Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Björkessens


Moderväxt
Björk (Betula alba, Betula pendula) och andra nordiska arter
Synonymer
Björkolja, björkknoppsolja
Farmakopénamn
Betula alba
Engelska namn
Birch oil, silver birch oil, white birch oil, European white birch oil, birch bud oil
Andra namn
Romanska språk
Huile de bouleau, huile essentielle de bouleau, essence de bouleau (franska)
Andra språk
Birkenöl, ätherisches Birkenöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Björkolja, am. eng. birch oil, white birch oil, Oleum betulae = björkolja: Björktjära torrdestillerad ur nävern.
• Amerikansk björkolja, björkbarksolja, am. eng. sweet birch oil: Eterisk olja från annan björk (Betula lenta), av annan växtdel (barken), och med annan doft (vintergrönolja). Giftig.

Björk har varit en mycket använd doft, gillad särskilt i Tyskland. Idag hittar man ingen eterisk björkbladsolja i Sverige och den europeiska INCI-listan över kosmetikaingredienser upptar inte heller någon. Men funnits har den, enligt tillförlitliga källor.
Bladknoppar och färsk bark ångdestilleras, vilket ger ca 5 % av vikten i form av eterisk olja. Om björkknopparna destilleras tillsammans med saven, lär man få en olja med lukt som påminner om meckabalsam.
Ursprung
• Europa: Europa: Tyskland, Finland, Danmark.
Ljusgul till gul olja med sirapskonsistens. Kristalliseras vid låga temperaturer.
• Olöslig i vatten.
• Löses (grumligt) i 95 % alkohol, svårare ju mer harts- och vaxämnen oljan innehåller.
• Löslig i vegetabiliska oljor.
Innehåll • Myckets harts- och vaxämnen, särskilt när oljan är gjord på tidiga bladknoppar.
• Vatten/ångdestillerad eterisk olja av bladen av vanlig björk innehåller inte metylsalicylat.
Varianter

CAS-nummer 84012-15-7
Någon eterisk bladolja tas inte upp i INCI-förteckningen; däremot har man under ett och samma CAS-nummer samlat ett par doftextrakt (se under tjära) samt ett par extrakt som används i hudvård:
• Bladextrakt: INCI-namn: Betula alba leaf extract ("extract of the leaves").
• Bark- och bladextrakt: INCI-namn: Betula alba bark/leaf extract ("extract of the leaves and bark").

Ersättning
• Syntetiska ersättningar kan köpas i färg- och kemikalieaffärer.
• Falsk björkdoft: Se essenskopior.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. 
Inköp We don't sell, we tell!

Finns i alla fall inte i Sverige - myrra lockar mer än björk.


Doftbeskrivning
Grön träig doft med kådighet. Björkknopparnas harts luktar rosenolja.

Flyktighet
Basnot.

Användning
Doftämne i hårvårdsmedel och parfym, t. ex. i chypresdofter
Hudläkemedel
Antiseptisk och antiinflammatorisk och används därför i behandling av sår, psoriasis och andra eksem.
Braa för glåmig hy med tilltäppta porer.
En riktig klassiker i hårvatten och hårolja. Birkenwasser lär fortfarande sälja bra i Tyskland.
Björkblad är ett gammalt nordiskt läkemedel för reumatism och gikt - man bäddade ner sig i dem - och eterisk björkolja ska vara bra att massera på muskelsmärtor, reumatism och artrit, och också verksam på celluliter och ödem. Extrakt av björkbladen (inte eterisk olja) var officinella som giktmedel i Sverige på 1800-talet.
Använd som tvålparfym.
Inte hudirriterande.

Ingen. Giftig "birch oil" kommer från en amerikansk art av björk.

Litteratur: Se t ex Bergmark (1983), Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1999), Lawless (1992), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Meyer (1952), Nielsen (1991).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 07 07). IFRA: Standards (2008 07 07).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eobjork.html
Datum: 2018 08 19 - Uppdaterad: 2009 11 29
Cookieinfo
Made with a Mac