Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Lagerbärsessens


Moderväxt
Lager (Laurus nobilis)
Synonymer
Lagerbärsolja
Engelska namn
Laurel berry oil, essential oil of laurel berries, sweet bay berry oil, sweet bay oil, oil of sweet bay, laurel oil
Andra namn
Romanska språk
Huile de laurier, huile essentielle de laurier, huile de baies de laurier (franska)

Andra språk
Loorbeeröl, ätherisches Loorbeeröl, Kirschloorbeeröl (tyska)
Förväxlingsrisk

Lagerbladsessens - destillerad ur bladen.
• Fet lagerolja - pressad ur bären. Se Varianter nedan.
Bayolja - av bayträd (Pimenta acris, Pimenta racemosa).
• Lagerhäggsolja, eng. cherry laurel oil
- av lagerhägg (Prunus laurocerasus).


I slutet av 1800-talet rätt vanligt doftämne i parfym, idag ersatt av andra liknande dofter.
Ångdestillering av bären. Vaxämnen och fett tas bort. 
På Piesse (1857) låter det som om lagerbärsoljan mest liknar bittermandelolja; den "används sällan om alls av parfymören eftersom bittermandeloljan är mer ekonomisk" - kanske har destillerade lagerbär förväxlats med destillerade kärnor av lagerbär?
Ljusgul till grönaktig eller olivgrön olja. 
• Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Varianter

• Terpenfri lagerbärsolja
4 gånger starkare - fjärdedelen räcker för samma dofteffekt. Löslig redan i 65 % alkohol.

• Fet lagerolja
Bären varmpressas eller kokas ur, vilket ger en grön, grynig olja eller isterlikt fett (20 % i bären) som innehåller fettsyran laurinsyra och lite eterisk olja. Oljan ("Laurinum") beskrivs redan av antikens författare och var upptagen i svenska farmakopén 1800-talet ut (Oleum lauri). Medicinskt användes den i "sensalvor" på styva muskler och leder, sträckningar och blåmärken. När oljan så småningom också fick kosmetisk användning började man framställa den i Grasse i början av 1900-talet. Idag förbjuden i kosmetika (nr 359 på EU:s förbudslista).

Hållbarhet Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Sällan eller aldrig i Sverige.

Doftbeskrivning
Kryddoft med kamferinslag; påminner om myrten, enbär, isop och liknande oljor - lite medicinsk men ändå varm.  

Användning
Ovanlig idag, någon gång i after shave, ambradofter, chypres och barrdofter.

insektsmedel: Oljan har använts för sin insektsbortstötande effekt.


Mat och dryck
Använd i livsmedel.
Troligen.

Litteratur: Se t ex Gentz och Lindgren (1946), Kruskopf (1959), Lindgren (1918), Naves (1947), Nielsen (1991), Piesse (1857), Poucher och Howard (1974), Thompson (1928).
Nätpublikationer: Projekt Runeberg: Cleve (1883): Kemiskt handlexikon (2008 07 08).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 23).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eolagerbar.html
Datum: 2018 09 26 - Uppdaterad: 2008 10 23
Cookieinfo
Made with a Mac