Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor - Konserveringsmedel

Frankincenseessens


Moderväxt
Frankincense (Boswellia carterii och besläktade arter) - se där om historia och bruk i äldre tid
Synonymer
Rökelseolja, olibanumolja, virakolja
CAS-nummer 89957-98-2

Boswellia carterii gum oil ["essential oil obtained from the dried, ground gum"]

Engelska namn
Frankincense oil, olibanum oil, oil of olibanum, olibanum, incense oil, gum thus essential oil
Andra namn
Romanska språk
Essense d'olibanum, huile d'olibanum (franska)
Nordiska språk
Olibanumolie (danska)

Andra språk

Weihrauchöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Olibanum - hartsen

Råvaran till denna olja, hartsen som i Bibeln kallas kort och gott "rökelse", är ett av de äldst kända doftämnena. Dess destillerade eteriska olja beskrivs första gången i Europa på 1400-talet. Linné hade med den i Pharmacopaea Holmiensis ca 1740.
Farmakopéerna

Den eteriska oljan har inte varit officinell i Sverige.
Framställning Ångdestillerias ur hartsen, vilket ger 3-10 % vikten i form av eterisk olja.  
Ursprung
• Boswellia carterii: I Sverige kan man hitta olja från Etiopien. Den destilleras vanligen i Europa av importerad harts och levereras av tyska och franska grossister. Också i USA och Kina destilleras importerad harts.
• Indisk olibanum av varierande arter: Inhemska hartser destilleras i Indien.
Doftämnen
Terpener  
fellandren  
kamfen  
limonen  
pinen  
terpinen  
Alkoholer     
Aldehyder  
Ketoner  
Organiska syror  
boswelliasyra  
Beskrivning Färglös eller ljusgul olja, ibland med orange eller grön ton.
Mått och vikt 100 ml väger 86-110 gram.
100 gram = 116-91 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll • Framför allt terpener, både monoterpener och seskviterpener, och oxidationsprodukter av dessa i form av alkoholer, aldehyder och ketoner.
• Speciell för frankincense är boswelliasyra, som fungerar som kraftfull antioxidant på vegetabiliska oljor.
Varianter
• INCI-namn: Boswellia carterii oil ["volatile oil obtained from the Boswellia carterii"] CAS-nummer 89957-98-2, 8050-07-5.
• INCI-namn: Boswellia serrata oil ["oil obtained from Boswellia serrata"]. CAS-nummer 97952-72-2.
Om de verkligen framställs som kan misstänkas - destillat av hela trädet - handlar det om verklig rovdrift. Se trädet om den arbetskrävande skörden av dess harts.
Extrakt
För eterisk olja krävs en förstklassig harts, d.v.s. med hög halt eterisk olja. Enklare kvaliteter kan extraheras:
• Frankincense resinoid: Extraheras med bensen (50-74 % av hartsvikten i form av en fast och kådig olja, rödbrun som mörknar) eller
koldioxid (7-10 % av hartsvikten i form av en seg massa, mörkgul, mörkorange eller rödbrun). Båda används som som doftämnen och fixatörer (4-6 % % av doftämnena) i tvål och rengöringsmedel.
• Frankincense absolut: Harts eller hartsolja extraheras med lösningsmedel och sedan alkohol.
• Destillat ur frankincense resinoid: Hartsoljan destilleras vidare; man får ut ca 11 % av vikten.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt och blir då bara bättre och bättre av lagring. Kraftfull antioxidant p.g.s. innehållet av boswelliasyra. I prov med bomullsolja och solrosolja visade sig 0,1 % frankincense vara lika effektivt som 0,02 % BHA (butyl-hydroxy-anisol, jämförbart med BHT).
Inköp We don't sell, we tell!
• Boswellia carterii: Hos importörer av eteriska oljor för 130-140 kr per 10 ml.
• Boswellia sp., d.v.s. andra eller blandade Boswelliaarter: Hos importörer av eteriska oljor för 75-235 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Toppnoten är lite medicinsk med ett friskt inslag av omogna äpplen eller kamfer-citron som inte får saknas i en bra olja; däremot får den inte ha terpentinkänning. Mellannoten är sötare, en varm, rökig-kådig och pepprig trädoft. Oljan luktar annorlunda än hartsen, som är lödigare och rikare på nyanser. Sorten spelar också roll. Indisk olja kan inte jämföras med somalisk harts på samma dag.
Flyktighet
Någon gång klassificerad som mellannot men vanligen som basnot - doften förflyktigas så långsamt att en intorkad droppe kan ha lukten kvar i månader och år. Man har funnit parfymflaskor i egyptiska gravar som fortfarande luktar frankincense.  Poucher och Howard har inte med frankincense på sin flyktighetsskala 1-100, där 61-100 är basnoter, men i upplagor från före andra världskriget ger den enligt Tisserand oljan värdet 100, d.v.s. max. Tisserand ger 75 på samma skala.

