Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Backtimjanessens


Moderväxt
Backtimjan (Thymus serphyllum) - se där om örtens historia.
Synonymer
Backtimjanessens, backtimjanolja, vild timjanolja
Farmakopénamn
Aetheroleum thymi serpylli, Oleum serpylli, Aetheroleum serpylli
CAS-nummer 84776-98-7
Thymus serpyllum oil ["essential oil obtained from the herbs"]
Engelska namn
Wild thyme oil, otto of wild thyme, essential oil of wild thyme, mother of thyme oil, creeping thyme oil, serpolet oil
Andra namn
Romanska språk
Huile de serpolet, huile essentielle de serpolet (franska)

Andra språk

Quendelöl, ätherisches Quendelöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Timjanolja - av odlad kryddtimjan, Thymus vulgaris.
Timjan coridoessens - av Thymus capitatus.
Extrakt - alla utdrag med lösningsmedel, som:
Backtimjantinktur - utdrag med alkohol.

Backtimjaninfusion - utdrag med vatten.

Tradition
Den första europeiska beskrivningen av oljan är från 1500-talet. Den utforskades i detalj tillsammans med vanlig timjanolja årtiondena 1880-1920 sedan man upptäckt deras effektivitet mot kikhosta. De visade sig vara verksamma på en lång rad bakterier och mot en del mikroorganismer 25 gånger mer effektiva än tidens främsta desinfektionsmedel fenol.
Framställning Ångdestillering, vanligen två gånger för renhet, av blommande ört ger 0,1-2,3 % av vikten i form av eterisk olja.
Ursprung
• Europa: Albanien, Turkiet, Spanien, Frankrike, Österrike.
• Nordafrika: Marocko.
Doftämnen
Terpener  
cymen  
eukalyptol (1,8-cineol)  
kamfen  
alfa-pinen  
terpinen (terpinen-4-ol)  
Alkoholer     
borneol  
geraniol  
karvakrol mycket
linalol  
tujanol  
tymol mycket
Beskrivning Färglös, ljusgul till orange olja som tjocknar med tiden. Aromatisk, brännande smak.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll • Hälften eller ända upp till 75 % av oljan består av fenol-alkoholerna karvakrol och tymol, båda giftiga, hudirriterande och starkt antiseptiska. Deras inbördes proportioner varierar med moderväxtens underart, kemotyp, klimat, växtplats, årstid m.m. Backtimjanolja hör därför till de starkare s.k. röda timjanoljorna av antingen tymol- eller karvakroltyp.
Ersättning • Backtimjanolja kan ersätta eller ersättas av "röd" timjanolja av tymol- eller karvakroltyp.
Hållbarhet Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Tjocknar med tiden. Oljan är i sig en antioxidant.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 65 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Frisk och lite träig örtdoft med ett friskt stänk som av terpentinolja. Utvecklas i värme - en bra sommardoft. 

Flyktighet
Toppnot, mellannot eller basnot - buden varierar.
På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 1-14 är toppnoter, ges värdet 9 till röd trädgårdstimjan, som backtimjan liknar till innehållet.
Doftblandning
Går bra ihop med andra friska dofter (basilika, enbär, enbarr, eukalyptus, niaouli, rosmarin, tallbarr), citrusdofter (bergamott, citron, mandarin), och också kryddnejlika och lavendel.
• Rumsparfym: Skärper tankarna, stärker viljan och nerverna - en doft för arbetsrummet.
• För luftvägarna, t. ex. i förkylningsångbad: Antiseptisk, virushämmande immunförsvarsstärkande, slemlösande, kramplösande och hostbefrämjande, utmärkt olja i förkylningstid (bihåleinflammation, hosta, bronkit, astma, grund andning). Den har varit närmast ett standardmedel vid olika typer av kramphosta och den mest använda eteriska oljan vid kikhosta.
insektsmedel:
Några droppar i tvättvatten ger ett bakteriedödande, insektsbortstötande och kryddoftande rengöringsmedel för skafferi och kylskåp.
Doftens element
• Vatten: I det kinesiska medicinska systemet hör backtimjan till energifasen Vatten, som verkar genom njurar, urinblåsa och inre sexualorgan och i obalans ger problem i dessa organ, hudutslag, rädsla och ängslighet. Oljan, särskilt masserad i nedre delen av ryggen, kan stimulera till fasens positiva uttryck mod, viljestyrka och äventyrlighet.
Hudläkemedel
Oljan är svampdödande och starkt antiseptisk, effektiv på bland annat stafylokocker (bakterier som ger hudinfektioner), meningokocker (hjärnhinneinflammation), tuberkelbakterier, difteribakterier, tyfusbakterier och mjältbrandsbakterier. I hudvård används den på akne, brännskador och andra sår, särskilt variga, insektsbett, eksem och blåmärken.
Salva, kräm, omslag etc. - inte mer än 2 %
Särskilt för fet hy, aknehy.
Gammalt rykte som som hårmedel, sägs vara bra för livlöst hår och förhindra håravfall. Den svampdödande effekten kan vara bra vid mjäll.
Tandvård Förr mycket använd i munvatten vid bölder och infektioner i tandkött och mun.
En massage med backtimjan sätter verkligen igång organismen när man är slö och däst. Redan Culpeper (1650-talet) beskriver den eteriska oljan som mycket värmande. Den sätter igång blod- och lymfcirkulationen och är vattendrivande. På grund av risken för hudirritation används oljan dock sällan i helkroppsmassage utan mest på mindre områden för sin värmande och kramplösande effekt på reumatiska smärtor, ischias, ryggskott och vrickningar. Till helkroppsmassage för musklerna är mejram ett bättre val.
• Massageolja: upp till 2 %
I förkylningsbad och ångbad för sin effekt på luftvägarna (se ovan under Rumsdoft). Stärker och stimulerar vid trötthet. 
Kan vara mycket irriterande på hud och slemhinnor. Mer än 1-2 % bör inte användas på hiden och inte alls på känslig eller skadad hud.

Mat och dryck
Essensen kan användas i mycket små mängder i matlagning - grönsaker, varmrätter. 
Invärtes bruk
Timjansirap har varit standardmedel vid kikhosta; verkan beror på alkoholerna tymol och karvakrol som är starkt antiseptiska. Ooljan är också ett magmedel - aptitstimulerande, gasfördrivande och maskfördrivande.
Giftighet En av de giftigaste eteriska oljorna. Ska undvikas på huden under graviditet och doseras försiktigt överlag.
Miljö
Olja finns av ört som odlats "traditionellt" och "ekologiskt"; backtimjan är en i huvudsak vildväxande ört.

Litteratur: Se t ex Culpeper (1976), Gattefossé (1993), Juneby (1999), Kilian (2007), Lindeberg (1982), Lndeberg (1988), Meyer (1952), Nielsen (1991), Piesse (1857), Valnet (1992). Flyktighetsskala: Poucher och Howard (1974).
Nätpublikationer: Gernot Katzer's spice pages (2006 04 15). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 11 22).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eobacktimjan.html
Datum: 2018 10 18 - Uppdaterad: 2010 02 16
Cookieinfo
Made with a Mac