Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Citronellaessens


Moderväxt
Citronella - se där om gräsets historia
1) Java-citronella (Cymbopogon winterianus)
2) Ceylon-citronella (Cymbopogon nardus)
Synonymer
Citronellolja, citronellaessens, gräsolja, lemonolja, arabisk nardus
1) Java-citronellaolja
2) Ceylon-citronellaolja
Farmakopénamn
Aetheroleum citronellae, Oleum citronellae, Oleum graminis indici, Oleum andropogonis
2) Oleum andropogon nardi
CAS-nummer 1) 91771-61-8
2) 8000-29-1

1) Cymbopogon winterianus herb oil ["essential oil obtained from the herbs of the plant"]
2) Cymbopogon nardus oil ["essential oil obtained by direct steam-distillation of the dried fresh grass"]

Engelska namn
Citronella oil, old citronella grass oil, winter grass oil
1) Java citronella oil, citronella oil Java, maha pengiri citronella oil
2) Ceylon citronella oil, Sri Lanka citronella oil, lenabatu citronella oil, lana batu citronella oil
Andra namn
Romanska språk
Huile de citronelle, huile essentielle de citronelle, essence de citronelle (franska)
Nordiska språk
Citronelleolie (danska), sitronellaolje (norska)
2)
Andra språk
Citronellöl, ätherisches Citronellöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Citrongräsolja - förr liksom citronellaolja kallad gräsolja, lemonolja, arabisk nardus och på apotek Oleum graminis citrati.
Geraniumolja - förr liksom citronellaolja kallad gräsolja, lemonolja och arabisk nardus.
Ingefäragräs - förr liksom citronellaolja kallad gräsolja.
Palmarosaolja - förr liksom citronellaolja kallad gräsolja.
Vetivertolja - moderväxten betraktades förr som ett Cymbopogongräs.
Nardessens - inte citrusdoftande men moderväxternas namn har förväxlats.
Kalmusessens - också förväxlad p.g.a. språkliga likheter.

Citronellaoljorna hör till gruppen friskt doftande Cymbopogongräs från Asien som var populära i Europa redan under antiken. Grekernas nardos och romarnas nardus = välluktande gräs går dock sällan att identifiera som arter; inte ens de själva kunde skilja alla dessa asiatiska gräs åt. Saken förbättrades inte av att europeiska Bibelöversättare sedan förväxlade gräsen med kalmus; se mer där om de språkliga misstagen. Idag används citronellaoljorna oljan som billiga och effektiva doftämnen i allt som ska lukta friskt.
Citronella, citrongräs, citron...
När det kom till eteriska oljor av Cymbopogongräsen gick både citronellaolja och citrongräsolja under namnet
Oleum graminis citrati på europeiska apotek. Förväxlingslistan över gräsoljor, nardusoljor, geraniumoljor och lemonoljor ovan är talande.
Farmakopéerna

