Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Citronessens


Moderväxt
Citron (Citrus medica var. limonum) - se där om trädets och fruktens historia
Synonymer
Citronolja, citronessens, cedroolja, cederolja, citronskalsolja
Farmakopénamn

Oleum de cedro, Aetheroleum cedro, Aetheroleum citri, Citri aetheroleum, Oleum citri, Oleum cedrae, Oleum limonis, Oleum volatile citri medicae

CAS-nummer

8008-56-8

Citrus medica limonum peel oil ["volatile oil obtained from the fresh peel"]

Engelska namn
Lemon oil, essential oil of lemon, otto of lemons, lemon etheric oil, expressed lemon oil, cedro oil
Andra namn
Romanska språk
Essence de cedre, essence de citron, huile de citron, huile essentielle de citron, essence de citron (franska), essenza di cedro, essenza di limonis, (italienska)

Nordiska språk
Citronolie (danska), citronolie, sitronolje (norska)
Andra språk
Citronenöl, Zitronenöl, ätherisches Zitronenöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Cedratolja - både citronolja och cedratolja har kallats cedroolja.
Cederträolja kan förväxlas med cedroolja. I en text före 1900 är cedrooljan med all säkerhet cedratolja, efter 1950 antagligen citronolja.

Tradition

Drygt hälften av alla tillfrågade gillar citrondoft, en tredjedel inte, i alla fall i 70-talets Danmark. Idag har parfymörer bekymmer med att folk inte associerar citrondoft med frukt utan med diskmedel. Oljan är inte så gammal; den ersatte den gamla cedratoljan först under 1900-talet.
Namnet
Citronoljans gamla svenska namn cedroolja finns belagt sedan 1640 och användes in på 1900-talet. Cedratolja kallades lika länge både cedroolja och citronolja. Namnen höll i sig längre i svenska farmakopén än i övriga nordiska länders och sedan frukternas namn ändrats i vardagligt språkbruk. Kanske har man inte alltid kunnat eller behövt skilja på dem.
Farmakopéerna
"Citronolja" i svenska farmakopén har varit cedratolja.
1908 års olja med samma namn som vanligt var plötsligt av citron (Citrus medica L. subsp. Limonum, Hooker fil.) men 1925 återgick man till cedrat (Citrus medica L.). Oljan i den sista svenska farmakopén 1946 och i de följande nordiska och europeiska var antagligen av citron. Citronoljan i dagens europeiska är det.
"Citronolja", vad det nu varit, fanns i de flesta farmakopéer under 1800-talets andra hälft, t. ex. i Norge (1854,1879 citron), Danmark (1868), Tyskland (1872, 1910), Österrike (1869), Schweiz (1907), Italien (1909), Frankrike (1908), Storbritannien (1898), USA (1880, 1905).

