Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Lavendelessens


Moderväxt
Lavendel (Lavandula angustifolia)
Synonymer
Lavendelolja, spikolja
Farmakopénamn
Oleum de spica, Oleum lavandulae, Oleum lavandulae florum, Aetheroleum lavanduale, Lavandulae aetheroleum
CAS-nummer Blomma:
• 8000-28-0
Blommande ört:
• 84776-65-8
• 90063-37-9

Blomma:
• Lavandula angustifolia oil ["volatile oil obtained from the flowers"]
Blommande ört:
• Lavandula angustifolia angustifolia herb oil ["essential oil distilled from the flowering herbs"]
• Lavandula angustifolia herb oil ["essential oil distilled from the flowering herbs"]

Engelska namn
Lavender oil, true lavender oil, otto of lavender, garden lavender oil, common lavender oil, essential oil of lavender flower, lavender flower oil
Andra namn
Romanska språk
Huile volatile de lavande, huile essentielle de lavande vraie, huile de lavande vraie (franska), essenza di lavanda (italienska)
Nordiska språk
Lavendelolie (danska), lavendelolie, lavendelolje (norska)
Andra språk
Lavendelöl, ätherisches Lavendelöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Spiklavendelessens - har periodvis likställts
Lavandinessens
Lavendelolja - örtolja
• Indisk lavendelolja - en variant av linaloeolja
• Skärmlavendelolja, eterisk olja ur "fransk lavendel" (Lavandula stoechas): Skarpare, mer kamferartad doft.

Om en aromaterapeut fick ta med sig en enda eterisk olja till en öde ö skulle det bli lavendel, den mest mångsidiga av oljor som gör nytta i nästan alla sammanhang. Skulle ön vara befolkad och många behöva betjänas skulle valet bli detsamma, för lavendel gillas och tåls av så gott som alla.
Oljan är verkligen handgripligen förknippad med den moderna aromaterapins historia (mer under eteriska oljors historia). Allt började med en laboratorieexplosion i parfymfirman Gattefossé, ett familjeföretag grundat 30 år tidigare. En av sönerna, 29-årige René-Maurice, stod i vägen och fick släcka lågorna genom att rulla sig på gräsmattan utanför. Brännskadorna på händerna var mycket svåra, att döma av beskrivningen av tredje - fjärde graden med köttsår och förkolning. En enda sköljning med eterisk lavendelolja stoppade vävnadsdöden och gav en kraftig svettning; dagen därpå började läkningen. Någon snilleblixt från tomma intet var det knappast; franska läkare använde vid den här tiden utspädd lavendelolja för att sterilisera sår och det kan René-Maurice mycket väl ha känt till. Det unika med händelsen var att den väckte René-Maurice nyfikenhet. Han ägnade sedan fyrtio år åt att utforska och skriva om eteriska oljor och gäller idag som den moderna "aromaterapins fader".
Doftassociationer
I muslimska länder leder lavendeldoft tanken till begravning men i Europa är den en favorit. Det är kanske fortfarande den enda "tillåtna" blomdoften för män. En märklig egenhet har den: den blir helt plötsligt favoritdoft för många i 16-20-årsåldern - det lär ha att göra med hormoners inverkan på luktsinnet. Idag finns risk för att de positiva associationerna ska brytas ner, nämligen genom användningen av lavandin, spiklavendel och syntetisk lavendel i rengöringsmedel. Vid rosdoft tänker många redan tvål och vid citron disk. Hur många tänker snart vid lavendel nystädad offentlig toalett?
Spikolja och andra oljor
Lavendeloljan är inte så gammal som entusiaster gärna vill göra den, i alla fall inte destillerad. Den lavendelolja som ska ha använts inom ayurveda-medicin i Indien runt år 1000 f. Kr. vid behandling av depression och sömnlöshet var antagligen en örtolja
. Det kan också ha rört sig om en olja som utvunnits genom urkokning: Växten får koka i vatten och oljan som flyter upp på ytan kan sugas upp med bomull eller tyg eller skrapas av med sked. I Provence destillerades lavendelolja första gången i slutet av 1500-talet och Linné hade med den i Pharmacopaea Holmiensis ca 1740, men de första destillerade lavendeloljorna var av spiklavendel. Eterisk oleum de spica nämns i text redan år 1500. Senare kunde spikolja betyda både spiklavendelolja och lavendelolja och på 1800-talet blev det namnet på en vanlig muskelolja av terpentinolja och någon av dessa två lavendeloljor. För mer om denna röra, se spiklavendelolja.
Farmakopéerna
Lavendelessens var officinell från första början (1775) i svenska farmakopén och stod kvar t.o.m. 1908 års upplaga. Aetheroleum lavandulae, lavendelolja, i 1925 och 1946 års upplagor var däremot spiklavendelolja.
Lavendelolja fanns upptagen i många andra länders farmakopéer under 1800-talets andra hälft, bl. a. i Norge (1854,1879) och Danmark (1868), Frankrike (1866) och USA (1876, 1880). Den togs också upp i den nordiska farmakopén 1964.

