Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Citronmyntaessens


Moderväxt
Citronmynta (Mentha citrata)
Synonymer
Citronmyntaolja, bergamottmyntaolja
CAS-nummer 85085-49-0
Mentha citrata herb oil ["essential oil obtained from the herbs of the plant"]
Engelska namn
Lemon mint oil, bergamot mint oil
Förväxlingsrisk
Pepparmyntsolja - myntaolja
Pennyroyalolja - loppmyntaolja
Grönmyntaolja - eng. spearmint oil
Åkermyntaolja - japansk pepparmyntsolja

Destillering ur blad och hel ört ger ca 1 % eterisk olja.
Ursprung
Framställs nästan bara i USA; något lite i Frankrike.
Ljusgul eller svagt olivgrön olja.
100 ml väger 89 gram. 100 gram = 112 ml.
• Olöslig i vatten.
• Löslig i 2-3 delar 70 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll
• Oljan domineras helt av sött doftande lilanlylacetat, mycket eftertraktat i eteriska oljor. Doftämnen  
linalylacetat nära 50 %
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 50-130 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker. Olja från konventionellt odlad ört i USA är billig, från biologiskt odlad i Frankrike dyr.

Doftbeskrivning
Mycket stark, frisk och söt myntadoft. Jämförs ibland med rosenträ och lavendel men framför allt med bergamott ("bergamott utan krämighet och citrus") och intorkad med en tunn muskatellsalvia.

Flyktighet
Toppnot.

Doftblandning
Går bra ihop med citrus (bergamott) och söta örtdofter som den liknar (lavendel, muskatellsalvia).
Användning
I citrusdofter, lavendeldofter, örtigt gröna dofter.

Mat och dryck
Oljan kan användas i matlagning (godis, desserter, grönsaker, varmrätter).
Miljö
Olja från biologiskt odlad ört finns att få.

Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 18).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eocitronmynta.html
Datum: 2018 12 12 - Uppdaterad: 2009 11 29
Cookieinfo
Made with a Mac