Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Cypressessens


Moderväxt
Cypress (Cupressus sempervirens) - se där om trädets historia.
Synonymer
Cypressolja
CAS-nummer 84696-07-1
Cupressus sempervirens leaf oil ["essential oil obtained from the leaves and young branches"]
Engelska namn
Cypress oil, Italian cypress oil, Mediterranean cypress oil cupressus oil
Andra namn
Romanska språk
Huile de cyprès (franska)
Nordiska språk
Cypresolie (danska)
Andra språk
Zypresseöl (tyska)

"Cypressolja" hör till sådant som sumererna i Mesopotamien sägs ha använt för 6.000 år sedan. Man kan nog utgå ifrån att den i så fall varit ett oljeutdrag på cypress men det är också möjligt att koka ur oljerika växter och samla upp oljan som flyter upp på ytan. Den första europeiska beskrivningen av oljan är från 1600-talet.
Ångdestillering av barren (kvistar och kottar åker vanligen med också) ger 1,3-1,5 % eterisk olja.
Ursprung
Framställs i Europa (Frankrike, Spanien, Balkan, England) och Nordafrika (Marocko).
Beskrivning Ljusgul, gulgrön till olivgrön olja.
Doftämnen
Terpener  
cymen  
kamfen  
limonen  
pinen  
sylvesteren  
terpineol  
Alkoholer  
sabinol  
Mått och vikt • 100 ml väger 87-92 gram.
• 100 gram = 117-109 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll • Monoterpener, lite alkohol.
• Peroxider: se Lagstiftning nedan om högsta tillåtna halt.
Varianter • Terpenfri olja
20 gånger starkare = det krävs endast 5 % för samma dofteffekt. 

• Destillerad olja ur enbart kottarna.
Ersättning
• Ädelcypressolja
Eng. Port Orford cedarwood oil, false cypress wood oil
Färglös till gul olja med mycket kraftig trädoft utan sötma, påminnande om tallbarr och bitter fänkål. Ångdestilleras i USA av sågspån och framställs också i Norge av importerat material som uppges vara barr och kottar.
Trädet (Oregonceder, Chamaecyparis lawsaonia) är inte släkt med varken ceder eller cypress men oljan används ibland i aromaterapi på samma sätt som cypressolja. Den anses vara kraftfullare utdrivande och används bl. a. vid prostatabesvär.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 50-75 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker. Fransk olja är dyrare än spansk.

Doftbeskrivning
Frisk kryddoft med inslag av citrus och barr, kamfer och terpentin. Påminner om enbarr och tallbarr, men i botten finns ett tydligt träinslag som efter en stund kan kännas mer eller mindre sött, kådigt och rökigt - en maskulin doft
.
Flyktighet
Mellannot till basnot. På Poucher och Howards flyktighetsskala 1-100, där 61-100 är basnoter, får cypress värdet 100. På en likadan skala (där 15-60 är mellannoter) ger Tisserand värdet 30.
Doftblandning
Fixerande, d.v.s. gör att doftblandningar avdunstar långsammare = blir hållbarare.
Inte så stark. Går bra ihop med citrus (apelsin, bergamott, citron, mandarin) och andra friska dofter (enbär, frankincense, lavendel, marockansk kamomill, mejram, rosmarin), kryddor (kardemumma) och många söta dofter (ambrette, benzoin, geranium, labdanum, muskatellsalvia). Ger sting till trädofter (ceder, sandel) och botten till barrdofter (en, gran, tall).
Användning
I rakvatten, cologne och parfym, särskilt herrdofter. Vanlig i barrdofter.