Vatten- eller ångdestillering av blomma, blommande ört eller hel ört. Av färska blommor får man ut ca 0,5 % av vikten, av torkade ca 2,8 % i form av eterisk olja. Världsproduktionen är ca 200 ton olja om året.
Ursprung
• Fransk typ
Mest lavendelolja kommer från Frankrike - ja, landet exporterar faktiskt dubbelt så mycket som det producerar. Fram till förra sekelskiftet destillerades endast vildväxande blommor men från ca 1900 också odlade. Oljan blir bättre ju högre höjd lavendeln vuxit på och man föredrar vattendestillering som bevarar de söta estrarna bättre än ångdestillering.
All lavendelolja som säljs i Sverige har Frankrike som ursprungsland. Olja av den söta franska typen framställs också i bl. a. Italien, Spanien, Bulgarien och Australien.
• Engelsk typ
Den mytiska Mitchamoljan av odlad lavendel existerar inte i sinnevärlden längre men väl som begrepp för engelsk lavendel. Odlingarna kring Mitcham i Surrey slogs ut av missväxt på 1920-talet. Dagens lavendelcentrum är Yardleys stora destilleri i Norfolk. 
Med engelsk olja är det noga att den får mogna åtminstone några månader innan den lämnar fabriken. Häri ingår att oljan luftas genom att kärlen lämnas öppna i mörka och svala lokaler några veckor så att doften kan mjukna.
Ingen lavendelolja av engelsk typ säljs i Sverige. I Norge började på 1990-talet destilleras en lavendelolja som blev en intressant blandning av fransk och engelsk.
Tunn och lättflytande olja, färglös, ljusgul eller ljust gulgrön med brännande och något bitter smak. Kokpunkt 204°.
100 ml väger 87-90 gram. 100 gram = 117-111 ml. 1 ml = 25-30 droppar. 1 gram = ca 30 droppar.
• Mycket svårlöslig i vatten.
• Lättlöslig i 2-3 delar 70 % alkohol, i lika delar 91 % alkohol (löses klart) och under alla förhållanden i 94 % alkohol.
• Löslig i flytande paraffin (något mjölkig), propylenglykol, 85 % ättiksyra.
• Lavendelolja är också själv lösningsmedel för många hartser.
pH och inkompatibiliteter
• Vattenutdrag 2 % är svagt surt (pH 4-6).
• Alkohollösning 25 % (1 del lavendelolja i 3 delar 70 % alkohol) är neutral till svagt sur (pH 4-8).
Lavendel är en så kommersiellt viktig olja att det förädlas lavendelsorter och trixas i oändlighet med de över 100 ingående ämnena. Teoretiskt sett till innehåll borde engelsk olja vara sämre än fransk men den anses av många överlägsen. Det handlar helt enkelt om två olika typer av olja. De viktigaste skillnaderna i innehåll:
Skarpa terpener och ketoner
• Terpenen eukalyptol vill man absolut inte ha i fransk olja.
Engelsk kan innehålla relativt mycket utan att skämmas för sig.
• Ketonen kamfer är inte heller önskvärd och halterna är låga i både fransk och engelsk olja.
Söta alkoholer och estrar
• Alkoholen linalol är ett sött och blommigt doftämne som också svarar för det mesta av oljans antiseptiska effekt.
Denna sötma vill man ha i engelsk olja, som kan ha dubbelt så höga halter som fransk.
Estern linalylacetat är det mest eftertraktade i Frankrike (det är för att ångdestillering lätt förtvålar estrarna som man där föredrar vattendestillering). Engelsk olja kan innehålla bara fjärdedelen. Svenska farmakopén 1946 krävde 29 % estrar i sin lavendelolja (som var spiklavendelolja); nordiska farmakopén 1964 (som använde äkta lavendelolja) höjde kravet till 35 %.
 
