, muskatnød-olie (danska)

Andra språk

Atherisches Muskatöl (tyska)
Förväxlingsrisk
• Muskotsmör, muskotolja - pressad ur nöten; se Varianter nedan.
• Muskotblomolja - destillerad ur fröhyllet; se Varianter nedan.

Den eteriska muskotoljan har inte använts mycket som läkemedel, däremot nöten och blomman. När Avicenna skrev om dem på 1000-talet användes båda i arabisk medicin. Europeiska läkare följde länge hans föreskrifter men på 1800-talet hade muskot kommit ur bruk i både europeisk och persisk skolmedicin. Som folkliga läkemedel överlevde de längre. Båda eteriska oljorna beskrivs första gången på 1500-talet i Europa.
Farmakopéerna
Fanns med i medicinaltaxan 1699 men har inte varit officinell i Sverige. I USA har den eteriska oljan använts som smakämne i läkemedel, men uteslöts ur farmakopén 1965.

Framställning Vatten- eller ångdestillering av nötter (fruktkärnor) som innehåller 2-16 % eterisk olja. Bäst är nötter som pressats på sin feta olja eller är maskätna (skadade eller insektsangripna nötter av kvaliteten BWP = broken, wormy, punky); maskarna äter upp mycket av fettet och stärkelsen och lämnar kvar ett mer koncentrerat innehåll. Det är inte ovanligt att destillerade nötter säljs vidare som krydda.
Ursprung
• Ostindisk muskotolja
Olja från "muskotöarna" Moluckerna anses vara den bästa. Förr köpte Europa och USA endast nötter från Indonesien och destillerade på hemmaplan (största europeiska importören på 1990-talet var Tyskland). Sedan några år destilleras olja också i Indonesien och exporteras. Den andra stora muskotexportören i Asien, Sri Lanka, säljer mest till arabiska och andra asiastiska länder.
• Västindisk muskotolja
Grenada exporterar ingen eterisk olja, endast nötter som destilleras i USA, men egna destilleringsanläggningar planeras.
Beskrivning Klar, färglös, ljusgul eller ljusgrön olja som tjocknar och mörknar eller blir rödgul med tiden, särskilt snabbt om luft får komma till. Den kryddiga lukten och smaken förändras också och blir terpentinaktig när oljan åldras. Kokar vid 165°.
Mått och vikt 100 ml väger 88-91 gram. 100 gram = 114-110 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 90 % alkohol (ostindisk olja löses i 3 delar, västindisk kräver 4), vegetabilisk olja
, flytande paraffin.
Innehåll

• Terpener och terpenalkoholer dominerar. Terpenerna kamfen, pinen och sabinen är de till volymen största ämnena. Proportionerna mellan dem varierar mycket; alla kan utgöra upp till hälften av oljan.
• Tre giftiga fenoler (elemicin, myristicin, fenolalkoholen safrol) kan tillsammans utgöra upp till 15 %. Myristicin finns i princip bara i ostindisk olja där halten kan variera mycket; i västindisk är halten under 1 %.

Doftämnen
Terpener 60-90 %
cymen  
fellandren  
kamfen 20-80 %
DL-limonen (dipenten) 8 %
myrcen  
pinen 8-50 %
sabinen 20-50 %
terpinen (terpinen-4-ol)  
Alkoholer 5-15 %
D-borneol 6 %
eugenol 1-2 %
iso-eugenol 1-2 %
geraniol 6-8 %
D-linalol 6 %
safrol 0,6-2,5 %
terpineol 6 %
Ketoner  
kamfer  
Fenoler  
elemicin 2 %
myristicin (metoxisafrol) 1-14 %
safrol  
Varianter

• Terpenfri muskotolja
Eterisk fröolja befriad från mycket av terpenerna. Något tyngre; löslig redan i 80 % alkohol och med 6-8 gånger starkare dofteffekt. 

• Muskotresinoid
Extrahering av nöten med bensen och sedan alkohol ger 30-40 % av nötens vikt i form av hartsolja. Kraftfullt fixerande och mycket hållbar doft som är olik den eteriska oljan.

