Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor - Absoluter och resinoider

Jasmin absolut


Yet my heart is sweet with the memory of the first fresh jasmines that filled my hands when I was a child.
(Rabindranath Tagore: The First Jasmines, ur The Crescent Moon, 1913)

Moderväxt
Jasmin (småblommig Jasminum officinale, storblommig Jasminum grandiflorum, arabisk Jasminum sambac) - se om odling och skörd där
Synonymer
Jasmin absolut, jasminolja
Farmakopénamn
Aetheroleum jasmini, Oleum jasmini
CAS-nummer • 84776-64-7
• 90045-94-6
• Jasminum grandiflorum flower extract ["extract obtained from the flowers"]
• Jasminum officinale flower extract ["extract of the flowers"]
Engelska namn
Jasmine absolute, jasmin absolute, jasmine oil, jessamine oil, common jasmine oil, poet's jessamine oil
Andra namn
Romanska språk
Huile de jasmine, jasmine absolue (franska)
Nordiska språk
Jasmin absolu (danska)

Andra språk

Jasminöl (tyska)
Förväxlingsrisk Extrakt - alla utdrag med lösningsmedel.

Jasminblommor har lång tradition som utsmyckning, offer, doftämne, smakämne och läkemedel i Indien och Kina. Doften hör med ambra, mysk, sandelträ och myrrra till islams heliga dofter. I dagens internationella parfymvärld är jasminoljan den kanske allra främsta.
Grasse
Busken har odlats i Frankrike sedan 1600-talet och i slutet av århundradet var skörden så stabil att man kunde börja leverera örtoljor, utdrag i olja, och pomador, utdrag i fett. Under 1800-talets andra hälft började de känsliga blommorna dras ut med flyktiga lösningsmedel till absolut.
Den franska produktionen har minskat kraftigt efter andra världskriget. I mitten av 1970-talet framställdes ett par hundra kilo årligen, 20 år senare bara 30 kilo och då från en enda kvarvarande Grasse-odling. Av de stora parfymhusen är det idag bara Chanel, Guerlain och Patou som fortfarande använder äkta jasmin absolut - Chanel till Chanel No 5, Patou till Joy.
  Skörden av blommorna betyder mycket för doftresultatet. Att fundera på när den lilla flaskan känns dyr: 20-30 droppar (1-1,5 gram) har tagits ur ett kilo, 8-14.000 blommor som det tagit någon två timmar att plocka.
Framställning • Steg 1: Concrète
Blommorna läggs i flyktigt lösningsmedel (petroleumeter, bensen, i Indien vanligen hexan), skakas i ett par entimmes omgångar och filtreras. Bilden t.h: Blommorna lyfts upp ur behållaren (Indien).
Med en efterföljande destillering går lösningsmedlet bort och man får kvar en nästan fast concrète (sällan över 0,2 % av blomvikten) innehållande runt 55 % eterisk olja och resten vax- och fettämnen. Vaxerna bevarar doftämnena, så vid behov kan concréten lagras i åratal utan att doften tar skada.
  • Steg 2: Absolut
Concrèten tvättas med alkohol, som löser den eteriska oljan men inte vaxerna. Omrörning och därefter nedkylning till 0° C löser sedan de lättlösligare delarna av vaxerna. Sist destilleras så att alkoholen går bort. Den slutliga absoluten väger mindre än hälften av vad concrèten vägde från början. Drygt ett gram absolut är alltså vad man får ut av e
tt kilo blommor. Metoderna har förfinats; förr kunde det behövas över 5 kilo.
  Ursprung
• Nordafrika: Mest, huvudsakligen Egypten och Marocko.
• Asien: Indien, som gör åt en stor del själv (bilden ovan därifrån), Kina, Japan.
• Europa: Frankrike, Italien. Ofta blandas olja från olika länder - garanterat minst finns det då av fransk, som anses bäst och är dyrast.
Beskrivning
Färsk absolut är en rödbrun olja som kan ge lösningar mörkgul färg. Den blir snabbt mörkare och får grå vaxartade avlagringar. 
Mått och vikt 100 ml väger ca 100 gram.
Doftämnen
Alkoholer     
bensylalkohol 6 %
eugenol 3 %
farnesol  
linalol 15 %
skatol 3 %
Ketoner  
jasmon 3-4 %
Estrar  
bensylacetat 23-65 %
linalylacetat 7-8 %
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll • Oljan domineras av ett par alkoholer (bensylalkohol, linalol) och estrar av dessa men ytterligare ett hundratal ämnen har hittats.
Viktigt för jasminlukten är indol, huvudingrediensen i skatol, det ämne som luktar skit i avföring men i stark utspädning får blomdoft. Indol diskuterades mycket i parfymörkretsar under 1900-talets första årtionden. En del hittade det i blommorna, andra bara i pomada, concrète eller absolut, en del överallt och några inte alls. Till slut kunde man slå fast att indol verkligen finns i blommorna, men bara på morgonen; under dagen förflyktigas det och på kvällen är det helt borta. Förutsättningarna för att det sedan ska finnas kvar oförstört hela vägen i extrakt, pomada, concrète, absolut, eterisk olja etc. är förstås mycket komplicerade. 
Varianter
• Jasmin pomadaabsolut, jasmin enfleurageabsolut
Ca 10 % av den franska jasminskörden blir pomadaabsolut. Blommorna läggs i fett (snabbt, eftersom doften går förlorad inom ett dygn) tills man har en doftande pomada, som extraheras med lösningsmedel (petroleumeter, alkohol) till en ljusgul till rödaktig absolut,
3-5 gånger mer än då man extraherar blommorna direkt. Trots att alla önskade doftämnen inte dras ut i fettet gillas pomadaabsoluten av parfymörer, som anser att den har en speciell förmåga att fylla igen kantigheterna i syntetiska blandningar så att doften blir rundare och fetare.
• Eteriska jasminolja
Pomada, concrète eller absolut desitlleras till eterisk olja.
Ångdestillering direkt av blommorna (INCI-namn Jasminum officinale oil, Jasminum officinale flower oil. CAS-nummer: 8022-96-6, 90045-94-6) ger däremot en sur och främmande lukt som lär komma från indol. Oljan anses värdelös som doftämne men indol är viktigt i små mängder i doftblandningar.
• Jasminextrakt
"Extrakt" kan betyda extraherat på många sätt; absolut är ett, som inte specificeras i INCI-listan och därmed inte i innehållsförteckningar.
• Indiska specialiteter
Den i Indien vanliga metoden att destillera jasmin (eller ros) ihop med sandelträessens är inte förfalskningar utan lyxiga specialiteter. Där används också fortfarande enfleurage-tekniken att låta jasminblommor dra ut i sesamfrö. Tips: Jasmindoftande oljor i denna tradition finns att köpa i indiska livsmedelsbutiker - beskrivning under örtolja.
Ersättning
• Syntetisk jasmin
Äkta jasmin kan lika lite som ros ersättas helt med isolat eller syntetika, men man försöker verkligen. I finare parfymer späder man absoluten med (dyra) syntetiska ämnen men enklare varianter finns också, som de syntetiska "doftoljor" för doftlampor som finns i färg- och presentbutiker (20-40 kr per 15 ml). Mycket bättre, starkare och billigare än dessa är s.k. mali-essens som används i asiatisk matlagning och bakning; i asiatiska livsmedelsbutiker (25 kr per 55 ml).
Om efterapning och utspädning, se blomdofter.
• Fattigmans jasmin
Någorlunda åt samma dofthåll är ylangylang-essens.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. En av de få oljor som blir bättre av lagring.
Inköp We don't sell, we tell!
• Jasminum grandiflorum (storblommig jasmin): Hos importörer av eteriska oljor för 65-160 kr per ml (1 ml) och ibland i hälsokostbutiker till ungefär samma priser. Indisk är billig, fransk dyr, egyptisk och marockansk ligger där emellan.
• Jasminum sambac (arabisk jasmin): Hos importörer av eteriska oljor för runt 90 kr per ml (1 ml) och ibland i hälsokostbutiker till samma pris.