Doftämnen Fransk lavendelolja Engelsk lavendelolja Norsk lavendelolja
Terpener      
eukalyptol (1,8-cineol) 0,1-2 % 2-5 % upp till 7 %
karyofyllen 3-12 % 3-12 % mer
limonen upp till 1,5 % upp till 1,5 %  
okimen 2,5-6 % 2,5-6 %  
pinen spår    
terpinen 2-6 % 2-6 %  
Alkoholer 25-38 %       
borneol      
geraniol      
L-linalol 25-35 % upp till 60 % 25 %
terpineol      
Aldehyder 1-2 %    
Ketoner      
kamfer 0,2-4 %    
Estrar 30-60 %    
linalylacetat 30-55 % 5-25 % 50 %
Kumariner spår    
Varianter
• Terpenfri lavendelolja
Vakuumdestilleras ur vanlig lavendelolja. Den mjuka doften är 2-2,5 gånger starkare än hel olja = mindre än hälften räcker för samma dofteffekt. Uppskattas för sin lättlöslighet; den löses redan i 0,5 delar 80 % alkohol och i 10 delar 60 % alkohol.

• Lavendel concréte
Extraheras ur färsk eller halvtorkad ört med flyktiga lösningsmedel som toluen (toluol, metylbensen; huvudämnet i bensin), petroleumeter och hexan. När lösningsmedlet dunstat bort har man en mörkgrön, nästan svart concrète, utgörande ca 2 % av utgångsmaterialets vikt. Används framför allt i tvål.
• Lavendel absolut
Concréten extraheras med alkohol, kyls och filtreras och alkoholen dunstas bort. Kvar blir en nästan vaxfri absolut som utgör halva vikten av den ursprungliga concréten. Torr, fylligt kryddig och örtig doft som är hållbarare, sötare och mer naturtrogen än destillerad olja och föredras därför i parfymeri. Kristalliseras vid långvarig lagring. 

Franska kvalitetsbeteckningar
• Barreme
Syftar på ett lavendeldistrikt och anses vara den finaste franska lavendeloljan. 
Den är också dyrast.
• Lavendel fine Population
Benämning på eterisk olja ur vild lavendel. Den man prisar i Frankrike, men mycket som säljs som fransk lavendelolja är importerad och av förädlad lavendel. Genomsnittspris.

• Lavendel fine Mailette
Essens ur förädlad lavendel där örterna är likformiga och ger mycket olja. Den vanliga sorten från Ryssland, Bulgarien, Indien, Tasmanien. Anses sämre både vad gäller doft och terapeutisk effekt; undantaget den från Tasmanien. 
Billig.
• Mont Blanc
Syftar på en (något diffus) standard. "Mont Blanc 40/42" garanterar t. ex. att oljan innehåller 40 % linalylacetat och 42 % linalol - eller möjligen tvärtom, men olja som säljs under sådan beteckning kan innehålla mindre av båda. Billigast.
Engelska kvalitetsbeteckningar

