Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Granbarrsessenser


Moderväxt
1) Vanlig gran (Picea abies = Picea exelsa)
2) Sibirisk gran (Abies sibirica)
3) Silvergran (Abies alba)
Synonymer
Granbarrsolja, granolja, granbarrsessens, granessens
1) Granbarrsolja, vanlig granbarrsolja, granbarrsessens, granolja
2) Sibirisk granbarrsessens, sibirisk granbarrsolja, sibirisk granolja
3) Silvergranbarrsolja, ädelgranbarrsolja
Farmakopénamn
Oleum terpiini
CAS-nummer

1) 91770-69-3
2) 91697-89-1
3) 90028-76-5

1) Picea abies leaf oil ["volatile oil expressed (sic) from the needles"]
2) Abies sibirica needle oil ["essential oil distilled from the needles and branches"]
2) Abies sibirica oil ["volatile oil distilled from the needles and branches"]
3) Abies alba leaf oil ["volatile oil derived from the needles of the fir"]
3) Abies alba needle oil [""essential oil obtained from the needles"]
Engelska namn
1) Red spruce oil, Norway spruce oil, Eastern spruce oil
2) Siberian fir needle oil, silver fir needles oil, Siberian pine oil, pine needle oil, pine needles oil
3) Silver fir oil, Euopean silver fir needle oil, European silver fir needles oil, silver spruce oil, edeltanne needle oil, whitespruce oil, edeltanne oil, weistanne oil, templin oil, Strassburg turpentine oil, Vosges turpentine oill
Andra namn
Romanska språk
Huille de sapin, essence de sapin (franska)
Nordiska språk
Granolie (danska)
Förväxlingsrisk
Terpentinolja - ur olika barrträds ved, ej barr.
Tallbarrsessens - eng. pine needle oil: Kan beteckna barrolja från både gran och tall.

Fattiga lungsiktiga och nervsaga som inte hade råd att åka till kurort erbjöds redan för hundra år sedan gran på flaska. I långa tider innan dess har folk använt barravkok i stärkande bad.
Ångdestillering av grenar med barr ger 0,8-1,2 % av vikten i form av eterisk olja. Olika granarter blandas ofta friskt; vad man köper är grandoft från en geografisk trakt snarare än av en speciell art.
  Ursprung
• Europa: Ryssland, Österrike, Schweiz, Frankrike, Norge, Finland.
• Asien: Sibirien.
Doftämnen 1) Vanlig gran
Terpener 70 %
fellandren  
kadinen  
kamfen  
alfa-pinen  
Alkoholer 5-6 %
Ketoner  
kamfer 2 %
Estrar 18-19 %
bornylacetat  
terpinylacetat  
Beskrivning Tunnflytande oljor, färglösa till ljusgula.
Mått och vikt 2) Sibirisk granbarrsolja
• 100 ml väger 89-92 gram. 1 ml = 30 droppar.
• 100 gram = 112-109 ml
Löslighet • Alla är olösliga i vatten.
1) Vanlig granbarrsolja
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor, flytande paraffin.
3) Silvergranbarrsolja
• Löslig i 90 % alkohol (5 delar).
Innehåll • Alla domineras av terpener, huvudsakligen instabila monoterpener som vid oxidering bildar peroxider - se nedan under Hudreaktion och Lagstiftning.
Varianter
• Gran absolut: Barr extraheras med flyktiga lösningsmedel till en concrète som sedan alkoholextraheras till absolut. Används i parfymeri.
Terpentinoljor: Fås ur granars balsam, s.k. tjock balsamterpentin.
Ersättning
• Eterisk olja görs ur många arter av Picea, Abies och Pseudotsuga. Terpener dominerar i alla (65-95 %). I svensk handel förekommer särskilt oljor av nordamerikanska arter.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Gammal olja kan bli explosiv av peroxiderna som bildas vid oxidering.
Inköp We don't sell, we tell!
2) Sibirisk granbarrsolja: Hos importörer av eteriska oljor för 40-50 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Friska barrdofter med inslag av terpentin.
1) Vanlig granbarrsolja: Lätt, med mindre sötma och mer trä i botten än sibirisk.

2) Sibirisk granbarrsolja: Har en kryddig underton som kan vara söt som kanel. Anses vara den bästa i parfymsammanhang.
3) Silvergranbarrsolja: Lätt kamferartad i toppnoten, mycket granlik.
Flyktighet
Toppnot, mellannot eller basnot - buden varierar, till stor del beroende på att det finns så många sorters gran.

