Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Pepparmyntseukalyptusessens


Moderväxt
Pepparmynteukalyptus av varierande arter
1) Eucalyptus smithii
2) Eucalyptus dives
2.1) Eucalyptus dives var. A
2.2) Eucalyptus dives var. C
3) Eucalyptus radiata
3.1) Eucalyptus radiata var. australiana
3.2) Eucalyptus radiata var. phellandra
3.3) Eucalyptus radiata var. piperita
Synonymer
Blå eukalyptusolja, pepparmyntseukalyptusolja
1) Eukalyptuolja gully gum
2) Eukalyptusolja dives
2.1) Eukalyptusolja dives varietet A
2.2) Eukalyptusolja, eukalyptusolja dives varietet C
3.1) Eukalyptusolja Australiana
CAS-nummer 1) 91771-68-5
2) 90028-48-1
3) 85203-56-1, 92201-64-4
INCI-namn 1) Eucalyptus smithii leaf oil ["essential oil obtained from the fresh leaves of the eucalyptus, Eucalyptus smithii"]
2) Eucalyptus dives leaf oil ["essential oil obtained from the fresh leaves of the eucalyptus, Eucalyptus dives"]
3) Eucalyptus radiata oil ["essential oil obtained from the fresh leaves of the eucalyptus, Eucalyptus radiata"]
Engelska namn
Blue peppermint oils, blue peppermint eucalyptus oils
1) Eucalyptus smithii oil, eucalyptus smithii leaf oil, gully gum oil
2) Eucalyptus dives oil, eucalyptus dives leaf oil, eucalyptus dives type oil
2.1) Eucalyptus dives var. A oil, zvoulimba oil
2.2) Eucalyptus dives var. C oil, broad-leaf peppermint oil, blue peppermin oil, menthol-scented gum oil
3) Eucalyptus radiata oil, eucalyptus radiata leaf oil
Andra namn
Andra språk
Pebermynteeucalyptusolie (danska)
Förväxlingsrisk
Eukalyptol - isolat.
Eukalyptusessens - av Eucalyptus globulus och Eucalyptus polybractea
Citroneukalyptusessens - av Eucalyptus citriodora och Eucalyptus staigeriana

1) Eucalyptus smithii ("gully gum")
Denna olja har till stor del övertagit den gamla vanliga eukalyptusoljans roll - trädet är mer lättodlat och ger mer olja.
2.2) Eucalyptus dives var. C
Är liksom oljan av vanlig eukalyptusolja ett välbekant farmaceutiskt medel i Australien. Båda går under namnet eukalyptusolja, kort och gott.
Farmakopéerna
Ingen av de pepparmyntsdoftande eukalyptusoljorna har varit upptagna i svenska farmakopéer.
Ångdestilleras ur blad och unga skott eller av blad och grenar från unga buskar.
Ursprung
Alla tre oljorna framställs i Australien.
1) Eucalyptus smithii ("gully gum")
Framställs också i Sydamerika och i flera afrikanska länder.
Färglösa till svagt gul-gröna oljor.
2.1) Eucalyptus dives var. A
Ljusgul.
2.2) Eucalyptus dives var. C
Färglös till ljusgul.
2.1) Eucalyptus dives var. A
100 ml väger 89-91 gram. 100 gram = 112-110 ml.
• Olösliga i vatten.
• Lösliga i alkohol (95 %) och vegetabiliska oljor.
2.1) Eucalyptus dives var. A
• Används mest som just lösningsmedel.
1) Eucalyptus smithii ("gully gum")
Den som liknar vanlig eukalyptusolja mest genom sin höga halt eukalyptol.
2) Eucalyptus dives
De två variteterna ger helt olika oljor. Klassningen baseras på balansen mellan ketonen piperiton (mest i var. A.) och terpenen eukalyptol (mest i var. C.). I INCI-listan uppges divesolja, utan angivande av varietet, innehålla 70-80 % eukalyptol, 40 % piperiton, 30 % fellandren.