There's only one class: First class and no class.
Ersättning
• Svenska farmakopén använde 1946 den skarpare spiklavendeloljan (trodde man i alla fall). Det är en mycket vanlig ersättning, t. ex. i lavendeldoftande tvättmedel, och används också för att förfalska lavendelolja. Som ofta påpekas: Frankrike exporterar mycket mer lavendelolja än vad landet producerar.
Lavandin ligger närmare äkta lavendel och förekommer också i förfalskad olja, liksom cederträolja .
• Iblandning av mineralolja, vegetabilisk olja eller terpentinolja kan misstänkas om lavendeloljan inte löses klart i 3 volymdelar 70 % alkohol eller under vilka förhållanden som helst i 94 % alkohol. Blanda i ett glasrör och skaka om ordentligt.
• Hög halt eukalyptol kan vara tecken på iblandning av terpentinolja, spiklavendelolja eller pinen.
Linalylacetat och linalol är grunden i syntetiska lavendeloljor och används också för att "förbättra" äkta. Kumarin, geraniol, citronellol och till detta lite lavandin fungerar också utmärkt som lavendelersättning.
Lavendelextrakt (extrait): Färdigblandad alkohollösning att använda i alkoholhaltig parfym - recept där.
• Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
• Lavendelolja vinner på att inte vara för färsk eller frisk. Den oxideras i luft och ljus, så ett sätt att snabbmogna färsk olja till mer väldoftande är att lufta den, som man t. ex. gör med engelsk - ta helt enkelt av locket. All lavendelolja måste lagras innan den kan användas i parfym; fransk åtminstone 3-4 månader, sådan som ska ingå i engelskt lavendelvatten i tre år.
• Lavendelolja har använts som konserverande medel, t. ex. i temperaemulsioner (ägg, olja, harts, vatten) där man tar 1-2 droppar per dl emulsion.
Inköp We don't sell, we tell!
• Norsk lavendelolja: Ibland hos importörer av eteriska oljor för runt 350 kr per 5 ml.
• Ospecificerad lavendelolja: Hos importörer av eteriska oljor för 50-70 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker. Kläd- och kosmetikakedjor tar 80-105 kr per 10 ml.
Fransk lavendelolja
Hos importörer av eterisk oljor och till ungefär samma priser hälsokostbutiker:

• Lavendel Mt Blanc (standard): Runt 50 kr per 10 ml.
• Lavendel fine Mailette (förädlad): Runt 60 kr per 10 ml.
• Lavendel fine Population (vild): 70-100 kr per 10 ml.
• Lavendel Barreme (distrikt): 75-125 kr per 10 ml.
Engelsk lavendelolja
Ej i svensk handel. När engelske parfymören Piesse skriver om Mitchamolja i mitten av 1800-talet är den 4-8 gånger dyrare än fransk och annan, och förstås "fully worth the difference for delicacy of odour".

Doftbeskrivning
Toppnoten är friskt fruktig och örtig och stannar kvar bara en kort stund, därefter följer den mjukare, träigt blommiga mellannoten - oljan hör till dem som ibland sägs sakna basnot. Alltid bittersöt.
• Fransk lavendel: Mjuk, söt, med mer eller mindre tyngd som åt kanel (går lätt förlorad vid destilleringen), aldrig skarp eller kamferaktig som spiklavendel.
• Engelsk lavendel: Frisk och len med kamferton
.
Flyktighet
Toppnot, mellannot eller basnot, beroende på de många lavendelsorterna. På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 1-14 är toppnoter, får lavendel värdet 4.
När Tisserand använder en likadan skala, där 61-100 är basnoter, blir värdet 85. Inte särskilt hållbar eller stark doft (blir mycket starkare ihop med mysk) men stabil = förändras inte mycket över tid.
Doftblandning
Lavendel kan ofta rädda doftblandningar som spretar för mycket åt olika håll i mellannot och bas. Den passar med nästan allt: Citrus (apelsin, bergamott, citronella, geranium, grapefrukt, lime, petitgrain), friska dofter (mejram, pennyroyal, rosmarin, salvia, timjan, tea tree), trä och barr (cederträ, cypress, tallbarr), söta och kryddiga dofter (kryddnejlika, labdanum, muskatellsalvia, ros, ylang-ylang). Maskerar blå kamomill bra.
Lavendel passar med och har en speciell förmåga att ta fram doften ur jasmin, patchouli och vetivert. Den sista är en fixatör som går mycket bra ihop med lavendel. Andra ofta använda fixatörer i lavendeldofter är ekmossa, tonkaböna och kumarin.

