Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Örtoljor

Enbärsolja


Moderväxt
En (Juniperis communis)
Farmakopénamn
Oleum juniperi
Engelska namn
Infused oil of juniper berries, juniper berry oil
Förväxlingsrisk

Enbärsessens - destillerad av bären.
Enbarrsessens - destillerad av barren. Den liknande "enebärsoljan" destillerades av hela busken.
Entjära - också denna kallades förr enebärsolja.
• Eterisk oljor av andra arter av en, t. ex. enolja av Juniperus phoenicea, savinolja av Juniperus sabina.
Extrakt - alla utdrag med lösningsmedel, som:
Enbärstinktur - med alkohol, förr kallad enbärsdroppar.


Tradition
Detta är ingen gammal folkmedicin. Vegetabiliska oljor fanns inte i de nordiska stugorna. Däremot var markerna fulla av enbuskar som vattendestillerades till "enebärsolja" eller torrdestilerades till entjära. Det närmaste man kommer enbärsolja var den som i slutet av 1800-talets såldes i butiker och på apotek som barrolja: ett oljeutdrag av bären med tillsats av terpentinolja, använd till muskelmassage.
Framställning
• Bären krossas och dras ut i varm eller kall olja. Filtreras.
• Enklare fusk: En neutral vegetabilisk olja försätts med enbärsessens
Beräkna efter den använda oljan - runt 92 gram per 100 ml.
• Ej blandbar med vatten eller alkohol.
• Blandbar med andra oljor. Eteriska oljor löses lätt, men oljan kan bli grumlig.
Innehåll
Fettlösliga ämnen som enbärsessens, fettlösliga färgämnen (mest röda och gula) och en del alkaloider.
Ersättning

Enbärsdekokt: Bären kokas ur i vatten.
Enbärstinktur: Bären dras ut i alkohol.
• Extrakt: Extrakt av både bär och ved av vanlig en förekommer i kosmetika som doftämnen, men hur de extraheras framgår inte av INCI-namnen de deklareras med.

Hållbarhet
Hållbar om en stabil vegetabilisk olja används.

Särskilt fet hy och aknehy.
I hårolja mot mjäll och för att befrämja hårväxten.
Kan användas som muskelolja på överansträngda, trötta, svaga, ömma och stela muskler, vid träningsvärk, förlamningstillstånd, ledvärk, tennisarm, ryggont, giktvärk och reumatisk värk.
Värmande badolja.
Stark enbärsolja kan irritera huden och orsaka inflammation.

Recept
Recept I Olja -70-97 %
Enbärsessens - 30-3 %
(Källa: Okänd)

Anm. Detta är alltså "fuskvarianten" av örtolja, där eterisk olja blandas i vegetabilisk. 30 % är mycket starkt och bara användbart på små hudområden, t. ex. till muskelmassage.

Litteratur: Se t ex Bergmark (1983), Juneby (1977, 1999), Nielsen (1991).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 06 19).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/enbarsolja.html
Datum: 2018 04 27 - Uppdaterad: 2009 11 21
Cookieinfo
Made with a Mac