Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor - Konserveringsmedel

Kryddpepparessens


Moderväxt
Kryddpepparträd (Pimenta dioica och Pimenta officinalis)
Synonymer
Kryddpepparessens, kryddpepparolja, flyktig kryddpepparolja, pimentoolja, pimentolja
Farmakopénamn
Oleum amomi, Oleum pimentae, Oleum Aetheroleum amomi, Piperis Jamaicensis, Aetheroleum Piperis Jamaicensis,Aetheroleum Piperis jamaicensis,eo kryddpeppar,eterisk kryddpepparolja
CAS-nummer

84929-57-7, 8006-77-7

Pimenta officinalis fruit oil ["essential oil obtained from the fruits"]

Engelska namn

Allspice essential oil, essential oil of allspice, otto of allspice, allspice oil, essential oil of pimento, essential oil of pimento, pimento oil, pimento berry oil, pimenta essential oil, essential oil of pimenta, pimenta oil, pimenta berry oil, Jamaica pepper oil

Andra namn
Romanska språk
Huile de piment, essence de piment, huile essentielle de piment (franska)
Andra språk
Pimentöl, ätherisches Pimentöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Kryddnejlikolja - inte besläktad men har likheter
Svartpepparolja
Bayolja - från mycket lika Pimenta acris

Det har hänt att folk som använt den exotiska pimentooljan yrkesmässigt i åratal förvånats storligen när det visat sig att den kommer från "vanlig kryddpeppar". Så det var därför det luktade jul!
Farmakopéerna
Oljan blev officinell i svenska farmakopéns sjätte upplaga 1845 men utgick redan i nästa (1869).
Ångdestillering av torkade frön. Inte fullt mogna frön innehåller mer eterisk olja (3-5 %) än mogna, skalen ända upp till 40 %. Vattendestillering förekommer också och sägs ge bättre doft.
Ursprung
• Amerika: Kryddpeppar odlas i Centralamerika men mycket destilleras i Europa och USA av importerade frön. Frön från Jamaica anses ge bäst olja medan frön från Mexiko och Honduras anses vara sämre.
Färglös, ljusgul, gul eller brun olja med skarpt stickande smak.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor, propylenglykol.
Doftämnen Mexiko Jamaica
Terpener    
eukalyptol (1,8-cineol)    
fellandren    
myrcen 15 % 1 %
Alkoholer       
eugenol 10 % 60-90 %
Etrar    
metyleugenol 50-60 % 10 %
Mått och vikt 100 ml väger 102 gram - det är eugenol som väger. 100 gram = 98 ml.
  pH och inkompatibiliteter
• Både oljan och dess eugenol stelnar ihop med zinkoxid, och med koncentrerad kaliumhydroxid till en färglös, kristallinisk massa.
Innehåll Uppemot 40 ämnen har hittats i kryddpepparolja. Tre huvudämnen varierar mycket beroende på framför allt växtplats:
• Myrcen med icke önskvärd friskhet: 1-15 %.
• Metyleugenol med icke önskvärd nejlikdoft: 10-60 %.
• Eugenol med eftertraktad skarp smak: 10-90 %.
Varianter
• Terpenfri kryddpepparolja
Dubellt så stark = bara hälften behövs för samma dofteffekt. Löses redan i 0,3 delar 80 % alkohol och i drygt 1 del 70 %.

• Kryddpepparbladsolja (eng. pimento oil, pimento leaf oil)
Eng. Pimento oil, pimento leaf oil. INCI-namn: Pimenta officinalis leaf oil. (Samma CAS-nummer: 84929-57-7, 8006-77-7 )
Destilleras ur blad och kvistar. Det ger mindre olja (0,3-2,9 % vikt) men lönar sig ändå eftersom tillgången på blad är så mycket större. Oljan är rödare än bäroljan men de är ändå svåra att skilja från varandra. Bladolja, ibland blandad med bärolja, säljs som bärolja eller "pimentoolja" i förhoppningen att den ska passera som bärolja. Kan innehålla så mycket som 96 % eugenol och är rätt lik den likaledes eugenolrika lagerbladsoljan.
Ersättning
Bladolja: Se Varianter ovan.
Bayolja används också till utspädning av bäroljan.

