Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Korianderessens


Moderväxt
Koriander (Coriandrum sativum)
Synonymer
Korianderolja, flyktig korianderolja
Farmakopénamn
Aetheroleum coriandri, Oleum coriandri
CAS-nummer 8008-52-4
Coriandrum sativum fruit oil ["volatile oil obtained from the dried fruit "]
Engelska namn
Coriander essential oil, oil of coriander, coriander seed oil, essential coriander oil, oil of Chinese parsley
Andra namn
Romanska språk
Huile de coriandre, huile essentielle de coriandre, essence de coriandre (franska)
Andra språk
Korianderöl, ätherisches Korianderöl (tyska

"Korianderolja" användes av sumererna i Mesopotamine 4000 f. Kr, finns med bland recepten i Eberspapyrusen 1550 f. Kr. och användes i Indien 1000 f. Kr. I samtliga fall kan man anta att det handlade om örtolja av koriander, inte eterisk olja. Indusdalen ska dock inte räknas ut; här kunde man destillera tidigt. Det är också möjligt att koka ur oljerika råvaror och ta vara på den eteriska oljan som flyter upp till ytan. Den första europeiska beskrivningen av oljan är från 1500-talet.
I slutet av 1990-talet störtdök priset på korianderolja. Djupgående förändringar i världens matvanor? Revolutionerande trend inom parfymeriet? Nej, på ett komplicerat sätt hade det att göra med världsmarknaden för D-linalol som framställs ur oljan och oroande nya aktörer som Kina. Efter millennieskiftet steg priset igen, vilket kunde ses på att det åter började dyka upp korianderoljor förfalskade med syntetiskt linalol. Allt var som vanligt igen.
Farmakopéerna
Officinell i danska farmakopén i slutet av 40-talet. Officinell i USA på 1880- och 90-talen (U.S.P. 1880).
Vattendestillering eller (oftare) ångdestillering av mogna, torkade och malda frön ger 0,1-2,6 % av vikten i form av eterisk olja. Över 8 kilo frön kan alltså behövas för att fylla en 10 ml flaska med eterisk olja.
  Ursprung
• Europa: Jugoslavien, Rumänien, Ryssland, Frankrike. På 30-talet sades mycket komma från Ryssland och Marocko.
• Amerika: USA.
• Asien: Indien.
Doftämnen
Terpener  
eukalyptol (1,8-cineol)  
fellandren ibland
limonen  
alfa-pinen  
alfa-terpinen  
gamma-terpinen  
Alkoholer     
anetol  
borneol  
geraniol  
D-linalol (koriandrol) 55-90 %
Aldehyder  
dekylaldehyd  
Ketoner  
karvon  
Beskrivning En klar, färglös, ljusgul eller gulbrun olja med kryddig och lätt besk smak. Kokpunkt 193°.
Mått och vikt 100 ml väger 86-88 gram.
100 gram = 116-114 ml.
1 ml = 30-35 droppar.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i vegetabiliska oljor, flytande paraffin.
• Lättlöslig 3 delar 70 % i alkohol (löses klart)och lika delar 85 % ättiksyra.

pH och inkompatibiliteter
• 1 volymdel olja i 3 delar 70 % alkohol har neutral reaktion (pH6-8).
Innehåll Innehållet varierar mycket beroende framför allt på växtplats.
• Dominerande ämne är terpenalkoholen D-linalol (koriandrol) med typisk korianderlukt.
• Rik på kiselsyra. De torkade fröna uppges innehålla hög halt östrogen.
Varianter
• Terpenfri korianderolja: 3-4 gånger starkare dofteffekt = det kan räcka med fjärdedelen för samma dofteffekt. Löses redan i 0,3 delar 70 % alkohol.
• Korianderörtsolja: Ångdestillering av hela örten, färsk eller torkad. Innehåller mycket dekylaldehyd (dekanal).
Ersättning
• D-linalol (också kallat koriandrol) får ofta ersätta och ersättas av korianderolja.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt (under 25°) och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 55-150 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker. Rysk från konventionell odling är billig, fransk från ekologisk dyr.

Doftbeskrivning
Först frisk toppnot med inslag av kamfer och apelsin, efter en stund varm och pepprig med sötma som av anis och fetma som av mysk. Hör till de dofter som ibland hävdas sakna basnot.

Flyktighet
Toppnot till mellannot. På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 1-15 är toppnoter, får korianderolja värdet 3.

