Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Apelsinessens


Moderväxt
Apelsin (Citrus aurantium var. dulcis = Citrus sinensis) - se där om trädet och frukten genom tiderna.
Synonymer
Apelsinolja, apelsinskalsolja, portugalolja
Farmakopénamn
Oleum Portugallicum, Oleum aurantii corticis, Oleum aurantii dulcis, Aetheroleum aurantii dulcis s. Portugállicum, Aetheroleum portugallicum
CAS-nummer • 97766-30-8, 8028-48-6 (Citrus sinensis = Citrus aurantium dulcis)
• 97766-30-8 (Citrus sinensis, Valencia)
• 8028-48-6 (Citrus aurantium L. var dulcis = Citrus sinensis)

• Citrus sinensis peel oil expressed ["essential oil expressed from fresh the epicarps of the Sweet Orange Valencia, Citrus sinensis (syn: Citrus aurantium dulcis)"]
• Citrus sinensis Valencia peel oil expressed ["essential oil expressed from the epicarps of the sweet orange, Valencia, Citrus sinensis"]
• Citrus aurantium dulcis peel oil expressed ["essential oil expressed from the fresh epicarps of the Sweet Orange, Citrus aurantium L. var. dulcis L. (syn: Citrus sinensis)"]

Engelska namn
Orange oil, sweet orange oil, expressed orange oil, cold pressed orange oil, essence of orange, orange peel oil, sweet orange peel oil, oil of orange peel, essential oil of orange peel, sweet orange peel oil, portugal orange oil, China orange oil, essence of Portugal, Portugal orange oil, oil of neroli Portugal, otto of orange
Andra namn
Romanska språk
Huile d'orange douce, essence d'orange douce, huile essentielle d'orange, essence de Portugal (franska), Arancia dolce essenza (italienska), essência de Laranja (spanska)
Nordiska språk
Appelsinolie (danska), appelsinolje (norska)
Andra språk
Apfelsinenöl, ätherisches Apfelsinenöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Apelsinblomsolja, falsk neroli - destillerad ur apelsinblomma.
Orangeblom absolut - extraherad ur pomeransblomma
Neroli - destillerad ur pomeransblomma
Pomeransolja, bitterapelsinolja, portugalolja - destillerad ur pomeransskal
• Ytterligare åtta extrakt ur apelsinträdets skal, blomma och frö delar CAS-nummer med de pressade skaloljorna - se Varianter nedan.

Den första europeiska beskrivningen av oljan är från 1500-talet. På 1680-talet kallas den neroli. De två har ofta förväxlats trots att det varken handlar om samma växt eller växtdel. Idag är apelsinoljan en av de absolut mest sålda eteriska oljorna och doften sägs vara världens mest älskade.
Farmakopéerna
Apelsinskalsolja var officinell i USA under 1880- och 90-talen (U.S.P. 1880) och omfattade då både apelsinolja och pomeransolja.
Pressning av fruktskal och fruktvägg ger 0,3-2 % av skalvikten som eterisk olja.
Ursprung
• Europa: Italien (i en amerikansk läkemedelshandbok från förra sekelskiftet meddelas att siciliansk olja är den bästa apelsinoljan), Spanien, Frankrike, Cypern.
• Afrika: Tunisien, Marocko, Sydafrika.
• Amerika: USA, Brasilien.
• Asien: Israel.
Beskrivning Tunn, ljust till mörkt orange olja som kan ge lösningar gul färg. Handpressad olja blir mörkare än maskinpressad, ända till brunaktig. Smakar till skillnad från pomeransolja inte beskt. Kokpunkt 173°.
Mått och vikt 100 ml väger 84-85 gram. 1 ml = 25-40 droppar.
• 100 gram = 119-118 ml.
Doftämnen
Terpener  
D-limonen upp till 90 %
Alkoholer     
linalol  
terpineol  
Aldehyder  
citral  
citronellal  
dekylaldehyd 1-2 %
oktanal  
Estrar  
nerylacetat  
Kumariner  
bergapten  
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Lättlöslig i 7 volymdelar 90 % alkohol, 4 volymdelar 94 % alkohol och under alla förhållanden i ren alkohol. Lösningen blir vanligen oklar p.g.a. rester av ickeflyktiga vaxämnen.
• Löslig i vegetabiliska oljor, flytande paraffin, lika delar 85 % ättiksyra.
• Apelsinessens är det mest effektiva lösningsmedlet för bivax. Också utmärkt för att lösa etikettklister och färg från tuschpennor - det är limonen som löser.
pH och inkompatibiliteter
• Alkohollösning 20 % (1 del olja i 4 delar 94 % alkohol) har neutral reaktion (pH 6-8).
Innehåll • Monoterpenen D-limonen kan utgöra 90 % av oljan. Det är denna som oxideras när oljan åldras.
Karotener ger färg. Flavonoider och pektin i skalet tros vara det som gör oljan bakterie- och svampdödande.
• Relativt mycket vaxrester = fruktvaxer av den typ som används i hårvårdsmedel, särskilt i ekologiska oljor. 
Varianter