insektsmedel: Cypress är en gammal rökelseväxt både i Europa och Asien; den anses rena luften från mer än insekter. Som många andra växter vars rök stöter bort insekter eller smitta har den också använts för att hålla borta demoner och onda andar.
• För luftvägarna: Antiseptisk, immunförsvarsstärkande, kramplösande och öppnande på luftvägarna, användbar vid t. ex. bronkit och astma. Jean Valnet föreslår några droppar på kudden vid kikhosta och annan kramphosta, att upprepa 4-5 gånger om dagen.
• Rumsparfym: Cypress är sammandragande inte bara på huden utan också mental - lugnar känslorna, samlar och fokuserar tankarna och skärper koncentrationen vid splittring och nervositet. Kan användas i sovrummet vid insomningsproblem.
Doftens element
• Metall: I det kinesiska medicinska systemet hör cypress till energifasen Metall, som verkar genom lungor och tjocktarm och i obalans ger luftvägsproblem, sorgsenhet, gravallvar, uppgivenhet och rädsla för förändringar. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck handlingskraft, skarpsyntehet och förmåga att se lösningar.

Hudläkemedel
• Används framför allt för sin kraftigt sammandragande verkan: Drar samman och torkar ut småsår, ärr, hudsprickor, eksem, blåmärken, ytliga och utvidgade blodkärl, tidiga åderbråck, hemorrojder.
• Bra för akne och oren hy (antiseptisk och reglerande på fettproduktionen) och för slapp hy med stora porer. Utmärkt i och ofta använd i rakvatten, som man vill ha sammandragande efter den omilda behandling som en rakning ofta kan vara för huden.
Deodorant
Antiperspirant effekt; svettproduktionen minskar genom att svettkörtlarna dras samman.

Oljespray mot snarkning
Bör passa som sammandragande ingrediens i spray mot snarkning som sprayas mot ovansidan av svalget eller i näsborrarna. Se under Munvatten för beskrivning och recept.
Fet hy, slapp hy med stora porer, hy med småskador som efter rakning. 
Vid fett hår - reglerar fettproduktionen i hårbottnen - och mjäll. 
I munvatten vid blödande tandkött.
• Muskelstimulerande, bra till massage vid reumatiska smärtor, kramp, smärtsamma menstruationer, klimakteriebesvär.
• Cypressolja är också mycket bra för att få igång blod- och lymfcirkulationen och används i massage på åderbråck ("venstärkande"), ödem och celluliter, ("vattendrivande") och i allmänt avgiftande och blodrenande massage, som i förlängningen fungerar immunstärkande.
Svalkande och lugnande bad. Inandning med ångbad lindrar hosta, särskilt krampartad, och kan lindra vid luftrörskatarr och astma. Sammandragande och upptorkande vid bristningar i underlivet efter förlossning (sittbad med cypress och lavendel). I fotbad vid stark fotsvett.
• Helbad: 5-8 droppar
I allmänhet inte irriterande men känslig hy kan reagera.

Invärtes bruk
Uttorkande på hela systemet, använd för allt som ska dras samman och där vätskor ska hindras att flöda, t. ex. vid stark svettning, diarré och kraftiga menstruationer; också vid kraftiga urineringar och för att minska sängvätning, trots att oljan också är urindrivande. Vid invärtes bruk är dosen 2-4 droppar 2-3 gånger dagligen.
Ogiftig, men bör inte användas vid högt blodtryck eller av gravida eller ammande kvinnor.  Eldfarlig.
Miljö
Olja från ekologiska cypressodlingar finns att få. Den eteriska oljan är godkänd som Bra Miljöval.
Lagstiftning

• När cypressolja används i kosmetika får halten peroxider vara högst 10 mmol per liter färdig produkt.


Litteratur: Se t ex Lawless (1992), Lawless (1996), Tisserand (1977), Ullmark (1997). Flyktighetsskalor: Poucher och Howard (1974), Tisserand (1977), Valnet (1992).
Nätpublikationer: SNF Bra Miljöval: Conditioning agents (2005 07 20).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 25).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eocypress.html
Datum: 2018 10 19 - Uppdaterad: 2009 11 29
Cookieinfo
Made with a Mac