Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Ingefäragräsessens


Moderväxt
Ingefäragräs (Cympopogon martiini var. sofia)
Synonymer
Ingefäragräsolja, gräsolja
CAS-nummer 84649-81-0
Cymbopogon martini oil ["volatile oil expressed from the herb"]
Cymbopogon martini oil ["essential oil obtained from the herbs of the plant"]
Engelska namn
Gingergrass oil, grass oil
Förväxlingsrisk
Ingefäraessens - ur ingefärarot.
Citronellaessens, citrongräsessens, palmarosaessens - alla har liksom ingefäragräsolja kallats gräsolja.

Förr ofta förväxlad med och ansedd som en slags enklare palmarosaolja.
Framställning Ångdestillering - inte pressning som det sägs i INCI-listan - av färskt gräs. Man får ut   0,2 % av vikten i form av eterisk olja. I växtländerna gör man inte alltid så stor åtskillnad på de många besläktade gräsen; i Indien destilleras t. ex. ingefäragräs ofta ihop med palmarosa.
Ursprung
• Asien: Indien, Nepal och trakterna däromkring.
Doftämnen
Terpener  
fellandren  
D-limonen  
L-limonen  
DL-limonen  
Alkoholer     
geraniol  
Ketoner  
karvon  
Beskrivning Gul, ibland mörkgul till nästan brun olja med fet känsla.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll • Terpenalkoholen geraniol är det viktigaste doftämnet.
• Därtill D-limonen och L-limonen och ur dessa bildade DL-limonen och karvon.
Varianter • Terpenfri ingefäragräsolja
Dubbelt så stark = hälften räcker för samma dofteffekt. 
Ersättning
"Gingergrassolja" som förr såldes i parfymhandeln var en blandning av palmarosaolja och terpentinolja.
• Har använts rätt mycket för att förfalska geraniumolja.
Som alla eteriska oljor - mörkt, svalt, tillslutet.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 55-70 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Frisk och örtig toppnot, lite oljig, söt och rosig, i botten brödig och träig.  

Flyktighet
Toppnot.

Doftblandning
Går bra ihop med friska dofter, särskilt sådana som är rika på kumarin (bergamott, tonkaböna).
Användning
Inte så vanlig i parfym men kan ingå i gröna dofter och citrusdofter
Billig och problemfri ingrediens i tvålparfym.

Miljö
Olja finns av ekologiskt odlat gräs finns i handeln.

Litteratur: Se t ex Lawless (1992), Naves (1947), Piesse (1857), Poucher och Howard (1974).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 22).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eoingefaragras.html
Datum: 2018 06 25 - Uppdaterad: 2010 02 14
Cookieinfo
Made with a Mac