Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Aldehyder - Terpener

Citronellal


Synonymer
1) Citronellal; handelsnamn som Rhodinal
2) Hydroxicitronellal, liljekonvaljaldehyd, hydroxycitronellal, citronellalhydrat; handelsnamn som Hcitron, Laurinal, Laurine, Cycalia, Cyclosia
CAS-nummer 1) 106-23-0
2) 107-75-5
1) Citronellal
2) Hydroxycitronellal
Engelska namn
1) Citronellal, citronellaldehyde, 3,7-dimethyl-6-octen-1-al, 6-Octenal, 3,7-dimethyl-
2) Hydroxycitronellal, lily aldehyde, muguettine principe, synthetic muguet, citronellal hydrate, 7-hydroxycitronellal, hydroxycitronellaldehyde, 7-hydroxy-3,7-dimethyloctan-1-al, 7-hydroxycitronellal
Andra namn
Romanska språk
1) Citro
nellal (franska)
2) Hydroxycitronellal (franska)
Andra språk
1) Citronellal
(tyska)
2) Hydroxycitronellal (tyska)
Förväxlingsrisk
Citronellol - citronellals rosdoftande alkohol.
Rhodinoal - handelsblandning av citral.
• Rhodinol - handelsblandning av geraniol och citronellol.

Tradition
1) Citronellal
Isolerades 1872 och identifierades tjugo år senare som en aldehyd. Den kemiska gruppen aldehyder var inte okänd; den första upptäcktes 1821, men många ämnen har åkt in i och framför allt ut ur den genom åren.
2) Hydroxicitronellal
Upptäcktes 1907 och fick namnet liljekonvaljaldehyd - en av många aldehyder som började användas på bred front efter Chanel No 5:s genombrott 1921.
Framställning 1) Citronellal
• Källor: Finns i många eteriska oljor, t. ex. som huvudbeståndsdel i citronellaolja.

• Tillverkning: Terpenaldehyd (monoterpen och aldehyd) som bildas när dess "egen" alkohol citronellol oxideras (syre upptas, väte avges). Man kan också göra tvärtom: citronellal reduceras (syre avges, väte upptas) till D-citronellol.
2) Hydroxicitronellal
• Källor: Finns inte i naturen.
• Tillverkning: Citronellal hydreras = tillförs vatten.
Beskrivning
1) Citronellal: Färglös till ljusgul vätska med fruktig citrussmak.
2) Hydroxicitronellal: Tjock färglös vätska med söt grön smak. 

1) Citronellal: 100 ml väger ca 85 gram. 100 gram = ca 118 ml.
2) Hydroxicitronellal: 100 ml väger 92-95 gram. 100 gram = 109-105 ml.

1) Citronellal
• Lösligt i 96 % alkohol, vegetabiliska och eteriska oljor, flytande paraffin och andra mineraloljor (lite mjölkigt).
• Olösligt i vatten och glycerin.
2) Hydroxicitronellal
• Lösligt i 50 % alkohol (1-1,5 delar), bensylalkohol, vegetabiliska och eteriska oljor.
• Olösligt i vatten och glycerin, så gott som olösligt i mineraloljor.
Varianter
• Fixol
Variant av hydroxicitronellal med högre kokpunkt, ca 275°.
Ersättning
1) Citronellal
Citronellaolja är antagligen bästa valet. 
• Används
i konstgjorda citrusessenser av alla slag.
Hållbarhet Som alla aldehyder är båda känsliga för ljus och luft. De ska förvaras svalt, mörkt och i väl tillslutna kärl. Tål alkalier dåligt.
Inköp We don't sell, we tell!
Inget man hittar i svenska butiker.

Doftbeskrivning
1) Citronellal: Grön och örtig citrus-ros-doft. Utspädd påminner den om honung.
2) Hydroxicitronellal: Söt blomdoft som inte liknar någon särskild blomma; har jämförts med lindblommor och liljekonvalj. 