Användning
Både destillerad olja och absolut används som doftämne i rengöringsmedel (men spiklavendel ännu mer), krämer och annan kosmetika.
• Fransk lavendelolja: 90 % av den franska oljan hamnar i tvål. I parfym används den framför allt i ambradofter, tobaksdofter, chypresdofter, fougèresdofter och gröna dofter av ört och nyslaget hö. Lavendel med neroli, bergamott, citron och rosmarin ger det klassiska toalettvattnet.
• Engelsk lavendelolja: Allt går till parfym, mest lavendelvatten och cologne. I brist på engelsk olja kan man till sådant använda en "dålig" fransk med riktigt sting, eller en söt fransk med tillsats av lite förstklassig rosmarin.

Insektsmedel: Det vanligaste användningsområdet för lavendel förutom till parfym har varit som insektsbortstötande medel - doften stöter bort bland annat mal, löss, silverfisk och myggor. Förr lade man kvistar i kistan och linneskåpet, idag köper man påsar fyllda med blommor mest till prydnad. I England gned man förr in ekmöbler med oljan för både glans och doft. Från engelska hovet finns en berättelse om hur pigorna stod i timmar och polerade linneskåpens med lavendelolja tills de - hyllorna, inte tjänstefolket - sken. Under några år i slutet av 90-talet och början av 2000-talet ingick lavendelolja som aktivt ämne i ett par svenska insektsmedel: en mygg- och knottolja (1 % lavendel, 1 % pepparmynta, 1 % eukalyptus) och en enklare flug- och insektskräm för hästar (0,3 % lavendel, 0,5 % citronella). De verkar ha sålt bra; vssa år gick det åt 100 kilo lavendelolja till dessa två preparat.
• Rumsparfym: Lakan med lavendeldoft är inte bara en parfymeringsfråga. Doften är lugnande och kan hjälpa vid oro och insomningsproblem och anses vara bra mot mardrömmar. Den kan användas även till barn, rätt doserad; för mycket kan stimulera så att man istället piggnar till. Olika utdrag av lavendel har använts som stimulerande och humörhöjande medel vid trötthet, svaghet, irritation, oro och huvudvärk, särskilt nervös. Undersökningar i Storbritannien 2001 visade att lavendel och citronmeliss inhalerat och applicerat på huden påtagligt förbättrade allvarligt dementas beteende. Tester med doftsättning har visat att man löser matematiska problem snabbare och bättre under påverkan av lavendeldoft. Den sägs också vara bra mot baksmälla.
• För luftvägarna: Virushämmande och kraftfullt bakteriedödande. Studier på 1920-talet visade att oljan i förångad form var särskilt effektiv mot tuberkelbakterier (dödade inom 12 timmar), pneumokocker (bakterier som ger luftvägsinfektioner; dödade inom 12-24 timmar), streptokocker (ger bl. a halsfluss och impetiogo; 12-24 timmar), meningokocker (hjärnhinneinflammation), tyfusbakterier och stafylokocker (hudinfektioner). Den kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum. Den sägs påverka astma och eksem på ett positivt sätt.
Luktsalt: Lavendelolja ingick ofta i forna tiders luktsalt och kan fungera som sådant ensamt - håll ett par droppar på en bomullstuss under näsan på den som dånat eller behöver återfå sans och balans. Så används oljan idag vid risk för jetlag. Ett par droppar ingnidna på tinningarna eller i halsgropen kan hjälpa vid huvudvärk och migrän.
Doftens element
• Eld: I det kinesiska medicinska systemet hör lavendel till energifasen Eld, som verkar genom hjärta och tunntarm och i obalans ger rastlöshet, hjärtklappning och problem med blodcirkulation och hjärta. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck stabilitet, glädje och mottaglighet.