3) Eucalyptus radiata
Domineras av terpenerna eukalyptol och fellandren och ketonen piperiton i olika proportioner.
Doftämnen 1) Eucalyptus
smithii
2.1) Eucalyptus
dives var. A
2.2) Eucalyptus
dives var C.
3.1) Eucalyptus
radiata var. australiana
3.2) Eucaluptus
radiata var. phellandra
3.3) Eucalyptus
radiata var. piperita
Terpener            
cymen   finns        
eukalyptol (1,8-cineol) 60-95 % mycket mer än i A 70-85 % finns finns
fellandren   20-30 % 15-20 % finns mycket mycket
kamfen   finns        
terpinen   finns        
Alkoholer            
terpineol       5-10 %    
Ketoner            
piperiton   40-50 %   finns mycket mycket
Varianter • Terpenfria eukalyptusoljor: Fyra gånger starkare = det krävs endast fjärdedelen för samma dofteffekt. Löslig i 70 % alkohol
Eukalyptusolja (globulus, polybractea)
Citroneukalyptusolja (cidriodora, staigeriana)
• Yuukari Yu: Beskriven i INCI-förteckningen som eterisk olja av Eucalyptus globulus eller andra besläktade arter av familjen Myrtaceae - kan omfatta rätt mycket, alltså. Inget CAS-nummer. Dess funktioner i kosmetika uppges vara doftmaskerande och hudvårdande.
Förvaring Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Inte i närheten av homepatiska preparat, som förlorar effekten av eukalyptus.
Inköp We don't sell, we tell!
1) Eucalyptus smithii ("gully gum")
Hos importörer av eteriska oljor för runt 50 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.
3.1) Eucalyptus radiata var. australiana ("Eukalyptus australiana")
Hos importörer av eteriska oljor för 50-55 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Rena, friska dofter av pepparmynta med kamferinslag.
3) Eucalyptus radiata
Särskilt radiata är mild och söt.

Flyktighet
Toppnoter. 

Doftblandning
Starka - ytterst lite behövs för att ge friskhet. Passar ihop med cederträ och lavendel, barr (cypress, tallbarr) och många riktigt friska dofter (citron, mejram, rosmarin, tea tree, timjan).
Användning
1) Eucalyptus smithii ("gully gum")
Används allt mer i parfymeri där man förr använde vanlig eukalyptusolja, t. ex. i örtiga gröna dofter
• Rumsparfym: Vanlig ingrediens i rumsspray för sin förmåga att maskera andra lukter. Uppfriskande, svalkande, stimulerande, skärper tankeverksamheten - något att spraya i arbetsrummet när koncentrationen börjar svikta eller känslorna svalla heta. Blanda i vatten och spraya i rummet, eller droppa i aromalampa eller fläkt. Aborginer har länge bränt blad av olika sorters pepparmyntseukalyptus mot feber ("värmen går från kroppen till elden"), malaria, tyfus och mässling.
• För luftvägarna: Eukalyptusoljor är starkt antiseptiska och virushämmande; särskilt de olika sorternas 3) Eucalyptus radiata är effektiva virushämmare. De är också febersänkande, immunförsvarsstärkande, slemlösande och minskar svullnad i luftvägarna - excellenta vid förkylning och för att förebygga smitta. De är särskilt effektiva ihop med svartpeppar. En blandning av eukalyptus, timjan, pepparmynta och citron är starkt desinfekterande. Olja kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum. Eukaluptus har använts också vid astma och kikhosta men astmatiker, små barn och för den delen vem som helst kan reagera på eukalyptus i luftvägarna; se nedan om giftighet. Mildast och bäst lämpad för inhalering är 1) Eukalyptus smithii ("gully gum").
insektsmedel: Stöter bort insekter, särskilt löss. I handelns insektsmedel används 2.1) Eucalyptus dives var. A mest. "Australisk citroneukalyptusolja" - som kanske är 3.1) Eucalyptus radiata var. australiana - ingår i insektsmedel (MyggANatural, Mosi-guard Natural Spray) som i svenska studier visat sig vara nästan lika effektiva mot fästingar som DEET (dietyltoluamid), det aktiva ämnet i Djungeolja och U52.
Doftens element
• Metall: I det kinesiska medicinska systemet hör eukalyptus till energifasen Metall, som verkar genom lungor och tjocktarm och i obalans ger luftvägsproblem, sorgsenhet, gravallvar, uppgivenhet och rädsla för förändringar. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck handlingskraft, skarpsyntehet och förmåga att se lösningar.