• Muskot concrète
Extrahering av nöten med lösningsmedel ger ger 20 % av nötens vikt i form av concrète med 12 % eterisk olja. Används i parfym, särskilt för att ge krydda åt lavendeldofter. Ej att förväxla med
Pressat muskotsmör, muskotbalsam, muskotolja
(Oleum nucis moschalae, Oleum myristicae, Oleum myristicae expressum, Balsamum myristicae, Adeps myristicae, Adeps nusticae, Balsamum nusticaem Butyrum nusticae, Oleum nusticae expressum)
Eng. Nutmeg butter, balsam of nutmegs, expressed oil of nutmeg, oil of mace (sic), butter of mace (sic), Banda soap
INCI-namn: Myristica fragrans kernel oil ( CAS-nummer: 8007-12-3, 8008-45-5)
• Framställning: Nötens fett (20-35 %), egentligen en äkta balsam (oleoresin), varmpressas eller extraheras. I Ostasien görs det av mindre nötter och grums som blir över, i Europa av importerade ostindiska nötter. Västindiska nötter anses ge ett sämre smör. Lätt att förfalska - något fast fett färgas och parfymeras med eterisk muskotolja.
• Användning: Förr användes fettet som massageolja på reumatism.
Möjligen men bara möjligen är det denna olja som avses med INCI-listans "Myristica fragrans kernel oil", som beskrivs som "olja erhållen ur kärnan". Listan upptar också extrakt, fruktextrakt och kärnextrakt ur nöten vars framställningsmetoder inte heller beskrivs närmare; denna typ av dubletter är mycket vanliga i förteckningen.

  • Beskrivning: Doftande fett som är fast och talgartat i rumstemperatur och smälter vid 35-55°. "Holländskt" muskotsmör från Indonesien; det bästa förr från Java, brukar beskrivas som gult till gulbrunt och lite kornigt, "engelskt" från Indien, Ceylon, Kina, som rödbrunt och med behagligare smak.
• Innehåll: Glycerinmyristinat (40-50 %), förestrad palmitinsyra och oljesyra, fri myristinsyra, 4-12 % eterisk olja (som ibland alkoholextraheras ur fettet); gulbrunt till rödbrunt färgämne.
• Användning: Fanns med redan i medicinaltaxan 1699 och var sedan officinell i de första sju upplagorna av svenska farmakopén (1775-1869). Fettet ingick bl. a. i en aromatisk salva mot huvudvärk. I andra länder har det använts i tvål, massagemedel mot reumatism och som hårväxtbefrämjande medel.
Ersättning
• Muskotblomsessens, muskotblomsolja, muskotblomolja (Aetheroleum Macidis)
Eng. Mace oil, mace essential oil; ty. Muskatblütenöl; fr. huile de macis.
INCI-namn: Myristica fragrans aril oil (mace). (CAS-nummer: 84082-68-8)
Destilleras ur det torkade fröhyllet, "blomman" (lat. macis) som omger nöten. Innehåller 4-15 % eterisk olja, som är färglös eller ljusgul, med tiden röd. Löslig i 3 volymdelar 90-91 % alkohol som förblir klar. 1 ml väger runt 0,9 gram. Dyrare att framställa; mycket som kallas essens av muskotblomma är antagligen helt eller delvis nötolja. Det motsatta förekommer också; blomolja används för att späda ut nötolja. Officinell i många länders farmakopéer under 1800-talets andra hälft, bl. a. i Sverige (1869, 1901), Norge (1879) och Danmark (1868), Österrike (1869), Tyskland (1872) och USA (1876). Innehåller mer myristicin än nötoljan men är lik i doften och används på ungefär samma sätt i parfymeri (citrusdofter, lavendeldofter, sandelträdofter).
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt (under 25°) och lufttätt. Mörknar, tjocknar och får terpentinlukt när luft kommer till och oljan oxideras. Dock fungerar oljan själv som antioxidant för andra ämnen genom att sänka deras oxidationshastighet. En av orsakerna till muskotnötens popularitet på 1500-talet, innan den blev pestmedel, var att den inte bara dolde stanken och smaken av ruttet kött, utan faktiskt också hejdade förruttnelsen.
Inköp We don't sell, we tell!
Ostindisk muskotolja: Hos importörer av eteriska oljor för runt 70 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Söt och varm kryddlukt med frisk toppnot av terpentinolja som blir starkare i gammal olja.
En intorkad droppe har en tydlig träton som i bra olja ska vara söt och varm.
Flyktighet
Toppnot, mellannot eller basnot. På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 1-15 är toppnoter, får muskotoljan värdet 11.