• Terpenfri apelsinskalsolja (Oleum aurantii deterpenatum): Genom att vakuumdestillera eller extrahera skaloljan kan man specialsy innehållet av terpener (av mono- och seskvityp), kumariner och vaxer och därmed oljans doft, doftstyrka, färg, löslighet, hållbarhet m.m. Med i stort sett allt borttaget får man en klargul till orangegul rest av i huvudsak alkoholer och med minst 18 % aldehyder. Doften är skarpt aldehydisk och inte lik skaloljan. Oljan har 40 gånger starkare dofteffekt än vanlig apelsinolja, löses mycket lätt i lika volymdelar 90 % alkohol (lika volymdelar eller mindre) och lätt i 70 % (3 volymdelar). Används som ersättning för neroli i cologne. Om man låter en del av monoterpenerna vara kvar får man en färglös till ljusgul olja med frisk, söt och skallik doft, 6-15 gånger starkare än vanlig olja och rätt bra löslig i 70 % alkohol.
• Ångdestillerad apelsinskalsolja: Framställs i USA och Medelhavsländer. Ljus, ibland helt färglös med söt lätt doft, inte lika djup som den pressade oljan. Dåligt hållbar, antioxidationsmedel måste tillsättas. Mer hudirriterande än pressad olja (innehåller mycket limonen) och fotosensibiliserande. Inte användbar som smakämne eller doftämne. Olöslig i vatten, löslig i olja - används i rengöringsmedel, ren som lösningsmedel för oljefärger (citrusterpentin).
• Blodapelsinolja: Ännu mer upplivande och fylligare i doften - "med övertoner av hallon och jordgubbar", beskriver någon.
Eterisk olja ur andra delar än skal
• Fruktolja: Ångdestilleras ur hela frukten eller fruktresterna sedan man gjort juicekoncentrat, framför allt i USA. Doften blir pudrig eller skarp och bitter, inte frisk. Oxideras fort; antioxidanter måste tillsättas.

Bladolja, apelsin petitgrain (Oleum Portugallicum): Destilleras ur trädets blad. På apotek förr benämnd Oleum Portugallicum, som många andra citrusoljor. Domineras av estrarna linalylacetat och geranylacetat. Mycket lite framställs.

Ersättning
• Kan delvis ersätta neroli i cologne.
• I colognerecept kan man också pröva att ersätta apelsinoljan med petitgrain.
• Utspädning med andra oljor känns framför allt igen på terpentinlukt, som kommer av terpenen pinen.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt (under 25°) och lufttätt. Oxideras snabbt och bör därför användas inom ett år. Längst håller oljan om den förvaras i kylskåp. Slut till flaskan väl; apelsindoft hör till de ämnen som överförs lättast på omgivande livsmedel.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 25-80 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker. Ungefär dubbla priset i kläd- och kosmetikakedjors butiker.

