Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Infusioner

Citronmelissinfusion


Moderväxt
Citronmeliss (Melissa officinalis)
Farmakopénamn
Infusum melissae
Engelska namn
Melissa infusion, lemon balm infusion

Tradition
I Grekland där örten fick sitt namn och myterna om den uppstod, verkar man inte ha intresserat sig särskilt för den som läkemedel; det ggjorde däremot romarna och senare araber och européer.
Framställning
Kokhett vatten hälls över bladen och får dra utan att koka, filtreras. Bladen ska vara plockade före blomningen, därefter är doften inte lika god. Torkade blad kan användas lika väl som färska men smakar bittert och tappar doften inom ett år.
Beskrivning
Blekgul vätska.
Beräkna som vatten - 100 ml väger ca 100 gram.
• Ej blandbar med oljor. Eteriska oljor löses inte; blandningen måste skakas om före användning.
• Kan blandas obehindrat med glycerin och vatten.
Innehåll
Vatten, som drar ut vattenlösliga ämnen:
• Syror, bitterämnen, flavonoider, garvämnen och vattenlösliga färgämnen.
• Eterisk citronmelissolja dras ut endast i små mängder, mer i citronmelisstinktur.
Konserveringsmedel
är nödvändigt om infusionen ska sparas längre än några dagar - en vecka. Förslag:
Alkohol: Av vodka (40 %) krävs rätt stor mängd för att alkoholen ska fungera konserverande (en tredjedel av volymen). Gör i så fall ett kallt vodkautdrag samtidigt som det varma vattenutdraget, så blir det en kombinerad infusion - citronmelisstinktur med både vattenlösliga och alkohollösliga ämnen, inklusive lite eterisk citronmelissolja.
• Konserveringsmedel för livsmedel går bra, som natriumbensoat (runt 1 %), bensoesyra (0,2 %), torrt Atamon = mest natriumbensoat med bensoesyra (0,5 %), flytande Atamon = natriumbensoat och mjölksyra (1 %).
• Surt - citronsaft, vassla, vinäger, citronsyra, mjölksyra - konserverar inte på allvar men fördröjer försämring.
• Heltäckande parabenblandning (1 % = 20 droppar per dl).
Bensoetinktur (3 %): Här är det inte den lilla mängden alkohol som konserverar utan bensoehartsen. Tillsätts som när man gör jungfrumjölk.
Varianter
• En citronmelisstinktur tar tillvara doften bättre.
• Melissavatten, citronmelissvatten (INCI-namn: Melissa officinalis water, eng. Melissa water, aqueous distillate of melissa, ty. Melissawasser, fr. eau distillée de fleurs de mélisse)
Vattendestillat av örten, alltså ett aromatiskt vatten.
Hållbarhet Infusionen håller sig ca en vecka i kylskåp. Ska den sparas längre eller användas i t ex kräm måste den konserveras. (Arvidh Månsson på 1600-talet påstår bestämt att "varder kött med samma vatten bestänkt, då bliver det längre färskt och gott, så att där växer inga maskar och ängrar uti".)

Användning
Framför allt för doften men denna tas till vara bättre i citronmelisstinktur och citronmelissessens.
Hudläkemedel
Vattenutdraget sägs vara effektivt mot olika virus, bland annat herpesvirus (enligt Dioskorides i Rom första århundradet kunde bladen lagda på kroppen bota både skorpionbett och rabiesbett). Garvämnena gör den sammandragande.
Passar fet hy - antiseptisk.
"Varder håret härmed tvättat, förvaras det, att det icke bliver grått", skriver Arvid Månsson i sin örtabok på 1600-talet.
Örtbad: stark infusion hälls i badet - lugnande och avslappnande; enligt Culpeper (1650-talet) utmärkt i sittbad för att befrämja menstruation.

Invärtes bruk
Plinius (runt år 70) nämner vattnet på citronmeliss; det användes då som ett te att dricka vid hypokondri och hysteri. Avicenna runt år 1000 anser att den är den bästa av alla örter mot melankoli. Infusionen har framför allt använts som lugnande och kramplösande te, t. ex. vid nervös mage. Också allmänt lugnande vid nervositet och oro - ett bra kvällste. Sänker puls och lätt förhöjt blodtryck. Nedanstående recept är endast för utvärtes bruk.
Giftighet
Ingen vid normalt bruk.

Recept
Recept I Vatten - 5 dl
• Torkade blad av citronmeliss - 10-14 dl
Vattnet hälls kokande över bladen. Lägg lock över och låt dra 20-30 minuter. Sila.
(Källa: Thomson 1980)
Recept II Vatten - 1 liter
• Torkade blad av citronmeliss - 50 gram
Vattnet hälls kokande över bladen. Lägg lock över och låt dra 10 minuter. Sila.
(Källa: Laux 1984)
Recept III Vatten - 2 dl
• Torkade blad av citronmeliss - 2 rågade tsk (10-15 ml)
Häll vattnet kokande över bladen. Täck med lock, låt dra 5 minuter, sila.
(Källa: Kilian 2007)

Litteratur: Se t ex Culpeper (1976), Färnlöf och Tunón (2001), Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1999), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Månsson (1987), Nielsen (1991).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 06 19).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/citronmelissinfusion.html
Datum: 2018 07 17 - Uppdaterad: 2010 06 14
Cookieinfo
Made with a Mac