![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eteriska oljor - Konserveringsmedel Kryddpepparessens |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Moderväxt |
Kryddpepparträd (Pimenta dioica och Pimenta officinalis) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Synonymer |
Kryddpepparessens, kryddpepparolja, flyktig kryddpepparolja, pimentoolja, pimentolja | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Farmakopénamn |
Oleum amomi, Oleum pimentae, Oleum Aetheroleum amomi, Piperis Jamaicensis, Aetheroleum Piperis Jamaicensis,Aetheroleum Piperis jamaicensis,eo kryddpeppar,eterisk kryddpepparolja | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
CAS-nummer | 84929-57-7, 8006-77-7 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Pimenta officinalis fruit oil ["essential oil obtained from the fruits"] |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Engelska namn |
Allspice essential oil, essential oil of allspice, otto of allspice, allspice oil, essential oil of pimento, essential oil of pimento, pimento oil, pimento berry oil, pimenta essential oil, essential oil of pimenta, pimenta oil, pimenta berry oil, Jamaica pepper oil |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Andra
namn |
Romanska språk Huile de piment, essence de piment, huile essentielle de piment (franska) Andra språk Pimentöl, ätherisches Pimentöl (tyska) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Förväxlingsrisk |
Kryddnejlikolja
- inte besläktad men har likheter Svartpepparolja Bayolja - från mycket lika Pimenta acris |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Det har hänt att folk
som använt den exotiska pimentooljan yrkesmässigt i åratal
förvånats storligen när det visat sig att den kommer från "vanlig kryddpeppar". Så det var därför
det luktade jul! Farmakopéerna Oljan blev officinell i svenska farmakopéns sjätte upplaga 1845 men utgick redan i nästa (1869). |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ångdestillering
av torkade frön. Inte fullt mogna frön innehåller
mer eterisk olja (3-5 %) än mogna, skalen ända
upp till 40 %. Vattendestillering förekommer också
och sägs ge bättre doft. Ursprung Amerika: Kryddpeppar odlas i Centralamerika men mycket destilleras i Europa och USA av importerade frön. Frön från Jamaica anses ge bäst olja medan frön från Mexiko och Honduras anses vara sämre. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Färglös, ljusgul, gul eller brun olja med skarpt stickande smak. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Varianter |
Terpenfri kryddpepparolja Dubellt så stark = bara hälften behövs för samma dofteffekt. Löses redan i 0,3 delar 80 % alkohol och i drygt 1 del 70 %. Kryddpepparbladsolja (eng. pimento oil, pimento leaf oil) Eng. Pimento oil, pimento leaf oil. INCI-namn: Pimenta officinalis leaf oil. (Samma CAS-nummer: 84929-57-7, 8006-77-7 ) Destilleras ur blad och kvistar. Det ger mindre olja (0,3-2,9 % vikt) men lönar sig ändå eftersom tillgången på blad är så mycket större. Oljan är rödare än bäroljan men de är ändå svåra att skilja från varandra. Bladolja, ibland blandad med bärolja, säljs som bärolja eller "pimentoolja" i förhoppningen att den ska passera som bärolja. Kan innehålla så mycket som 96 % eugenol och är rätt lik den likaledes eugenolrika lagerbladsoljan. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ersättning |
Bladolja: Se Varianter ovan. Bayolja används också till utspädning av bäroljan. Kryddpepparextrakt (extrait): Färdigblandad alkohollösning att använda i alkoholhaltig parfym - recept där. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Ej i kärl av PVC-plast, som mjuknar och förstörs av eugenol. Innehållet av eugenol gör oljan kraftfullt bakteridedödande och konserverande. Man har ganska nyss funnit att den också fungerar som antioxidant. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Ibland hos importörer av eteriska oljor för 40-70 kr per 10 ml och någon gång till ungefär samma priser i hälsokostbutiker. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Doftbeskrivning Varm och pepprig kryddoft med frisk toppnot och sötma i botten - som en blandning av kryddnejlika, peppar och kanel. För att anses bra ska den vara fruktig, inte torr - en intorkad droppe ska ge en söt och frisk efterlukt. Flyktighet Mellannot till basnot. På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 61-100 är basnoter, får kryddpepparolja värdet 100. Doftblandning Går bra ihop med andra kryddor (muskot, ingefära, lagerblad), friska dofter (basilika, frankincense, rosmarin, selleri) inklusive citrus (apelsin, bergamott, grape, neroli), söta (geranium, labdanum, lavendel, opoponax, ylang-ylang), milda trädofter (rosenträ, sandelträ) och också mer jordiga dofter (patchouli). Användning I rakvatten och andra herrparfymer, orientdofter, kryddiga blomdofter som nejlika och för att ge krydda åt rosdofter. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
• För luftvägarna: Antiseptisk - användbar vid förkylning, bronkit och hosta,
men kan också irritera luftvägarna. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Hudläkemedel
Bakteriedödande och lokalbedövande, t. ex. på insektsbett. Konserveringsmedel Konserverande och antioxidant effekt. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Muskelavslappnande och smärtstillande, utmärkt vid spänning och stress; sedan gammalt använd i massage på reumatisk värk, smärtande muskler och leder, träningsvärk, muskelkramp, stelhet, och i dagens aromaterapi dessutom för sin matsmältningsbefrämjande effekt (magknip, gaser, förstoppning, illamående). | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Bra vid förkylning med stelhet och värk i muskler och leder. Ett kvällsbad med kryddpepparolja och selleriolja är mycket bra mot benkramp. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Doftämne och fixatör i tvålparfym ungefär som kryddnejlikolja men kan som denna få tvålen att mörkna eller rödfärgas; bäst alltså i färgade tvålar som Windsortvål | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kan vara hudirriterande. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Mat
och dryck |
Krydda i mat och dryck, mest i charkuterier och såser men också i bakverk och godis (upp till 0,025 %). | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Invärtes
bruk |
Medel för matsmältningen, t. ex. vid förstoppning och sura uppstötningar. Oljan ingick (med citronolja, kanelolja, hjorthornssalt och sprit) i den berömda Liquor oleosus Sylvii, uppfunnen på 1600-talet och mycket använd mot kolik och hysteri. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Detta är en stark olja som kan irritera luftvägarna. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Litteratur:
Se t ex Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1999), Lawless
(1992), Leung (1980), Lindgren (1918), Meyer (1952),
Neuendorf (1991), Pharmaca Composita (1896), Piesse (1857), Swahn (1996), Ullmark
(1997). Flyktighetsskala: Poucher och Howard (1974). Nätpublikationer: Gernot Katzer's spice pages (2005 03 29). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 23). |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
© Shenet 1997 - 2013 |