2) Ceylon-citronellaolja
Ingen citronellaolja har varit officinell i Sverige, däremot in på 1940-talet i Danmark, där den användes i liniment mot mygg - antagligen Ceylon-varianten, som är den som använts medicinskt och som insektsmedel.
Ångdestillering av gräset = bladen, som först får torka några dagar. Man får ut runt 1 % av vikten i form av eterisk olja, mindre av Ceylon än av Java. 
Ursprung
1) Java-citronellaolja
Asien (Indonesien, Java, Kina) och Amerika
.
2) Ceylon-citronellaolja
Asien (Sri Lanka = Ceylon, Indien, Nepal).
1) Java-citronellaolja
Klar, färglös, ljusgul till mörkgul olja.
Smak först brännande, sedan bitter. Kokpunkt 215°.
2) Ceylon-citronellaolja
Klar, ljust eller mörkt gul till gulgrön olja med lite fet känsla. Smaken är först brännande, sedan bitter. 
1) Java-citronellaolja
• 100 ml väger 85-92 gram.
1 ml = ca 25 droppar
• 100 gram = 118-109 ml
2) Ceylon-citronellaolja
• 100 ml väger 87-91 gram. 1 ml = ca 25 droppar
• 100 gram = 117-110 ml
Löslighet 1) Java-citronellaolja
• Olöslig i propylenglykol.
• Något löslig i vatten.
• Löslig i vegetabiliska oljor, flytande paraffin (mjölkigt).
• Löslig i 4 delar 80 % alkohol, klart eller nästan klart.
2) Ceylon-citronellaolja
• Olöslig i vatten.
• Löslig i vegetabiliska oljor, flytande paraffin (lite mjölkigt).
• Löslig i 2-4 delar 80 % alkohol, klart eller nästan klart.
Doftämnen Java Ceylon
Terpener   mest
kamfen mer  
karyofyllen mer  
limonen mer  
pinen mer  
Alkoholer mer     
citronellol mer  
eugenol mer  
geraniol 21-90 % mindre
linalol mer  
Aldehyder mer  
citronellal 25-50 %  
Estrar    
geranylacetat   mer
Etrar    
metyleugenol mer  
Innehåll • Viktigaste doftämnena är terpenalkoholerna geraniol och citronellol och citronellols aldehyd citronellal - de tre kan tillsammans utgöra nästan hela oljan.
• Estern geranylacetat ger fruktighet.
• Utblandad med vegetabilisk olja? Testa så här vid lägst 20°: 1 volymdel Ceylonolja blandas med 2-2,5 delar 80 % alkohol. Om lösningen blir mjölkig innehåller oljan antagligen vegetabilisk olja.
• Utblandad med vaselinolja eller liknande mineralolja? Fortsätt testet genom att tillsätta ytterligare 5-10 volymdelar 80 % alkohol. Låt stå en stund. Om oljiga droppar avskiljer sig innehåller Ceylonoljan antagligen mineralolja.
Varianter
• Terpenfria citronellaoljor: Minst dubbelt så starka, d.v.s. mindre än halva mängden ger samma dofteffekt. Dessutom lättlösligare; löses i mindre än lika delar 80 % alkohol.
Ersättning
Indisk citronmelissessens (Melissa indicum) godkänns officinellt i Australien som synonym för citronellaolja.
1) Java-citronellaolja
Citroneukalyptusolja (Eucalyptus citriodora) är lik till innehåll, doft och användning.
• Används i falsk citronmelissessens - se doftkopior.
• Kan ersätta och ersättas av citronellal.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
1) Java-citronellaolja: Hos importörer av eteriska oljor för 40-50 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.
2) Ceylon-citronellaolja: Hos importörer av eteriska för 30-40 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
1) Java-citronellaolja
Sötare och mindre grov citrus än Ceylonoljan, blommig på gränsen till roslik, med trä i botten. Luktar geraniol och citronellal, säger parfymören. Den som använts och används i parfymeri.

2) Ceylon-citronellaolja
Gräsig, varm och fuktig citrus med inslag av kamfer, med trä i botten. Anses vara den enklare doften av de två; den som använts medicinskt och som insektsmedel.
Flyktighet
1) Java-citronellaolja
Mellannot. På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 15-60 är mellannoter, får Java-citronella värdet 15.

2) Ceylon-citronellaolja
Toppnot. På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 1-14 är toppnoter, får Ceylon-citronella värdet 8.

Doftblandning
Går bra ihop med citrus (apelsin, bergamott, citron, citrongräs, citronmeliss, geranium, neroli), barr (cypress, gran, tallbarr) och många andra andra friska dofter (eukalyptus, mejram, rosmarin, tea tree) liksom i allmänhet med trä (cederträ).

Användning
1) Java-citronellaolja
Endast Java-citronella används i parfym (upp till 0,8 %), särskilt gröna dofter och citrusdofter.
2) Ceylon-citronellaolja
Vanlig i desinfektionsmedel, rengöringsmedel, polish och hårvårdspreparat. Det går bra i Europa men inte i USA där citronella associeras med insektsmedel.
2) Ceylon-citronellaolja
Religiös rökelse: Örten ingick antagligen i den egyptiska rökelseparfymen kyphi.
• Rumsparfym: Mycket stimulerande, även på aptiten, och lyfter sinnesstämningen vid utmattning och nedstämdhet. Den kan fungera bra vid huvudvärk och migrän.
• För luftvägarna: Antiseptisk. Studier på 1920-talet visade att oljan i förångad form var särskilt effektiv mot meningokocker (bakterier som ger hjärnhinneinflammation), tyfusbakterier och stafylokocker (hudinfektioner). Oljan kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum. Citronella + eukalyptus är en bra förebyggande blandning.
Insektsmedel: Före DDT-tiden var citronellaolja tillsammans med  virginacederolja det vanligaste medlet i USA mot mal, flugor, myror och, särskilt, mygg. Även katter, råttor och möss lär ogilla doften. Det är innehållet av geraniol som gör oljan verksam genom att täppa till djurens fuktreceptorer och/eller störa deras luktregistrering. I Sverige i slutet av 90-talet och början av 2000-talet var citronella den överlägset mest använda eteriska oljan i myggmedel, insektsmedel och och avskräckningsmedel. 500-800 kilo olja om året gick åt i preparaten. Så här mycket kunde innehållet av citronellaolja skilja sig åt i medlen som ändå var rätt lika:
 