Doftbeskrivning
En sniff i flaskan får en att undra om detta verkligen kan vara stapelvaran i fina parfymer. Lukten är helt enkelt för mycket. Först i utspädning framträder den honungssöta blomdoften - varm, narkotisk och myskig med frukt och ört i botten, i mellannoten torrare. 
Många faktorer kan dock påverka doften:
• Art av jasmin: Jasminum grandiflorum (den typiska i Frankrike) är generellt friskare och träigare än den sötare och rundare Jasminum sambac (vanlig i Indien). Enligt andra verkar det vara precis tvärtom: Grandiflorum sägs ha mer kropp, sambac vara vassare.

• Växtplats: Fransk Jasmin grandiflorum sätter standarden men luktar olika beroende på var den kommer ifrån: Indisk sägs vara lite rå och vild, egyptisk pepprig, italiensk fruktig, fransk sval och avrundad.
• Extraktionsmedel: Petroleumeter anses ge bäst doft.
Flyktighet
Mellannot till basnot. På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 15-60 är mellannoter, får jasmin absolut värdet 43. Tisserand ger värdet 95 på en likadan skala, där 61-100 alltså är basnoter.
Stabil doft, d v s förändras inte.
Doftblandning
Låg dosering, annars tar den över helt. Passar ihop med söta blomdofter (lavendel, muskatellsalvia, ros, ylang-ylang), många citrus (apelsin, bergamott, citron, geranium, grapefrukt, mandarin, neroli, petitgrain), en del friska (frankincense, palmarosa, salvia) och trädofter (cederträ, rosenträ, sandelträ).
Maskerar kamomill bra. Bergamott, lavendel, muskatellsalvia och salvia har en särskild förmåga att ta fram, binda ihop och fixera jasmindoft.
Användning
Äkta eller syntetisk jasmindoft finns i över 80 % av alla damparfymer och i en tredjedel av herrdofterna, t. ex. i blomdofter och orientdofter (upp till 0,3 % av hela parfymen). I Chanel no 5 är 10 % av doftämnena jasmin från Grasse. Unisexdoften cK one (Calvin Klein) har också tydlig jasmindoft, vilket ju passar med undersökningar som visar att både män och kvinnor gillar jasmin. I en dansk doftundersökning upplevde dock endast 38 % av försökspersonerna jasmindoften som behaglig och hela 43 % tyckte att den var obehaglig. Fick de kanske lukta på koncentrerad jasmin?