• Eld: Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver pepparmyntseukalyptus med termerna elementet Eld och årstiden vår, förknippade med uppvaknande, nytändning och början på tillväxt och rörelse. Dess verkningsfält antas vara framför allt kroppen (snarare än intellektet eller känslolivet). Andra dofter med denna energigivande verkan på kroppen är t. ex. frankincense, ingefära, kamfer, kanel, kryddnejlika och muskot.
Hudläkemedel
Kylande, bakteriedödande, hudstimulerande, cirkulationshöjande, lokalbedövande. Svalkande på irritationer, hudskador, brännsår och insektsbett. Används i deodoranter
1) Eucalyptus smithii ("gully gum")
Den mildaste av eukalyptusoljorna, kan användas outspädd droppvis på huden, t. ex. på insektsbett. 
2) Eucalyptus dives
Används för att "balansera talgproduktionen".
3.1) Eucalyptus radiata var. australiana ("Eukalyptus australiana")
Ska vara mer virushämmande än vanlig eukalyptus och kan användas på hudproblem som ringorm och annan svamp.
2) Eucalyptus dives
För fet hy och aknehy.
Ofta i munvatten.
3.1) Eucalyptus radiata var. australiana ("Eukalyptus australiana")
Föredras ofta av aromaterapeuter framför den skarpluktande vanliga eukalyptusoljan, t. ex. på överansträngda muskler, sträckningar och reumatiska smärtor.
Kylande, lokalbedövande, muskelmassage: 5-20 % (10-40 droppar per tsk).
• Förkylningsmassage på bröst och hals: 0,5-1 % (1-2 droppar per tsk).
Alla de pepparmyntsdoftande varianterna av eukalyptus är bra förkylningsmedel. De är slemlösande (lindrande vid t. ex. bihåleinflammation, hosta, lunginflammation, och förkylningshuvudvärk), bakteriedödande (t. ex. på tuberkelbakterier) och virushämmande (inklusive på influensa A-virus). Bäst är en kombination med kajeput.
• Helbad: 3 droppar - svalkande, renande, hudstimulerande.
• Ångbad: 3 droppar.
1) Eucalyptus smithii ("gully gum")
Mild nog att använda till inhalering.
3.1) Eucalyptus radiata var. australiana ("Eukalyptus australiana")
Även detta är en bra förkylningsolja, mer virushämmande än vanlig eukalyptusolja.
De pepparmyntsdoftande eukalyptusoljorna är mildare mot huden än andra eukalyptusoljor och irriterar sällan.
1) Eucalyptus smithii ("gully gum")
Den mildaste, en "barnolja".
3.1) Eucalyptus radiata var. australiana ("Eukalyptus australiana")
Gillad av aromaterapeuter; anses vara mild och relativt säker att använda även till barn.

Mat och dryck
1) Eucalyptus smithii ("gully gum")
3.1) Eucalyptus radiata var. australiana ("Eukalyptus australiana")
Båda används i halstabletter och godis.
Invärtes bruk
Essenserna kan ingå i hostsirap (1 %) eller doppas på en sockerbit vid luftvägssjukdomar. Antiseptiska också på urinvägarna (blåskatarr, urinvägsinfektion).
2.2) Eucalyptus dives var. C
Den blå eukalyptussort som använts mest farmaceutiskt.
Alla varianterna är giftiga invärtes - 3,5 ml har dödat människor. Ska inte användas under graviditet, vid epilepsi, astma, högt blodtryck  - de höjer blodtrycket - eller till små barn.
Miljö
Alla kan fås från både odlade och vildväxande träd.

Litteratur: Se t ex Kinkele (2004), Lawless (1992).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 20).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eoeukalyptuspepparm.html
Datum: 2018 10 19 - Uppdaterad: 2008 10 20
Cookieinfo
Made with a Mac