Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Kumminessens


Moderväxt
Kummin (Carum carvi)
Synonymer
Kumminessens, kumminolja, flyktig kumminolja
Farmakopénamn
Oleum destillatum carvi, Oleum carvi stillaticum, Oleum carvi, Oleum carui, Oleum cari, Carvi aetheroleum, Aetheroleum Cari, Aetheroleum carvi, Aetheroleum carvi
CAS-nummer 8000-42-8
Carum carvi fruit oil ["volatile oil distilled from the dried, ripe fruit"]
Engelska namn
Caraway oil, carum oil, oil of caraway, otto of caraway, essential oil of caraway seed, caraway seed oil, caraway fruits oil
Andra namn
Romanska språk
Huile de carvi, huile essentielle de carvi, essence de carvi (franska)
Nordiska språk
Kommeonolie (danska), karveolie (norska)

Andra språk

Kümmelöl, ätherisches Kümmelöl (tyska)
Förväxlingsrisk
• Spiskumminessens (Aetheroleum cumini) - av Cuminum cyminum.
• Svartkumminessens - av Nigella sativa.
Kumminolja - örtolja.

Eberspapyrusen daterad till 1550 f. Kr. innehåller runt hundra recept med växtoljor, bland dem kumminolja - antagligen ett oljeutdrag, kumminolja, men det är också möjligt att koka ur oljerika råvaror och ta vara på oljan som flyter upp på ytan. I Europa nämns oljan första gången 1574 i en tysk apotekstaxa. Linné hade med den i Pharmacopaea Holmiensis ca 1740.
Farmakopéerna
Kumminolja togs upp från första början i svenska farmakopén (1775). Apoteken måste göra den själva tills de fr.o.m. sjätte upplagan 1845 fick lov att köpa in den färdig. På 1900-talet ersattes oljan i ett par upplagor (1901, 1908) med karvon men kom tillbaka 1925 och stod sedan kvar i den följande och sista upplagan 1946. Den fanns i många farmakopéer under 1800-talets andra hälft, bl. a. i Norge (1854,1879) och Danmark (1868), Frankrike (1866) och USA (1876, 1880).

Ångdestillering av torkade och krossade frukter med frön, som innehåller 2-8 % eterisk olja (europeiska farmakopéer kräver 3,5-4 % av växtdrogen). Vild kummin innehåller mer olja än odlad och nordlig mer än sydlig. I Europa kan halten vara 3 %, i Ryssland 3,2-3,6 %, i Sverige 5 %, i Tyskland 6-7 %, i Norrland upp till 9 %. Odlade holländska frön ger 4-6,5 %. Oljehalten ökar också när fröna lagras - i från höst till vår kan halten eterisk olja fördubblas.
Ursprung
• Europa: Jugoslvien, Ungern, Polen. Engelsk olja anses särskilt fin.
Tunn och lättflytande, klar och färglös olja som så småningom gulnar och till sist blir brun. Skarp kryddsmak. Kokpunkt 175-231°.
Mått och vikt Färsk olja: 100 ml väger 90-92 gram. 100 gram = 111-109 ml.
Gammal olja: 100 ml väger 93-96 gram.
100 gram = 108-104 ml.
Doftämnen
Terpener  
L-limonen 20-40 %
pinen  
sabinen  
Alkoholer     
geraniol  
karveol  
Aldehyder  
kumminaldehyd 30 %
Ketoner  
D-karvon 50-85 %
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i vegetabiliska oljor, 3-10 delar 80 % alkohol (löses klar).
pH och inkompatibiliteter
• En lösning av lika delar kumminolja och alkohol har neutral reaktion (pH 6-8).
Innehåll • Mesta doften kommer av D-karvon, "kumminarom". Brittiska farmakopén kräver 53-63 %.
Varianter • Terpenfri kumminolja
Mer än dubbelt så stark = mindre än hälften behövs för samma dofteffekt. Löses redan i 0,5 delar 80 % alkohol
.
• Pressad kumminolja
Eng. Expressed caraway oil. INCI-namn: Carum carvi seed oil. (CAS-nummer: 235433-20-2 ) Pressas ur fröna tagna ur frukten.
Ersättning
• 1901 års farmakopé tillät att huvudämnet karvon utlämnades när recept angav kumminolja. 
• Kumminaldehyd kan vanligen ersätta och ersättas av den eteriska oljan.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt (under 25°) och lufttätt. Huvudämnet D-karvon används för att hindra potatis från att gro och mögla under lagring.
Inköp We don't sell, we tell!
Ibland hos importörer av eteriska oljor för runt 50 kr per 10 ml och någon gång till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Stark kryddoft, varm, bittersöt och grön med anis i botten.