Doftbeskrivning
Klar, frisk, varm och söt fruktdoft - som en nyskalad apelsin. 
Ska inte utveckla terpentinlukt.
Flyktighet
Toppnot - märks snabbt och avdunstar fort. På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 1-14 är toppnoter, får apelsinolja värdet 11.

Doftblandning
Passar med citrus (apelsinblomma, bergamott, citron, neroli, petitgrain, pomerans), andra friska dofter (cypress, enbär, frankincense, gran, myrra, rosmarin, tallbarr) och kryddor (kanel, kardemumma, kryddnejlika, muskot, svartpeppar). Går också bra ihop med söta dofter (benzoin, geranium, lavendel, muskatellsalvia, ylang-ylang) och mycket bra med sandelträ.

Användning
Används för att parfymera tvättmedel, kräm och kosmetika. Används i citrusdofter, cologne (apelsin eller pomerans bildar med bergamott, neroli, citron och rosmarin det klassiska toalettvattnet, 4711 Kölnervatten) och  är oftare än man kan tro hjärtat i blomdofter.
I en dansk doftundersökning (Styhr Petersen, 1977) upplevde 63 % av försökspersonerna apelsindoft som behaglig medan 29 % tyckte att den var obehaglig.
• Rumsparfym: Lugnar och lyfter sinnesstämningen vid stress, oro, depression, spänning, nervöst illamående - man blir glad. I Asien och Mellanöstern anses apelsin sedan gammalt vara ett bra medel vid melankoli. Pröva den vid spänningshuvudvärk; i sovrummet kan den vara till hjälp vid insomningsbesvär. Doften passar nästan överallt. Med lavendel och neroli får man en frisk och lugn doft som kan passa i barnkammaren, med kryddpeppar, lagerblad eller kanel en hetare doft för vinterfesten. En given julolja, t. ex. med kryddnejlika. Studier på 1920-talet visade att oljan i förångad form var särskilt effektiv mot meningokocker (bakterier som ger hjärnhinneinflammation), stafylokocker (hudinfektioner) och tyfusbakterier.
Italienske professorn Paolo Rovesti som studerade eteriska oljors effekter på psykiskt sjuka på 1970-talet fann att bergamott, citron och apelsin kunde framkalla bortträngda känslor och minnen (samma resultat skulle nog lavendel ge hos engelsmän och kanske kardemumma hos svenskar). En amerikansk läkemedelsförteckning från förra sekelskiftet beskriver apelsin- och pomeransolja som narkotiska: "De som tillverkar oljan drabbas av förvirring, muskelsvaghet, neuralgi, huvudvärk, oregelbunden matsmältning, hudrodnad, blemmor och hudblåsor".
Doftens element
• Trä: I det kinesiska medicinska systemet hör apelsin till energifasen Trä, som verkar genom lever och gallblåsa och i obalans ger irritation, ilska, stela leder och spända muskler särskilt i huvud och käke. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck ordning, tålamod och framsynthet.
Hudläkemedel
Verksam på bakterier och svamp, ökar blodcirkulationen, vilket har en upplivande effekt. I cerat på munsår. I fotkräm eller hudolja kan apelsinolja, särskilt blodapelsin, användas för peelingeffekt (luckrar upp tjock och skrovlig hud).

Rengöringsmedel
0,4 % apelsinolja (8 droppar per dl) dödar tuberkelbakterier.
Normal och fet. Särskilt uppfriskande och renande för aknehy och trött, glåmig och plufsig hy, t. ex. i ansiktsvatten
Apelsinolja ingick med andra citrusoljor i de Portugalhårvatten som användes av varenda frisör en bra bit in på 1970-talet. Sägs vara stimulerande för hårbottnen.
Tandvård Används vid sjukdomar i munnens slemhinnor, t. ex. i munvatten vid inflammerat tandkött.
• Uppfriskande och avslappnande i massageolja, vid muskelvärk särskilt verksam (och väldoftande) tillsammans med svartpeppar.
• Stimulerar blod- och lymfcirkulation, vilket kan vara till hjälp vid ödem, svullnader och tillfälliga vätskeansamlingar, som i benen under graviditet, och till massage på celluliter
• Apelsinolja är också allmänt befrämjande för matsmältningen: förstoppning, gaser, kolik, magkatarr, illamående, åksjuka. Massera på magen med cirklande rörelser.
Ur ett apelsinbad stiger man upp glad och solig. Var försiktig med doseringen - börjar det klia är det dags att duscha. Oljan är utmärkt vid förkylning och luftrörskatarr, vintertid bäst ihop med varma kryddoljor med samma effekt, som svartpeppar, som också måste doseras försiktigt. I ett fullt badkar tag max 4 droppar sammanlagt, till barn 1-3 droppar.
Fungerar inte särskilt bra som tvålparfym, även om den används - måste kombineras med andra ämnen och fixeras mycket väl. Fungerar antiseptiskt i tvål men får den att mörkna, varför man använder den mest i färgade tvålar.