Doftblandning
Effektiv fixatör på andra doftämnen - håller kvar särskilt de lättare citrusdofterna och blomdofterna utan att ta kål på dem. Det är en doft som blir ännu bättre då den blandas med andra och passar ihop med det mesta: Trä (ceder, sandel), kryddiga och orientaliska dofter (kanel, patchouli, svartpeppar), söta blommor (geranium, lavendel, mimosa) och friska dofter (basilika, kamfer, myrra, vetivert) inklusive barr (gran, tall) och citrus (apelsin, bergamott, mandarin, neroli). Den går också bra ihop med den mycket animaliska doften av mysk och med isolat och syntetika som heliotropin, kumariner och vanillin.

Användning
Doftämne och fixatör (upp till 0,8 %) i rengöringsmedel, puder, kräm och parfym - orientdofter och rakvatten, citrusdofter och cologner.

Religiös rökelse: Hartsen olibanum har använts i tusentals år i religiösa och medicinska rökelser. Den innehåller fyra terpener som inhalerade har en medvetandeförändrande effekt inte olik den hos indisk cannabis. B. a. sänker den andningsfrekvensen - bra vid bön och meditation.
• Rumsparfym: Inom aromaterapi används den eteriska oljan för sin lugnande och stämningshöjande effekt vid oro, irritation, panik, hysteri och brist på koncentration - den kan vara till utmärkt hjälp i sovrummet vid insomningsbesvär. Den sägs också hjälpa till att "smälta" blockeringar, särskilt när tankarna fastnat på det förgångna. Som många andra rökelsemedel som stöter bort insekter eller smitta har frankincense också använts för att hålla demoner och onda andar borta och så används den fortfarande i växtländerna.
• För luftvägarna: Luftburen olja är antiseptisk, virushämmande och slemlösande, vilket gör den användbar i vid luftvägsbesvär (hosta, bronkit, astma, förkylning med slem). Oljan kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum.
Doftens element
• Eld, vatten: I europeisk magisk praxis förknippas doften med både solen (eld) och månen (vatten)
.
• Eld: I det kinesiska medicinska systemet hör frankincense till energifasen Eld, som verkar genom hjärta och tunntarm och i obalans ger rastlöshet, hjärtklappning och problem med blodcirkulation och hjärta. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck stabilitet, glädje och mottaglighet.
• Eld: Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver doften med termerna elementet Eld och årstiden vår, förknippade med uppvaknande, nytändning och början på tillväxt och rörelse. Dess verkningsfält antas vara framför allt kroppen (snarare än intellektet eller känslolivet). Andra dofter med denna energigivande verkan på kroppen är t. ex. eukalyptus (pepparmynts), ingefära, kamfer, kanel, kryddnejlika och muskot.

Hudläkemedel
Oljan är sammandragande, blodstillande, antiinflammatorisk och antiseptisk och därför användbar i sårvård och på utslag. Äldre erfarenheter gäller förstås hartsen, som är ett mycket gammalt utvärtes läkemedel. Redan i det antika Egypten användes den i ansiktsmasker för att liva upp trött hy. Också den eteriska oljan har rykte om sig att vara renande och föryngrande för huden; dagens term är cellstimulerande. Den används t. ex. i ansiktsmaker och upplivande dagkrämer för att motverka rynkbildning och för att stimulera och ge lyster åt trött och åldrad hy. Används i hudolja på hudbristningar och ärr, t. ex. med neroli och lavendel i en bas av vetegroddolja.
• Antirynkkräm: Frankincenseolja + morotsfröolja tillsammans 1,25-1,5 % (30-40 droppar per dl)
Fet och oren, åldrad och rynkig hy.
Oljan används i massage på muskelvärk och reumatisk värk och vid sjukdomar i urin- och sexualorganen (urinvägsinfektion, blåskatarr, flytningar, mellanblödningar, smärtsam mens).
Förkylningsbad - ett helbad eller ångbad med frankincense kan underlätta andningen vid bronkit, bihåleinflammation och förkylning med mycket slem.
Används som tvålparfym - effektiv fixatör och dessutom antioxidant.
Irriterar inte huden och är inte fototoxisk.

Mat och dryck
Den eteriska oljan används industriellt i mat och dryck, t. ex. i charkuterier (upp till 0,001 %), bakverk, desserter och godis.
Invärtes bruk
Hartsen har lång historia som läkemedel.
Oljan anses ogiftig, men gravida rekommenderas att inte använda den - att den är effektiv vid urinvägs- och menstruationsbesvär tyder på att den också kan innebära abortrisk. Den som har lågt blodtryck ska inte heller använda frankincense eftersom redan små doser av oljan kan sänka blodtrycket rejält och ge yrsel.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Andersen (1998), Farah (1994), Gentz och Lindgren (1946) Kinkele (2004), Lawless (1992), Lawless (1996), Lindgren (1918), Linné (1954), Meyer (1952), Naves (1947), Nielsen (1991), Reynolds (1996), Ullmark (1997). Flyktighetsskalor: Poucher och Howard (1974), Tisserand (1977), Valnet (1992).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 11 29).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eofrankincense.html
Datum: 2018 04 22 - Uppdaterad: 2009 11 30
Cookieinfo
Made with a Mac