Kryddpepparextrakt (extrait): Färdigblandad alkohollösning att använda i alkoholhaltig parfym - recept där.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Ej i kärl av PVC-plast, som mjuknar och förstörs av eugenol. Innehållet av eugenol gör oljan kraftfullt bakteridedödande och konserverande. Man har ganska nyss funnit att den också fungerar som antioxidant.
Inköp We don't sell, we tell!
Ibland hos importörer av eteriska oljor för 40-70 kr per 10 ml och någon gång till ungefär samma priser i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Varm och pepprig kryddoft med frisk toppnot och sötma i botten - som en blandning av kryddnejlika, peppar och kanel. För att anses bra ska den vara fruktig, inte torr - en intorkad droppe ska ge en söt och frisk efterlukt.

Flyktighet
Mellannot till basnot. På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 61-100 är basnoter, får kryddpepparolja värdet 100.
Doftblandning
Går bra ihop med andra kryddor (muskot, ingefära, lagerblad), friska dofter (basilika, frankincense, rosmarin, selleri) inklusive citrus (apelsin, bergamott, grape, neroli), söta (geranium, labdanum, lavendel, opoponax, ylang-ylang), milda trädofter (rosenträ, sandelträ) och också mer jordiga dofter (patchouli).

Användning
I rakvatten och andra herrparfymer, orientdofter, kryddiga blomdofter som nejlika och för att ge krydda åt rosdofter.

• För luftvägarna: Antiseptisk - användbar vid förkylning, bronkit och hosta, men kan också irritera luftvägarna.
Luktsalt: Några droppar på en servett kan lindra åksjuka.
• Rumsparfym: Given juldoft!
Doftens element
• Eld: I det kinesiska medicinska systemet hör kryddpeppar till energifasen Eld, som verkar genom hjärta och tunntarm och i obalans ger rastlöshet, hjärtklappning och problem med blodcirkulation och hjärta. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck stabilitet, glädje och mottaglighet.

Hudläkemedel
Bakteriedödande och lokalbedövande, t. ex. på insektsbett.
Konserveringsmedel
Konserverande och antioxidant effekt.
Muskelavslappnande och smärtstillande, utmärkt vid spänning och stress; sedan gammalt använd i massage på reumatisk värk, smärtande muskler och leder, träningsvärk, muskelkramp, stelhet, och i dagens aromaterapi dessutom för sin matsmältningsbefrämjande effekt (magknip, gaser, förstoppning, illamående).
Bra vid förkylning med stelhet och värk i muskler och leder. Ett kvällsbad med kryddpepparolja och selleriolja är mycket bra mot benkramp.
Doftämne och fixatör i tvålparfym ungefär som kryddnejlikolja men kan som denna få tvålen att mörkna eller rödfärgas; bäst alltså i färgade tvålar som Windsortvål
Kan vara hudirriterande.

Mat och dryck
Krydda i mat och dryck, mest i charkuterier och såser men också i bakverk och godis (upp till 0,025 %).
Invärtes bruk
Medel för matsmältningen, t. ex. vid förstoppning och sura uppstötningar. Oljan ingick (med citronolja, kanelolja, hjorthornssalt och sprit) i den berömda Liquor oleosus Sylvii, uppfunnen på 1600-talet och mycket använd mot kolik och hysteri.
Detta är en stark olja som kan irritera luftvägarna.

Litteratur: Se t ex Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1999), Lawless (1992), Leung (1980), Lindgren (1918), Meyer (1952), Neuendorf (1991), Pharmaca Composita (1896), Piesse (1857), Swahn (1996), Ullmark (1997). Flyktighetsskala: Poucher och Howard (1974).
Nätpublikationer: Gernot Katzer's spice pages (2005 03 29).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 23).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eokryddpeppar.html
Datum: 2018 06 20 - Uppdaterad: 2008 10 23
Cookieinfo
Made with a Mac