• Vatten: Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver doften med termerna elementet Vatten och årstiden höst, förknippade med näring, det undermedvetna, kreativitet och fruktbarhet. Dess verkningsfält antas vara framför allt intellektet (snarare än känslolivet eller kroppen). Dofter med denna harmoniserande inverkan på intellktet är ovanliga.

Hudläkemedel
Antiseptisk, antiviral, sårläkande och inflammationshämmande; hjälper till att läka utan ärrbildning. 
Balanserar talgproduktionen och stimulerar celldelningen ("hudförnyande"). Uppmjukande och lugnande effekt gör oljan användbar på allergiska utslag, eksem och särskilt psoriasis, särskilt effektiv ihop med bergamott och blå eller romersk kamomill. Oljan är också svamphämmande och kan vara effektiv mot fotsvamp och även skabb.
• På insektsbett, brännskador och solsveda - 1 droppe outspädd eller lika delar olja och stark alkohol.
Rengöringsmedel
5 % lavendelolja (125-150 droppar per dl) dödar difteribakterier, 4,5 % (runt 125 droppar per dl) tyfusbakterier och stafylokocker (bakterier som ger hudinfektioner), 0,2 % (5-6 droppar per dl) tuberkelbakterier.
Antiseptikum: 2 % (50-60 droppar per dl) -
"som i en bra eau de cologne", som "aromaterapins fader" Gattefossé uttrycker det.
Insektsmedel
En droppe outspädd olja dödar skabbkvalster på några minuter, enligt Jean Valnet.
Rynkig hy, aknehy, men passar alla.
Förebyggande mot mjäll vid torr hårbotten; t. ex. i balsam eller inpackning med geranium och sandelträ. Kan användas mot hårlöss hos barn. Sägs vara effektivt mot håravfall genom att stimulera blodcirkulationen i hårbotten.
Lavendelolja smärtlindrar genom att hudreta och öka genomblödningen. Bra att massera med efter muskelansträngning och vid alla slags smärtor i muskler och leder (sträckning, stukning, kramp, spänning, reumatism, ryggskott), vid menstruationsproblem (mensvärk, PMS, klimakteriebesvär, oregelbunden mens). Den används också vid sjukdomar i urinsystemet (blåskatarr, urinvägsinfektion) och som stöd för smärtlindring vid förlossning. Särskilt vid nervvärk var lavendelsprit förr ett vanligt medel och lavendelolja inmasserad på kinden kan lindra tandvärk.
Doseringen betyder mycket; den stimulerande effekten kommer fram i högre koncentrationer.
Stimulerande massage: 2-4 % (50-120 droppar per dl)
Lugnande och kramplösande bad. Lavendelolja i ett fotbad piggar upp.
Fungerar problemfritt som tvålparfym, förutom att den får tvålen att mörkna. Man använder därför lavendel mest i färgade tvålar, och inte ensam utan tillsammans med andra dofter som bergamott, cananga, ekmossa, patchouli, rosmarin, timjan, kumariner och många syntetiska doftämnen. Ska man ha bara lavendel i tvålen används spiklavendel.
Kontaktallergi och fototoxiska reaktioner har rapporterats men oljan är en av de mildaste och en av de få man i speciella fall kan droppa outspädd på huden. När den ger allergiska reaktioner är det på grund av geraniol och pinen. Absolut av lavendel är mer irriterande än eterisk olja.
Oljan applicerad på huden absorberas i kroppen på 60-80 minuter.  Om effekter då, se nedan under Giftighet.

