Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Eukalyptusessens


Moderväxt
Eukalyptus - se där om trädets historia.
1) Eucalyptus globulus
2) Eucaluptus polybractea
Synonymer
Eukalyptusolja, feberträolja, eukalyptol
Farmakopénamn
1) Aetheroleum eucalypti, Eucalypti aetheroleum (eucalypticum), Oleum eucalypti, Eucalypti aetheroleum
CAS-nummer 1) 8000-48-4, 84625-32-1
2) 92502-70-0
1) Eucalyptus globulus leaf oil ["volatile oil obtained from the fresh leaves of Eucalyptus globulus and other species of eucalyptus"]
2) Eucalyptus species leaf oil ["essential oil distilled from the fresh leaves of different species of eucalyptus"]
Engelska namn
1) Eucalyptus oil, oil of eucalyptus, blue gum oil, fever tree oil, gum tree oil, Southern blue gum oil, Tasmanian blue gum oil, stringy bark oil, dinkum oil
2) Blue mallee oil
Andra namn
Romanska språk
Essence d'eucalyptus, huile d'eucalyptus (franska)
Nordiska språk
Eucalyptusolie (danska), eukalyptusolje (norska)

Andra språk

Eucalyptusöl, Eukalyptusöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Eukalyptol (isolat)
Citroneukalyptusessens - av Eucalyptus citriodora och Eucalyptus staigeriana
Pepparmyntseukalyptusessens - av Eucalyptus smithii, Eucalyptus dives och varieteter av Eucalyptus radiata

