Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Åkermyntaessens och japansk pepparmyntsessens


Moderväxt
Åkermynta med varieteter:
1) Mentha arvensis
2) Mentha arvensis var. piperascens
Synonymer
1) Åkermyntaolja
2) Japansk pepparmyntsolja, japanmyntaolja, japanmynta
CAS-nummer 1) 90063-97-1
1) 68917-18-0
2) 91722-84-8
1) Mentha arvensis herb oil ["essential oil obtained from the herbs"]
1) Mentha arvensis leaf oil ["the oil derived from the leaves"]
2) Mentha arvensis piperascens herb oil ["essential oil distilled from the herbs"]
Engelska namn
1) Field mint oil, horse mint oil, peppermint oil arvensis, peppermint oil, wild pennyroyal oil, cornmint oil (USA), mint oil (USA)
2) Japanes peppermint oil, Japanese mint oil, essential oil of Japanese peppermint oil, Japanese mint oil, peppermint oil arvensis, Brazilian mint oil
Förväxlingsrisk
Mentol: I början av 1900-talet kallad japansk pepparmyntolja, kinesisk pepparmyntolja.
Pepparmyntsessens
Citronmyntaessens
Pennyroyalessens - oljan av åkermynta kallas ibland wild pennyroyal oil
Grönmyntaessens - eng. Spearmint oil

1) Åkermyntaolja
Olja av åkermynta existerar knappast, ja, knappast ens åkermyntan själv, som blev bortglömd när pepparmyntan slog igenom för några århundraden sedan.
2) Japansk pepparmyntsolja
Det mesta av dagens äkta mentol kommer från japansk pepparmynta. Den har använts som mentolråvara sedan 1700-talet. Inte heller oljan är så ny som man kan tro; i Europa har den använts i årtionden och i USA under hela 1900-talet. 75 % av världens pepparmyntsolja är japansk.
Farmakopéerna
2) Japansk pepparmyntsolja
Den myntaolja som är officinell i Japan och Kina. I Sverige har det varit pepparmyntsolja, men den olja som brukar plockas fram idag på apoteken till jul är japansk pepparmyntsolja.
2) Japansk pepparmyntsolja
Ångdestillering av blad eller hel ört, skördad strax före eller under blomningen. Som med vanlig pepparmynta får örten torka lite först. I Japan får man mest ur mynta som fått torka 2-3 år. Utbytet är 1-2 % av växtens vikt i form av eterisk olja; används bara bladspetsarna får man ut upp till 5 %.
Ursprung
Olja som säljs i Sverige kommer från
• Asien: Japan, Kina, Indien, Vietnam, Nepal.
• Amerika: USA, Brasilien, Argentina.
2) Japansk pepparmyntsolja
Tunn olja, ljust gul till gröngul. Olja där mentol tagits bort (det vanliga) är färglös till ljusgul. Mörknar och tjocknar med tiden. Stelnar och kristalliseras lätt redan i rumstemperatur till en blöt kristallmassa av mentol. Värm flaskan i handen eller 20-25° varmt vatten så blir oljan lättflytande igen.
2) Japansk pepparmyntsolja
100 ml väger 90 gram. 100 gram = 111 ml. 1 ml = 30-40 droppar.
Löslighet
2) Japansk pepparmyntsolja
• Olöslig i vatten och glycerin.
• Löslig i 95 % alkohol.
• Löslig i vegetabiliska oljor, mineralolja och propylenglykol.
Doftämnen 2) Japansk
Terpener  
eukalyptol (1,8-cineol) lite
kamfen lite
karyofyllen lite
limonen 2-5 %
alfa-pinen lite
beta-pinen lite
Alkoholer  
linalol lite
mentol 50-95 %
Ketoner  
menton - 20 %
piperiton spår
pulegon spår
tujon spår
Estrar  
mentylacetat 5-13 %
2) Japansk pepparmyntsolja
Innehållet varierar mycket med växtplats och odlingsförhållanden. Oljan manipuleras oftare och mer än vanlig pepparmyntsolja:
• Mentol: Det dominerande doftämnet är friskt doftande mentol, som bildas under långa soliga sommardagar och mest i äldre blad. Upp till hälften tas bort ur eterisk olja, om inte annat så för att den annars skulle bli helt fast i rumstemperatur. Resterna, "rektifierad olja" med standardiserad halt mentol (30-45 %) är det som brukar säljas som japansk pepparmyntsolja.
• Ketoner: Upp tlll en femtedel av oljan består av ketoner, som bildas särskilt under korta sommardagar och mest i nya blad. Ketoner brukar inte vara önskvärda i myntaoljor; särskilt menton ger besk smak och de övriga luktar inte gott. Ketonhalten är lägre i hel och orörd japansk pepparmyntsolja än i hel och orörd vanlig pepparmyntsolja, men sedan japansk olja rektifierats från mentol blir halten ketoner högre, så att mer än tredjedelen av en rektifierad japansk olja kan bestå av menton.
Det förekommer naturligtvis att man korrigerar också detta genom att rensa oljan även på ketoner. Slutresultatet blir en långt ifrån hel olja men med god och ren pepparmyntslukt. Grossisterna är nöjda så länge doft och smak är rätt och bryr sig inte eller tar sådana ingrepp för givna.
Innehåll
Varianter
2) Japansk pepparmyntsolja
• Terpenfri olja: Dubbellt så stark = halva mängden räcker för samma dofteffekt. Löser sig i lika delar 80 % alkohol, i 3 delar 70 % alkohol men knappast alls i 60 % alkohol.
Ersättning
Pepparmyntsolja
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
2) Japansk pepparmyntsolja
Hos importörer av eteriska oljor för 45-70 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker. På apotek i för runt 35 kr per 10 ml.