Doftblandning
Både nöt- och blomoljan går bra ihop med citrusdofter (apelsin, citron, lime, mandarin, petitgrain), friska dofter (cypress, lavandin, rosmarin, tea tree), söta (geranium, muskatellsalvia, perubalsam), kryddofter (koriander, lagerblad, svartpeppar) och rökiga dofter (ekmossa
, patchouli, trämossa). Fixeras bra och går väl ihop med de friska frankincense och galbanum. Pröva muskot med rosenträ!
Användning
Doftämne i rengöringsmedel, hudvårdsprodukter och parfym, ger sötma och värme till särskilt cologne, citrusdofter, lavendeldofter, rakvatten och sandelträdofter.

• För luftvägarna: Bra vid hosta - oljan kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum. Under 1990-talet lanserade ett engelsk läkemedelsfirma ett slags aromanäsdukar impregnerade med muskotolja att andas in genom för att lösa slem i luftvägarna. Man har också rökt pulveriserad nöt som hostmedel i bl. a. Egypten. Ingår i Vick Vapour Rub.
• Rumsparfym:
I Ostasien har nötterna gammalt rykte om sig att ge klarsyn och skydd mot onda andar och bränns i rökelse för sin nervstärkande och viljestärkande effekt och nöten har rökts för den sömgivande och lätt hallucinogena effekten. I aromaterapi används oljan vid yrsel och rastlöshet, "när man tänker för mycket och sover för lite".
Doftens element
• Luft, jord: I europeisk magisk praxis har muskot, särskilt blommans doft, förknippats med Merkurius (luft, jord).
• Eld: Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver doften med termerna elementet Eld och årstiden vår, förknippade med uppvaknande, nytändning och början på tillväxt och rörelse. Dess verkningsfält antas vara framför allt kroppen (snarare än intellektet eller känslolivet). Andra dofter med denna energigivande verkan på kroppen är t. ex. eukalyptus (pepparmynts), frankincense, ingefära, kamfer, kanel, kryddnejlika och muskot.

I indisk ayurveda-medicin använd för sin blodcirkulationsstimulerande effekt på hårbotten.
Smaksätter tandkräm och andra munpreparat.
• Matsmältningsbefrämjande vid förstoppning, illamående och gaser, särskilt när den kombineras med apelsin och koriander i magmassage.
• Smärtstillande genom att stimulera blodcirkulationen och värma, t. ex. vid reumatism, gikt, muskel- och ledsmärtor, PMS och mensvärk. Används i bedövande salvor; en lanserades så sent som på 1990-talet. Förr lade man mald muskotnöt i lite fett på smärtande hemorrojder. Munktips från 1500-talet: Smörj in lemmen med oljan så står den i flera dagar...
• Muskot anses också stärka livmoderns muskler; kan masseras på nedre delen av magen i ett par veckor före beräknad förlossning - endast en droppe i en tesked vegetabilisk olja.
I värmande och lugnande kvällsbad.
Används som tvålparfym.
Särskilt ostindisk olja kan vara hudirriterande.