Den eteriska oljan ska ha använts inom ayur veda-medicinen i Indien redan runt år 1000 f Kr.
Afrika
Redan på 1830-talet odlade och destillerade Grasse-firmor eukalyptus i den nyannekterade franska kolonin Algeriet. I slutet av 1800-talet destillerades avsevärda kvantiteter.
Australien
Eukalyptusolja (ordet finns i svenskan sedan 1873) började framställas 1854 i Australien, eftersom den verkade ha lovande likheter med den mycket äldre kajeputoljan, och snart hade den nästan helt ersatt kajeput som antiseptikum och febermedel. I slutet av 1800-talet började man använda oljan som antiseptikum för luftvägar, sår och till medicinska instrument. I England fick den namnet kateter-olja eftersom den användes för att desinfektera urinvägskatetrar. Att eukalyptusträdet fick namnet feberträd är en annan och mer omvälvande historia.
Farmakopéerna
Officinell i USA på 1880- och 90-talen (U.S.P. 1880).
I Sverige har den inte varit officinell - här har man använt eukalyptol. Då detta blev officinellt 1901 sades att eukalyptol "bör" lämnas ut om eukalyptusessens eller kajeputessens begärdes. I upplagan därpå 1908 ändrades detta till "ska". Idag upptagen i den europeiska farmakopén.
Ångdestilleras ur blad, unga skott och grenar från unga buskar, färska eller halvtorra, vilket ger 0,5-4 % eterisk olja. I Kina destillerar man också ur blad och grenar från stora träd. Renas med t. ex. natriumhydroxid (den bruna tjocka restprodukten har använts som billigt desinfektionsmedel) och standardiseras ofta.
Ursprung
1) Globulus
Den mesta globulus-oljan framställs i Europa (Spanien, Portugal, Ryssland). Olja produceras också i Asien (Kina), Amerika (Brasilien, Kalifornien) och Afrika (Zimbabwe). Världsproduktionen är 650 ton om året.
2) Polybractea
Brukar komma från Australien.
Klar och färglös vätska som gulnar med ålder. Mycket tunn och lättflytande. Kamferaktig, kylande smak. Kokpunkt 175°.
1) Globulus
100 ml väger 90-92 gram. 100 gram = 111-109 ml. 1 ml = ca 40 droppar.
Löslighet 1) Globulus
• Svårlöslig i vatten.
• Lättlöslig i alkohol (5 delar 70%, under alla förhållanden i 94 %) och under alla förhållanden i 85 % ättiksyra.
• Löser upp hartser och tjära och lär också vara effektivt på fett- och oljefäckar på tyg (löslig i vegetabiliska oljor och flytande paraffin).
2) Polybractea
• Olöslig i vatten.
• Löslig i vegetabiliska oljor, lättlöslig i 70 % alkohol (5 delar). Som globulus ett lösningsmedel för tjära och fett.
pH och inkompatibiliteter
• Oljan i 94 % alkohol har neutral till sagt sur reaktion (pH 4-8).
Doftämnen 1) globulus 2) polybractea
Terpener    
cymen    
eukalyptol (1,8-cineol) 60-95 % 90-95 %
fellandren lite  
kamfen lite  
beta-pinen 5-8 %  
alfa-terpinen 5-8 %  
gamma-terpinen    
D-limonen    
Aldehyder    
citronellal    
Ketoner    
karvon    
Estrar    
linalylacetat    
Innehåll 1) Globulus
• Framför allt monoterpener, helt dominerade av eukalyptol, det ämne som verkar stimulerande på hud och andning. Europeiska farmakopén kräver minst 70 %.
• Aldehyder som retar slemhinnorna och inte är så välluktande tas ofta bort ur oljan,
varefter ytterligare eukalyptol tillsätts för att standardisera innehållet.
• "Rå" eukalyptusolja, d.v.s. inte renad (i motsats till "dehydrerad"), innehåller lite vattenresten från destilleringen.
2) Polybractea
Ännu högre halt eukalyptol, därav oljans medicinska användning. I övrigt antagligen rätt lik Globulus.
Varianter
• Terpenfria eukalyptusoljor: Fyra gånger starkare = det krävs endast fjärdedelen för samma dofteffekt. Löslig i 70 % alkohol
Citroneukalyptusolja (cidriodora, staigeriana)
Pepparmyntseukalyptusolja(smithii, dives, radiata)
• Yuukari Yu: Beskriven i INCI-förteckningen som eterisk olja av Eucalyptus globulus eller andra besläktade arter av familjen Myrtaceae - kan omfatta rätt mycket, alltså. Inget CAS-nummer. Dess funktioner i kosmetika uppges vara doftmaskerande och hudvårdande.
Ersättning
• I 1901 och 1946 års svenska farmakopéer ansågs eukalyptol vara fullgod ersättning om recept föreskrev eukalyptusolja.
Friskheten och flyktigheten är bedräglig - eukalyptus är, t ex jämfört med citrusoljorna, hållbara oljor. De klarar sig utan problem i ett par år om de förvaras mörkt, lufttätt och svalt (under 25°). Förvara inte i närheten av homepatiska preparat, vars verkan förstörs av oljan. Gammal eller fellagrad olja känns igen på den mörkgula färgen.
Inköp We don't sell, we tell!
1) Eucalyptus globulus: Hos mportörer av eteriska oljor för 50-65 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker. Butiker i kosmetikakedjor tar en dryg hundralapp för lika mycket. På apotek för runt 180 kr per 50 ml.
2) Eucalyptus polybractea: Hos importörer av eteriska oljor för runt 35 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Frisk, ren och medicinsk doft med kamferinslag, kådig och med lite trä och sötma i botten. Speciellt standardiserad olja är söt i doften, medan icke manipulerad eukalyptus kan lukta råare. Varianter av pepparmyntseukalyptus är sötare och mildare. Stabila = förändras inte över tid. 

Flyktighet
Toppnoter.
På Poucherd och Howards flyktighetsskala 1-100, där 1-14 är toppnoter, får eukalyptus värdet 4. Tisserand ger på en likadan skala eukalyptus värdet 5.
Doftblandning
Starka - blir lätt dominanta. Passar med lavendel, trä och barr (cederträ, cypress, gran, myrten, tall), citrus (apelsin, bergamott, citron, citrongräs) och andra friska dofter (mejram, pepparmynta, rosmarin, spiklavendel, tea tree, timjan) och en del kryddiga (kryddnejlika).

Användning
I rengöringsmedel - de maskerar andra lukter bra. Också i parfym (upp till 1 %), framför allt örtiga och gröna dofter. Inom parfymeri ersätts de allt mer av olja från Eucalyptus smithii, en typ av pepparmyntseukalyptus-olja