Doftblandning
Fixatör. Mycket små mängder behövs.
Passar bra tillsammans med sandelträ, opoponax, barr (cypress, tallbarr), sött (geranium, jasmin, muskatellsalvia), friskt (enbär, frankincense) och alldeles särskilt med citrus (bergamott, citron, citronella, citronmeliss, neroli, petitgrain) och varma kryddor (ingefära, kanel, kardemumma, muskot, svartpeppar).
Användning
Doftämne i rengöringsmedel, kräm och annan kosmetika. I parfym (upp till 0,6 %), mest i rakvatten och eau de cologne.
, t. ex. carmelitervatten.
Rumsdoft

Frön lagd under örnegott fördriver vägglöss. Är god för kyskhet

 

säger Linné.
• Rumsparfym: I Kina, Indien och arabiska länder har doften däremot sedan äldsta tid betraktats som ett afrodsiakum. I låg dos stimulerar den eteriska oljan medan hög dos snarare bedövar. Doften har rykte om sig att vara "psykoaktiv" och kunna "förändra det mentala tillståndet", t. ex. stärka nerverna, skärpa koncentrationen och värma känslorna. I aromaterapi används den som avslappnande olja vid uttröttning och depression och anses också vara användbar vid migrän.
• För luftvägarna: Röken av fröna har använts vid förkylning. Oljan kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum.
Doftens element
• Jord: I det kinesiska medicinska systemet hör koriander till energifasen Jord, som verkar genom mjälte-bukspottkörtel och magsäck och i obalans ger låg ämnesomsättning med vatten i kroppen, kalla händer och fötter, tankeslöhet, obeslutsamhet och en tendens till självömkan - mjältsjuka. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck förnuft, förståelse och medkänsla.

• Vatten: Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver doften med termerna elementet Vatten och årstiden höst, förknippade med näring, det undermedvetna, kreativitet och fruktbarhet; dess verkningsfält antas vara framför allt känslolivet (snarare än intellektet eller kroppen). Andra dofter med denna harmoniserande verkan på känslolivet är t. ex. ambrette, benzoin, fänkål, kalmusrot, labdanum, liquidambar (storax), en del sorters myrra (guggul), ros, stjärnanis, tolubalsam och tonkaböna.

Hudläkemedel
Bra hudmedel på grund av den höga halten kiselsyra. Svamp- och bakteriehämmande (deodoriserande, t. ex. med citronella och citrongräs). Inom ayurveda strör man pulveriserade korianderfrön på sår för att förhindra infektion.
Stimulerar blodcirkulationen = värmande och smärtstillande; använd sedan åtminstone 1800-talet till massage på muskelsmärtor, reumatisk värk, ledsmärtor, nervsmärtor, fibromyalgi.
Oljan används också i aromaterapeutisk massage vid matsmältningsproblem (kramper, gaser, illamående, dålig aptit, dåligt näringsupptag, anorexia) och för sin vattendrivande effekt.
Stimulerande, värmande, avslappnande. 
Används i tvålparfym.
Inte anmärkningsvärt hudirriterande men känslig hud kan reagera på oljan. Den uppges ibland vara fotosensibiliserande.

Mat och dryck
Korianderfrön är en vanlig hushållskrydda. I Kina, Spanien och många andra länder används bladen ungefär som vi använder persilja.
Den eteriska oljan används i livsmedelsindustrin i allt från charkuterier (upp till 0,012 %) till söta desserter och drycker som vermouth, gin, likör (Chartreuse, Benedectine) och (med anisolja, malörtsolja och fänkålsolja) absint. Vanligt smakämne i tobak.
Invärtes bruk
I kinesisk och indisk medicin används fröna, avkok av fröna och hela örten vid matstmältningsbesvär (illamående, kolik, gaser, förstoppning, mask); de verkar kramplösande på mage, tarmar och gallvägar och stimulerar sekretionen av magsaft. De är också vatten- och svettdrivande och har därför använts som febermedel. Vid invärtes bruk är dosen 1-3 droppar 2-3 gånger dagligen. Applicerad på huden absorberas oljan i kroppen på 60-80 minuter. I Europa till in på 1900-talet använd som smakkorrigens i läkemedel (upp till 0,2 %).
Ogiftig, men höga doser kan irritera njurarna. Bör undvikas under graviditet. WHO-rekommendationer finns om maximalt dagligt intag av huvudingrediensen linalol
Miljö
Olja från ekologiskt odlad ört finns att få.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Gattefossé (1993), Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1999), Jönsson och Simmons (1935), Kinkele (2004), Lawless (1992), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Ljungdahl (1953), Meyer (1952), Neuendorf (1991), Neuendorf (2009), Nielsen (1991), Reynolds (1996), Stodola och Volák (2000), Swahn (1996), Ullmark (1997), Valnet (1992). Flyktighetsskala: Poucher och Howard (1974).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 23). Tony Burfield (2003): Substituting for rosewood oil... (2009 07 05).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eokoriander.html
Datum: 2018 06 22 - Uppdaterad: 2010 09 10
Cookieinfo
Made with a Mac