Doftblandning
Mycket stark doft - ta lite.
Går väl ihop med sött (jasmin) och kryddigt (cassia, kanel).
Användning
Används i små mängder för att doftsätta hudvårdsmedel och parfym (upp till 0,4 %), särskilt maskulina orientdofter, örtiga gröna dofter och tobaksdofter. 
• Rumsparfym: Bakteriedödande.
Doftens element

• Jord: I det kinesiska medicinska systemet hör kummin till energifasen Jord, som verkar genom mjälte-bukspottkörtel och magsäck och i obalans ger låg ämnesomsättning med vatten i kroppen, kalla händer och fötter, tankeslöhet, obeslutsamhet och en tendens till självömkan - mjältsjuka. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck förnuft, förståelse och medkänsla.
Hudläkemedel
Bakteriedödande. Omslag med kumminfrön och särskilt oljeutdraget kumminolja är fenomenalt effektivt mot blåmärken. Salva eller olja med eterisk kumminolja kan vara värt att pröva.
Används i indisk ayurveda-medicin för att behandla sjukdomar i hårbotten.
I små mängder tillsammans med andra oljor i tandkräm och munvatten.
Cirkulationsbefrämjande, vilket är till hjälp vid reumatism och muskelvärk. Ingniden på magen minskar oljan gasbildning och är kramplösande på kolik, även spädbarns. Så används den i Indien och användes i Europa i början av 1800-talet; ett alternativ var att göra en deg av stötta kumminfrön och lägga på magen. I mitten av 1800-talet sägs i en svensk apotekarhandbok att oljan används "utvärtes till ingnidning", men i vilket syfte framgår inte.
Mycket använd som tvålparfym, särskilt i England (och nästan aldrig på kontinenten, enligt Piesse 1857) och fungerar problemfritt som sådan förutom att den får tvålen att mörkna. Den har därför använts mest i färgade tvålar som brun Windsortvål - och naturligtvis ska det då vara engelsk kumminolja.
Fototoxisk vid utvärtes bruk - ta inte på huden före vistelse i solsken. Branschorganisationen IFRA rekommenderar max 2 % i produkter som kommer i kontakt med solexponerad hud, undantagna sådana som är avsedda att tvättas bort. Hög koncentration kan irritera hud och slemhinnor, särskilt allergiker mot korgblommiga och flockblommiga växter kan reagera på oljan.

Mat och dryck
Detta är eterisk olja av vanlig brödkummn, utmärkt i efterrätter efter feta måltider. Det viktigaste doftämnet D-karvon underlättar matsmältningen, minskar gasbildning och magknip och ökar mjölken hos ammande. Industriellt används oljan i all möjlig slags mat och dryck (Akvavit) eftersom den maskerar andra smaker och dofter bra. Populär särskilt i östra Europa, t. ex. i surkål och vodka, förr använd både invärtes och utvärtes mot frossa och slem i bröstet.
Invärtes bruk
Kumminfrön är ett gammalt medel för matsmältningen och den eteriska oljan används på samma sätt som kramplösare och väderfördelare; verkan kommer av att oljan retar magslemhinnan, hjälper till att spjälka stärkelse och dödar bakterier (dock ej tarmens naturliga). Klassikern kumminvatten (eteriska olja löst i sprit och vatten) ges fortfarande till spädbarn med kolik. Främjar mjölkbildningen under amning, är kramplösande vid PMS. Dos vid invärtes bruk är 1-3 droppar 2-3 gånger dagligen men även enstaka doser på 20 dropper nämns. Smakförbättrande ämne i läkemedel (1-2 droppar per dl).
Kan ge leverskador. WHO-rekommendationer om maximalt dagligt intag finns om huvudämnet karvon.

Litteratur: Se t ex Berlin (1849), Berlin (1851), Ebbell (1937), Färnlöf och Tunón (2001), Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1977), Juneby (1999), Lawless (1992), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Linné (1954), Meyer (1952), Neuendorf (1991), Neuendorf (2009), Nielsen (1991), Nylén och Olsson (1982), Pharmacopoea Norvegia II (1879), Pharmacopoea Svecica I (1775), Piesse (1857), Poucher och Howard (1974), Shealy (2000), Stary och Jirásek (1975), Stodola och Volák (2000), Svanberg (1998), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén IX (1908), Svenska farmakopén X (1925), Swahn (1991), Valnet (1992).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). Gernot Katzer's spice pages (2005 03 29).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 23).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eokummin.html
Datum: 2018 08 19 - Uppdaterad: 2010 09 10
Cookieinfo
Made with a Mac