Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Asafoetidaessens


Moderväxt
Asafoetida (Ferula asafoetida) - se där om växten och hartsen
Synonymer
Asafoetidaessens, asafoetidaolja, dyvelsträcksolja
CAS-nummer 90028-70-9
Ferula assafetida gum oil ["essential oil obtained from the gum"]
Engelska namn
Asafoetida oil, assafetida oil, essential oil of devil's dung, giant fennel oil

Farmakopéerna
Den eteriska oljan har inte varit officinell i Sverige, däremot hartsen - se om denna under moderväxten asafoetida.
Eterisk olja
Destilleras ur hartsen, som förutom eterisk olja (3-7 %) innehåller mycket harts- och gummi- och slemämnen (25-85 %).
Ursprung
• Asien: Indien, Iran.
Beskrivning Ljusgul till orangegul olja. 
Doftämnen
Terpener     
fellandren  
pinen  
Svavelämnen  
(R)-2-butyl-1-propenyl-disulfid  
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll • Det som framför allt ger den typiska lukten av djävulsskit är svavelämnen (disulider, trisulfider, en tetrasulfid), varav hälften är (R)-2-butyl-1-propenyl-disulfid. Det är liknande ämnen som gör färsk vitlök effektivt på bakterier och svamp.
Hållbarhet Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Sällan eller aldrig hos svenska importörer eller i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Mycket stark doft, unket lökaktig, beskriven av sitt namn dyvelsträck = djävulsskit. Dock finns sötma i botten.

Flyktighet
Troligen basnot.

Användning
Fixatör som kan förekomma i små mängder i rosdofter och orientdofter

• Rumsparfym: Inandad eterisk olja är kramplösande. Röken från den brända hartsen har använts både i Europa och Asien som kramplösare på tarmar och luftvägar. Effekten är kraftfullt avslappnande och lugnande. I Asien, bland annat bland shamaner i Tibet, har röken varit viktig som magisk rökelse mot häxor, spöken och onda andar som gör en galen.
Insektsmedel: Fungerar på lite större djur - hundar, katter, rådjur och harar lär avsky doften.
Doftens element
• Jord: I europeisk magisk praxis förknippas doften, som många andra hartsdofter, med Saturnus (jord).
• Jord: Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver doften med termerna elementet Jord och årstiden vinter, förknippade med bevarande, struktur och verklighetssinne; dess verksamhetsfält antas vara framför allt intellektet (snarare än käslolivet eller kroppen). Dofter med denna stabiliserande verkan på intellektet är ovanliga.

Hudläkemedel
Hartsen har använts tinkturer, plåster och andra beredningar för huden. Verkan ansågs hudstimulerande.
Oljan irriterar sällan huden, men den torkade mjölksaften har använts som hudretande och stimulerande medel - det är möjligt att en hel del av ämnena i hartsen inte överlever destilleringen.

Mat och dryck
Oiljan används i mycket små mängder (upp till 0,004 %) för att ge lökdoft åt charkuterier, bakverk, kryddor och drycker. Den lär ingå i Worcestershire-sås. Smulad harts är given i indisk mat.
Invärtes bruk
Den eteriska oljan har inte använts medicinskt i Sverige, däremot hartsen som kramplösande och slemlösande medel för tarmar och luftvägar - se under moderväxten asafoetida.
Inte ansedd som giftig.

Litteratur: Se t ex Gattefossé (1993), Gentz och Lindgren (1946), Jönsson och Simmons (1935), Kinkele (2004), Lawless (1992). Lindgren (1918), Ljungdahl (1953), Meyer (1952), Pharmacopea Svecica I (1775), Svenska farmakopén VIII (1901).
Nätpublikationer: Gernot Katzer's spice pages (2005 03 29). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 11 22).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eoasafoetida.html
Datum: 2018 04 22 - Uppdaterad: 2009 11 29
Cookieinfo
Made with a Mac