Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Cederträessens


Moderväxt
Atlasceder (Cedrus atlantica) - se där om trädets historia och bruk i äldre tid.
Synonymer
Cederträessens, cederolja, cederträolja, äkta cederträolja
CAS-nummer

• Vedolja: 92201-55-3
• Barkolja: 8000-27-9

• Vedolja: Cedarwood oil (Atlas or Moroccan) ["essential oil obtained from the wood"]
• Barkolja: Cedrus atlantica bark oil ["volatile oil obtained from the bark"]

Engelska namn
Atlas cedarwood oil, Atlantic cedar oil, African cedar oil, Moroccan cedarwood oil, Moroccan cedarwood oil, ceder-wood oil, Lebanon cedar oil (sic), libanol oil
Andra namn
Romanska språk
Huile de cèdre, huile essentielle de cèdre, essence de cèdre (franska)
Nordiska språk
Cedertraeolie (danska), sedertreolje (norska)

Andra språk
Zederholzöl, ätherisches Zederholzöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Libanoncederträolja - betyder vanligen atlascederolja. 
Röd cederträolja - från Virginiaceder 

• Spansk cederolja = Entjära
• Cederolja, cedroolja = cedratolja - som dessförinnan kallades citronolja...
• Cederolja i amerikanska texter betyder vanligen virginiacederolja.
• Eng. "cedar leaf oil" - av ett par arter thuja som kallas ceder i virkeshandel - vanlig thuja, Kanadaceder (Thuja occidentalis) och röd ceder (Thuja plicata).

"Äkta cederträolja" betyder idag olja från atlasceder. Ännu på 1930-talet kallade "aromaterapins fader" Gattéfossé atlasceder för libanonceder. Någon libanoncederolja existerar inte idag - däremot en hel del oljor från olika arter av thuja (Amerika) och en (Kina) som kallas cederträolja. I Europa är den äldsta beskrivningen av destillerad cederolja från 1400-talet. Franska läkare i Algeriet forskade mycket kring oljan åren kring 1900; den användes i alla former (invärtes, inandad, i salvor) för sin effekt på urinvägarna och reumatiska smärtor.
Egyptisk cederolja
2000 f. Kr. framställde e
gyptierna eterisk olja ur ceder (okänt vilken) genom urkokning i keramikkärl. Mellan vattenyta och lock lades ett lager fårull. Oljan ångade upp i ullen och kunde kramas ur. Däremot - har man slutligen kommit fram till - var den "cederolja" som användes vid enklare balsameringar inte eterisk olja och inte heller tjära utan balsamterpentin ur ceder - se under terpentinolja.

Vedolja ångdestilleras ur stubbar och flisad ved, som innehåller 3-4 % eterisk olja. Barkolja destilleras ur bark som barkats av från veden.
Ursprung
• Nordafrika: Algeriet, Marocko.
• Europa: Frankrike, av importerad ved.
Beskrivning Gul, orange eller ljusbrun olja, tunn och lättflytande. 
Doftämnen
Terpener  
cedren  
kadinen  
Alkoholer     
cadrol  
Mått och vikt • 100 ml väger 90-94 gram. 1 ml = 25-30 droppar
• 100 gram = 11-107 ml
Löslighet • Olösliga i vatten.
• Lösliga i 91 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll • Ett par av doftämnena finns också i virginiaceder men sedan slutar likheterna.
Varianter
• Terpenfri cederträolja: Den som används mest i parfym. Starkare dofteffekt, bättre löslighet i alkohol.
• Cederträ resinoid: Extraheras med flyktiga lösningsmedel. Mörk, används framför allt i tvål.
Ersättning
• Bas i doftkopior av iris och ekmossa.
• Kinesisk ceder (Juniperus chinensis)
Denna "cederträolja" är av en art av en som används som rökelse i Asien. Doften är mycket rökig och tjärig och går bra ihop med cypress. Används i aromaterapi på samma sätt som atlasceder och med samma effekt men svagare, och billigare.
Cederträolja är en av de få eteriska oljor som mognar och blir bättre med tiden. Den ska förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt, lufttätt. Speciellt för cederoljan är att den inte kan förvaras i kärl med gummilock eller droppinsats av gummi, som förstör lukten fullständigt.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 55-65 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
En lukt som av gammalt trä... Toppnoten är tydlig, närmast kamferaktig, och därunder finns den mycket typiska torra och mimosa
-söta trädoften med inslag av rök, kåda och kanel. Sägs ibland sakna basnot.
Flyktighet
Toppnot, mellannot eller basnot - buden varierar.
På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 1-14 är toppnoter, får atlasceder värdet 8. Tisserand ger värdet 97 på en likadan skala (där 61-100 är basnoter). Inte särskilt stark men stabil = förändras inte.
Doftblandning
Fixatör = gör att andra doftämnen avdunstar långsammare.
Ger "body" till doftblandningar. Passar ihop med mycket - andra trädofter (rosenträ, sandelträ), citrus (bergamott, neroli), friska oljor med sting (cypress, enbär, frankincense, lavendel, rosmarin), kryddiga jordiga dofter (kalmus, myrra, nejlika, vetivert) och också riktigt söta (cassie, geranium, jasmin, labdanum, mimosa, muskatellsalvia, ylang-ylang).
Vad gäller doftblandning är cederträ annars ett skolexempel på dofter som kan släcka ut varandra: Cederträ och gummi i rätt, eller rättare fel proportioner luktar ingenting alls.
Användning
Doftsätter rengöringsmedel, kosmetika och parfym (upp till 0,8 %). Mycket i trädofter, under hela 1900-talet närmast standardingrediens i rakvatten