Hudirriterande, vilket man vetat i årtionden. Särskilt när oljan börjat åldras kan den irritera och ge överkänslighetsreaktioner p.g.a. oxiderat limonen. Max 2 % i hudvårdsprodukter är en bra tumregel. Inte så tvärsäkert fotosensibiliserande, trots att den innehåller kumariner (destillerad olja kan däremot vara det). Bergaptenfria citrusoljor finns, på engelska märkta FCF (Furo Coumarin Free).
• Branschorganisationen IFRA:s rekommendation: Max 15 ppm (15 mg per kilo) bergapten (5-MOP) i produkter som ska användas på hud som utsätts för sol och som lämnas kvar, d.v.s. inte ska sköljas bort, och max 1 ppm (1 mg per kilo) i solskyddsmedel och i preparat som ska snabba på pigmenteringen ("bronzing"). Om också andra fototoxiska ämnen ingår i produkten, bör den totala halten inte överstiga den rekommenderade maxhalten - eller, f
ritt fram för tolkning: "In the presence of other phototoxic ingredients, the sum of concentrations (expressed as % of the respective maximum levels) shall not exceed 100 %." En äldre rekommendation var max 0,6 % apelsinolja i färdig produkt.


Mat och dryck
Oljan används för att smaksätta all möjlig mat, inklusive frukostflingor, söta såser och grönsaksrätter (mindre än 0,045 % = 10-30 droppar per kilo). Passar också bra i drycker - en droppe i en kopp te, i iskuber.
Invärtes bruk
Apelsinskal har lång tradition inom både västerländsk och österländsk medicin. I Kina används torkade apelsinskal för att stimulera aptit och lösa slem vid förkylning. Den eteriska oljan kan reglera oregelbundna och nervösa tarmrörelser, hjälpa vid både förstoppning och diarré och mot åksjuka. Urindrivande. Lugnar nervsystemet, piggar upp, stärker immunsystemet, renar blodet. Tinktur på skalen är ett gammalt smakmedel i läkemedel.
Ja, barn har dött av stora doser och kan förgiftas redan av att äta apelsinskal. Långvarigt invärtes bruk av oljan kan ge kronisk förgiftning - se ovan under Rumsdoft.
Miljö
Olja från ekologiskt odlad apelsin finns att få. Den eteriska oljan är godkänd som Bra Miljöval av tillsatsämnen.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Andersen (1998), Gattefossé (1993), Hiltunen (1999), Lawless (1992), Lawless ( 1996), Leung (1980), Lindgren (1918), Meyer (1952), Naves (1947), Pharmaca Composita (1896), Piesse (1857), Ullmark (1997), Valnet (1992). Flyktighetsskala: Poucher och Howard (1974).
• Artiklar: Anna-Britta Ståhl: Aromatiska oljor piggar upp: En doftlampa, ett värmeljus och några droppar eterisk olja kan lindra krämporna (Dagens Nyheter 1998 09 26). Magi på flaska (Elle, 2000:4).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). SNF Bra Miljöval: Biological additives (2005 07 20). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 11 22).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eoapelsin.html
Datum: 2018 09 25 - Uppdaterad: 2009 11 29
Cookieinfo
Made with a Mac