• Rumsparfym: Vanlig ingrediens i rumsspray för sin förmåga att maskera andra lukter. Uppfriskande, svalkande, stimulerande, skärper tankeverksamheten - något att spraya i arbetsrummet när koncentrationen börjar svikta eller känslorna svalla heta. Blanda i vatten och spraya i rummet, eller droppa i aromalampa eller fläkt.
• För luftvägarna: Eukalyptusoljor är starkt antiseptiska, virushämmande, febersänkande, immunförsvarsstärkande, slemlösande och minskar svullnad i luftvägarna - mycket använda vid förkylning och för att förebygga smitta. Globulusolja är mer bakteriedödande än isolerat eukalyptol ur den. Studier på 1920-och 50-talen visade att oljan i förångad form var särskilt effektiv mot meningokocker (bakterier som ger hjärnhinneinflammation), stafylokocker (hudinfektioner; 70 % dödas av 2 % i spray), tuberkelbakterier (dödas inom 12 timmar), colibakterier (magsjuka) och tyfusbakterier. Den kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum (1 gram = ca 40 droppar per dl). De har använts vid astma och kikhosta - kring sekelskiftet 1900 var blad av eukalyptus populära i astmacigaretter - men astmatiker, små barn och för den delen vem som helst kan reagera på eukalyptus i luftvägarna; se nedan om giftighet. Oljan ingår i naturmedlet Oleum Basielum och i många förkylningssalvor som Vick Vapour Rub och Sloan's Vapour Rub. Den är särskilt effektivt ihop med svartpeppar och en blandning av eukalyptus, timjan, pepparmynta och citron är starkt desinfekterande.
insektsmedel: Stöter bort insekter, särskilt löss. Under några år i slutet av 90-talet och början av 2000-talet ingick eukalyptusolja som aktivt ämne i tre svenska insektsmedel: en mygg- och knottolja (1 % eukalyptus, 1 % lavendel, 1 % pepparmynta), en myggtejp (17 mg eukalyptus, 31,5 mg citronella) och ett myggmedel (7-8 % eukalyptus, kort och gott). Vissa år gick det åt 200 kilo eukalyptusolja om året till dessa preparat.
Doftens element
• Metall: I det kinesiska medicinska systemet hör aeukalyptus till energifasen Metall, som verkar genom lungor och tjocktarm och i obalans ger luftvägsproblem, sorgsenhet, gravallvar, uppgivenhet och rädsla för förändringar. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck handlingskraft, skarpsyntehet och förmåga att se lösningar.

Hudläkemedel
Bakteriedödande, deodoriserande, hudstimulerande, sårläkande, ärrläkande. I Australien band inbyggarna bladen på sår och brännskador, senare har den eteriska oljan använts sårlösningar för postoperativa omslag och för att torka ur operationskaviteter. Svalkande och lokalbedövande på irritationer, hudskador, brännsår, insektsbett, kylskador.
Hudolja, kräm: 1-2 %
Rengöringsmedel
1920-talets studier visade att eukalyptusolja - okänt vilken som testades, antagligen globulus - var en av de mest bakteriedödande vid direktkontakt. Den dödade t. ex.
stafylokocker (bakterier som ger hudinfektioner) inom 3,5 timmar. Eukalyptusoljorna är också verksamma mot svamp och många virus, effektiva bl. a. på ringorm, herpes runt munnen och andra virusutslag som vattkoppor och bältros.
Cerat för herpes: 1 % (30 droppar per dl)
Särskilt fet hy.
Kan användas mot huvudlöss.
Flitigt använda i tandkräm och munvatten.
Eukalyptusoljorna har använts mycket i muskeloljor ända sedan de dök upp i Europa. De ökar blodcirkulationen lokalt, vilket är till hjälp vid inflammation och när musklerna är spända eller smärtar, t ex före och efter träning, vid reumatisk smärta, ledvärk och nervvärk.
Som kamferessens balanserar dessa oljor temperatur - värmer vid kyla och svalkar vid värme. Anpassa tekniken efter detta och massera krafigt för värme och lugnt för svalka. Eukalyptus kan också användas vid stukningar och vrickningar, t ex i form av kompress. Bokstavliga hästkurer som en del tar på muskelvärk (hästliniment med 6 % eukalyptusolja) ska bara användas på begränsade områden.
• Massageolja: 5-20 %

• Slemlösande förkylningsmassage på bröst och hals: 0,5-1 % (1-2 droppar per tsk)
2) Polybractea
Polybractea med sin höga halt eukalyptol är särskilt  bra på överansträngda muskler (kylande) och  reumatisk värk och används ofta i aromaterapi.
Ångbad eller helbad vid hosta, täppt näsa, lunginflammation, tuberkulos, bihåleinflammation, influensa, förkylningshuvudvärk, kronisk bronkit. Sådana ångbad var vanliga förr särskilt vid astma, men en del avråder från dem idag eftersom de kan irritera känsliga slemhinnor. Bäst verkan får man om man kombinerar med kajeput (båda ingår i Oleum Basileum). Kan vara uppfriskande i bastun. Överdosera inte i helbad; det kan bli alltför kylande. Kombinera med med svartpeppar som är värmande och ger en särskilt effektiv förkylningsblandning.
• Helbad: 3-5 droppar
Stabil, problemfri och antiseptiskt iingrediens i tvålparfym - endast i små mängder för att framhäva andra dofter.
Irriterar sällan men känslig hy kan reagera och överkänslighetsreaktioner förekommer. Pepparmyntseukalyptus-oljor är mildare.

