Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Ambretteessens


Moderväxt
Ambrettebuske (Abelmoschus moschatus = Hibiscus abelmoschus)
Synonymer
Myskfröolja, myskkornolja, bisamkornolja, bisamfröolja, abelmuskolja
CAS-nummer 84455-19-6
Hibiscus abelmoschus seed oil ["essential oil distilled from the seeds"]
Engelska namn
Abelmusk, ambrette oil, ambrette seed oil, musk seed oil, musk mallow essential oil, muskmallow oil, essential oil of musk seed, Egyptian alcee oil, sunset hibiscus seed oil, target-leaved hibiscus oil,musk ambrette, amber oil
Andra namn
Romanska språk
Huile d'ambrette (franska)
Förväxlingsrisk
Liquidambar - från ambraträdet 
Ambra - från ambravalen
Mysk - från myskhjorten

Ambrettefrön har haft medicinsk användning i bl. a. Indien och Europa. Den eteriska oljan ur dem är framför allt en exklusiv parfymartikel.
De krossade fröna ångdestilleras, vilket ger 0,2-0,6 % eterisk olja. Olika fraktioner tas ofta undan under processens gång.
Ursprung
Oljan destilleras vanligen i Europa och USA av frön importerade från Asien (Indien, Java), Amerika (Brasilien, Martinique) eller Afrika (Seychellerna).
Ljusgul, gulbrun till lätt röd olja som stelnar i rumstemperatur.
100 ml väger 90-92 gram. 100 gram = 111-109 ml.
• Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol.
• Löslig i vegetabiliska oljor.
Innehåll
• Inte mycket är känt om oljan mer än att doften kommer av ett par terpenalkoholer. Det som är eftertraktat är ambrein (ambrain, ambrettolid, ambrafett), ett derivat av kolesterol som också finns i ambra.
• Doftämnet är alltså direkt kopplat till fett som finns i oljan. Detta härsknar lätt. Vanligen tillsätts 10-50 % alkohol för att förhindra detta och samtidigt hålla oljan flytande.
Doftämnen
Alkoholer     
ambrein     
farnesol     
Varianter
• Fraktioner av eterisk olja: På grund av risken för härskning används ofta fraktioner av oljan (ibland kallade ambrette absolut) i parfymeri.
• Ambrette absolut, ambrette resinoid: Extraheras ur fröna med alkohol, petroleumeter eller bensen. Man får ut 10-15 % av frönas vikt i form av en resinoid (hartsolja). Den är till 80 % löslig i alkohol och mycket hållbar men används inte mycket.
Ersättning
• Används till att ersätta, förfalska och förstärka mysk och ambra.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Måste mogna i månader innan den får rätt doft. Härsknar lätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Dyr - importörer av eteriska oljor tar runt 165 för 1 ml. Förs inte av hälsokostbutiker som annars brukar ha eteriska oljor.

Doftbeskrivning
Pudrig, söt och blommig doft av ambra och mysk med ett friskt träinslag - påminner lite om konjak; andra har jämfört med övermogen frukt.

Flyktighet
Basnot, mycket hållbar.

Doftblandning
Endast små mängder behövs. Går bra ihop med söta dofter (kokos, labdanum, muskatellsalvia, ros) och en del friskare (frankincense, neroli, cypress) och tyngre (patchouli, sandelträ
).
Användning
I dyra orientaliska dofter, tobaksdofter, mossdofter. 
Rumsdoft • Rumsparfym: Doften anses av tradition vara afrodisiakisk och lugnande.
Doftens element
• Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver doften med termerna elementet Vatten och årstiden höst, förknippade med näring, det undermedvetna, kreativitet och fruktbarhet; dess verkningsfält antas vara framför allt känslolivet (snarare än intellektet eller kroppen). Andra dofter med denna harmoniserande verkan på känslolivet är t. ex. benzoin, fänkål, kalmusrot, koriander, labdanum, liquidambar (storax), en del sorters myrra (guggul), ros, stjärnanis, tolubalsam och tonkaböna.
Ingen känd användning, även om det i Linnés Materia medica (1787) sägs att fröna brukas mot hudsjukdomar och att denna användning är att rekommendera.
Används i aromaterapeutisk massage för sin kramplösande verkan och på smärtande muskler. Anses vara en bra olja vid spänning och stress. Doften är sedan gammalt ansedd som ett afrodisiakum med "erogena" kvaliteter.
Fungerar problemfritt som tvålparfym
Inte hudirriterande.
• Branschorganisationen IFRA:s rekommendation: Bör inte användas i kosmetika p.g.a. risken för ljuskänslighetsreaktioner.

Mat och dryck
Fröna används som matkrydda i hela orienten och i arabländerna kryddar man kaffe med dem. I västvärlden förekommer den som smakämne i likör och godis.
Invärtes bruk
Fröna används i traditionell indisk medicin bl. a. för hjärt- och magåkommor och matsmältningsproblem. De har varit officinella i en del gamla europeiska farmakopéer, bland annat som afrodisiakum.
Ingen känd.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Gentz och Lindgren (1946), Kinkele (2004), Lawless (1992), Lindgren (1918), Meyer (1952), Naves (1947), Pharmacopoea Svecica I (1775), Poucher och Howard (1974), Thompson (1928).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 11 22).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eoambrette.html
Datum: 2018 08 21 - Uppdaterad: 2009 11 29
Cookieinfo
Made with a Mac