Skal (fruktskal och fruktvägg) får dra i vatten några minuter, torkas lätt i 12-24 timmar och kallpressas sedan på eterisk olja. Grön omogen frukt ger mer olja än mogen. Ju mindre av det vita (albedo) som kommer med i pressningen desto bättre olja. 0,4-0,8 % eterisk olja kan pressas ut. 300 citroner ger 100 gram olja. En äldre metod var att rulla frukterna i trattar fulla med piggar som öppnar oljecellerna så att oljan rinner ner i ett uppsamlingskärl. En metod använd ännu för hundra år sedan var att riva skalens gula del (flavedo) och pressa gröten genom duk. Sedan oljan fått stå och klarna hälldes bottensatsen bort. Denna olja blev mindre klar än de man får fram med dagens metoder.
Ursprung
• Europa: Olja kommer framför allt från Medelhavsländer som Spanien, Portugal, Italien och Cypern. Brittiska farmakopén är noga med att det ska anges att oljan är av "Italian type" när den är det. I svensk handel idag finns endast italiensk olja.
• Amerika (Florida, Kalifornien, Brasilien).
Beskrivning Tunn, ljusgul till mörkgul olja, ibland svagt grön, som kan ge lösningar gul färg. Med tiden blir oljan brun. Maskinpressad olja blir mörkare än svamppressad. Grumlas vid låg temperatur - värm oljan i handen eller varmt vatten så blir den klar och lättflytande igen. Besk smak. Kokar vid 176°.
Mått och vikt • 100 ml väger 85-86 gram. 1 ml = ca 30 droppar
• 100 gram = 118-116 ml
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Blandbar med koncentrerad ättiksyra.
• Löslig i vegetabilisk olja, flytande paraffin.
• Löslig i alkohol: 1 volymde olja löses i 3 volymdelar 70 % alkohol, under alla förhållanden i 94-99 % alkohol. Alkohollösningar blir inte alltid helt klara på grund av rester av ickeflyktiga vaxämnen (eller möjligen iblandning av vegetabilisk olja; se Ersättning nedan hur det kan prövas).
• Oljan löser en del svårlösliga ämnen som etikettklister och tejprester. Skrift med silverfärgad, men sällan svart, spritpenna kan gnuggas bort med citronolja utan att ytan skadas.
pH och inkompatibiliteter
• 1 volymdel citronolja i 3 volymdelar 94 % alkohol har svagt sur till neutral reaktion (pH 4-8). Oljan ska inte visa starkt sur reakton.
Innehåll • 95 % av oljan är terpener, mest monoterpener, där limonen spelar huvudrollen; minst hälften och ibland nästan hela oljan kan bestå av limonen. Det är detta som oxideras när oljan blir gammal, eller rättare sagt: det är när limonen oxideras som citronoljan blir gammal.
• Inget C-vitamin.
Doftämnen
Terpener  
fellandren  
kamfen  
D-limonen 55-90 %
beta-pinen 10-20 %
gamma-terpinen 10 %
terpinen (terpinen-4-ol)  
Alkoholer     
geraniol  
linalol  
terpineol  
Aldehyder  
citral 2-6 %
citronellal 6-8 %
oktanal  
Estrar  
geranylacetat  
linalylacetat  
Kumariner - 1 %
Varianter • Terpenfri citronskalsolja, cedroolja (Oleum limonis deterpenatum): Ej att förväxla med cedratolja. Citronolja renas från terpener och furokumariner med värme eller lösningsmedel. Klar, färglös eller ljusgul, löslig i lika delar 80 % alkohol, i svagare alkohol löser sig mycket lite. Innehåller minst 40 %, upp till 50 % citral. 16-25 gånger starkare dofteffekt. Lösligt i mindre 0,3 volymdelar 70 % alkohol. Söt citrondoft som används bl. a. i konstgjord rosenolja. Mycket använd i läskedrycker och glass.
• Citronbladsolja, citron petitgrainolja: Eng. Lemon petitgrain oil, lemon leaf oil, fr. petitgrain citronnier (INCI-namn: Citrus medica limonum leaf oil oil, utan CAS-nummer): Ångdestilleras  ur blad och kvistar, ibland åker omogen frukt med. Från Italien och Nordafrika (Tunisien, Algeriet, Marocko). Lite tyngre än skalolja, innehåller mer citral (24-50 %), också kamfen, limonen, linalol, geraniol. Mycket stark frisk doft, bra ska inte vara gräsig utan bitter. Icke hudirriterande eller fototoxisk. Används i cologne men mer sällan i mat och dryck. Inte att förväxla med petitgrain från pomeransträdet - alla bladoljor från citrusträd kallas petitgrain, och alla utom pomeransträdets har en vidare bestämning: citron petitgrain.
• Terpenfri citronbladsolja, terpenfri citron petitgrainolja: Bladolja med mono- och seskviterpener borttagna. Mer för smak än doftt men används ibland för hållbar, frisk doft i fin cologne.

Destillerade citronoljor
• Destillerad citronskalsolja: Tämligen värdelös både som smak- och luktämne ("citronskal med terpentin"). Hudirriterande, fototoxisk. Ovanlig.
• Destillerad citronfruktsolja (INCI-namn: Citrus medica limonum fruit oil. Samma CAS-nummer som skaloljan): Eterisk olja destillerad ur hela frukten.
Ersättning
Citral ur citrongräsolja får ofta ersätta citronolja i parfym.
• Citronolja eller limeolja kan i sin tur ersätta citral i recept. 