Mat och dryck
Används för att smaksätta godis.
2) Polybractea
Polybractea med sin rena eukalyptussmak är lämplig i matlagning, t ex för att smaksätta honung. Smak- och doftämne i snus.
Invärtes bruk
Euklyptus av olika arter har gammal användning i Australien vid luftvägssjukdomar; man har t. ex. inandats röken av bladen och rökt dem mot astma. Alla eukalyptus-varianter har slemlösande, hostbefordrande, lätt kramplösande och antiseptisk effekt, bl. a. på tuberkelbakterier, svamp och virus, inklusive influensa A-virus. Lindrar vid influensa, bihåleinflammation, bronkit, förkylningshuvudvärk, täppt näsa, kikhosta och krupp, ingår i många hostsiraper. Antiseptiska på urinvägarna, t. ex. vid blåskatarr. Febersänkande, sedan gammalt använda vid malaria, tyfus, mässling. Oljorna tas upp lätt genom huden och absorberas i kroppen på ca 30 minuter och utsöndras sedan till stor del genom lungorna. Vid invärtes bruk är dosen 2-5 droppar 2-3 gånger dagligen. Förr togs dunderdoser om 10-20 droppar på en sockerbit vid luftrörskatarr.
• Alla eukalyptusoljor är giftiga invärtes. Överdosering ger illamående, kräkningar, diarré, dämpning av centrala nervsystemet intill koma, delirium, kramper, skador på njurar och lungor m.m. 30 ml har dödat människor och enligt en annan uppgift så lite som 3,5 ml. Oljorna bör doseras försiktigt också utvärtes. Inom aromerapi unviker man dem vid epilepsi, högt blodtryck, inflammation i mage, tarm och gallvägar och vid svåra leversjukdomar.
• Att eukalyptusolja höjer blodtrycket har upprepats oemotsagt i årtionden. Enligt Robert Tisserand härrör uppgiften från första upplagan av Jean Valnets klassiker "Aromathérapie : traitement des maladies par less essences des plantes" (1964), som refererade studier från 40-talet där man injicerat oljan på hundar. Ingen har så vitt känt är kontrollerat saken sedan dess.
• Vid inhalering kan eukalyptusoljor irritera slemhinnorna - överdosera inte och iakttag varsamhet vid astma. Särskild försiktighet måste iakttas med barn; eukalyptusoljor har gett barn kemisk lunginflammation. Det finns milda varianter av pepparmyntseukalyptusolja med lägre halt eukalyptol  som lämpar sig bättre.

• Eukalyptusolja förbättrar leverenzymernas verksamhet, vilket kan leda till att läkemedels effekt försvagas eller att deras verkningstid förkortas. De hör också till de starkt luktande medel som inte ska användas ihop med homeopatisk medicin; de tros göra denna overksam.
Miljö
Båda oljorna finns att få från ekologiskt odlade eller vildväxande träd.

Litteratur: Se t ex Färnlöf och Tunón (2001), Gattefossé (1993), Gentz och Lindgen (1946), Jones (2010), Juneby (1999), Kennett (1976), Lawless (1992), Lawless (1996), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Ljungdahl (1953), Meyer (1952), Nationalencyklopedins ordbok (1995), Reynolds (1996), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén XI (1946), Ullmark (1997), Wicklund (1998). Flyktighetsskalor: Poucher och Howard (1974) och Tisserand (1977), Valnet (1992).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). Cropwatch newsletter (Jan 2008): Robert Tisserand: Challenges facing essential oil therapy: proof of safety (2008 03 07) Kemikalieinspektionen: Försålda kvantiteter av bekämpningsmedel (2008 09 15). Kemikalieinspektionen: Preparatinformation (2008 09 15). CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 11 29).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eoeukalyptus.html
Datum: 2018 10 19 - Uppdaterad: 2010 09 23
Cookieinfo
Made with a Mac