-
 
Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Canangaessens


Moderväxt
Cananga (Cananga odorata f. macrophylla)
Synonymer
Canangaolja, falsk ylang-ylangolja
Farmakopénamn Oleum unonae, Oleum anonae
CAS-nummer • 93686-30-7

• Cananga odorata macrophylla flower oil ["essential oil from the flowers of the canadian ylang-ylang, Cananga odorata Hook f. et. Thomson forma macrophylla"]

Engelska namn
Cananga oil, Macassar oil
Förväxlingsrisk

Ylang-ylangessens


Tradition Lågprisvarianten av ylang-ylangolja, som kallas fattigmans jasmin - cananga är fattigmans ylang-ylang.
Farmakopéerna

Oleum unonae i 1800-talets farmakopéer kan avse både ylangolja och canangaolja.
Framställning Vatten- eller ångdestilleras ur blommorna, ofta på stället och med primitiva metoder. Det måste göras genast. Blir skörden liggande blir oljeutbytet mindre och blommorna börjar jäsa. Destilleringen tar närmare ett dygn och ger 1 % av blommornas vikt i form av eterisk olja, dubbelt så mycket med modern utrustning. Cananga (Java) delas inte upp i fraktioner som man gör med ylang-ylang på Filippinerna, där man har bättre teknik och generellt bättre olja.
Ursprung
• Manillaessens från Sydostasien (Java, Malackahalvön, Moluckerna) - mest.
• Bourbonessens från Östafrika (Madagaskar, Réunion, Komorerna
- bäst.
Doftämnen
Terpener  
limonen  
Alkoholer     
bensylalkohol  
borneol  
eugenol  
farnesol  
geraniol  
iso-eugenol  
terpineol  
Estrar  
bensylacetat  
metylsalicylat  
linalol  
Etrar  
metyleugenol  
Beskrivning Gul till orangegul eller grönaktig, lite tjock olja. 
Mått och vikt • 100 ml väger 90-92 gram. 1 ml = 25-30 droppar.
• 100 gram = 111-109 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten, glycerin, propylenglykol.
• Löslig i vegetabiliska oljor och paraffinolja.
• Löslig i 95 % alkohol.
Innehåll Över 100 ämnen i har hittats i canangaolja.
Varianter

• Terpenfri canangaolja
Har 3-5 gånger starkare dofteffekt. Löslig i 95 % alkohol. Säljs som syntetisk ylang-ylangolja.

Ersättning Ylang-ylangolja. Canangaolja har ofta kallats falsk ylang-ylang, och det är den ibland också. Och ibland är det tvärtom: enklare ylang-ylangolja, t. ex. sena fraktioner och den olja man får vid omdestillering av växtmaterialet, avyttras ibland som canangaolja.
Hållbarhet Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 40-65 kr per 10 ml. Sällan eller aldrig i hälsokostbutiker; enklare ylang-ylangoljor har ersatt.

Doftbeskrivning
Varm, söt blomdoft, något kryddig med inslag av trä och läder, som jasmin med bittermandel. Lite tyngre än ylang-ylang men inte ansedd som en lika fin doft.
Flyktighet
Toppnot till mellannot. På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 1-14 är toppnoter, får cananga värdet 14.
Doftblandning
Cananga passar bra med citrus som friskar upp (neroli), rök (bävergäll, ekmossa, tjära), trä (rosenträ, sandelträ), kryddor (copaiva, kalmus, kryddnejlika) och söta dofter (jasmin, labdanum, ros).
Användning
Mycket använd för att parfymera tvättmedel, hudkräm och parfym (upp till 0,8 %), särskilt rakvatten och andra herrdofter och söta blomdofter - jasmin, viol, syrén, mimosa, lindblom.
• Rumsparfym: Antidepressiv och ansedd som ett adrodisiakum - lugnande och avstressande, och en olja vid nervös spänning och ångest.
Doftens element
• Eld: I det kinesiska medicinska systemet hör cananga - liksom ylang-ylang - till energifasen Eld, som verkar genom hjärta och tunntarm och i obalans ger rastlöshet, hjärtklappning och problem med blodcirkulation och hjärta. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck stabilitet, glädje och mottaglighet.
Hudläkemedel
Antiseptisk och allmänt hudvårdande. Klådstillande och lugnande på t. ex. insektsbett.
Hudtyp Passar alla hudtyper.
Hårvård Håroljan potea från Tonga (kokosolja med canangaolja) kom aldrig på den europeiska marknaden. Det gjorde däremot Macassaroljan med ylang-ylang från Indonesien.
Används mycket i tvålparfym som ersättning för den dyrare ylang, men måste kombineras med andra ämnen - svår att få bra.
Ej fototoxisk. Mycket känslig hy kan reagera allergiskt på oljan. 

Mat och dryck
Ger fruktsmak åt drycker, desserter och godis (inte mer än 0,003 %).
Ingen känd.

Litteratur: Se t ex Jönsson och Simmons (1935), Lawless (1992), Leung (1980). Flyktighetsskala: Poucher och Howard (1974).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). Traditional tree initiative: Cananga odoata... (2008 09 20). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 09 20).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eocananga.html
Datum: 2018 09 26 - Uppdaterad: 2010 05 17
Cookieinfo
Made with a Mac