Insektsmedel Citronella Annat
vätska mot bitande och stickande insekter på häst
0,15 %
cederträ 0,10 %
vätska mot mygg och knott
0,3 %
-
avskräckande vätska mot vilt
0,3 %
-
spray mot bostadsohyra
0,3 %
kryddnejlika 0,2 %, tallbarr 0,4 %, pyretriner 0,1 %
avskräckande medel mot vilt
0,5 %
-
kräm mot bitande insekter på hästar
0,5 %
lavendel 0,3 %
emulsion mot bitande insekter på hästar
0,5 %
lavendel 0,3 %
vätska mot stickande och bitande insekter på husdjur
3 %
ljus mot mygg
3,3 %
-
emulsion mot bitande och stickande insekter på häst
4 %
geranium 1 %, cederträ 0,7 %, perubalsam 0,7 %, galangalrot 0,7 %
emulsion mot bitande insekter på hästar
5 %
lavendel 3 %
vätska mot mygg, knott, broms
18 %
-
vätska mot bitande och stickande insekter på häst
35 %
-
Eld
I det kinesiska medicinska systemet hör citronella till energifasen Eld, som verkar genom hjärta och tunntarm och i obalans ger rastlöshet, hjärtklappning och problem med blodcirkulation och hjärta. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck stabilitet, glädje och mottaglighet.
Hudläkemedel
2) Ceylon-citronellaolja
Bakteriedödande och framför allt effektivt svamphämmande och svampdödande, t. ex. i fotkräm. Både lukthämmande (deodorant) och svetthämmande (antiperspirant).
Fet hy.
Vanligt doftämne i gamla tiders briljantin.
2) Ceylon-citronellaolja
• Det är framför allt Ceylon-citronella som används i massage: Den stimulerar aptit och matsmältningssystem kraftigt och är användbar vid t. ex. uppkördhet och stressmage; särskilt effektiv ihop med ingefära. Massera hela kroppen eller bara på magen i cirklande rörelser.
• Den antiseptiska och urindrivande effekten kan vara till mycket bra hjälp vid urinvägsinfektion och blåskatarr. Oljan används också i massage för att reglera menscykeln, som vid smärtsam, liten eller utebliven mens.
• Kan särskilt ihop med barroljor som gran och tall vara mycket bra i en muskelmassage.
2) Ceylon-citronellaolja
Användbar särskilt i fotbad; både verksam mot fotsvamp och kraftfullt deodoriserande. Ett förkylningsbad med citronella + eukalyptus dresserar bakterierna och sätter fart på livsandarna.
2) Ceylon-citronellaolja
Redan i mitten av 1800-talet mycket använd som billig tvålparfym i England; särskilt vanlig var en gul, lätt citronellaparfymerad tvål kallad honungstvål. Den används fortfarande mycket eftersom den fungerar problemfritt och är både bakteriedödande och deodoriserande.
Tvålparfym: upp till 0,6 % av tvålens vikt eller en fjärdedel av doftämnena.
Inte irriterande men är fotosensibiliserande och kan ge allergiskt benägna personer kontakteksem.

Mat och dryck
2) Ceylon-citronellaolja
Den av de två som används mest i livsmedel, t. ex. i godis (upp till 0,005 %), desserter, bakverk, drycker.
Invärtes bruk
2) Ceylon-citronellaolja
Det är framför allt Ceyloncitronellan som har använts medicinskt. Oljan tagen invärtes är svettdrivande, urindrivande, febernedsättande, kramplösande, uppiggande, menstruationsstimulerande, antibakteriell, samt allmänt stärkande för matsmältningen.
Applicerad på huden absorberas den i kroppen på 60-80 minuter. 
2) Ceylon-citronellaolja
Ogiftig, men ska undvikas under graviditet.
Miljö
Oljor från ekologiskt eller traditionellt odlat gräs finns att få.

Litteratur: Se t ex Classen, Howes och Synnott (1994), Gattefossé (1993), Gentz och Lindgren (1946), Jönsson (1910), Lawless (1992), Lawless (1996), Lindgren (1918), Meyer (1952), Piesse (1857), Valnet (1992). Flyktighetsskala: Poucher och Howard (1974).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). Kemikalieinspektionen: Försålda kvantiteter av bekämpningsmedel (2008 09 15). Kemikalieinspektionen: Preparatinformation (2008 09 15). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 18).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eocitronella.html
Datum: 2018 06 19 - Uppdaterad: 2010 02 17
Cookieinfo
Made with a Mac