Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor - Konserveringsmedel

Mejramessens


Moderväxt
Mejram (Origanum majorana = Majorana hortensis) - se där om historia och bruk i äldre tid.
Synonymer
Mejramessens, eterisk mejramolja, flyktig mejramolja, mejramsolja, meyeransolja, söt mejramolja
Farmakopénamn
Oleum dest. Majoranae
CAS-nummer • 08015-01-8
• 84082-58-6
• 84082-58-6
• Origanum majorana leaf oil ["volatile oil distilled from the leaves"]
• Origanum majorana herb oil ["essential oil obtained from the herbs"]
• Origanum majorana flower oil ["volatile oil obtained from the flowers"]
Engelska namn
Marjoram oil, majoram oil, sweet marjoram oil, essential oil of sweet marjoram, knotted marjoram oil, pot marjoram oil, calamintha oil, otto of marjoram, oringeat oil
Andra namn
Romanska språk
Huile de marjolaine, huile essentielle de marjolaine, essence de marjolaine, huile d'oringeat (franska)
Nordiska språk
Merianolie (danska)

Andra språk

Majoramöl, ätherisches Majoramöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Oreganoolja, kungsmyntaolja - av Origanum vulgare
Spansk oreganoolja
- av Thymus capitatus
Spansk mejramolja - av Thymus mastichina

Återigen en eterisk olja som ska ha använts i ayurveda-medicin i Indien vid pass 1000 f. Kr. och återigen är oljeutdrag på örten troligare. Linné hade med den eteriska oljan av blad/hela ört i sin Pharmacopaea Holmiensis ca 1740.
Farmakopéerna
I den svenska medicinaltaxan fanns flyktig mejramolja av blad/hel ört med redan 1699. Den var sedan officinell från första början (1775) och fram t.o.m. 1817 års upplaga.
Olja av blommorna har inte varit officinell.
Framställning Ångdestillering av torkade blommor, blad eller hel ört; örten innehåller 0,7-3 % eterisk olja.
Ursprung
• Europa: Spanien, Frankrike, Tyskland, Bulgarien, Ungern.
• Nordafrika: Tunisien, Marocko, Egypten.
Doftämnen
Terpener  
eukalyptol (1,8-cineol) lite
terpinen (terpinen-4-ol)  
Alkoholer     
eugenol  
linalol  
terpineol  
tymol  
Aldehyder  
alfa-citral (geranial)  
Ketoner  
kamfer något
Estrar  
geranylacetat  
linalylacetat  
Beskrivning Färglös, gul eller gröngul olja som mörknar till mörkgul och brun med tiden. Kokar vid 266°.
Mått och vikt 100 ml väger 89-90 gram.
100 gram = 112-111 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll • Huvudsakligen alkoholer samt aldehyder och estrar av dessa.
• Kamfer finns inte alltid och då endast i små mängder.
• Även halten eukalyptol (1,8-cineol) är mycket lägre än i spansk mejramessens, som räknas som en cineolvariant av vanlig mejramolja.
Varianter • Terpenfri mejramolja
Dubbelt så stark = hälften räcker för samma dofteffekt.
Hållbarhet Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Fungerar som antioxidant.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 60-200 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker. I klädkedjors butiker för en hundralapp.

Doftbeskrivning
Frisk örtdoft med inslag av kamfer, men också varm och söt,  kryddig och lite träig - lite som en blandning av muskot och pepparmynta
eller kardemumma.
Flyktighet
Toppnot till mellannot. På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 15-60 är mellannoter, får mejram värdet 18.
Tisserand ger på en likadan skala värdet 40.
Doftblandning
Rätt svag doft. Passar bra med citrus (apelsin, bergamott, geranium, mandarin) och andra friska dofter (enbär, eukalyptus, frankincense, rosmarin, tea tree, timjan), barr (cypress, gran, tall), trä (cederträ, rosenträ, sandelträ) och
söta dofter (söt lavendel, muskot, ros, ylang-ylang). Kamofulerar kamomill bra.
Användning
Ger doft åt tvål, rengöringsmedel, kosmetika och parfym, t ex trädofter och orientdofter.

