Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Linaloeessens


Moderväxt
Linaloeträd (Bursera delpechiana och besläktade arter)
CAS-nummer 92874-96-9

Bursera delpechiana fagaroides wood oil ["essential oil obtained from the wood of the linaloe, Bursera delpechianafagaroides syn. B. glabrifilia, B. delpechiana"] (sic)

Engelska namn
• Indisk olja: Linaloe oil, Mysore linaloe oil, Indian lavender oil, linaloe berry oil, linaloe fruit oil
• Mexikansk olja: Linaloe oil, lignaloe oil, linaloe wood oil, Mexican linaloe oil, oil of Mexican linaloe
• Fransk olja: Linaloe oil, lignaloe oil, Cayenne oil, likari kanali oil
Andra namn
Romanska språk
• Indisk olja: Huile de linalol (franska)
• Mexikansk olja: Huile de linalol, huile d'ales du Mexico (franska)
• Fransk olja: Huile de linalol, essence de bois de rose femelle, huile d'aloes, huile de rose femelie, huile de citron de Cayenne (franska)
Andra språk
• Indisk olja: Ätherisches Linaloeöl (tyska)
• Mexiikansk olja: Ätherisches Linaloeöl (tyska)
• Fransk olja: Ätherisches Linaloeöl, Cayenne linaloeöl (tyska)

Under 1800-talets senare hälft hittade fransmän rosenträd och linaloeträd i Franska Guiana, döpte dem till bois de rose de Cayenne och bois de citron de Cayenne efter exporthamnen och började destillera rosenträolja och linaloeolja ur dem. Oljorna innehöll doftämnet i tiden, linalol. Även i Mexiko hittades linaloeträd men det blev en ojämn tävlan med fransk olja som var så mycket bättre, sades det, och så mycket dyrare.
Idag finns ingen fransk olja och mycket lite mexikansk. Det var på 1920-talet det började gå utför. I Mexiko började man ta genvägar som att blanda i andra arter av träd och tillsätta olja från andra delar av trädet i vedoljan. Det sänkte kvaliteten så dramatiskt att industrin övergav linaloeolja helt och hållet och istället övergick till rosenträolja. Oljan från dagens storproducent Indien kommer ironiskt nog från träd som stammar från de mexikanska träd som planterades i Indien 1920.

Dagens indiska olja, och antagligen också den mexikanska, blandas av skalolja och vedolja.
• Skalolja: Bärens torkade ytterskal ångdestilleras. Skal från plockade bär ger 10-14 % olja, skal från fallfrukt 14-18 %. Ett träd ger ca 5 kilo bär per säsong som blir 1/2-1 kilo torkat skal som blir 75 gram eterisk olja.
• Vedolja: Flisad ved av vilda träd (Mexiko) eller odlade (Indien) ångdestilleras. I Sydamerika ger unga träd 2 %
av vedens vikt i form av eterisk olja medan 50-60 år gamla träd (sällsynta) kan ge 10 %.
Ursprung
• Asien: Indien producerar 50-60 ton om året. Nästan inget exporteras.
• Amerika: Mexiko producerar 300 kilo om året. Franska Guiana och Brasilien är inte längre stora tillverkare av linaloeolja. Brasilien kan möjligen komma igen men knappast med vilda träd.
• Europa: På 1800-talet destillerades olja i Frankrike av importerad ved men man övergick snart till att destillera på plats.

Både indisk och mexikansk olja beskrivs som tunn och klar, färglös eller ljusgul.
Doftämnen Mexikansk Indisk
Alkoholer       
geraniol något något
linalol 60-75 % 48-75 %

a-terpineol

något något
Ketoner    
kamfer spår  
Estrar    
linalylacetat upp till 10 % 35-45 %
Mått och vikt 100 ml väger 88-89 gram. 100 gram = 117-112 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 70 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll Det är svårt att utreda vad skalolja repektive vedolja innehåller eftersom de blandas i okända proportioner. Man får nöja sig med att undersöka "mexikanska" respektive "indiska".
• Alkoholer: Alkoholer förutom linalol bidrar med en ton av ros och syrén. Sådana alkoholer fanns inte i fransk olja, vilket förklarades med metod och skicklighet vid framställningen.
Varianter

• Terpenfri linaloeolja: Dubellt så stark = halva mängden räcker för samma dofteffekt. 
Hela trädet innehåller eterisk olja men utbytet är litet:
• Vedolja: Äldre tiders linaloeoljor (fransk, mexikansk) var antagligen rena vedoljor. Ved från vilda träd vatten- eller ångdestilerades. Den sjunkande kvaliteten kan ha berott på att de äldre träden tog slut
.
• Bärolja, fruktolja, fröolja (eng. berry oil, fruit oil, seed oil): Det är tydligt att man med detta ofta menar skalolja av torkade skal. Färska bär har destilleras bara i undantagsfall. Det finns en uppgift om att innehållet i äldre tiders mexikanska vedolja var i stort sett identiskt med det i "fruit oil". Skillnaden bestod strukturen; oljorna hade motsatt optisk aktivitet.
• Bladolja: Trädets gröna blad ångdestilleras. Ger mycket lite olja, delar av procent av bladvikten, med upp till 75 % linalylacetat.

Ersättning
Rosenträolja och hobladsolja (eller deras huvudämne linalol) kan ersätta eller ersättas av linaloeolja.
Bergamottolja (eller dess huvudämne linalylacetat) kan ersätta eller ersättas av linaloeolja.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Skalolja har dålig hållbarhet; det är därför man blandar de med vedolja i Indien.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 60-65 kr per 10 ml; sällan eller aldrig i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Söt och träig blomdoft med grön toppnot
. Alla domineras av linalol, lik rosenträ; till detta kommer koriander (indisk olja) eller liljekonvalj (mexikansk). Ren indisk vedolja beskrivs som "en blandning av jasmin och citron".
Flyktighet
Mellannot till basnot.
Fixatör, särskilt av lavendel, både frisk engelsk med mycket linalol och söt fransk med mycket linalylacetat.
Doftblandning
Passar med trädofter (cederträ, sandelträ, rosenträ), friska dofter (frankincense) och blomdofter (ros).

Användning
Doftämne i parfym (blomdofter, trädofter) och eau de cologne och i kosmetika som tvål och ansiktsvatten.

• För luftvägarna: Bakteriedödande. Oljan kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum.
Hudläkemedel
Som antiseptiskt medel på akne, sår och skador.
Passar alla hudtyper.
Tål alkalier bra; avänds som tvålparfym.
Irriterar sällan, om man inte är extra känslig. 

Invärtes bruk
I Mexiko har oljan använts för att lindra illamående och huvudvärk, vid insomningsbesvär och kronisk trötthet. Sägs stimulera immunförsvaret. 
Ogiftig så vitt man vet.
Miljö Oljorna tog nästan kål på det vilda trädbeståndet i Sydamerika. Indisk olja kommer från odlade träd. För skalolja behöver träden inte fällas.

Litteratur: Se t ex Kruskopf (1959), Lawless (1992), Naves (1947), Meyer (1952), Poucher och Howard (1974).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 24).
Gildemeister & Hoffmann (1916): The volatile oils (2009 07 04). Tony Burfield (2003): Substituting for rosewood oil... (2009 07 05).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eolinaloe.html
Datum: 2018 10 18 - Uppdaterad: 2009 07 7
Cookieinfo
Made with a Mac