Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Mandarinessens


Moderväxt
Mandarin (Citrus reticulata = Citrus nobilis) - se där om trädets historia
Synonymer
Mandarinolja
CAS-nummer

• 8008-31-9, 84696-35-5
• 8008-31-9, 84696-35-5
• 84929-38-4

• Citrus nobilis oil ["oil expressed from the peel"]
• Citrus nobilis peel oil ["oil expressed from the peel"]
• Citrus nobilis peel oil expressed ["essential oil expressed from the epicarps"]
Engelska namn
Mandarin oil, mandarin orange oil, expressed oil of mandarin, true mandarin oil, European mandarin oil, tangerine oil, satsuma oil
Andra namn
Romanska språk
Huile de mandarine (franska)

Nordiska språk
Mandarinolie (danska)

Andra språk

Mandarinöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Tangerinessens - eng. mandarin oil, från USA, Brasilien.

Mandarin är en av storsäljarna bland eteriska oljor - frisk men söt, mild och snäll, billig i pris.
Framställning Kallpressning av skalen (epicarpus) ger 0,7-0,8 % av vikten i form av eterisk olja. Som för andra citrusskaloljor gäller att den blir bättre ju mindre man får med av skalets vita insida (albedo).
Ursprung
Produceras i södra Europa (Italien, Spanien, Cypern, Grekland), Nordafrika (Algeriet), Amerika (Brasilien), Asien (Israel) och Australien.
Doftämnen
Terpener  
D-limonen 65-77 %
terpinen (terpinen-4-ol) 14-20 %
Alkoholer     
geraniol  
Aldehyder  
citral  
citronellal  
oktanal  
Estrar  
metylantranilat  
Kumariner  
Beskrivning Klargul, gulorange till gulbrun olja, ibland med blå ton. I sällsynta fall citrongul. Kokar vid 178°.
Mått och vikt 100 ml väger 85 gram - lätt.
100 gram = 118 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten, glycerin.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor, flytande paraffin.
Innehåll • Huvudsakligen monoterpener, särskilt limonen, som är det ämne som lätt oxideras varvid oljan kan bli hudirriterande.
• Karaktäristisk för mandarinoljan är annars estern metylantranilat, som konstgjord brukar användas i syntetisk neroliolja.
Varianter
• Terpenfri mandarinolja
Har 50-70 gånger starkare dofteffekt. Löses i mindre än 1 del 80 % alkohol, i svagare alkohol endast mycket lite.

• Mandarin petitgrain
Ångdestilleras ur blad, kvistar och omogen frukt som får åka med. Framställs i små mängder i Italien och Spanien (bäst) och någon gång i Algeriet. Påminner om fin timjan enligt en del; söt och fruktig, säger andra. Oljan är mörkgrön och tyngre än skaloljan och används som hållbar doft i tvål och parfym. Ej att förväxla med petitgrain från pomeransträdet - alla bladoljor från citrusväxter kallas petitgrain, men bara den från pomeransträdet kallas petitgrain utan vidare specificering.
Ersättning
Tangerinessens - lik men inte riktigt lika fyllig. Från USA, Brasilien; säljs ofta som eng. mandarin oil.
• Clementinessens - av Citrus deliciosa, en hybrid mandarin x pomerans. Billigare än mandarinolja.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Förvagas fort - inom ett år.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 50-110 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Mycket söt för att vara en citrusdoft, lite lik apelsin och tangerin men inte lika frisk utan fruktig, varm och blommig. Även inom den ramen kan doften variera mycket från friskt vass till söt rund. Ibland med fisklik toppnot.

Flyktighet
Toppnot till mellannot.
På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 1-14 är toppnoter, får mandarinolja värdet 2.
Doftblandning
Passar ihop med citrus (apelsin, bergamott, citron, grapefrukt, lime, särskilt neroli), och andra friska dofter (cypress, frankincense, romersk kamomill, myrra, rosenträ), kryddor (kanel, kryddnejlika, muskot), söta (geranium, lavendel, ros) och en del jordiga som blå kamomill.

Användning
Doftämne i kosmetika och parfym, särskilt i colognner, citrusdofter, blomdofter och mossdofter.

• Rumsparfym: Mandarin är både lugnande och uppiggande och så mild att den kan användas också i barnkammaren.
Luktsalt: Pröva att andas på ett par droppar på en näsduk vid hicka.
Doftens element
• Trä: I det kinesiska medicinska systemet hör mandarin till energifasen Trä, som verkar genom lever och gallblåsa och i obalans ger irritation, ilska, stela leder och spända muskler särskilt i huvud och käke. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck ordning, tålamod och framsynthet.

Hudläkemedel
Antiseptisk, antiviral, cellförnyande; bra på akne, igentäppta porer och ärr.
Alla, från torr och åldrad till fet med akne.
Förebygger muskelkramp (t. ex. ihop med mejram) och kan masseras på magen vid förstoppning, magknip och kolik, även på barn. Oljan anses vara säker också för gravida, t. ex. använd mot ödem och celluliter och i hudoljor för att förebygga hudbristingar. Oljan vattendrivande effekt utnyttjas också vid massage som ska understödja bantning.
Hudrenande levermassage
En speciell massage som används i aromaterapi är citrusmassage för att stärka lever och gallblåsa: Man masserar över levern (strax under revbenen på höger sida) före måltiderna. Kan vara till god hjälp för att lindra akne och eksem.
• Levermassageolja: 3-4 % (75-120 droppar per dl)
Används som tvålparfym.
Irriterar sällan så länge oljan är färsk. Gammal olja kan irritera p.g.a. oxiderat limonen. Fototoxisk (kan ge mörka fläckar på huden i solsken) åtminstone i teorin.

Mat och dryck
Smakämne i godis och drycker.
Invärtes bruk
Vid förstoppning och andra enklare matsmältningsbesvär, hicka, nervositet, insomningssvårigheter.
Ogiftig. Anses vara en av de ofarligaste oljorna och väljs därför under graviditet och till barnkammaren.
Miljö
Olja från ekologiskt odlad mandarin finns att få.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Lawless (1992, 1996), Ullmark (1997). Flyktighetsskala: Poucher och Howard (1974).
Nätpublikationer:
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 25).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eomandarin.html
Datum: 2018 07 23 - Uppdaterad: 2008 10 25
Cookieinfo
Made with a Mac