Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Lagerbladsessens


Moderväxt
Lager (Laurus nobilis) - se där om historia och bruk i äldre tid.
Synonymer
Lagerbladsolja
Farmakopénamn
Aetheroleum lauri
Engelska namn
Laurel leaf oil, essential oil of laurel, Grecian bayrom oil
Förväxlingsrisk
Lagerbärsessens - destillerad ur bären.
• Fet lagerolja - pressad ur bären.
Bayolja - av bayträd (Pimenta acris, Pimenta racemosa).
• Lagerhäggsolja, eng. cherry laurel oil
- av lagerhägg (Prunus laurocerasus).

Linné hade med oljan i sin Pharmacopaea Holmiensis ca 1740. Senare en klassisk ingrediens i hårvatten för herrar. Idag förekommer inte destillerad bladolja i kosmetika eller hudvårdsmedel, däremot extraherad.
Framställning Ångdestillering av de torkade bladen som innehåller ca 1,5 % eterisk olja. Vanligen äker också kvistarna med. Färska blad och kvistar ger 1,2-1,5 % olja.
Ursprung
• Europa: Frankrike, Grekland, Spanien, Italien, Jugoslavien, Turkiet, Ryssland.
• Amerika: Jamaica.
• Asien: Kina.
Doftämnen
Terpener  
eukalyptol (1,8-cineol) 40-50 %
myrcen  
pinen  
Alkoholer     
linalol  
Etrar  
metyleugenol 4 %
Fenoler  
kavikol (p-allylfenol)  
Beskrivning Ljusgul eller ljusgrön till mörkbrun olja. 
Mått och vikt 100 ml väger 90-93 gram.
100 gram = 11-108 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll Terpener dominerar.
Hållbarhet Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 65-110 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostutiker. Västindisk och jugoslavisk är billig, fransk dyr.

Doftbeskrivning
Frisk och örtig kryddoft med ett medicinskt inslag som av kamfer i toppnoten medan en intorkad droppe är söt och varm, påminnande om kanel

Flyktighet
Toppnot till mellannot. På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 1-14 är toppnoter, får lagerbladsolja värdet 9. 

Doftblandning
Går bra ihop med citrus, kryddor (ingefära, koriander, kryddnejlika), barr (cypress, enbarr, tallbarr), friska dofter (bay, enbär, eukalyptus, frankincense, mejram, rosmarin, timjan) och en del söta (labdanum absolut, lavendel, muskatellsalvia, ylang-ylang) och trä (ceder).

Användning
Doftämne i rengöringsmedel, hudvårdsprodukter och parfym, framför allt i rakvatten och aldehydparfymer, i gröna dofter, barrdofter och citrusdofter

• Rumsparfym: Bakteriedödande och virushämmande. Förr röktes bladen mot all slags smitta och trolldom. Plinius i Rom runt år 70 berättar att bladens doft (antagligen brända) användes för att förjaga sjukdomslukt. Idag är oljan vanlig i rumssprayer. En doft för arbetsrummet: skärper koncentration och minne, kreativitet och självtilit och sägs kunna ge en klarsyn gränsande till klärvoajans - tänk på oraklet i Delphi. Lukten har också en lugnande verkan som har hänförts till innnehållet av metyleugenol.
• För luftvägarna: Immunförsvarsstärkande, febersänkande och slemlösande, användbar vid bronkit och envis hosta, särskilt ihop med eukalyptus och tallbarr. Oljan kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum.
Doftens element
• Eld: I det kinesiska medicinska systemet hör lagerblad till energifasen Eld, som verkar genom hjärta och tunntarm och i obalans ger rastlöshet, hjärtklappning och problem med blodcirkulation och hjärta. Oljan anses kunna stimulera till fasens positiva uttryck stabilitet, glädje och mottaglighet.

• Luft: Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver doften med termer som elementet Luft och årstiden sommar, förknippade med ljus, rörelse, flexibilitet och förändring. Dess verksamhetsfält antas vara framför allt intellektet (snarare än känslolivet eller kroppen). Andra dofter med denna uppfriskande verkan på intellektet är t. ex. basilika tulsi och kolofonium.

Hudläkemedel
Verksam mot bakterier och svamp.
Passar fet och oren hy med acne.
Mycket använd i preparat mot håravfall och för hårtillväxt (stimulerar blodcirkulationen i hårbotten, t. ex. med rosmarin) och i medel mot mjäll (svampdödande). 
Svampdödande och starkt smakande ingrediens i munvatten.
Sällan eller aldrig i helkroppsmassage utan en olja för akuta punktinsatser med mycket bra smärtsillande och kramplösande verkan på träningsvärk, smärtande muskler, reumatisk värk, stela axlar och nacke. Befrämjar matsmältningen (gaser, kolik, svag aptit) och är menstruations- och vattendrivande, varför den används i massage vid liten eller utebliven mens och mot celluliter.
• Muskelolja: inte mer än ca 1 % (2-4 droppar per dl)
Fungerar problemfritt som tvålparfym.
Kraftfullt irriterande på hud och slemhinnor och kan ge känsliga personer eksem.Ta inte på känslig, skadad eller sjuk hud och dosera lägre än andra oljor; aldrig mer än 2 %.

Mat och dryck
Detta är eterisk olja ur de lagerblad som används som krydda. Industriellt används den t. ex. i pickles, vinäger, ansjovis och såser (upp till 0,02 %).
En av de giftigare essenserna. Ska inte användas under graviditet och inte till barn.
Miljö
Olja från vildväxande och ekologiskt odlad lager finns att få.

Litteratur: Se t ex Classen, Howes och Synnott (1994), Gentz och Lindgren (1946), Kinkele (2004), Lawless (1992), Leung (1980), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Linné (1954), Meyer (1952), Nielsen (1991), Poucher och Howard (1974), Ullmark (1997). Flyktighetsskala: Poucher och Howard (1974).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 23).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eolagerblad.html
Datum: 2018 07 17 - Uppdaterad: 2008 10 23
Cookieinfo
Made with a Mac