Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor - Absoluter och resinoider

Benzoin eterisk olja och hartsextrakt


Moderväxt
Bensoeträd
1) Siambensoe (Styrax tonkinensis
2) Sumatrabensoe (Styrax benzoin)
Synonymer
Benzoin, benzoeolja, benzoeessens, bensoeessens, bensoe resinoid
CAS-nummer 1.1) 9000-72-0
1.2) 9000-72-0
1.3) 84012-39-5
2.1) 84696-18-4
2.2) 84929-79-3
2.3) 9000-05-9
2.4) 84929-79-3
1) Siambensoe
1.1) Styrax tonkinense resin oil ["volatile oil obtained from the balsamic resin"]
1.2) Styrax tonkinense resin extract ["extract obtained from the balsamic resin"].
1.3) Styrax tonkinensis resin extract ["extract of the resin"]
2) Sumatrabensoe
2.1) Styrax benzoin resin oil ["essential oil obtained from the balsamic resin"].
2.2) Styrax benzoin resin extract ["extract of the balsamic resin"]
2.3) Styrax benzoin gum extract ["extract of the balsamic resin "]
2.4) Styrax benzoin resin extract ["extract of the balsamic resin "]
Engelska namn
Benzoe Siam oil, benzoin, gum benzoin oil, gum benjamin oil, benzoin resinoid, benzoe oil, styrax benxoin oil, anthrostyrax tonkinensis resinoid
Andra namn
Nordiska språk
Benzoe-styraxolie (danska)
Förväxlingsrisk
Bensoetinktur - spritutdrag på hartsen
Styrax resinoid - från Styrax officinalis
Liquidambar resinoid - från Liquidambar officinalis

Bensoehartsen har lång tradition men också extraherad hartsolja (resinoid) användes tidigt, t. ex. 1562 i ett recept på spanskläder.
Extrahering med alkohol eller bensen ur bensoeharts, varefter lösningsmedlet tas bort. Värme behövs och extraheringen görs om ett par-tre gånger. Eventuellt efterbehandlas med aktivt kol för att göra utdraget ljusare. Spädes till flytande. En variant kallad "neutral benzoin" extraheras med alkalier.
1) Siambensoe: Om hartsen är väl torkad, kan man ur siamesisk harts få ut 80-98 % av hartsens vikt i form av hartsolja.
2) Sumatrabensoe: Ger inte lika mycket, 65-94 % med alkohol, lite mindre med bensen.

Ursprung
1) Siambensoe: Är det Siambensoe anges Thailand som ursprungsland.
2) Sumatrabensoe: Olja med ursprungsbeteckning "Asien" är garanterat inte av Siambensoe utan av Sumatrabensoe från Java och Sumatra. Ofta blandas bättre Siam och enklare Sumatra.
Orange till brun vätska som kan ge lösningar mörkgul färg. Mer eller mindre trögflytande beroende på hur mycket den spätts.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i vegetabiliska oljor.
• Löses utan problem i 95 % alkohol (50 delar) till en klar ljusgul lösning.
Doftämnen Siambenzoin Sumatrabenzoin
Aldehyder    
bensaldehyd bildas bildas
vanillin upp till 1,5 % upp till 1,5 %
Estrar    
bensylbensoat finns finns
Organiska syror    
bensoesyra finns saknas
kanelsyra finns finns
Innehåll • Resinoiden består av eterisk olja med harts och vax. Den säljs alltid spädd till ungefär hälften med något lösningsmedel (t. ex. alkohol) för att hållas flytande. Något sådant som flytande "100 % ren benzoin" existerar inte.
• Den viktiga skillnaden mellan Siambensoe och Sumatrabensoe är att bara Siambensoe innehåller bensoesyra (därav benämningen "bensoesyrad bensoe" för hartsen).
• Bensaldehyd bildas när hartsoljan åldras.
Varianter

I europeisk kosmetika och parfym förekommer förutom resinoiden benzoin flera andra extrakt och destillat av både Siambensoe och Sumatrabensoe, inte särskilt väl åtskilda.
• Benzoin (eng. 2-hydroxy-1,2-diphenyl-ethanone. INCI-namn: Benzoin. CAS-nummer 119-53-9): Beskrivs inte närmare i INCI-listan. Använt som doftämne. Ingen IFRA-rekommendation om maxhalt.

Ersättning
• Här är det noga med råvaran - det ska vara siambensoe. Harts av sumatratyp kan vara iblandad.
• Falsk ambradoft görs genom att man blandar muskatellsalvia och benzoin - se essenskopior.
• För hudskyddande effekt av hartsämnena kan det vara bättre att använda bensoetinktur eller den rena hartsen.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Siamvarianten används också i kosmetika därför att den fungerar som antioxidant och har konserverande effekt.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 60-80 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Sägs sakna toppnot och ha gemensam mellannot och basnot. Träig och varm vaniljdoft med pudrig klang - sötare än styrax och med en karamellton som saknas i labdanum absolut men inte inte lika kådig som bensoetinktur. Bäst och mest luktar Siambensoe, Sumatrabenzoin är sämre,
Pengangbenzoin och Palembangbenzoin riktigt dåliga.
Flyktighet
Basnot - inte så stark men hållbar och envis, avdunstar långsamt
. På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 61-100 är basnoter, får benzoin värdet 100. Samma bedömning gör Tisserand på en likadan skala.  
Doftblandning
Fixatör av den typ av som fördröjer andra doftämnens avdunstning genom hög kokpunkt och molekylstruktur, den antas innesluta de övriga doftämnena i en skyddande hinna. Passar ihop med sandelträ, citrus (apelsin, citron) och andra friska dofter (cypress, enbär, gran, myrra, )kryddor (ingefära, koriander) inklusive de lite kådigare (copaivabalsam, frankincense, patchouli, tonka och allt med kumarin) och andra feta basnoter som ekmossa och perubalsam. Ger djup och sötma åt blomdofter (jasmin, lavendel, lindblom, ros, ylang-ylang),