Flyktighet
2) Hydroxicitronellal: Basnot och kraftfull fixatör.
Doftblandning
2) Hydroxicitronellal: Inte särskilt stark; används som många aldehyder för att runda av doftblandningar. Blandar sig väl med sött som kardemumma, linaloe, geranium, kopaiva.
Användning 
1) Citronellal
Används som luktmaskör i gröna dofter, citrusdofter, eau de cologne, ansiktsvatten och liknande friskt doftande blandningar, där det kan utgöra upp till 3 % av doftämnena. För att dryga ut eteriska citrusoljor. 
2) Hydroxicitronellal
Mycket använd som fixatör. I större mängd för att imitera alla slags blomdofter - jasmin, hyacint, magnolia, syrén, liljekonvalj, där det kan utgöra upp till 10 % av doftämnena. Finns i många blomparfymer, t. ex. Chanel No 5 (Chanel 1921), Arpège (Lanvin 1927), Blue Grass (Arden 1934), Charlie (Revlon 1973), Chloé (Chloé 1975), Anais Anais (Cacharel 1978). Kring millennieskiftet förekom hydroxicitronellal i 90 % av de fina parfymerna, en fjärdedel av de "naturliga" och i hälften av deodoranterna; däremot inte i kosmetika.
En dansk studie 2007 hittade det också i rätt många deodoranter.
1) Citronellal
• Rumsparfym: L
ugnande, bakteriedödande, virushämmande.
1) Citronellal
Tål alkalier dåligt.
2) Hydroxicitronellal
Fungerar inte ensamt som tvålparfym men används med fördel ihop med annat, som geraniumessens, palmarosaessens och kumarin.

1) Citronellal
Hudirriterande, vilket varit känt i årtionden.

2) Hydroxicitronellal
Hör till de 13 mest allergiframkallande doftämnena i Europa enligt EU:s vetenskapliga kommitté för konsumtionsvaror (SCCP). Risken är känd sedan länge och hydroxicitronellal ingår sedan många år med 1 % i  standardblandningen Fragrance Mix I (FM I) som används för att spåra doftämnesallergi.
6-16 % av reaktionerna på testet kommer av hydroxicitronellal. Av dem som har kosmetikaeksem reagerar 10-45 %.  I en europeisk studie på 1.072 eksempatienter i början av 90-talet reagerade 0,75 % allergiskt på hydroxicitronellal, i en dansk studie på 3.179 eksempatienter 2002-2005 reagerade 0,9 % av männen och 3 % av kvinnorna allergiskt på 5 % hydroxicitronellal i vaselin. Har rapporterats bidra till uppkomsten av psoriasis.
• SCCP:s rekommendation 2001: Max 1 % (1 gram per 100 gram färdig produkt).
• Branschorganisationen IFRA:s rekommendation 2004: Max 1,5 % (1,5 gram per 100 gram färdig produkt).


Mat och dryck
Båda används som smakämnen; citronellal t. ex. i konstgjord honung.
Miljö 2) Hydroxicitronellal
Så gott som helt nedbrytbart.
Lagstiftning
2) Hydroxicitronellal
Måste sedan 2005 innehållsdeklareras i kosmetika, oavsett funktion i produkten, om mängden överstiger:
I produkter som lämnas kvar på huden 0,001 % = 0,001 gram per 100 gram = 1 mg per 100 gram = 10 ppm (miljondelar)
I produkter som sköljs bort 0,01 % = 0,01 gram per 100 gram = 10 mg per 100 gram = 100 ppm (miljondelar)

Litteratur: Se t ex Antczak och Antczak (2001),Gattefossé (1993), Johansson (1996), Kruskopf (1959), Leung (1980), Lodén (2002), Naves (1947), Poucher och Howard (1974), Svenska farmakopén XI (1946), Valnet (1992), Winter (1994). Vetenskapliga kommitténs undersökning av doftämnesallergi i Europa: SCCNFP/0017/98 (1999). Vetenskapliga kommitténs förslag om förbud för vissa doftämnen: SCCNFP/0392/00, final (2001). EU-parlamentets och rådets direktiv om obligatorisk märkning av vissa doftämnen: 2003/15/EG (2003).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). Good Scents Co. (2006 08 16). Miljöministeriet, Miljöstyrelsen (2007:86): Kortlaegning og sundhetsmaessig vurdering af kemiske stoffer i deodoranter (2008 04 29). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 11 05).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/citronellal.html
Datum: 2018 08 21 - Uppdaterad: 2009 11 6
Cookieinfo
Made with a Mac