Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Spansk mejramessens


Moderväxt
Spansk mejram (Thymus mastichina)
Synonymer
Spansk mejramessens, spansk mejramolja, eterisk spanskmejramolja, spansk mejramolja
CAS-nummer 84837-14-9
• Thymus mastichina herb oil ["essential oil obtained from the herbs"]
• Thymus mastichina oil ["volatile oil obtained from the flowers"]
Engelska namn
Thyme oil, Spanish marjoram oil, Spanish wild marjoram oil
Förväxlingsrisk

Mejramolja - av vanlig mejram (Origanum majorana).
Spansk oreganoolja
- av spansk oregano (Thymus capitatus).
Timjanessens - av timjan (Thymus vulgaris).


Framställning Vatten- eller ångdestillering av blad eller hel ört.
Ursprung
Framställs framför allt i Spanien nära växtplatserna.
Doftämnen
Terpener  
eukalyptol (1,8-cineol) mycket
Alkoholer     
borneol  
karvakrol  
tymol  
Ketoner  
kamfer  
Beskrivning Gulorange olja. Kokar vid 168°.
Mått och vikt 100 ml väger 90-92 gram. 100 gram = 111-109 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten, glycerin.
Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor, flytande paraffin.
Innehåll • Hög halt eukalyptol (1,8-cineol); spansk mejramessens räknas som en cineolvariant av vanlig mejramessens som innehåller endast lite.
• Kamfer och dessa alkohol borneol. Vanlig mejramolja innehåller endast lite kamfer och ibland ingen alls.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Tjocknar med tiden.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 70 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Stark, frisk doft av mejramolja med inslag av kamfer och eukalyptus.

Flyktighet
Mellannot.

Doftblandning
Bör passa med friska citrusdofter (apelsin, bergamott, citron), skarpa friska dofter (cypress, eukalyptus, mejram, pepparmynta, rosmarin, tea tree, timjan), och många söta (cederträ, cypress, gran, myrten, tall) och som allt annat - lavendel.
Användning
Sällan i parfymeri, möjligen någon gång i kardemummadofter.

• För luftvägarna: Hög halt eukalyptol gör oljan slemlösande. Den kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum.
• Rumsparfym: Eukalyptol gör också oljan stimulerande snarare än lugnande som vanlig mejramolja.
Doftens element
• Jord:I det kinesiska medicinska systemet hör den vanliga mejramoljan till energifasen Jord, som verkar genom mjälte-bukspottkörtel och magsäck och i obalans ger låg ämnesomsättning med vatten i kroppen, kalla händer och fötter, tankeslöhet, obeslutsamhet och en tendens till självömkan - mjältsjuka. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck förnuft, förståelse och medkänsla.

Säkert användbar i smärtlindrande massage.
Mycket troligen hudretande.

Miljö
Olja från ekologiskt odlad ört finns att få, vilket i praktiken betyder vild ört, ofta blandad med besläktade arter.

Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 29).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eomejramspansk.html
Datum: 2018 09 25 - Uppdaterad: 2008 10 28
Cookieinfo
Made with a Mac