• Rumsparfym: Mycket gammal rökelsedoft med rykte som afrodisiakum, antidepressiv, lugnande och koncentrationshöjande - bra vid oro och tankspriddhet. Förr inredde alla rika i södra Europa sina hus med cederträ - libanonceder användes tills den nästan utrotades. Cederträ är också effektivt luktborttagande och ingår ofta i rumssprayer. Sägs vara bra mot baksmälla.
insektsmedel: Insektsavvisande särskilt mot mal (amerikansk virginaceder är ännu effektivare men inte lika väldoftande). Under några år i slutet av 90-talet och början av 2000-talet ingick cederträolja i ett par medel mot bitande och stickande insekter på häst (citronella 4 %, geranium 1 %, cederträ 0,7 %, perubalsam 0,7 %, galangalrot 0,7 %, eller enklare: citronella 0,15 %, cederträ 0,10 %).
För luftvägarna: Antiseptisk, slemlösande och öppnande på luftvägarna; använd vid katarrer. Ingår i Vick Vapour Rub.
Doftens element
• Eld: I europeisk magisk praxis förknippad med Jupiter (eld).
• Vatten: I det kinesiska medicinska systemet hör ceder till energifasen Vatten, som verkar genom njurar, urinblåsa och inre sexualorgan och i obalans ger problem i dessa organ, hudutslag, rädsla och ängslighet. Oljan, särskilt masserad i nedre delen av ryggen, kan stimulera till fasens positiva uttryck mod, viljestyrka och äventyrlighet.

Hudläkemedel
Antiseptisk, cirkulationsbefrämjande, uppmjukande, reglerande på talgproduktionen och lugnande på irritationer - bra på akne, eksem och sår. Kärlsammandragande (stramar upp huden och sluter porerna), t. ex. användbar på utvidgade blodkärl. Detta tillsammans med den svampdödande effekten och den maskulina doften har gjort cederträ till närmast obligatorisk ingrediens i rakvatten.

Oljespray mot snarkning
Bör passa som sammandragande ingrediens i spray mot snarkning som sprayas mot ovansidan av svalget eller i näsborrarna. Se under Munvatten för beskrivning och recept.
Särskilt lämplig för fet hy.
Svampdödande - bra vid mjäll, seborré och fett hår. Sägs stimulera hårväxten.
Urindrivande och sammandragande på tillfälliga svullnader p.g.a. vätskeansamling; används därför till massage på celluliter. Cederträ har också fått rykte om sig att vara fettnedbrytande, alltså på invärtes fett när det appliceras utvärtes.
• Massageolja: 2 % (50 droppar per dl
)
Antiseptisk och slemförtunnande vid katarr, astma, bronkit, hosta, t. ex. i ångbad och förkylningsbad.
• Lugnande helbad: 5-8 droppar
Fungerar problemfritt som doftämne i tvålparfym.
Ger sällan reaktioner.

Invärtes bruk
Stärkande och slemlösande vid luftrörsbesvär. Antiseptisk och lindrande vid underlivsinfektioner, urinvägsinfektioner och blåskatarr.
Ogiftig, men aromaterapeuter undviker den till barn, gravida och epileptiker.
Miljö
Olja finns att få från träd som betecknas som ekologiskt odlade eller vildväxande.
Lagstiftning

• Cedrus atlantica wood extract
• Cedrus atlantica wood oil and extract (alltså en blandning av eterisk vedolja och vedextrakt)
båda med CAS-nummer 92201-55-3, får användas i kosmetika bara om halten peroxider understiger 10 mmol per liter.


Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Andersen (1998), Ebbell (1937), Forbes (1970), Gattefossé (1993), Gentz och Lindgren (1946), Kruskopf (1959), Kurlansky (2002), Lawless (1992, 1996), Lindgren (1918), Meyer (1952), Naves (1947), Thompson (1928), Ullmark (1997), Valnet (1992). Flyktighetsskalor: Poucher och Howard (1974), Tisserand (1977), Valnet (1992), Worwood (1991).
Nätpublikationer: Kemikalieinspektionen: Försålda kvantiteter av bekämpningsmedel (2008 09 15). Kemikalieinspektionen: Preparatinformation (2008 09 15).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 18).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eocederatlas.html
Datum: 2018 06 19 - Uppdaterad: 2009 11 29
Cookieinfo
Made with a Mac