Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Marockansk kamomillessens


Moderväxt
Marockansk kamomill (Ormenis multicaulis)
Synonymer
Marockansk kamomillessens, marockansk kamomillolja, kamomillolja
CAS-nummer 92202-02-3
• Ormenis multicaulis flower oil ["essential oil obtained from the flowers"]
• Ormenis multicaulis oil ["volatile oil obtained from the herb"]
Engelska namn
Chamomile oil, Moroccan chamomile oil, chamolile oil Maroc, chamomile oil Marok
Förväxlingsrisk
Romersk kamomillessens - vanligast medicinskt och i parfym
Blå kamomillessens
Kamomillolja - oljeutdrag
på olika sorters kamomill

Den senaste och billigaste av de tre kamomilloljorna inom aromaterapi. Inom parfymeri har den använts längre.
Farmakopéerna
Har inte varit officinell i Sverige.
Ångdestillering av blommorna eller hela örten ger ca 0,1 % av vikten i form av eterisk olja.
Ursprung
Från Nordafrika (Marocko) eller Europa (Spanien).
Beskrivning Ljusgul till brunaktig, lite tjock olja.
Doftämnen
Terpener  
limonen 8 %
pinen 15 %
Estrar  
bornylacetat  
Mått och vikt 100 ml väger 88-98 gram.
100 gram = 114-102 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95-70 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll • Monoterpener och estrar.
• Oljan innehåller inget chamazulen som finns i blå och romersk kamomillolja.
Ersättning
Romersk kamomillessens - inte jämförbar.
Blå kamomillessens - inte jämförbar.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 140-195 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Marockansk kamomillolja har en kamfer- eller myntaaktig örtig toppnot som saknas i blå och romersk. I botten söt, påminnande om labdanum absolut.

Flyktighet
Toppnot till mellannot.

Doftblandning
Går bra ihop med lavendel, friska dofter (cypress, dragon, frankincense,
romersk kamomill, lavandin, malört, myrra) och en del tyngre (cederträ, ekmossa, labdanum, patchouli).
Användning
Används rätt mycket i cologne, barrdofter, chypresdofter, lavendeldofter, fougèresdofter.

• Rumsparfym: Lugnande, stärkande, lyfter humöret; använbar vid irritation, depression och insomningsbesvär.
Doftens element
• Trä: I det kinesiska medicinska systemet hör marockansk kamomill, liksom andra kamomillsorter, till energifasen Trä, som verkar genom lever och gallblåsa och i obalans ger irritation, ilska, stela leder och spända muskler särskilt i huvud och käke. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck ordning, tålamod och framsynthet.

Hudläkemedel
Antiseptisk, inflammationshämmande och lugnande på känslig, torr och sprucken hud, eksem och klåda.
Torr hy, aknehy. 
Matsmältningsbefrämjande; lugnande vid magkatarr och överskott av magsyra. Används också i massage för att reglera oregelbunden mens.
En av de minst hudirriterande essenserna.

Giftighet Anses ogiftig, men oljan har inte använts så länge inom aromaterapi och man vet inte mycket om den.
Miljö
Den eteriska oljan är godkänd som Bra Miljöval.

Litteratur: Se t ex Lawless (1992), Ullmark (1997).
Nätpublikationer: SNF Bra Miljöval: Conditioning agents (2005 07 20).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 23).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eokamomillmaroc.html
Datum: 2018 04 19 - Uppdaterad: 2008 10 23
Cookieinfo
Made with a Mac