Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Grönmyntaessenser


Moderväxt
Grönmyntor av flera arter:
1.1) Grönmynta: Mentha spicata Mentha spicata var. spicata = Mentha viridis
1.2) Krusmynta: Mentha spicata var. crispa = Mentha viridis var. crispa
1.3) Nanahmynta: Mentha spicata var. nanah = Mentha viridis var. nanah
2) Ädelmynta: Mentha cardiaca
Synonymer
Grönmyntaolja, grönmyntaessens
1.1) Spearmintolja, spearmintsessens, grönmyntaolja, grönmyntaessens
1.2) Krusmyntaolja
1.3) Nanahmyntaolja
2) Ädelmyntaolja, ädelmyntaessens
Farmakopénamn
1.2) Oleum menthae crispae, Aetheroleum mentha crispae, Menthae crispae aetheroleum, Oleum menthae viridis
CAS-nummer 1.1) 84696-51-5
1.1) 84696-51-5, 8008-79-5
1.2) 98561-44-5
1.2) 91770-68-2
2) 91770-24-0
1.1) Mentha spicata herb oil [""essential oil obtained from the herbs of the spearmint, Mentha spicata"]
1.1) Mentha viridis leaf oil ["volatile oil obtained from the dried tops and leaves of the spearmint, Mentha viridis"]
1.2) Mentha spicata crispa herb oil ["essential oil obtained from the herbs of the spearmint, Mentha spicata crispa"]
1.2) Mentha spicata crispata herb oil ["essential oil obtained from the herbs of the spearmint, Mentha spicata crispata"]
2) Mentha cardiaca herb oil ["essential oil obtained from the herbs of the plant, Mentha cardiaca"]
Engelska namn
Green mint oil
1.1) Spearmint oil, spear mint oil, otto of spearmint
1.2) Crispate mint oil
1.3) Nanah mint oil
Andra namn
Romanska språk
1.1) Huile essentielle de menthe crépue (franska)
Nordiska språk
1.2) Krusemynteolie (danska)
Förväxlingsrisk
Andra myntaoljor:
Pepparmyntsessens
Citronmyntaessens
Pennyroyalessens - polejmynta
Åkermyntaessens - japansk pepparmyntsolja

1.2) Krusmyntaolja
Den första europeiska beskrivningen av destillerad "myntaolja" är från 1500-talet. Säkert menas då olja av krusmynta, som var den sort som användes medicinskt innan pepparmyntan slog igenom. Linné hade med oljan i Pharmacopaea Holmiensis ca 1740.

Farmakopéerna

1.2) Krusmyntaolja
Culpeper nämner "grönmyntaolja" som officinell i England 1653 och menar därmed säkert krusmyntaolja. Oleum Mentha i svenska Medicinaltaxan 1777 var antagligen också av krusmynta, känd för att "dämpa lustarna".
Ångdestillering av blad eller icke blommande, blommande eller fröande örtstånd, vilket ger 0,7 %-2 % av den färska plantans vikt i form av eterisk olja.
Ursprung
1.1) Spearmintolja
• Amerika: Görs framför allt i USA. Här används blommande toppskott som får torka lite innan de destilleras ute på fälten ("natural spearmint oil"). Mycket politiskt rävspel ligger bakom bristen på konkurrerande myntaoljor från Sydamerika och Asien och framställning av mentol ur dem.
• Asien: Kina, Japan.
  • Europa: Ungern, Frankrike, Spanien, Jugoslavien, Ryssland.
• Nordafrika: Marocko, Egypten.
Doftämnen
Terpener  
eukalyptol (1,8-cineol)  
fellandren  
limonen  
pinen  
Alkoholer     
linalol  
mentol upp till 45 %
Ketoner  
karvon 50-70 %
menton 8-20 %
pulegon  
Beskrivning Grönmyntaolja
Tunn, klar, färglös, ljusgul eller gröngul olja; mörknar och tjocknar med tiden. Får kristaller av mentol i kyla.
Mått och vikt 100 ml väger 92-93 gram.
100 gram = 109-108 ml.
Löslighet • Olösliga i vatten, glycerin.
• Lättlösliga i 80 % alkohol (lika delar, ofta mjölkigt), vegetabiliska oljor,
flytande paraffin, propylenglykol.
Innehåll • Viktigaste doftämnet i grönmyntaoljor är karvon, som kan utgöra 2/3.
• Mentol kan utgöra nära hälften.
Varianter • Terpenfria grönmyntaoljor
3-4 gånger så starka = fjärdedelen kan räcka för samma dofteffekt. Lättlösligare i alkohol och något tyngre än hela oljor.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt (inte över 25°) och lufttätt. Oljan behöver tid att mogna; den är bättre efter ett år än färsk.
Inköp We don't sell, we tell!
1.1) Spearmintolja
Hos importörer av eteriska oljor för 45-75 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker.