• Citronolja kan ingå som billig ingrediens i falsk citronmelissessens.
• Iblandning av mineralolja eller vegetabilisk olja kan misstänkas om oljan inte löses helt, d.v.s. inte löses klart i 3 delar 70 % alkohol eller under vilka förhållanden som helst i 94 % alkohol - blanda i ett glasrör och skaka om ordentligt. Grumlighet visar på olösta partiklar från olja.
Terpentinolja kan testas på samma sätt. Denna och andra oljor med mycket pinen kan också spåras med lukten - droppa lite olja på varmt papper och lukta.
Alkohol kan misstänkas om oljan vid skakning med vatten blir mjölkig.
• Citronextrakt (extrait): Färdigblandad alkohollösning att använda i alkoholhaltig parfym - recept där.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt - citronolja är särskilt känslig för solljus, som grumlar den. Försvagas inom 9-12 månader och blir så småningom brun och tjock. Limonen oxideras särskilt lätt och oxidationsprodukterna är hudirriterande men oljan kan bli retande långt dessförinnan.
Piesse (1857) ger rådet att inte använda citronolja i feta blandningar eftersom citronoljan gör dem mindre hållbara. Han renar oxiderad olja genom att skaka den med varmt vatten och sedan dekantera av den. Robert Tisserand gjorde ett liknande experiment i början av 2000-talet: Citronoljan förvarades under ett år vid 25 °och korken togs av tre minuter varje dag så att syre kom till. Limonenhalten minskade från 68 % till 20 %. Likadan förvaring och luftning under en månad vid 5° gjorde däremot nästan ingen skillnad alls.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 35-70 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker. Det dubbla i klädkedjors butiker.

