Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor - Absoluter och resinoider

Mimosa absolut


Moderväxt
Mimosaträd (Acacia dealbata)
Synonymer
Mimosa absolut, mimosaolja, mimosaextrakt
Acacia dealbata leaf extract ["extract of the leaves"]
Engelska namn
Mimosa absolute, mimosa oil, Sydney black wattle absolute, wattle absolute
Andra namn
Nordiska språk
Mimose absolu (danska)

Tradition
Mimosa absolut har aldrig varit någon storsäljare trots att den är relativt billig - den jämförs alltid med cassie absolut som anses ha finare doft.
Blommor och kvistar med blad extraheras med flyktiga lösningsmedel vilket ger 0,7-0,8 % av vikten i form av en smörig concrète. Denna extraheras till absolut (20 % av vikten, med petroleumeter nära 50 %).
Ursprung
• Europa: Framställs i liten mängd i Frankrike.
Beskrivning
Gul olja, tjock och vaxig massa som måste spädas för att bli flytande.
100 ml väger ca 100 gram.
• Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Absoluten innehåller 4-6 % eterisk olja. Späds alltid ut (kring 50 %). 
Varianter
Destillerad mimosaolja
Destillering av blomma eller absolut ger inget bra doftresultat.
Linné hade med den i sin Pharmacopaea Holmiensis ca 1740.
Ersättning
• Används som billig ersättning för cassie absolut.
• Acacia floribunda som också används ger en doft ännu mer lik cassie.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Ibland hos importörer av eteriska oljor för runt 65 kr per ml (utspädd 50 % i okänt lösningsmedel). Sällan eller aldrig i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Lätt, torr och honungssöt blomdoft med grönt träinslag - påminner lite om iris, viol och ylang-ylang.

Flyktighet
Mellannot till basnot.

Doftblandning
Bra fixatör och r
undar av blandningar bra. Går väl ihop med andra blomdofter (cassie, ros, viol, ylang-ylang), friska dofter (citronella, lavendel, neroli) och kryddigare (ekmossa, koriander, liquidambar, perubalsam, sandelträ).
Användning
Används en del i eau de cologne och parfym, särskilt blomdofter och orientdofter
• Rumsparfym: Lugnande - något för sovrummet och vid stress och nervös utmattning.
Hudläkemedel
Fuktgivande - i fuktkrämer.
Lugnande kvällsbad.
Används som tvålparfym.
Irriterar inte huden och ger sällan överkänslighetsreaktioner.

Litteratur: Se t ex Kruskopf (1959), Lawless (1992), Linné (1954), Naves (1947), Poucher och Howard (1974).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 29).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eomimosaabsolu.html
Datum: 2018 09 25 - Uppdaterad: 2008 10 28
Cookieinfo
Made with a Mac