Doftblandning
Granbarrsoljor går bra ihop med andra barrdofter (enbär, enbarr, tall), citrus (apelsin, citron), många friska (eukalyptus, lavandin, niaouli, rosmarin, tea tree) och en del tyngre och fetare dofter (ekmossa, labdanum, labdanum absolut, muskatellsalvia, myskketon, pachouli).
Användning
1) Vanlig granbarrsolja: Används sällan i parfym.
2) Sibirisk granbarrsolja: Den sort som används mest - i rengöringsmedel, desinfektionsmedel, parfym (särskilt chypresdofter och rakvatten) och i barrdofter av alla slag,
3) Silvergranbarrsolja: Används också i rengöringsmedel och kan förekomma i ryssläderdofter.

• Rumsparfym: Granbarrsoljor är vanliga i rumssprayer - de får hela rummet att lukta skog. De är förstås givna juldofter. Doften är både stimulerande och lugnande och anses nervstärkande. I aromaterapi används de som en hjälp för att återhämta sig vid sorg.
• För luftvägarna: Antiseptiska och slemlösande och därför mycket bra vid luftvägsbesvär (bihåleinflammation, hosta, bronkit, astma). Oljan kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum.
Doftens element
• Metall: I det kinesiska medicinska systemet hör gran till energifasen Metall, som verkar genom lungor och tjocktarm och i obalans ger luftvägsproblem, sorgsenhet, gravallvar, uppgivenhet och rädsla för förändringar. Oljorna kan stimulera till fasens positiva uttryck handlingskraft, skarpsyntehet och förmåga att se lösningar.

Hudläkemedel
Granbarrsoljor är antiinflammatoriska och stimulerar blodcirkulationen lokalt. Den bakteriehämmande effekten gör dem användbara som deodoriserande ingrediens.
Granbarrsoljornas cirkulationsstimulerande effekt gör dem lindrande vid muskelsmärtor och reumatisk värk. De används också i massage vid besvär i urinvägarna (urinvägsinfektion, blåskatarr).
Detta är typiska baddofter i alla länder där gran växer. Mycket vanligt i Norden har varit att man kokat ur några rediga gran- eller tallruskor. Ett sådant bad togs inte för den goda doften eller för nöjes skull utan när man var klen eller sjuk för att det var stärkande och hälsogivande. Framför allt stimuleras blodcirkutionen, vilket gör baden extra värmande och stimulerande. Se recept på barrdofter!
Vanliga som tvålparfym.

Ger sällan överkänslighetsreaktioner men den cirkulationsstimulerande effekten kan ge hudrodnad. Vid oxidering, t. ex. när oljorna blir gamla, kan bildas hudirriterande peroxider.
1) Vanlig granbarrsolja: Branschorganisationen IFRA rekommenderar sina medlemsföretag att använda granbarrsolja med lägsta möjliga halt peroxider (under 10 millimol = mmol per liter) och att blandningar kompletteras med antioxidationsmedel.
För de andra två som används mer i parfym har lagstiftats om lägre halt; se nedan under Lagstiftning


Invärtes bruk
Antiseptiska, slemlösande, befordrande på upphostningen av slem och kan också minska slemproduktionen. Dagsdos är 1-3 droppar.
Höga invärtes doser verkar centralstimulerande (höjt blodtryck, ökade reflexer, snabb andning) och kan ge svåra njurskador. Eftersom oljorna absorberas av huden kan de skada också den vägen. Många aromaterapeuter undviker att använda dem till gravida.
Lagstiftning
2) Sibirisk granbarrsolja
Eterisk barrolja, barrextrakt och blandningar av dem samt eterisk "granolja" (alla med CAS-nummer 91697-89-1) Får innehålla högst 5 mmol peroxider per liter
3) Silvergranbarrsolja
Eterisk barrolja, barrextrakt och blandningar av dem, liksom eterisk kottolja, kottextrakt och blandningar av dem (alla med CAS-nummer 90028-76-5) - däremot inte "leaf oil" (med samma CAS-nummer) Får innehålla högst 5 mmol peroxider per liter
 

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Andersen (1998), Gentz och Lindgren (1946), Hiltunen (1999), Lawless (1992), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Ljungdahl (1953), Poucher och Howard (1974), Tisserand (1977), Ullmark (1997).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 11 29).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eogran.html
Datum: 2018 04 21 - Uppdaterad: 2009 11 30
Cookieinfo
Made with a Mac