Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Virginiacederessens


Moderväxt
Virginiaceder (Juniperus virginiana)
Synonymer
Röd cederträessens, cederolja, virginacederolja, blyertsensolja
Farmakopénamn
• Vedolja: Ligni cedri oleum, Oleum ligni cedri
• Barrolja: Oleum juniperi Virginianae
CAS-nummer • Vedolja: 85085-41-2
• Barrolja: 8000-27-9
• Vedolja: Cedar wood oil virginian ["essential oil obtained from the wood and twigs"]
• Barrolja: Juniperus virginiana oil ["volatile oil obtained from the fruits and leaves"]
Engelska namn
• Vedolja: Cedar oil, oil of cedar, red cedarwood oil, oil of cedar wood, red cedar oil, Eastern red cedar oil, Southern red cedar oil, Virginian cedarwood oil, Bedford cedarwood oil
• Barrolja: Cedar oil, oil of cedar, oil of cedar leaves
, juniperus virginia oil
Förväxlingsrisk
Äkta cederträolja - från Atlasceder 
Libanoncederolja - från Libanonceder
• Am. eng. Cedar leaf oil - av ved och barr från vanlig thuja, Kanadaceder (Thuja occidentalis) och röd ceder (Thuja plicata).

Vedoljan med den typiska doften av blyertspenna användes fram till mitten av 1900-talet mycket i insektsmedel i USA. Idag finns den i polish och rengöringsmedel.
Oljorna destilleras av överskott från skogsindustrin och barr och ved skiljs sällan åt. Inte heller trädarter sorteras; ofta åker thujor med, som vanlig thuja, även kallad Kanadaceder (Thuja occidentalis) och röd ceder (Thuja plicata). De två typerna vedolja och barrolja förekommer alltså sällan rena:
• Vedolja: I den mån vedolja framställs görs den på sågspån och flis från skogsavverkning och penntillverkning. Inte bara ved och grenar används utan även här åker barren vanligen med. Vatten- eller ångdestillering ger ca 3,5 % av vikten i form av eterisk olja. Förr framställdes en högkvalitativ olja gjord endast på kärnved hos gamla träd.
• Barrolja: Toppskott och barr vatten- eller ångdestilleras. Ger mycket mindre utbyte, endast 0,2 % av vikten.
Ursprung
Mest från vildväxande träd i USA. Lite framställs också i Europa (England, Tyskland).
• Vedolja: Tjock olja, nästan färglös med gul eller grön ton, ibland med orange. Mörknar med tiden.
Mått och vikt • Vedolja: 100 ml väger 94-96 gram. 100 gram = 107-104 ml.
• Barrolja: 100 ml väger 89 gram. 100 gram = 112 ml.
Löslighet • Vedolja: Olöslig i vatten, glycerin, propylenglykol. Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor och flytande paraffin.
• Barrolja: Olöslig i 10 delar 80 % alkohol.
Doftämnen Vedolja Barrolja
Terpener    
cedren 80 % ?
kadinen ? ja
d-limonen ? mest
Alkoholer       
borneol ? lite
cedrol 3-18 % ?
widdrol 3 % ?
Innehåll • Vedolja
Viktigaste doftämnet i båda oljorna är terpener, i vedoljan cedren som fylls upp med ett par alkoholer.

• Barrolja
Huvuddelen (det som destilleras av under 180°) är den friskt citrusdoftande terpenen d-limonen. Vid högre temperaturer får man med terpenen kadinen och lite borneol.
Ersättning • Vedolja: I amerikanska texter varnas ofta för eteriska oljor förfalskade med cederolja, vilket i USA betyder olja av virginaceder - inte atlascederolja, "äkta cederolja". Olja av virginiaceder har varit lätt tillgänglig, billig och användbar till utspädning i USA ungefär på samma sätt som terpentinolja varit i Sverige
Båda förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Gammal olja är mörkare än färsk.  
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 45 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Vedoljan luktar blyertspenna - först söt, sedan torr och träig.

Flyktighet
Vedoljan är en toppnot till basnot. 

Doftblandning
Vedoljan är en fixatör som ger fyllighet och värme i doftblandningar. Går bra ihop med söta dofter (benzoin, cananga, kardemumma, ros), fuktiga jordiga dofter (morotsfrö, patchouli, vetivert), friska trädofter (cypress, enbär, sandelträ) och också med bävergäll.

Användning
Vedoljan parfymerar polish, rengöringsmedel, kräm, parfym (upp till 0,8 %). I falsk kryddnejlikolja och kanelolja.

• Rumsparfym: Virginiaceder anses vara lugnande, avslappnande, stärkande och "jordande"; en doft att omge sig med vid spänning och stress.
• För luftvägarna: Veden har gammal tradition som rökelsematerial för luftvägarna i Amerika och likadant används den eteriska oljan idag. Den kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum.
insektsmedel: Innan de kemiska insektsmedlen kom på 1950-talet var denna olja och citronella de vanligaste insektsmedlen i USA, använda mot myggor, mal, trämask ochäven råttor. Den är fortfarande en vanlig ingrediens i rumssprayer
Doftens element
• Vatten: I det kinesiska medicinska systemet hör virginiacederolja till energifasen Vatten, som verkar genom njurar, urinblåsa och inre sexualorgan och i obalans ger problem i dessa organ, hudutslag, rädsla och ängslighet. Oljan, särskilt masserad i nedre delen av ryggen, anses kunna stimulera till fasens positiva uttryck mod, viljestyrka och äventyrlighet.

• Jord: Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver doften med termerna elementet Jord och årstiden vinter, förknippade med bevarande, struktur och realism; dess verksamhetsfält antas vara framför allt känslolivet (snarare än intellektet eller kroppen). Andra dofter med denna stabiliserande verkan på känslolivet är t. ex. angelika, galbanum, vissa arter av myrra och nard.

Hudläkemedel
Vedoljan är antiseptisk och även användbar i krämer och oljor på eksem och psoriasis. Dekokt på både bark, ved och barr har använts av nordamerikanska indianer som klådstillande medel och för att ta bort vårtor.
Hudtyp Vedoljan sägs passa fet hy.
Massage Barroljan har framför allt använts i liniment på reumatiska, inflammatoriska och andra smärtor.
Vedoljan sägs förebygga mjäll och håravfall, t. ex. i inpackningar och balsam, och vara bra för fett hår. 
Vedoljan fungerar problemfritt i tvålparfym, där den har varit en vanlig basdoft i USA. Antiseptisk och insektstbortstötande. 
Vedoljan irriterar känslig hud.

Invärtes bruk
• Vedolja: Inte eterisk olja men dekokt på veden har använts vid behandling av luftvägsbesvär som hosta och bronkit.
• Barrolja: Sällan använd invärtes; dosering av har då varit 2-10 droppar.
Vedoljan är en av de giftigare essenserna. Den ska inte användas av gravida (abortrisk), barn eller epileptiker.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Kinkele (2004), Lawless (1992), Meyer (1952). Poucher och Howard (1974).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 18).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eocedervirginia.html
Datum: 2018 09 25 - Uppdaterad: 2009 11 29
Cookieinfo
Made with a Mac