• Rumsparfym: Mejram användes till rumsparfymering redan i forntiden, t. ex. strödd på golv. Oljan är avslappnande och kramplösande och mycket användbar vid hyperaktivitet och spänning, migrän och huvudvärk, särskilt spänningshuvudvärk. Samma egenskaper kan utnyttjas som avtändande i sovrummet - i Rom gned försmådda älskare in den älskades ytterdörr med mejramsalva. Idag sägs doften ge "kraft att ge" (medan jasmin ger "kraft att ta emot").
• För luftvägarna: Antiseptisk, kramplösande och allmänt utdrivande verkan gör oljan användbar vid förkylning, influensa, hosta och astma och särskilt där förkylningen satt sig i huvudet som vid bihåleinflammation. Den kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum. Oljan neutraliserar tuberkelbakterier redan i koncentrationen 0,4 %. Infusion på örten (mejramte med honung) är ett standardmedel för sångare för att hålla rösten i trim.
Doftens element
• Jord: I det kinesiska medicinska systemet hör mejram till energifasen Jord, som verkar genom mjälte-bukspottkörtel och magsäck och i obalans ger låg ämnesomsättning med vatten i kroppen, kalla händer och fötter, tankeslöhet, obeslutsamhet och en tendens till självömkan - mjältsjuka. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck förnuft, förståelse och medkänsla.

Hudläkemedel
Används på kylskador och blåmärken.
Rengöringsmedel
0,4 % mejramolja (8 droppar per dl) dödar tuberkelbakterier.
Konserveringsmedel
Antiseptisk och antioxidant i krämer och annat.
Förr i hårpomada.
• Blodcirkulationsstimulerande, värmande, smärtlindrande och kramplösande effekt gör mejram till en av de bästa muskeloljorna (1-2 %). Den kan användas vid alla slags smärtor i muskler och leder, som reumatisk värk, ryggskott, sträckningar, kramper och stelhet. Redan under forntid gned man in örten i huden för att lindra reumatisk värk och huvudvärk och när oljan togs upp i medicinaltaxan 1699 var det för att användas till ingnidning vid förlamning. På 1650-talet använde Culpeper i England torkade mejramblad i honung som värmande salva, på blåmärken, svullnader och urvridna leder. Se recept på mejramsalva till muskel- och ledmassage.
• Kramplösande effekt gör oljan användbar vid menstruationsproblem (smärtsam mens, utebliven eller svag mens). Massage lokalt på magen kan vara till hjälp vid många matsmältningsbesvär som präglas av kramp och oro. Spritutdrag på mejram ingick förr i "avmagringskrämer" mot celluliter.  
• Ett kvällsbad med mejram är värmande, kramplösande och rogivande; en bra olja vid oro och insomningsbesvär.
• Kramplösande vid förkylning (influensa, hosta, astma) t. ex.  tillsammans med eukalyptus som öppnar luftvägarna.
• I höftbad vid underlivsflytningar och  smärtsamma menstruationer.
Fast tvål Mycket använd i tvålparfym enligt Piesse (1857), mer i Frankrike än i England.
Icke irriterande, icke fototoxisk.

Mat och dryck
Smaksätter mat (godis till charkuterier) och dryck, t. ex. vermouth, i mängder under 0,004 %.
Invärtes bruk
Kramplösande (förstoppning, kolik, gaser, menssmärtor, spänningshuvudvärk), utdrivande (urinvägsbesvär, utebliven mens). Mycket lugnande. Blodtryckssänkande. Vid invärtes bruk är dosen 3-4 droppar 2-3 gånger dagligen.
Ogiftig, men i hög dos narkotisk; vid lång tids användning kan den bli för dämpande. Kan vara abortframkallande; bör inte användas vare sig invärtes eller utvärtes under graviditet.
Miljö
Olja från ekologiskt odlad ört finns att få. Oljan är godkänd som Bra Miljöval.

Litteratur: Se t ex Culpeper (1976), Gentz och Lindgren (1946), Lawless (1992, 1996), Leung (1980), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Linné (1954), Manniche (2006), Meyer (1952), Neuendorf (1991), Nielsen (1991), Pharmacopoea Svecica I (1775), Piesse (1857), Stodola och Volák (2000), Ullmark (1997), Valnet (1992), Vron (1997). Flyktighetsskalor: Poucher och Howard (1974), Tisserand (1977).
Nätpublikationer: SNF Bra Miljöval. SNF Bra Miljöval: Conditioning agents (2005 07 20).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 29).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eomejram.html
Datum: 2018 07 20 - Uppdaterad: 2008 11 5
Cookieinfo
Made with a Mac