Doftbeskrivning
Syrlig, lite söt, lätt och mycket frisk citrusdoft. En bra citronolja ska inte vara kärv, ha terpentinkänning eller förändras när oljan torkar utan förbli frisk. 
Flyktighet
Toppnot - märks snabbt och avdunstar snabbt.  På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 1-14 är toppnoter, får citron värdet 8.
Doftblandning
Passar med allt, särskilt citrus (apelsin, apelsinblomma, bergamott - har sammanbindande och fixerande effekt på citron - citronella, neroli, orangeblom absolut) och andra friska dofter (elemi, enbär, eukalyptus, frankincense, galbanum, lavandin, tallbarr), söta dofter (benzoin, fänkål, geranium, kardemumma, labdanum, lavendel, muskatellsalvia, ros, ylang-ylang), trädofter (cederträ, sandelträ) och jordiga dofter som ekmossa, ingefära, blå kamomill 
och vetivert.
Citronlukt sägs maskera lukten av ättika (men inte tvärtom, d.v.s. ättika kan inte maskera citron). Ammoniak får citronlukt att framträda, som när man tillsätter aningen ammoniak i cologne för att göra den friskare. Enligt Piesse (1857) kan ammoniak användas för att identifiera citronolja i en doftblandning: Tillsätt några droppar stark ammoniaklösning till 15 gram av doften; citronskalsdoften framträder omedelbart.
Användning
I rengöringsmedel, kräm och parfym (upp till 1 %). Används i alla slags citrusdofter, framför allt cologne. Med bergamott, neroli, rosmarin och apelsin eller pomerans bildar den det klassiska toalettvattnet Kölnervatten 4711.
• Rumsparfym: En olja för arbetsrum och studiekammare - stimulerar centrala nervsystemet, skärper koncentrationen och stimulerar inlärningen. Enligt japanska studier av hur inandning av oljan påverkar stiger prestationsnivån, data läggs t. ex. in snabbare och rättare. Har lugnande effekt på centrala nervsystemet, kan lätta på irriterad huvudvärk, migrän, rädsla och nedstämdhet, kan framkalla bortträngda känslor och minnen. Bra mot baksmälla. Lite citronolja sprayad i köket före en måltid ökar salivproduktionen, stimulerar aptiten och tar bort matos.
• För luftvägarna: Starkt desinfekterande när den är luftburen och särskilt i kombination med eukalyptus, tallbarr eller timjan och pepparmynta. Studier på 1920-talet visade att oljan i förångad form var särskilt effektiv mot meningokocker (bakterier som ger hjärnhinneinflammation - neutraliserade på 15 minuter), tyfusbakterier (på mindre än en timme), stafylokocker (hudinfektioner; 2 timmar), pneumokocker (luftvägsinfektioner; 1-3 timmar) och streptokocker (bl. a. halsfluss och impetigo; 3-12 timmar). Dosering: Rumsspray 5-15 droppar per dl vatten beroende på rummets storlek.
Insektsmedel: Stöter bort insekter och dödar larver och ägg av myggor. Outspädd olja på en bomullstuss i klädskåpet håller mal borta.
Doftens element
• Jord: I det kinesiska medicinska systemet hör citron till energifasen Jord, som verkar genom mjälte-bukspottkörtel och magsäck och i obalans ger låg ämnesomsättning med vatten i kroppen, kalla händer och fötter, tankeslöhet, obeslutsamhet och en tendens till självömkan - mjältsjuka. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck förnuft, förståelse och medkänsla.
Hudläkemedel
Citronolja är inflammationshämmande, blodcirkulationsbefrämjande, blodstillande, kärlsammandragande och kärlstärkande; användbar på brustna blodkärl, åderbråck, hemorrojder och frostknölar, i eksemmedel och sårsalvor. Oljan befrämjar läkning av sår, även svårläkta, tar bort klådan och minskar svullnaden av insektsbett och herpesblåsor.
• Herpesblåsor, finnar, insektsbett: en droppe outspädd
Vårtmedel: en droppe outspädd
dagligen
Hudolja, kräm, salva: iupp till 1 %
(25-30 droppar per dl)
• Blodstoppande sårtvätt: 2 % (2-3 droppar i 5 ml = 1 tsk vätska)
Rengöringsmedel
1920-talets studier visade att citronolja var den efter timjanolja med bakteriedödande av alla vid direktkontakt; t. ex. neutraliserade den tyfusbakterier och stafylokocker (bakterier som ger hudinfektioner) på 5 minuter och difteribakterier på 20. Tuberkelbakterier inaktiverades i koncentrationen 0,2 % (4 droppar per dl).
Oljan sägs kunna bleka naglarna - detta gäller åtminstonde för citronsaften, som är ett gammalt blekande och uppmjukande medel. De klassiska tipsen är att sitta med armbågarna i två tomma citronskal och att putsa naglarna med insidan av ett citronskal. Det hävdas ibland också med bestämdhet att citronolja ingniden på naglarna gör dem starkare. Värt att pröva:
• På sköra naglar: 2 % (2-3 droppar i 5 ml = 1 tsk olja
)
Insektsmedel
En droppe outspädd olja dödar skabbkvalster på några minuter, enligt Jean Valnet.
Mycket uppfriskande och renande på fet och oren hy.
Fruktvaxerna i oljan ger håret glans.
Schampo eller balsam: 1-2 % (50 droppar per dl)
Oljans blodstillande och sammandragande effekt gör den effektiv i munvatten vid blödande och inflammerat tandkött. En droppe i ett glas vatten räcker.
Den kramplösande, urinsyradrivande och inflammationshämmande verkan av citronolja utnyttjas med massage, som lindrar vid gikt, artrit och reumatism, särskilt sådan som blir sämre i värme och bättre i kyla. Citron är mycket välgörande för blodkärlen (stimulerar blodcirkulationen, drar samman blodkärlen, stärker kapillärväggarna) och används därför i massage på åderbråck och på celluliter.
• Massageolja: 1-2 % (25-60 droppar per dl)
Hudrenande levermassage
En speciell massage som används i aromaterapi är citrusmassage för att stärka lever- och gallblåsefunktionerna: Man masserar över levern strax under revbenen på höger sida före måltiderna. Sådan massage sägs vara till god hjälp för att lindra akne och eksem.
• Hudrenande levermassageolja: 3-4 % (75-120 droppar per dl)
Lindrande och renande bad vid reumatism; essensen är urinsyradrivande.
• Helbad: 3-8 droppar
Fungerar inte särskilt bra som tvålparfym, även om den används som antiseptiskt medel och som en billig ersättning för bergamott. Oljan bildar hartsartade ämnen i tvålen och får den dessutom att mörkna, varför man helst använder den i färgad tvål. Citronolja måste kombineras med andra ämnen och fixeras mycket väl med ämnen med hög kokpunkt (över 250°).
Kan irritera känslig hud och barnhud. Man bör se till att oljan är framställd utan kemikalier och att den är färsk; det finns risk för allergiska reaktioner när oljan åldras och limonen oxideras. Fotosensibiliserande - sola inte med citronolja på huden. Cancerogen när den appliceras på laboratoriemöss.
• Branschorganisationen IFRA:s rekommendation: Max 15 ppm (15 mg per kilo) bergapten (5-MOP) i produkter som ska användas på hud som utsätts för sol och ska ligga kvar, d.v.s. inte sköljas bort, och max 1 ppm (1 mg per kilo) i solskyddsmedel och i preparat som ska snabba på pigmenteringen ("bronzing"). Om också andra fototoxiska ämnen ingår i produkten, bör den totala halten inte överstiga den rekommenderade maxhalten - eller, fritt fram för tolkning: "In the presence of other phototoxic ingredients, the sum of concentrations (expressed as % of the respective maximum levels) shall not exceed 100 %." En äldre rekommendation var max 10 % citronolja i produkter avsedda att användas på hud som utsätts för sol och som ska ligga kvar.

