Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Arnikaessens


Moderväxt
Arnika (Arnica montana) - se där om historia.
Synonymer
Arnikaolja, arnicin
Farmakopénamn
Oleum arnicae, Aetheroleum arnicae
CAS-nummer 68990-11-4
Arnica montana flower oil ["essential oil obtained from distillation of the flowers"]
Engelska namn
Arnica oil, arnica flower oil, essential oil of arnica flower, leopard's bane oil, wolf's bane oil
Andra namn
Romanska språk
Huile d'aronique, huile essentielle d'aronique, essence d'aronique (franska)
Andra språk
Arnikaöl, ätherisches Arnikaöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Extrakt - alla utdrag med lösningsmedel, som:
Arnikatinktur - utdrag med alkohol. Weleda kallar t. ex. sin tinktur arnikaessens.

Arnikaolja - utdrag med olja.

Framställning Ångdestilleras ur blommorna som innehåller 0,1-1 % eterisk olja.
Doftämnen
Terpener flera
Alkoholer  
tymol  
Laktoner  
helenalin  
dihydrohelenalin  
Estrar  
ester av helenalin 0,4-0,8 %
ester av dihydrohelenalin
Kumariner  
arnicin  
Organiska syror  
kaffesyra  
kanelsyra  
Beskrivning Gulorange klar olja. Det kan också förekomma att den har blågrön fäg - gammal och oxiderad?
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol (arnikatinktur) och vegetabiliska oljor
(arnikaolja).
Innehåll • Terpener av både mono- och seskvityp.
• Man har funnit att det som framför allt har antibiotisk och antiinflammatorisk effekt är ett par ovanliga laktoner, helenalin och dihydrohelenalin och deras estrar. .
• Oljan får sin mörkgula färg av fettlösliga gulröda färgämnen av typen xantofyller (zeaxanthin, astragalosid, iso-quercitrosid).
Varianter • Rotolja: Eterisk olja destilleras också ur arnikans rot som innehåller mer än blomman (0,5-1,5 %) och är mörkare gul.
Hållbarhet Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt, och särskilt i detta fall utom räckhåll för barn.
Inköp We don't sell, we tell!
Det närmaste man kommer i Sverige är arnikatinktur.

Doftbeskrivning
Kryddig söt örtdoft - påminner om te och kamomill

Flyktighet
Antagligen en basnot.
Doftblandning
Används i chypresdofter, tobaksdofter, läderdofter, örtdofter. 
Hudläkemedel
Inflammationshämmande och granulationsbefrämjande, vilket gör att oljan snabbar på läkning av sår, särskilt variga och inflammerade. Även antiseptisk, klådstillande och smärtstillande.
Oljan har också använts som retande medel - genom att irritera huden blir den mer genomtränglig för ämnen som appliceras på den.
Bra för oren hy. 
Tandvård I munvatten vid inflammationer i mun och svalg.
Framför allt använd i kompresser, kalla omslag och massage på sträckningar, slag- och stötskador, krosskador, senbristningar, muskelskador, svullnader, alla slags blodutgjutningar och blåmärken
Känsliga personer kan få eksem av arnika och även mindre känsliga kan drabbas av detta vid långvarigt bruk. Ska inte användas på stora sår. Oljan är också fotosensibiliserande och ska inte användas före solbad. Outspädd essens kan irritera huden, orsaka lätt inflammation med blåsbildning och t.o.m. vävnadsdöd.

Mat och dryck
Inte så vanligt, men förekommer i små mängder i godis, desserter och drycker (0,03-0,04 %).
Invärtes bruk
Sällan använd invärtes, även om de ingående estrarna bl. a. bidrar till att lindra gikt och reumatism.
Ja. Det är just de antibiotiska och antiinflammatoriska estrarna som är giftiga, bl. a. kan de skada hjärtat. Arnikatinktur tagen invärtes har dödat inte så få människor och den rena eteriska oljan är förstås ännu giftigare.

Litteratur: Se t ex Bergmark (1983), Gattefossé (1993), Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1977), Juneby (1999), Lawless (1992). Leung (1980), Lindgren (1918), Nielsen (1991).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 11 22).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eoarnika.html
Datum: 2018 11 18 - Uppdaterad: 2009 11 29
Cookieinfo
Made with a Mac