Parfym Doftbeskrivning
2) Japansk pepparmyntsolja
Stark och frisk myntadoft med lite sötma och kamferinslag, rätt lik vanlig pepparmyntsolja, som i parfymsammanjang dock skattas högre.

Flyktighet
2) Japansk pepparmyntsolja
Toppnot. Flyktig redan i svag värme.

Doftblandning
2) Japansk pepparmyntsolja
Genomträngande - slår lätt igenom i en blandning.
Passar bra ihop med citrus (apelsin, bergamott, citron, geranium), örtdofter (fänkål, lavendel, mejram, rosmarin) - och även eukalyptus och  sandelträ.
Användning
2) Japansk pepparmyntsolja
Används mest för att maskera andra lukter, inte så mycket i parfymeri, men kan förekomma i små mängder i cologne, after shave och andra herrdofter.
• Rumsparfym: Japansk pepparmyntsolja skärper uppmärksamhet och koncentration - kyler ner både bildligt och bokstavligt. Den kan fungera vid spänningshuvdvärk och när man är tung i huvudet, särskilt i förkylningstid eftersom den också är antiseptisk.
Doftens element
I det kinesiska medicinska systemet hör myntor till energifasen Jord, som verkar genom mjälte-bukspottkörtel och magsäck och i obalans ger låg ämnesomsättning med vatten i kroppen, kalla händer och fötter, tankeslöhet, obeslutsamhet och en tendens till självömkan - mjältsjuka. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck förnuft, förståelse och medkänsla.
Hudläkemedel
2) Japansk pepparmyntsolja
Kylande och sammandragande på huden, svalkande, lindrande och klådstillande på solsveda och insektsbett.  Förflyktigas redan i vattenbadsvärme, så tillsätt inte i krämer förrän blandningen är sval - man kan vanligen vänta ända tills krämen är färdig i burken.
Hudolja, emulsionskräm: 0,5-1 % (15-35 droppar per dl)

Oljespray mot snarkning
Sammandragande ingrediens i spray mot snarkning som sprayas mot ovansidan av svalget eller i näsborrarna. Se under Munvatten för beskrivning och recept.
Svalkande i alla typer av hårvårdspreparat.
Frisk ingrediens i munvatten - en droppe i ett glas vatten räcker långt.
2) Japansk pepparmyntsolja
Oljan används inte mycket i aromaterapeutisk massage eftersom den sällan är hel (borttaget mentol). Man föredrar vanlig pepparmyntsolja.
I början av en förkylning kan vilken myntaolja som helst masserad på bröst och hals öppna andningsvägarna. Den kylande och sammandragande effekten kan vara till hjälp på lättare åderbråck och på slag- och stötskador som svullnar och blånar. Den lokalbedövande effekten kan utnyttjas i kylande liniment på nervsmärtor, muskel- och ledvärk, reumatism. Ingår i natumedlet Tigerbalsam.
Kylande liniment: 70-400 droppar per dl (2-10 %)
2) Japansk pepparmyntsolja
Tagen i ett helbad kan oljan bli för kylande; bättre i fotbad för att friska upp varma och trötta fötter.
I ångbad vid nästäppa.
2) Japansk pepparmyntsolja
Används i tvålparfym
2) Japansk pepparmyntsolja
Kan irritera i höga koncentrationer. För mycket kliar och kyler starkt. Det är framför allt oljan mentol som både irriterar och kyler.

Mat och dryck
Kan användas i matlagning - i godis, glass, kakor, isbitar.
Invärtes bruk
2) Japansk pepparmyntsolja
Vid matsmältningsbesvär och luftvägsbesvär som vanlig pepparmyntsolja.
2) Japansk pepparmyntsolja
Anses ogiftig, men ska inte användas under graviditet och amning, vid feber, epilepsi eller hjärtproblem. Ska inte användas till småbarn och varsamt doserad till barn under sex år.

Litteratur: Se t ex Andersen (1998), Bergmark (1983), Färnlöf och Tunón (2001), Gentz och Lindgren (1946), Hiltunen (1999), Juneby (1999), Jönsson (1910), Kruskopf (1959), Lawless (1992), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Ljungdahl (1953), Meyer (1952), Naves (1947), Nielsen (1991), Nordiska farmakopén I (1961-1965), Pharmacopoea Svecica I (1775), Poucher och Howard (1974), Reynolds (1996), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén XI (1946), Thompson (1928), Tisserand (1977), Ullmark (1997), Valnet (1992), Wicklund (1998).
Nätpublikationer: Gernot Katzer's spice pages (2005 04 29). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 11 21).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eoakermynta.html
Datum: 2018 12 13 - Uppdaterad: 2010 06 13
Cookieinfo
Made with a Mac