![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oljor Druvkärnolja |
|||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Moderväxt |
Vinranka (Vitis vinifera) - läs där om dess spridning och historia | ||||||||||||||||||||
Synonymer |
Druvkärnolja, druvkärneolja, druvolja, vindruvskärnolja, vindruvsolja | ||||||||||||||||||||
CAS-nummer | 84929-27-1, 8024-22-4 | ||||||||||||||||||||
Vitis vinifera seed oil ["fixed oil obtained by pressing the seeds of the red grape"] | |||||||||||||||||||||
Engelska
namn |
Grape seed oil, grapeseed oil, grape oil, wine grapeseed oil, aged Drusen oil | ||||||||||||||||||||
Andra
namn |
Nordiska språk |
||||||||||||||||||||
Förväxlingsrisk |
Eng. Grape seed extrakt - grapefruktskärnextrakt | ||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Tradition |
Första gången druvkärnolja omnämns ska ha varit i ett privilegiebrev 1569 där tyske kejsaren Maximilian ger sitt tillstånd till utvinning. I vinproducerande länder har den varit matolja i nödtider. Industriellt framställdes den första gången i Frankrike 1900 som ersättning för olivolja. Populär i aromaterapimassage under 1980-90-tal. | ||||||||||||||||||||
Framställning |
Vindruvskärnor (med 5-20 % olja)
som blivit över vid vinberedning tvättas,
torkas och mals. Kallpressning: Kärnmjölet pressas, inte vid lika låga temperaturer (under 30°) som annars är vanligt. Dyr metod eftersom den inte ger mer än runt 5 % olja. Varmpressning: Kärnmjölet pressas med värme (80-120°). Extrahering: Kärnmjölet extraheras med lösningsmedel, t. ex. hexan. Raffinering: Kallpressad raffineras ibland, varmpressad och extraherad alltid. Kan omfatta filtrering, rening med syror och alkalier, blekning med uppsugande pulver, deodorisering med het vattenånga, rensning från vaxrester med kyla - se mer under oljor. Ursprung Görs i vinsproducerande länder, särskilt Italien, även Frankrike, Spanien, Kalifornien. |
||||||||||||||||||||
Beskrivning |
Tunn och lättflytande
olja som smälter/stelnar vid -5° Kallpressad: Ljust smaragdgrön med nötig smak kvar. Varmpressad: Olja som pressats vid hög temperatur är brun och har stark lukt. Raffinerad: Klar, ljusgul eller lätt grönaktig. Nästan luktfri, med lätt besk och söt smak. Icke avfärgad olja kan ge fläckar på textilier. Kosmetiska kvaliteter är avfärgade och luktlösa. |
||||||||||||||||||||
Uppskattning: 100 ml väger ca 90 gram. 100 gram = ca 112 ml. | |||||||||||||||||||||
Ej blandbar med
vatten. Blandbar med andra oljor. Eteriska oljor löses, men lösningen kan bli grumlig. |
|||||||||||||||||||||
Fettsyrornas fördelning: | |||||||||||||||||||||
Innehåll | |||||||||||||||||||||
Mättade
fettsyror runt 10 % |
|||||||||||||||||||||
Hållbarhet |
Hållbarhetstiden brukar anges till 1,5-3 år men de flesta druvkärnoljor är högraffinerade och håller längre. Förvara svalt, helst i kylskåp, i mörkt och lufttätt kärl. Livslängden på olja som inte är hårt raffinerad kan förlängas genom tillsats av E-vitamin (0,5 %). Inte lämplig till örtolja. | ||||||||||||||||||||
|
I livsmedelsbutiker för 30-35 kr litern; där den alls finns nu mera (2006). Hos importörer av eteriska oljor för 260-295 kr litern. I hälsokostbutiker till varierande priser däremellan. | ||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Torr olja
som absorberas snabbt (15 minuter) utan att klibba,
med torr och nästan lite vattnig känsla på
huden. Ger lätta emulsioner.
Hudläkemedel Som andra oljor mjukgörande och skyddande. Uppfriskande och lätt sammandragande, tas upp lätt av huden utan att efterlämna kladd. "Bygger upp hudens barriär och stärker dina händer", försäkras på en krämburk där druvkärnolja skriks ut på framsidan och på baksidan är ingrediens frn 21:a av 32 ingredienser, listad efter konserveringsmedlen parabener, alltså mindre än 0,8 % av innehållet. |
|||||||||||||||||||||
Fet hy, aknehy, hy med stora porer. Tunn och känslig hud efter kortisonbehandling. | |||||||||||||||||||||
Massage |
Druvkärnolja har
varit en av de mest använda oljorna i aromaterapeutisk
massage och används fortfarande mycket eftersom
den är neutral och tåls av de flesta. Om oljan inte är avfärgad
kan den ge gröna fläckar på kläder. |
||||||||||||||||||||
Förtvålningstal |
|||||||||||||||||||||
Mild och snäll; de flesta tål den. Kan ge kosmetikaakne (pyttesmå knottriga utslag i ansiktet), som går bort då man slutar använda oljan. Den som är känslig för lösningsmedel kan pröva en pressad olja, den som är känslig för besprutningsmedel en olja från ekologisk odling. | |||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Mat
och dryck |
I sallader för sin neutrala smak, till stekning eftersom den klarar höga temperaturer, i industriella livsmedel som majonnäs, margarin och godis för att den är billig. | ||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Litteratur:
Se t ex Andersen (2004), Färnlöf och Tunón (2001), Lodén (2002), Meyer
(1952), Oberbeil (2002), Poucher och Howard (1974),Vickhoff
(1985), Wilhelmsson (2003). Nätpublikationer: Gustav Hess GmbH (2005 09 09). Miller's Homemade Soap Pages: Design your own soap recipes (2007 05 08). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 11 05). |
|||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
© Shenet 1997 - 2013 |