Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Älgörtsessens


Moderväxt
Älgört (Filipendula ulmaria = Spiraea ulmaria)
Synonymer
Älgörtsolja, spireaolja, flyktig spireaolja
Engelska namn
Essential oil of meadowsweet, ularia oil

Framställning Ångestillering av blommande ört. Blommorna innehåller ca 0,2 % eterisk olja men också bladen har doft, "som kan bli så stark att man den knappt fördraga kunde" (Linné).
Ursprung

• Vanligen från Frankrike.
Doftämnen  
Alkoholer  
bensylalkohol  
fenyletylalkohol  
Estrar  
metylsalicylat  
Aldehyder  
anisaldehyd  
heliotropin  
salicaldehyd 75 %
vanillin  
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol.
• Löslig i vegetabiliska oljor.
Innehåll • Dominerande doftämnen är blom- och bittermandeldoftande salicaldehyd kompletterat med friskt metylsalicylat. Resten är små mängder söta aldehyder och alkoholer.
• Därtill innehåller oljan små mängder av ämnen som inte är doftämnen; glukosider som primveros, gaulterin och spiraeosid och bioflavinoiden quercitin
Hållbarhet Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Ersättning • Extrakt av blommor och hel ört (INCI-namn: Spirea ulmaria flower extract, Spirea ulmaria extract, båda med CAS-nummer 84775-57-5) används också som hudvårdande ämnen.

Inköp We don't sell, we tell!
Mycket dyr; finns bara utspädd (20 % i rosmarinextrakt). Svenska importörer tar runt 55 kr för 5 ml av denna blandning. Sällan eller aldrig i hälsokostbutiker som annars för eteriska oljor.

Doftbeskrivning
Bedövande söt, honungslik - inte olik lindblom.
Flyktighet
Basnot.
Hudläkemedel
Uppges vara antiseptisk och sammandragande och används därför i sårsalva på svårläkta sår. Enligt Culpeper på 1650-talet är alla slags vattenutdrag på de färska älgörtsblommorna bra på sår.
Oljan används ibland i massage vid reumatiska besvär, kanske i tanken att salicylsyra ska smärtstilla - det gör det ju när man dricker vattenutdrag på örten.

Invärtes bruk
Vatten- och spritutdrag på älgört är (tack vare att växtens glukosider omvandlas till salicylsyra i kroppen) febersänkande, svettdrivande, urindrivande och antiseptiskt. De har använts vid blåskatarr och som inflammationshämmande medel vid mag- och tarmkatarr. Inga uppgifter om invärtes bruk av den eteriska oljan, som bör bli rätt annorlunda.
Miljö
Finns att få från ekologiskt odlad ört.

Litteratur: Se t ex Culpeper (1976), Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1999), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Ljungdahl (1953), Nielsen (1991).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 11 22).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eoalgort.html
Datum: 2018 10 18 - Uppdaterad: 2009 11 29
Cookieinfo
Made with a Mac