Mat och dryck
Oljan används industriellt i de flesta sorters livsmedel från godis till charkuterier, i tobak, de flestacoladrycker och många apéritifer och likörer. Nöten ingår med vitpeppar, kryddpeppar och kryddnejlika i i kryddblandningen "fyra kryddor" och blomman mest typiskt i pickles, indonesisk ketchup och fisksås.
Invärtes bruk
Med undantag för en storhetstid som pestmedel i Europa på 1600-talet har de huvudsakliga användningsområdena för nöten och dess eteriska olja varit:
• Matsmältningsmedel (aptitlöshet, gaser, kolik, illamående, dålig andedräkt): Så har nöten använts i Indien sedan veda-tiden och i Mellanöstern sedan 1700-talet, särskilt i folkmedicin.
• Medel för sexualsystemet: Européer har betraktat nöten som ett afrodisiakum ända sedan de kom i kontakt med den på 1500-talet. I Malaysia tar gravida kvinnor muskotnöt för att stärka livmoderns muskler.
• Nervmedel: En av ayurveda-medicinens användningar av nöten är som lugnande medel.
• Hostmedicin: Ångorna från oljan och röken från nötterna har också använts som hostmedel, vilket ett amerikanskt företag tog fasta på på 1990-talet då man lanserade en hostsirap med den eteriska oljan som aktivt ämne.
Vid invärtes bruk är dosen 2-3 droppar 2-3 gånger dagligen. Dosering är svår, eftersom innehållet i både nötter och olja varierar kraftigt. Inom ayurveda-medicin är maximal invärtes dos 1 tsk mald nöt.
Muskotnötsolja gör till de giftigaste eteriska oljorna på grund av innehållet av safrol (antagligen cancerogent), myristicin och elemicin (mer akut giftiga). Aromaterapeuter brukar rekommenderas att inte använda oljan till gravida eller cancersjuka. Akut giftighet:
• Abortframkallande: Det första kända förgiftningsfallet var en gravid kvinna 1576. Under 1800-talet och en bra bit in på 1900-talet rapporterades en rad förgiftningsfall i Europa och USA, nästan alltid unga kvinnor som antagligen tagit muskot för dess "menstruationsbefrämjande" (abortframkallande) effekt. I inget fall följde abort, men nötens rykte som abortframkallare levde kvar. Å andra sidan: de som velat framkalla abort och lyckats har av naturliga skäl inte rapporterat saken.
• Psykiska effekter: Stora doser av oljan smärtstillar, lugnar och förslöar och ger sedan delirium, eufori, hallucinationer och medvetslöshet. Kanske bidrog den kraftiga effekten till muskotens anseende som undermedel under 15-1600-talen. Verkan kommer av att myristicin och elemicin omvandlas till amfetaminderivat i kroppen.
• Fysisk skadlighet: Det är också myristicin och elemicin som skadar fysiskt. Västerlänningar som på 1950-talet fick höra att nöten röktes i Asien och Nordafrika prövade den sällan mer än en gång eftersom bieffekterna är obehagliga (torr mun, epilepsiliknande kramper och långvarigt, mycket svårt illamående med kräkningar). De vanligaste bestående skadorna är kronisk överkänslighet för muskot och att levern förstörs. Ett dödsfall av nöt har rapporterats, en 8-årig pojke i början av 1900-talet.
• 7-12 gram eterisk olja är förslöande och lugnande. Förgiftande dos för vuxna är någonstans över 5 gram mald nöt, ca en halv nöt, 2-5 nötter anses vara dödligt. 8-åringen som avled hade ätit två nötter. Doseringen är vansklig eftersom innehållet i både nötter och eterisk olja varierar.
Lagstiftning • I Danmark klassificeras muskotnötsolja med mer än 0,1 % safrol som giftig och får fr.o.m 2008 inte säljas till privatpersoner. Oljan innehåller normalt mer än så.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003),Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1999), Jönsson och Simmons (1935), Kinkele (2004), Lawless (1992), Lawless (1996), Lindgren (1918), Meyer (1952), Neuendorf (1991), Neuendorf (2009),Nielsen (1991), Pharmacopoea Norvegia II (1879), Pharmacopoea Svecica I (1775), Reynolds (1996), Shealy (2000), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén IX (1908), Swahn (1996), Valnet (1992). Flyktighetsskala: Poucher och Howard (1974). Giftighet: Committee on food protection: Toxicants occurring naturally in foods (Washington: National Academy of Sciences, 1973, 2nd ed.).
• Artiklar: Andrew T Weil: Nutmeg as Narcotic (Economic Botany 19(3),194-217, Harvard University, 1965).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). Gernot Katzer's spice pages (2005 04 29). Miljöstyrelsen: Miljøstyrelsen advarer mod farlig muskatnød-olie (2008 04 27). Cropwatch newsletter 11 (2008): Robert Tisserand: Challenges facing essential oil therapy: proof of safety (2008 01 30).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 28).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eomuskot.html
Datum: 2018 04 26 - Uppdaterad: 2010 07 1
Cookieinfo
Made with a Mac