Användning
Används som luktmaskör och doftämne i rengöringsmedel, hudkräm och parfym (upp till 0,8 %), t. ex. som fixatör i orientdofter och för att ge ännu mer sötma till dofter med den dyra lindblom

Som alla resinoider klibbar benzoin igen luftrenare och aromalampor. Outspädd torkar den in till gulbruna fläckar på textilier och även en rumsspray ger fläckar som är mycket svåra att få bort.
Religiös rökelse: Hartsen är urgammal som rökelsemedel i religiösa ceremonier.
• Rumsparfym: Hartsen går under namnet "den stora tröstaren" för doftens förmåga att samla, lugna och värma vid spänning, stress, irritation och insomningsbesvär och anses stärka hjärtat inte bara bildligt utan också bokstavligt. Dess narkotiskt lugnande kvalitet har gett den rykte som afrodisiakum.
Luftens element
• Luft, vatten, eld: I europeisk magisk praxis förknippas doften med både Venus' (luft, jord) sinnlighet och Mars' (eld) sexualitet.
• Jord: I det kinesiska medicinska systemet hör benzoin till energifasen Jord, som verkar genom mjälte-bukspottkörtel och magsäck och i obalans ger låg ämnesomsättning med vatten i kroppen, kalla händer och fötter, tankeslöhet, obeslutsamhet och en tendens till självömkan - mjältsjuka. Doften anses kunna stimulera till fasens positiva uttryck förnuft, förståelse och medkänsla.

• Vatten: Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver doften med termerna elementet Vatten och årstiden höst, förknippade med näring, det undermedvetna, kreativitet och fruktbarhet; dess verkningsfält antas vara framför allt känslolivet (snarare än intellektet eller kroppen). Andra dofter med denna harmoniserande verkan på känslolivet är t. ex. ambrette, fänkål, kalmusrot, koriander, labdanum, liquidambar (storax), en del sorters myrra (guggul), ros, stjärnanis, tolubalsam och tonkaböna.

Hudläkemedel
Fuktgivande, sammandragande (blodstillande), antiseptisk, sårläkande, stimulerande på nybildningen av celler - lugnande och läkande på skärsår, köldskador, eksem, psoriasis, inflammationer, irritationer, hudsprickor, ärr.
På torr, narig och sprucken hud, röd, irriterad och småsårig, och också för trött och glåmig.

Stimulerar blodcirkulationen lokalt, med värmande och muskelavslappnande effekt (härlig kvällsmassage) och lindrar värk av t. ex. reumatism och gikt.
Hartsen är känd i Frankrike som baume pulmonaire. Även hartsoljan är en bra slemlösare och kan masseras in på bröstet vid förkylning (hosta, bronkit, influensa, luftrörskatarr, även astma).
• Förkylningsblandning:
2-3 % = 4-5 droppar i 10 ml neutral olja.

Bra i ångbad särskilt vid hosta med mycket slem. Den är också vattendrivande, värmande och antiseptisk, användbar vid urinvägsinfektioner, bäst i ett sittbad.
• Sittbad: 5-10 droppar
: Som alla hartsoljor sätter sig benzoin på badkaret. Blanda den i en tensidbaserad badolja eller skaka ut i vanligt hårschampo så klibbar den mindre.
Fungerar problemfritt som tvålparfym, förutom att den får tvålen att mörkna - används därför mest i färgade tvålar.
Känslig hy kan irriteras. Ska inte överdoseras; den försiktige tar endast 0,25 % (5 droppar per dl i hudpreparat , oljor etc.). Det är inte nödvändigtvis bensoesyran som ger reaktionerna; känsliga allergiker kan reagera särskilt på rester eller tillsatser av syntetiska lösningsmedel. Förr användes bensoehartsen ofta ihop med tolubalsam och perubalsam. Särskilt den senare är en väldokumenterad allergen och känd för att ge korsreaktioner också på bensoeharts och benzoin, och mycket annat. Hartsoljorna tolubalsam resinoid och perubalsam resinoid ger inte samma reaktioner.
• För dem som används som doftämne är branschorganisationen IFRA:s rekommendation max 0,6 % "extrakt eller destillat (resinoider, absoluter, oljor)" i färdig produkt.

Mat och dryck
Resinoid av siambensoe är den sort som används mest för smaksättning. Finns i all sorts mat och dryck, inklusive desserter, bakverk och godis (upp till 0,014 %).
Invärtes bruk
Urindrivande och antiseptisk; bra vid urinvägsinfektion. 
Ogiftig.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Andersen (1998), Gentz och Lindgren (1946), Kinkele (2004), Kruskopf (1959), Lawless (1992), Lawless (1996), Leung (1980), Lindgren (1918), Meyer (1952), Naves (1947), Thompson (1928), Ullmark (1997). Flyktighetsskalor: Poucher och Howard (1974), Tisserand (1977), Valnet (1992).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 06 19).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eobenzoin.html
Datum: 2018 07 23 - Uppdaterad: 2009 11 29
Cookieinfo
Made with a Mac