• Dosering: Mycket små mängder behövs för att doftsätta ett rum. För mycket ger illamående och huvudvärk.
• Rumsparfym: Doften anses vara ett afrodisiakum (särskilt ryktbar i Indien och arabiska länder), eggande på grund av sin "erogena" och narkotiska kvalitet. Mycket talar för det. Jasmindoft stimulerar hjärnan att frigöra encefalin, ett ämne som är smärtlindrande och ger lätt eufori. Inom aromaterapi används oljan vid förlossningar för sin kramplösande och avslappnande verkan. Den anses stärka bandet mellan mor och barn och sägs stärka självförtroendet så att man blir "förmögen att ta emot" (medan mejram ger "kraft att ge"). Det är definitivt en
doft för sovrummet.
• För luftvägarna: Luftburen jasmin absolut är antiseptisk och kan också lindra vid hosta och heshet.
Doftens element
• Vatten: I europeisk magisk praxis förknippas blomman och dess doft med månen (vatten). Här som så ofta är det den vita färgen som står för sambandet.
• Eld: I det kinesiska medicinska systemet hör jasmin till energifasen Eld, som verkar genom hjärta och tunntarm och i obalans ger rastlöshet, hjärtklappning och problem med blodcirkulation och hjärta. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck stabilitet, glädje och mottaglighet.

Hudläkemedel
Olika utdrag på jasminblommor är urgamla som hudvårdsmedel i Kina, t. ex. på sår och hudsprickor. Jasmin lugnar irritation, hämmar inflammation och läker. I både Indien och Kina används Jasmin sambac på ögoninflammationer.
Beredningsformen absolut har en klar en nackdel: Den missfärgar emulsionskräm så att den efter ett tag blir gulgrå.
Framför allt torr och fuktfattig hy, men jasmin passar alla hudtyper, inklusive känslig.
Kramplösande, lätt smärtlindrande och värmande, särskilt för livmodern enligt gammal europeisk uppfattning. Oljan används inom aromaterapi i massage vid smärtsamma menstruationer och för att driva fram utebliven mens och också i förebyggande massage mot hudbristningar i slutet av graviditeten. Under förlossning driver massage med jasmin på värkarbetet och lindrar smärtan lite.
Oljan används också för att värma och lindra muskelspänningar, reumatisk värk, ledvärk, ryggont, sträckningar och stukningar.
Muskelmassage: under 1 % (upp till 20 droppar per dl)
Värmande och lugnande bad - tag 3 droppar i ett helbad och fundera på den kvart det tog att plocka de 1.500 blommorna till dem.
Irriterar inte huden och är inte fototoxisk men mycket känsliga personer kan reagera på denna absolut.

Mat och dryck
Mycket använd i mat och dryck, t. ex. i likörer, desserter och godis, i små mängder (under 0,001 %). Torkade blommor av flera arter av jasmin ger smak och doft till kinesiskt jasminte, som anses vara tillnyktrande.
Invärtes bruk
I kinesisk medicin används många olika arter av jasmin och olika delar av växten för att behandla olika sjukdomstillstånd; blommor av Jasminum officinale t. ex. vid nervösa besvär, gulsot och andra leversjuksomar. I södra Europa har man givit jasminte vid förlossningar för att det är mjölkdrivande och "värmer livmodern".
Ogiftig, men stimulerar livmodersmmandragningar och ska därför inte användas till massage under graviditet; först under graviditetens sista två månader anses den säker. Oljan anses inte heller lämplig för barn.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Gentz och Lindgren (1946), Kruskopf (1959), Lawless (1992, 1996), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Lucas (1978), Meyer (1952), Naves (1947), Reynolds (1996), Thompson (1928), Ullmark (1997), Vron (1997). Danska doftundersökningen: Bresle (1986), som refererar Styhr Petersen (1977). Flyktighetsskalor: Poucher och Howard (1974), Tisserand (1977).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 22).

• Foto: Christopher McMahon.

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eojasminabsolu.html
Datum: 2018 08 21 - Uppdaterad: 2010 02 14
Cookieinfo
Made with a Mac