Mat och dryck
Oljan används i all slags mat, särskilt söt (t. ex. upp till 0,046 % i godis) och dryck, inklusive vermut, likör och läskedrycker. Tillsätt lite citronolja i vatten och frys till iskuber. Smak- och doftämne i läkemedel och snus.
Invärtes bruk
Renar och stimulerar matsmältningsorganen vid illamående, dålig aptit, tarminfektioner, diarré, magsår, och vid svaghet i leverns, gallblåsans och bukspottkörtelns funktion. Blodtryckssänkande, CNS-stimulerande, urindrivande, urinsyradrivande. Vid förkylning med halsont, öronvärk, bihåleinflammation. Påverkar kroppen att bygga upp immunförsvaret. Dos vid invärtes bruk är 5-10 droppar. Applicerad på huden absorberas oljan i kroppen på 40-60 minuter. 
En av de giftigare essenserna, vilket är att vänta av en kraftig bakteriedödare. Långvarigt bruk kan ge kronisk förgiftning. Ingen rekommendation finns om maximalt dagsintag, däremot för innehållsämnena linalol, linalylacetat, geranylacetat och citral.
Miljö
Olja från ekologiskt odlade citronträd finns att få.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Andersen (1998), Gattefossé (1993), Gentz och Lindgren (1946), Jönsson (1910), Jönsson och Simmons (1935), Kruskopf (1959), Lawless (1992), Lawless (1996), Leung (1980), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Ljungdahl (1953), Meidinger (2000), Meyer (1952), Nationalencyklopedins ordbok (1995), Naves (1947), Pharmacopoea Norvegia II (1879), Pharmacopoea Svecica I (1775), Piesse (1857), Reynolds (1996), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén IX (1908), Svenska farmakopén X (1925), Thompson (1928), Tisserand (1977), Ullmark (1997), Valnet (1992), Worwood (1991), Vron (1997). Flyktighetsskala: Poucher och Howard (1974). Danska doftunderökningen: Styhr Petersen (1977).
• Artiklar: Anna-Britta Ståhl: Aromatiska oljor piggar upp: En doftlampa, ett värmeljus och några droppar eterisk olja kan lindra krämporna (Dagens Nyheter 1998 09 26)
Nätpublikationer: Cropwatch newsletter 11 (2008): Robert Tisserand: Challenges facing essential oil therapy: proof of safety (2008 01 30).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 18).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eocitron.html
Datum: 2018 12 17 - Uppdaterad: 2010 05 9
Cookieinfo
Made with a Mac