Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Apelsinblomsessens


Moderväxt
Apelsin (Citrus aurantium var. dulcis = Citrus sinensis) - se där om trädets och fruktens historia
Synonymer
Apelsinblomsolja, apelsinblomolja, söt apelsinblomsolja, falsk neroli, neroli portugal, portugalolja
Farmakopénamn
Oleum aurantii florum, Aetheroleum aurantii florum, Aetheroleum floris auranti
CAS-nummer 8028-48-6
Citrus aurantium dulcis flower oil ["volatile oil obtained from the flowers"]
Engelska namn
Orange flower oil, sweet orange flower oil, neroli Portugal, neroli petale 
Förväxlingsrisk
Apelsinskalsessens, portugalolja - pressad ur apelsinskal
Ett tiotal andra extrakt ur apelsinträd med samma CAS-nummer - se under apelsinskalsessens
Pomeransessens - portugalolja, pressad ur pomeransskal
Orangeblom absolut - extraherad ur pomeransblomma

Neroli - destillerad ur pomeransblomma

Den eteriska oljan ska ha använts inom ayur veda-medicinen i Indien redan runt år 1000 f. K.r för att behandla ångesttillstånd och sömnlöshet - den kan ha framställts genom att blommorna kokats ur i vatten och oljan som flutit upp samlats in. Den första europeiska beskrivningen av oljan är från 1600-talet. I modern tid har apelsinblomsoljan kommit i skuggan av pomeransblomsoljan (neroli) som den ofta utges för eller misstas för att vara.
Afrika
Redan på 1830-talet odlade Grasse-firmor apelsinträdet och destillerade blommorna i anläggningar i den nyannekterade franska kolonin Algeriet.
Farmakopéerna
"Apelsinblomsolja" på apotek har varit neroli.
Destilleras ur blommorna. 
• Olöslig i vatten.
• Löslig 95 % alkohol och vegetabiliska oljor.
Ersättning
Oljan får ofta ersätta den dyrare neroli. Se även där för nerolisprit, esprit de neroli.
• Orangeblomsextrakt, extrait de fleur d'orange enligt Piesse (1857): 600-900 gram pomada av apelsinblommor får dra i 1 liter vinsprit två veckor.
Hållbarhet Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Försvagas snabbt - använd inom ett år. 
Inköp We don't sell, we tell!
Sällan eller aldrig hos svenska importörer och eller i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Lik äkta nerolis friska citrus.

Flyktighet
Mellannot.

Användning
Finns i många citrusdofter, blomdofter och orientdofter.
Rumsdoft • Rumsparfym: Studier på 1950-talet visade att oljan i förångad form var särskilt effektiv mot stafylokocker (bakterier som ger hudinfektioner) och colibakterier (magsjuka).
Hudvård Insektsmedel
En droppe outspädd olja dödar skabbkvalster på några minuter, enligt Jean Valnet.
"Portugalolja" i t. ex. portugalhårvatten och colognen portugalvatten kan vara gjord med denna olja, apelsinessens eller pomeransessens - man har tagit vad man haft.

Mat och dryck
Pröva en droppe i te - det är apelsinblomma som ger doften i Orange Pekoe.
Inte omtalad som giftig.

Litteratur: Se t. ex. Jones (2010), Valnet (1992).
Nätpublikationer: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 11 22). Making of America Books: Piesse (1857): The art of perfumery (2008 08 08).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eoapelsinblomma.html
Datum: 2018 06 19 - Uppdaterad: 2010 09 23
Cookieinfo
Made with a Mac