1.3) Nanahmyntaolja
Hos importörer av eteriska oljor för 75-95 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Gröna och kryddiga myntadofter med kamferinslag - alla är varmare än vanlig pepparmyntsolja

Flyktighet
Toppnoter. Flyktiga redan i svag värme.

Doftblandning
Genomträngande - slår lätt igenom i en blandning. Passar med citrus (apelsin, bergamott, citron, grapefruk), friska dofter (basilika, lavandin, mejram, rosmarin) och en del söta blomdofter (lavendel, jasmin). Kombineras ofta med vanlig pepparmynta - och pröva eukalyptus. Fixeras utmärkt med vetivert

Användning
Mest i cologne; i små mängder för att friska upp lavendelvatten och fougèresdofter. Myntor är också populära i rakvatten och andra herrdofter.

• Rumsparfym: Stimulerande, uppfriskande, svalkande. Bra vid spänningshuvudvärk och migrän.
Insektsmedel:
Stöter bort insekter.
Doftens element
• Jord: I det kinesiska medicinska systemet hör myntorna till energifasen Jord, som verkar genom mjälte-bukspottkörtel och magsäck och i obalans ger låg ämnesomsättning med vatten i kroppen, kalla händer och fötter, tankeslöhet, obeslutsamhet och en tendens till självömkan - mjältsjuka. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck förnuft, förståelse och medkänsla.

Hudläkemedel
Kylande och sammandragande på huden vilket kan lindra och hjälpa på solsveda och andra brännskador, blåmärken, eksem, lättare åderbråck och hemorrojder. Förflyktigas redan i vattenbadsvärme, så tillsätt inte förrän blandningen är sval.
Hudolja, kräm: 0,5-1 % (13-30 droppar per dl).
Doft- och smakämne i t. ex. munvatten.
Masserade på bröst och hals kan dessa oljor öppna andningsvägarna i början av en förkylning. Alla är kylande och sammandragande (kan vara till hjälp på lättare åderbråck och på slag- och stötskador som svullnar och blånar) och lokalbedövande (kan utnyttjas  i kylande liniment på nervsmärtor, muskel- och ledvärk, reumatism). På en del kroppsdelar (ögonlock, buk, vissa leder) där värmekänsliga nervändar dominerar är verkan den motsatta - huden blir varm.
Kylande liniment: upp till 10 % (300 droppar per dl)
Redan grekerna använde grönmyntor i badet. Oljorna är utmärkta i fotbad för varma och trötta fötter. Pepparmyntsolja kyler ännu kraftigare.
Fungerar inte särskilt bra som tvålparfym, även om de används - måste kombineras med andra ämnen.  Mycket använd i tvål enligt Piesse (England 1857), alltid ihop med andra doftämnen.
Inte hudirriterande men höga doser kyler och ger klåda. Dessa oljor hör till dem som branschorganisationen IFRA anser förhindrar irritation av en del andra oljor och ämnen, t. ex sådana som är rika på eugenol. Fenomenet kallas "quenching" och är omstritt. Se myndighetslänkarna  för rapport från EU:s vetenskapliga kommitté, som underkänt resonemanget.

Mat och dryck
1.1) Spearmintolja
Används industriellt i tuggummi, godis, desserter, bakverk (upp till ca 0,1 %) och drycker. Tillsätt lite olja i vatten och frys till iskuber. Smak- och doftämne i tobak och snus - särskilt norrmänn älskar myntasnus. Och engelsmän kan inte äta lamm utan myntasås. I USA mycket använd i tuggummi och annat godis.
Invärtes bruk
Gammalt medel för magen (illamående, diarré), luftvägarna (halsont, förkylning) och mot huvudvärk.
Ogiftiga, men ska inte användas under graviditet och amning, vid feber, epilepsi eller hjärtproblem. De är svagare än vanlig pepparmyntsolja och säkrare till barn, men ska inte ges till barn under två år och doseras varsamt till barn under sex år.
Miljö
1.1) Spearmintolja: Olja från ekologiskt odlad ört finns att få.
1.2) Krusmyntaolja: Den eteriska oljan är godkänd av SNF som Bra Miljöval.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Culpeper (1976), Lawless (1992), Lindeberg (1982, 1988), Linné (1954), Meyer (1952), Neuendorf (1991), Neuendorf (2009), Pharmaca Composita (1896), Piesse (1857), Valnet (1992).
Nätpublikationer: SNF Bra Miljöval. Gernot Katzer's spice pages (2005 04 29). SNF Bra Miljöval: Conditioning agents (2005 07 20).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 22).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eogronmynta.html
Datum: 2018 04 20 - Uppdaterad: 2010 09 10
Cookieinfo
Made with a Mac