Mat och dryck
Används mer än lavandinolja och spiklavendelolja i mat och dryck, mest sådant som ska ha fruktsmak. Smak- och doftämne i snus.
Invärtes bruk
Lavendel är kramplösande, stimulerar sekretionen av magsafter och lugnar matsmältningsorganen; utdrag av växten har sedan gammalt använts mot kolik och andra matsmältningsbesvär. Oljan ökar urinutsöndringen, vilket i kombination med den antiseptiska effekten utnyttjats för att behandla blåskatarr. I början av 1900-talet gavs den också invärtes och utvärtes vid gonorré. Andra indikationer har varit yrsel, hjärtklappning, högt blodtryck, kramper, oro, psykisk utmattning och insomningssvårigheter. Dos vid invärtes bruk är 2-5 droppar 4 gånger dagligen. Mycket höga doser (över 1 gram = runt 30 droppar) gör en sömnig. Amerikanskt 1800-talsrecept mot hysteri och nervositet: 1-6 droppar.
En av de minst giftiga eteriska oljorna men stor dos upptagen genom huden, inhalerad eller tagen invärtes kan ge illamående, huvudvärk och frysningar. Något blodtryckssänkande. Några rekommendationer om maximalt dagligt intag har inte lämnats av FAO/WHO, däremot för huvudingredienserna linalylacetat:och linalol.
Lavendelolja och mänskliga hormoner
2007 rapporterades från USA om tre pojkar (4, 7, 10 år) som utvecklat kvinnlig brösttillväxt (gynekomasti) kort tid efter det att de börjat använda tvål, kroppslotion och hårgelé med lavendelolja och/eller tea treeolja. Tillväxten upphörde och bröstvävnaden blev normal när de slutade använda produkterna. Resultatet har ifrågasatts av andra forskare men vidare studier vid National Institute of Health har visat att båda oljorna stör hormonbalansen. Också svenska Läkemedelsverket har hakat på och ska granska vidare.
Miljö
Olja från ekologiskt odlad lavendel finns att få. Oljan är godkänd som Bra Miljöval.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Andersen (1998), Antczak och Antczak (2001), Gattefossé (1993), Gentz och Lindgren (1946), Hiltunen (1999), Juneby (1999), Kinkele (2004), Kruskopf (1959), Lawless (1992), Lawless (1996), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Linné (1954), Meyer (1952), Naves (1947), Nielsen (1991), Nordiska farmakopén I (1961-1965), Pharmacopoea Norvegia II (1879), Pharmacopoea Svecica I (1775), Piesse (1857), Stary och Jirásek (1975), Stodola och Volák (2000), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén IX (1908), Svenska farmakopén X (1925), Svenska farmakopén XI (1946), Thompson (1928), Ullmark (1997), Vron (1997). Flyktighetsskalor: Poucher och Howard (1974), Tisserand (1977), Valnet (1992), Wicklund (1998), Worwood (1991).
• Artiklar: Sensory stimulation in dementia: an effective option for managing behavioural problems (British Medical Journal 2002;325:1312-1313). Sahlman, Madeleine: Doftämnen kan ge småpojkar bröst (Göteborgs-Posten 2007 02 02).
Nätpublikationer: BMJ: Sensory stimulation... (2002 12 12). Felter och Lloyd: King's American Dispensatory (1898, 1900) (2003 12 22). SNF Bra Miljöval: Conditioning agents (2005 07 20). New England Journal of Medicine: Henley et al: Prepubertal gynecomastia linked to lavender and tea tree oils (2007 02 02). Cropwatch newsletter 11 (2008): Robert Tisserand: Challenges facing essential oil therapy: proof of safety (2008 01 30). Kemikalieinspektionen: Försålda kvantiteter av bekämpningsmedel (2008 09 15). Kemikalinspektionen: Preparatinformation (2008 09 15). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 24).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eolavendel.html
Datum: 2018 07 23 - Uppdaterad: 2010 02 17
Cookieinfo
Made with a Mac